[A002] NBA: Randweg Eindhoven

Discussies over de bewegwijzering. Voor zowel het hoofdwegennet als het onderliggend wegennet. Over systeem, wegnummering, redesign, fouten, ANWB, Tebodin, etc.

Moderator: Moderatoren

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16744
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Pino » za 10 apr 2010, 18:12

Eindhovens Dagblad schreef:Vorige week nog stelde Rijkswaterstaat dat de bewegwijzering geheel conform de Europese richtlijnen is en dat er niets aan zou veranderen. Ter hoogte van de gemeentegrens staat in de berm het bord 'Eindhoven'. "Daarmee word je geacht te weten dat je in stedelijk gebied bent. Verdere bewegwijzering naar de stad is volgens de richtlijnen niet nodig", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. "Maar we gaan er toch wat aan doen. Ook bij ons zijn veel opmerkingen binnengekomen."
Volgens de Europese Richtlijnen? Dan hoor ik graag welke ...

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8328
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Ds79m » za 10 apr 2010, 18:24

Eindhovens Dagblad schreef:Ter hoogte van de gemeentegrens staat in de berm het bord 'Eindhoven'. "Daarmee word je geacht te weten dat je in stedelijk gebied bent. Verdere bewegwijzering naar de stad is volgens de richtlijnen niet nodig", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. "
Dat toont nog maar eens aan dat die gemeenteborden nauwelijks begrepen worden op de manier waarvoor ze in theorie zijn geplaatst.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Willem
2x3 autosnelweg
Berichten: 9369
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Willem » za 10 apr 2010, 18:44

En dan nog: zelfs al zou je daarmee begrijpen dat je in Eindhoven bent wil dat nog niet zeggen dat je ook weet hoe je het centrum kunt bereiken. Dat weten alleen de ter plaatse bekenden en die vormen niet de doelgroep van wegwijzers.

Het blijft vreemd dat de op 4 na grootste stad van het land opeens van de borden is verdwenen, alleen omdat de gemeentegrens is overschreden. In Amsterdam en Rotterdam kom je na het pseudo-kombord nog wel aanduidingen als Centrum enz. tegen.

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 27766
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Palance » za 10 apr 2010, 18:45

Rotterdam hééft niet eens van die borden.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

denbosch12
dorpsstraat
Berichten: 182
Lid geworden op: wo 05 dec 2007, 16:14

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door denbosch12 » za 10 apr 2010, 19:01

Voorheen (old-school) stond er op de borden gewoon voluit 'Randweg Eindhoven', nu alleen nog maar 'Randweg'. Er zijn twijfelaars onder de automobilisten die niet goed weten wat er met die 'randweg' bedoeld wordt, maar waar door het toegevoegde woord 'Eindhoven' de twijfel werd weggenomen. Dat Eindhoven is nu door de invoering van NBA weggelaten en zorgt wellicht voor verwarring.

Misschien wordt ook niet duidelijk genoeg aangegeven dat je voor alle Eindhovense afritten de randweg nodig hebt. Afritsymbooltje 29 t/m 33 zegt mensen wellicht te weinig.

Tot slot is het volgende bord http://www.dse.nl/~koef/jalbum/A2-Eindh ... 163128.jpg een grote misser. Het suggereert namelijk dat je voor alle Eindhovense bestemmingen rechtdoor moet, terwijl je voor Woensel en Ekkersrijt gewoon Nijmegen moet volgen.

Op het nieuwe old-schoolbord dat er tijdelijk heeft gehangen stond het wél goed aangegeven: http://www.dse.nl/~koef/jalbum/A2-Eindh ... 170032.jpg.

Het zou te gemakkelijk zijn om te beweren dat de automobilisten gewoon maar 'moeten opletten'. Als een kwart van de bestuurders draait bij Eersel is er wel degelijk iets mis met de bewegwijzering.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16744
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Pino » za 10 apr 2010, 19:18

denbosch12 schreef:Voorheen (old-school) stond er op de borden gewoon voluit 'Randweg Eindhoven', nu alleen nog maar 'Randweg'. Er zijn twijfelaars onder de automobilisten die niet goed weten wat er met die 'randweg' bedoeld wordt, maar waar door het toegevoegde woord 'Eindhoven' de twijfel werd weggenomen.
Randweg is ook niet het meest bekende woord onder buitenlandse weggebruikers op de Nederlandse weg. En als dan wordt opgemerkt dat een kwart van de chauffeurs die bij Eersel draait een buitenlands kenteken heeft ... Zelfs ik als Nederlander zou uit een vermelding "Randweg" niet automatisch afleiden dat die je naar alle bestemmingen binnen de stad leidt. Je kunt het woord namelijk ook opvatten als de weg die je juist om de stad heen leidt.

Kortom, ik ben wel gesterkt in mijn gedachte dat op ringwegen en op passages van grote steden altijd aangegeven moet staan hoe je bij de belangrijkste plaatsen binnen die stad komt: centrum, vliegveld, havens, eventueel jaarbeurs of stadion. Aangeven met de bekende symbooltjes en dan gewoon keurig naast elkaar op de bovenste regel van het bord.

Gebruikersavatar
koef
verkeersader
Berichten: 724
Lid geworden op: di 14 aug 2007, 21:31
Locatie: Eindhoven

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door koef » za 10 apr 2010, 19:44

De redactie van het Eindhovens Dagblad meende zelfs de papieren versie te moeten openen met dit onderwerp. Bewegwijzering in het eerste artikel op pagina 1 van een dagblad, dat gebeurt niet zo vaak.

Afbeelding

Interessante vraag, maar niet verder uitgewerkt in het artikel: over welke Europese richtlijnen gaat het? En staan diezelfde richtlijnen wel toe dat Eindhovense doelen worden aangegeven op de A67 vanuit de richtingen Venlo en Antwerpen, en op de A58 vanuit de richting Tilburg, maar niet op de A2 vanuit de richtingen Maastricht en 's Hertogenbosch?

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 18709
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Wouter N14 » za 10 apr 2010, 21:02

Op de nieuwe Groningse bewegwijzering wordt wel overal Groningen-x en Groningen-y vermeld op de ring, terwijl daar volgens mij ook een agglomeratie-/gemeentebord is geplaatst.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Queue
autoweg
Berichten: 1454
Lid geworden op: di 08 aug 2006, 18:57
Locatie: Eindhoven-Noord

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Queue » za 10 apr 2010, 21:24

Het krantenartikel bevestigt wat ik regelmatig om me heen hoor. In de meeste gesprekken die ik hoor over de randweg gaat het al vrij snel over de bewegwijzering. Dat je op dit moment makkelijk fout rijdt bij Eindhoven daar zijn ook wel veel redenen voor.

1) navigatie-apparatuur moet uit. Mensen die navigatie gewend zijn moeten opeens weer op de borden gaan letten.
2) In de nieuwe situatie is iedereen een terplekke onbekende, in plaats van een kleine groep weggebruikers.
3) Veel van die terplekke onbekenden zijn er niet aan gewend om bij Eindhoven opeens een onbekende te zijn, en houden daar dus niet of te laat rekening mee.
4) Sommige splitsingen worden met wel erg miezerige tijdelijke borden weergegeven, zoals (nu of voorheen?) de splitsing tussen binnen- en buitenbaan na Batadorp in zuidelijke richting en de splitsing tussen A2 en A67 voor Leenderheide op de buitenbaan vanuit het westen.
5) Het idee dat "Randweg" gelijk staat aan "Eindhoven" is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend.
6) Het concept van parallelbanen die niet bereikbaar zijn vanuit het nabijgelegen knooppunt (De Hogt) is nieuw in Nederland.
7) De hele randweg is sowieso complex en dus niet zo overzichtelijk.

Het grootste probleem is denk ik dat er veel min-of-meer-bekenden gebruik maken van kennis die ooit correct was maar het nu niet meer is. En dat is bijvoorbeeld de kennis dat je "een stukje richting Den Bosch moet en dan bij Airport eraf". Dat die mensen niet van die gedachte af worden gehaald met verwijzing 'Randweg N2' verbaast me weinig. Die mensen moeten dus afrit Airport hebben, volgen een stukje Den Bosch zoals ze gewend zijn en rijden Eindhoven voorbij.

Ik denk dat er twee maatregelen nodig zijn om dit probleem op te lossen, één voor de korte termijn en één voor de lange termijn.
Voor de korte termijn moet ervoor worden gezorgd dat de alertheid wordt opgewekt, door een groot bord vóór het eerste knooppunt te zetten met daarop iets dat duidelijk maakt dat je extra moet opletten. Bijvoorbeeld: 'Alle afritten naar Eindhoven, volg N2 - All exits to Eindhoven, follow N2'. Dat bord kan dan na enkele jaren weer worden verwijderd.
Voor de korte en lange termijn: gewoon het doel Eindhoven (zonder -Centrum) toevoegen voor de buitenbaan. Voor ter plekke volledig onbekend verkeer moet dit duidelijk zijn.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 35835
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Rene » za 10 apr 2010, 21:39

Kan iemand mij een leesbare versie van een scan van dat krantenartikel per email bezorgen ?
Ben zeer benieuwd wat men schrijft.

Queue, ik ben het in grote lijnen met je commentaar eens.
Alles is in één keer anders, en dat is net wat teveel van het goede.
Wat gewenningsborden links en rechts kunnen m.i. inderdaad geen kwaad.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 18709
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Wouter N14 » za 10 apr 2010, 23:40

^^ Een gedeelte staat op de website van het ED:
[url=http://www.ed.nl/regio/eindhovenstad/6518004/Randweg-is-voor-velen-puzzel.ece]www.ed.nl[/url] (9-4-2010) schreef: Randweg is voor velen puzzel

EINDHOVEN - Een extra bord langs de A2 tussen Valkenswaard en knooppunt Leenderheide richting Eindhoven (N2) moet een eind maken aan de voor vele automobilisten onduidelijke situatie.

Vorige week nog stelde Rijkswaterstaat dat de bewegwijzering geheel conform de Europese richtlijnen is en dat er niets aan zou veranderen. Ter hoogte van de gemeentegrens staat in de berm het bord 'Eindhoven'. "Daarmee word je geacht te weten dat je in stedelijk gebied bent. Verdere bewegwijzering naar de stad is volgens de richtlijnen niet nodig", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. "Maar we gaan er toch wat aan doen. Ook bij ons zijn veel opmerkingen binnengekomen."

Het gele bord met zwarte opdruk dat een dezer dagen wordt geplaatst, is een voorlopige maatregel. Er wordt nog nagedacht over een permanente vermelding van Eindhoven op de borden langs de A2.

Wellicht dat de vele honderden foutrijders op de randweg voldoende gewicht in de schaal leggen. Wie op de A2 komend vanuit het zuiden naar Eindhoven wil, maar abusievelijk op de A2 terechtkomt, krijgt op de A67 bij Eersel pas de eerste gelegenheid om te keren. Uit eigen onderzoek van de krant blijkt dat daar bijvoorbeeld donderdagmorgen 1 op de 4 auto's keerde. Vooral ook veel vrachtwagens met buitenlands kenteken namen de afslag Eersel om te draaien.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14419
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Via » zo 11 apr 2010, 12:06

Tsjah, de term ''Randweg N2'' zegt de gemiddelde weggebruiker blijkbaar toch niet zo veel dan werd aangenomen. Waarom er geen Eindhoven vermeld wordt richting de parallelbanen vind ik trouwens wel echt onbegrijpelijk...

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 18709
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Wouter N14 » zo 11 apr 2010, 12:22

^^ Eindhoven wordt niet meer op de bewegwijzering vermeld omdat je het bord Eindhoven al bent gepasseerd. De fout is mijns inziens dan ook het gebrek aan een relatie tussen het begrip "Randweg N2" en het doel "Bestemmingen in Eindhoven".
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

exastris
polderweggetje
Berichten: 34
Lid geworden op: do 11 jun 2009, 22:01
Locatie: Eindhoven / Rotterdam

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door exastris » zo 11 apr 2010, 12:56

^^ Maar, zoals Koef al aanhaalde, geldt dat alleen voor de A2. Op de A67, A58 en A50 staat Eindhoven wél gewoon op de bewegwijzering, ook nadat je het bord "Eindhoven" al bent gepasseerd.

Het enige onderscheid dat ik kan bedenken is dat de Randweg N2 een parallelweg vormt van de A2 en niet van die andere wegen. Dat maakt de situatie op de A2 voor het bewegwijzeren dan blijkbaar ook anders dan op die andere wegen. Als dat de redenering is, kan ik 'm op zich wel begrijpen, maar de weggebruiker heeft daar natuurlijk verder geen boodschap aan, die zoekt gewoon (een bestemming in) Eindhoven en verwacht dat op de borden.

Al met al hoe dan ook een verwarrende, inconsistente situatie voor de weggebruiker, die m.i. opgelost wordt door Eindhoven naast, of zelfs in plaats van Randweg N2 op de borden te vermelden. Eventueel, al dan niet tijdelijk, door een volg-/servicebord: "Eindhoven (volg) Randweg N2".

exastris
polderweggetje
Berichten: 34
Lid geworden op: do 11 jun 2009, 22:01
Locatie: Eindhoven / Rotterdam

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door exastris » ma 12 apr 2010, 18:54

Is het trouwens waarschijnlijk dat er op de volgende twee locaties nog NBA komt te hangen?

A2 in zuidelijke richting uitkomend in Knooppunt Ekkersweijer [foto]
Hoewel deze locatie formeel misschien net buiten de werkzaamheden valt, wordt hier naar doelen verwezen op een manier die totaal niet meer aansluit op de manier waarop dat op de hier na volgende borden gebeurt (de stadsdelen, 'Randweg'), maar dat is misschien geen argument voor het besteden van belastinggeld ;) Erger is echter dat op het linkerbord de A58 nog staat vermeld. Wellicht is dat op z'n minst te popnagelen? Of wacht men met deze portalen tot de verbreding van de A2 tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch is voltooid? Dat duurt dan nog wel even...

Aansluiting Best op de A58 noordzijde [foto]
Dit behoort formeel niet meer tot te ombouw van de randweg, en bovendien verwijzen deze portaalborden naar doelen van de randweg af, dus het is misschien niet echt nodig. Maar wel jammer, aangezien je net van de randweg af komt, waar wel nieuwe borden hangen. Hopelijk komen deze snel genoeg aan de beurt met de verbreding van de A58.

Gebruikersavatar
koef
verkeersader
Berichten: 724
Lid geworden op: di 14 aug 2007, 21:31
Locatie: Eindhoven

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door koef » ma 12 apr 2010, 19:07

Volgens een maquette die in het thans gesloten informatiecentrum staat, komen er op de eerste lokatie die exastris noemt, inderdaad nieuwe borden te hangen. Dat zou het definitieve einde van de Randweg Eindhoven zijn.

exastris
polderweggetje
Berichten: 34
Lid geworden op: do 11 jun 2009, 22:01
Locatie: Eindhoven / Rotterdam

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door exastris » ma 12 apr 2010, 19:32

Ah dus toch ;) Ik meende me te herinneren dat deze borden niet op de maquette voorkwamen, maar kon zo gauw geen foto terugvinden. Thanx Koef!

Mooi dat deze borden dus toch op de planning staan. Jammer dat hier alleen Centrum wordt genoemd en Woensel vervalt, maar dat is wel in lijn met de overige portalen bij Batadorp en Ekkersweijer. Hopelijk wordt de positie van het streepje nog rechtgezet.

Op de N2 bij de aansluiting Airport wordt "Randweg Eindhoven" ook nog vermeld, dus misschien is dit nog niet het definitieve einde ;)

Gebruikersavatar
koef
verkeersader
Berichten: 724
Lid geworden op: di 14 aug 2007, 21:31
Locatie: Eindhoven

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door koef » ma 12 apr 2010, 20:09

Op de eerste generatie borden op de N2 stond inderdaad nog "Randweg Eindhoven". In de aansluiting Airport zijn deze vanuit zuidelijke richting reeds vervangen, en deels ook in de andere richting. Met foto's daarvan is echter gewacht totdat de drie portalen volledig zijn voorzien van de tweede generatie. Vermoedelijk gebeurt dat aanstaand weekend, als de afrit Airport vanuit noordelijke richting is afgesloten.

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14419
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Via » ma 12 apr 2010, 21:29

http://www.dse.nl/~koef/jalbum/A2-Eindh ... 32553.html

Zoals het rechterbord had het dus ook gekund he. Je had enkel even een afritsymbool hoeven toevoegen en de witte stadsdoelen te schrappen en je was er ook geweest met oldschool-bewegwijzering.

Gebruikersavatar
GrandmasterE
verkeersader
Berichten: 591
Lid geworden op: ma 24 dec 2007, 0:01
Locatie: Zuidoost-Noord-Brabant

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door GrandmasterE » za 24 apr 2010, 3:20

Eindhovens Dagblad schreef:'Extra borden niet altijd de oplossing'
door Rob Burg. vrijdag 23 april 2010 | 02:44 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 23 april 2010 | 10:38

Vele honderden automobilisten raken dagelijks het spoor bijster op de nieuwe Randweg Eindhoven. De A67-afrit bij Eersel is een inmiddels bekend en druk keerpunt geworden. Zo'n 200 foutrijders per uur zijn hier gezamenlijk goed voor ruim 3600 omrijdkilometers.

Een van de vermeende oorzaken voor het massale foutrijden is het ontbreken van een duidelijk bord langs de A2 tussen Valkenswaard en Leenderheide naar Eindhoven. Voor Rijkswaterstaat is dat geen uitgemaakte zaak. Het bewijs wordt volgens haar geleverd door het tijdelijk bord dat twee weken geleden in de berm werd geplaatst. Heel veel effect heeft dat vooralsnog niet, aldus Rijkswaterstaat. "Wij weten echt niet waar en hoe het fout gaat", zegt Riny Hertogs, omgevingsmanager Randweg Eindhoven bij Rijkswaterstaat. "Vandaar het onderzoek. Voorlopig is het nog maar de vraag of een permanent bord op die plek de oplossing is. Meer borden kunnen juist ook voor meer onduidelijkheid zorgen. Er staan al zoveel borden met veel tekst. En de gemiddelde automobilist kan maar acht doelen per bord behappen."

Desondanks wil Rijkswaterstaat het extra bord 'Eindhoven' bij haar eigen landelijk coördinator van de Dienst Verkeer en Scheepvaart gaan bepleiten. "Die heeft daarover de eindverantwoordelijkheid", aldus Hertogs.

Landelijk coördinator Bas Schenk zegt de nieuwe situatie rond Eindhoven niet goed te kennen. "Maar de regels over de bewegwijzering zijn echt niet in beton gegoten hoor. Ik ben best bereid, als de regio met een oplossing komt, om daar naar te kijken. De bewegwijzering staat immers ten dienste van de weggebruiker. Als die er niet uit komt, zullen we er iets aan moeten doen." Tegelijkertijd maakt Schenk een voorbehoud: "We moeten oppassen dat er niet teveel borden komen. Meer borden zorgen niet per sé ook voor meer duidelijkheid."

Overigens heeft Tomtom zijn digitale kaarten inmiddels geactualiseerd. Het navigatie-apparaat kan dus weer aan op de Randweg, mits voorzien van een – betaalde – update.

Gebruikersavatar
GrandmasterE
verkeersader
Berichten: 591
Lid geworden op: ma 24 dec 2007, 0:01
Locatie: Zuidoost-Noord-Brabant

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door GrandmasterE » za 24 apr 2010, 3:24

Eindhovens Dagblad schreef:Hoogleraar: 'Ik zat er op te wachten'
vrijdag 23 april 2010 | 02:44 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 23 april 2010 | 09:08

EINDHOVEN - Chaos op de Eindhovense randweg? "Ik zal er al op te wachten", zegt Paul Mijksenaar van het gelijknamige adviesbureau desgevraagd. De emeritus hoogleraar Vormgeving van visuele informatie vond de situatie op de Randweg Eindhoven altijd al vreemd, maar nu zie je volgens hem het verschil tussen doorgaand en afslaand verkeer niet eens meer.

Uniek is de regionale situatie echter niet, zo blijkt uit een betoog dat hij onlangs ook op papier zette. Mijksenaar stelt dat Nederland 'het spoor bijster is bij bewegwijzering'. Het is simpelweg 'te veel, te divers en dus verwarrend'.

Tot vijf jaar terug was er de ANWB en toen was er in ieder geval nog consistentie, zegt de gepensioneerde hoogleraar. De verkeersvereniging deed én de autosnelweg én de provinciale wegen én de stadswegen.

Nu is dat grofweg verdeeld onder Rijkswaterstaat, provincie en gemeenten. En die besteden de uitvoering van de borden vaak weer uit aan een derde partij. "Daardoor krijg je versnippering. De overgang van snelweg naar stadsweg is vaak slecht," stelt Mijksenaar.

Hij is nog niet gevraagd om de situatie in Eindhoven in ogenschouw te nemen. Bij Utrecht telde zijn adviesbureau onlangs op een oprit naar de A2 minstens 21 borden die in 21 seconden moeten worden 'herkend, gelezen, begrepen en opgevolgd' zouden moeten worden. "Het plaatsen van bewegwijzering is geen rocket science. Er wordt gewoon teveel vanuit een bepaalde richtlijn gedacht en niet vanuit de gebruiker. Je moet niet vluchten in systemen die niemand begrijpt."

De deskundige pleit ook voor het gebruik van zogenaamde landmarks, herkenningspunten, op bewegwijzeringsborden. En zo vindt Mijksenaar het ook logischer om een parkeergarage met Bijlmerbajes aan te duiden, dan met Penitentiaire Inrichting Zuid Oost. "En als je vanuit Amsterdam naar Eindhoven rijdt, moet je Maastricht volgen. Het is misschien beter om dan ook Eindhoven te vermelden. Je moet met de gebruiker meedenken."

Gebruikersavatar
nielske1990
autoweg
Berichten: 1964
Lid geworden op: di 05 jul 2005, 19:54
Locatie: Helmond

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door nielske1990 » za 24 apr 2010, 8:27

Eindhovens Dagblad schreef:"En als je vanuit Amsterdam naar Eindhoven rijdt, moet je Maastricht volgen. Het is misschien beter om dan ook Eindhoven te vermelden. Je moet met de gebruiker meedenken."
Ja, en zullen we dan ook maar Utrecht, 's-Hertogenbosch, Weert en Sittard vermelden omdat je anders Maastricht moet volgen? :dontknow:
La meccanica delle emozioni op A270/N270/N279 en minder frequent A2/A50/A58/A67/A73/N272/N612/N615.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 37414
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Vinny » za 24 apr 2010, 12:23

het ook logischer om een parkeergarage met Bijlmerbajes aan te duiden, dan met Penitentiaire Inrichting Zuid Oost.
Een gevangenis kun je inderdaad beter met 'gevangenis' of '-bajes' aanduiden dan met Penitentiaire inrichting. Een dierentuin noemt men ook geen 'Zoölogisch Instituut' op de bewegwijzering. Maar om nou een parkeergarage naar de Bijlmerbajes te vernoemen gaat mij nou ook wel wat ver...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8328
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Ds79m » za 24 apr 2010, 12:29

nielske1990 schreef:
Eindhovens Dagblad schreef:"En als je vanuit Amsterdam naar Eindhoven rijdt, moet je Maastricht volgen. Het is misschien beter om dan ook Eindhoven te vermelden. Je moet met de gebruiker meedenken."
Ja, en zullen we dan ook maar Utrecht, 's-Hertogenbosch, Weert en Sittard vermelden omdat je anders Maastricht moet volgen? :dontknow:
Dat zegt die man niet, hij bedoelt dat het niet logisch is dat de grote stad Eindhoven pas heel laat wordt genoemd.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14419
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Via » za 24 apr 2010, 20:41

GrandmasterE schreef:Uniek is de regionale situatie echter niet, zo blijkt uit een betoog dat hij onlangs ook op papier zette. Mijksenaar stelt dat Nederland 'het spoor bijster is bij bewegwijzering'. Het is simpelweg 'te veel, te divers en dus verwarrend'.
De spijker op zijn kop. Dat roepen wij hier op het forum ook al veel langer.

jeroent
autoweg
Berichten: 2301
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 14:15
Locatie: 500 meter voorbij Midden-Limburg

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door jeroent » zo 25 apr 2010, 17:44

En die wirwar aan borden geldt al helemaal op het betreffende punt bij knooppunt Leenderheide waar dat ENE extra tijdelijke bord is geplaatst. En dan beweren dat dat tijdelijke bord geen effect heeft. Jongens, is het nou echt zo moeilijk?!

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 18827
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door harry » ma 26 apr 2010, 10:50

Ds79m schreef:Dat zegt die man niet, hij bedoelt dat ...
Er is dan een duidelijk verschil tussen wat hij zegt en wat hij bedoelt.

Dat Eindhoven-argument is natuurlijk kul. (Je moet Utrecht volgen. En dan 's-Hertogenbosch.)
En dat haalt de andere beweringen van die man wel enigszins onderuit...
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 37414
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Vinny » ma 26 apr 2010, 12:00

Vanaf Amsterdam staat Maastricht als einddoel van de A 2 gewoon aangegeven. Vroeger al voor knp. Amstel (208 km), maar dat bord is weggehaald. Je ziet nu Maastricht pas bij de afrit Ouderkerk a/d Amstel op de borden verschijnen. Dat is overigens nog steeds Amsterdam (Zuid Oost). Verder kun je nooit op basis van zo'n kort artikel de woorden van de hoogleraar op waarde schatten. Daarvoor is minimaal een interview of een lezing van een uur nodig, en het liefst zonder storende factor er tussen.

Ik zou bijvoorbeeld best wel naar een lezing van deze man willen gaan, en kijken hoe hij de bewegwijzering in Eindhoven zou willen aanpakken en dit vergelijken met Rijkswaterstaat.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16744
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Pino » ma 26 apr 2010, 12:14

Er zitten best een aantal punten in het betoog van Mijksenaar die ik onderschrijf, maar de boodschap dat vroeger alles beter was (al dan niet gekoppeld aan de monopoliepositie van de ANWB) gaat nergens over. Misschien is het interview op de verkeerde manier samengevat, maar het leest op deze manier nogal raar. Er klopt iets niet als je terugverlangt naar vroeger en dan één zin later dingen roept over het feit dat je Maastricht moet aanhouden om van Amsterdam naar Eindhoven te komen. Dat zit namelijk ingebakken in de bewegwijzering zoals de ANWB die vanaf de jaren '60 heeft geplaatst. De ANWB deed het dus hoe dan ook niet beter op het punt van aansluiten bij de belevingswereld van de weggebruiker. Idem dito bij het werken met landmarks. Hebben ze bij ANWB Bewegwijzering namelijk nog nooit van gehoord.

Hoeveel dat uiteindelijk te maken heeft met het gebeuren bij Eindhoven? Hoogstens indirect, denk ik. De doelenkeuze rondom de splitsing hoofdbaan-parallelbaan lijkt namelijk ook niet echt aan te sluiten bij de belevingswereld van de weggebruiker. Denken dat dat geplaatste bewegwijzering logisch is, omdat zij is voorafgegaan door een plaatsnaambord Eindhoven, getuigt van een behoorlijk gat tussen de belevingswereld van Rijkswaterstaat op dit punt en die van de weggebruiker. Evenals de gedachte dat dit met wat tijdelijke borden of wat via-borden wel kan worden opgelost. Er is hier maar één oplossing die aansluit bij de beleving van de weggebruiker. En dat is om simpelweg Eindhoven te vermelden wanneer je de parallelbaan oprijdt.

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14419
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: NBA: A2 Randweg Eindhoven

Bericht door Via » ma 26 apr 2010, 12:23

Toch zou bij aanduiding volgens de oldschool-bewegwijzering bovenaan het bord hebben gestaan ''Randweg Eindhoven''. Dat had al een hoop gescheeld qua foutrijders denk ik zo.