[A015] NBA: KP Gorinchem

Discussies over de bewegwijzering. Voor zowel het hoofdwegennet als het onderliggend wegennet. Over systeem, wegnummering, redesign, fouten, ANWB, Tebodin, etc.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 18827
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door harry » wo 03 mar 2010, 12:09

Pino schreef:Oeps, dat is precies hoe Rijkswaterstaat zich opstelt, is het niet?
Nee, het is niet.
Medewerkers van Rijkswaterstaat vragen expliciet naar meningen op dit forum. En doen daar ook wat mee.
Dat niet alles zo gaat zoals jij wil (en ons hier honderden keren vertelt) wil niet zeggen dat Rijkswaterstaat niet luistert.
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16744
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Pino » wo 03 mar 2010, 12:38

Ik heb absoluut niet de illusie dat deze wereld volledig kan draaien op de manier waarop ik het wil. Dat geldt niet alleen voor bewegwijzering, maar in het algemeen. Laat me in de tussentijd vrolijk herhalen hoe ik vind dat iets moet, ik hoop dat ik mensen niet te zeer verveel.

Maar ga nou niet zeggen dat Rijkswaterstaat zich volledig heeft opengesteld voor structurele gedachten over hoe het systeem eruit moet komen te zien. Niets ten laste van René die hier zo af en toe een vraag doorgeleidt, maar die vragen betreffen slechts enkele punten. Vaak lay-out, we hebben iets mogen zeggen over netwerkdoelen, maar juist bij punten die tot de kern gaan wordt geen feedback gezocht, wordt de inspraak op de komende richtlijn gesloten gehouden en wordt ook geen uitleg gegeven waarom het allemaal zo moet. Dat zijn punten waar je het maar moet hebben van punten maken op dit private forum en dan maar hopen dat er iemand meeleest. Maar ja, dan krijg je weer van die reacties als "de beste stuurlui staan aan wal" of "jij bent geen verkeerskundige, accepteer het nou eens van mensen die ervoor hebben doorgeleerd." Zelfs als je weinig meer doet dan verwijzen naar de manier waarop andere landen (ook verkeerskundigen) eenzelfde problematiek aanpakken.

Vergelijk dat met een Brits bewegwijzerings-project, waar al vanaf het begin de input wordt gezocht van gebruikers. Wat willen zij überhaupt op de bewegwijzering zien? Zo kan het dus ook als overheid. Maar goed, dit is natuurlijk ook weer zo'n punt dat ik al vaker heb gemaakt en waar ook niemand zich iets van aantrekt. Ik zal het maar moeten accepteren.

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 16468
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door boe! » wo 03 mar 2010, 20:24

Pino schreef:Ik heb absoluut niet de illusie dat deze wereld volledig kan draaien op de manier waarop ik het wil. Dat geldt niet alleen voor bewegwijzering, maar in het algemeen. Laat me in de tussentijd vrolijk herhalen hoe ik vind dat iets moet, ik hoop dat ik mensen niet te zeer verveel.
Dat punt heb je bij mij al bereikt. Zo gauw ik weer een langdradig antwoord van jou zie, sla ik meteen alles over, ook de berichten van anderen. Misschien zou je je mening iets bondiger willen verwoorden?
Ik wilde dit punt eigenlijk helemaal niet op dit forum vermelden, maar als je er zelf over begint ...

Seat Ibiza
2x2 autosnelweg
Berichten: 5796
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 22:05
Locatie: Ibiza ;-)

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Seat Ibiza » wo 03 mar 2010, 21:16

boe! schreef:Zo gauw ik weer een langdradig antwoord van jou zie, sla ik meteen alles over, ook de berichten van anderen. Misschien zou je je mening iets bondiger willen verwoorden?
Ik moet boe! wel een beetje gelijk geven... Ik betrap mezelf er ook op dat ik de lappen tekst waarin je telkens weer al je pijnpunten over NBA herhaalt nog maar heel vluchtig bekijk. Misschien iets meer focussen op het deelonderwerp (een bepaald bord) als op het systeem (zwevende wegnummers, te lange pijlen, (on)terecht wel of niet geïntegreerde E-nummers) ?

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 35835
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Rene » wo 03 mar 2010, 21:18

@Pino: bepaalde hoofdkeuzes zijn al lang en breed gemaakt. Heb nou niet de illusie dat op dat vlak nog wijzigingen mogelijk zijn.
Voor mij dus ook geen reden om steeds in herhaling het RWS-standpunt te gaan argumenteren op die punten, want eens wordt je het toch niet.
Het leidt nergens toe, behalve dat discussies ontsporen. Dus onthoud ik me op bepaalde punten simpelweg van commentaar.
Want ik heb niet de illusie dat op die punten nog werkelijk iets te veranderen valt, zelfs al zou ik dat zelf ook soms wel wensen.
Soms moet je nu eenmaal berusten in het feit dat je niet overal invloed op kunt hebben. (En ja, dat geldt ook voor mijzelf, zelfs met NBA).
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16744
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Pino » wo 03 mar 2010, 22:04

Ik verval kennelijk meer in herhaling dan ik denk, want zelf heb ik de gedachte dat de bekende discussiepunten steeds weer in een net wat andere context / discussie terugkomen. Vaak ook niet eens door mij aangezwengeld. Als anderen dat anders voelen, ben ik veel meer een cd op herhaling dan ik zelf wil zijn :oops:

Verder heb ik uiteraard niet de illusie dingen te kunnen veranderen. Die heb ik ook nooit gehad. Misschien ben ik wel vooral actief in NBA-discussies om mijn eigen gedachten te vormen over wat weggebruikers op de borden willen zien, zodat ik daar ook mijn eigen ontwerpen op kan aanpassen. En over hoe eenmaal gekozen aspecten vervolgens in de praktijk uitwerken. Daar kan ik vervolgens mijn eigen gedachten over bewegwijzering op aanpassen en dat zie je vervolgens ook terugkomen in de draden over zelfgemaakte bewegwijzering.

Riva
autoweg
Berichten: 1880
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 16:37
Locatie: Leusden

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Riva » do 04 mar 2010, 0:04

^^ Ik ben het totaal niet eens met voorgaande schrijvers en lees jouw bijdragen altijd met veel interesse!
Rainier

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 15879
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door mavas » do 04 mar 2010, 9:10

^^ Idem. En met veel dingen ben ik het ook wel eens.

Stel je nu eens voor dat over een aantal jaren NBA al redelijk geimplementeerd is, en weggebruikers (dus geen forummers) klagen over onduidelijke bebording, dan is dat een ontwerpfout in de basis. De ontwerpfout had er daarom ook in de basis uitgehaald moeten, en niet na een aantal jaar, want dan kost het aanpassen van de richtlijn handenvol geld.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

hoevenpe
expressweg
Berichten: 3704
Lid geworden op: ma 01 aug 2005, 9:29

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door hoevenpe » do 04 mar 2010, 10:21

Natuurlijk zouden we hier allemaal dingen graag anders gezien willen hebben, en vaak ook met een goede argumentatie, maar dat is denk ik niet waar het over gaat. De 'E' nummers komen gewoon tussen de pijlen, er komt geen nummerschildje bij kruisende doelen, etc. etc. Maar dat vind ik zelf eigenlijk gewoon iets waar we maar aan moeten wennen, over een tijdje valt het de meeste mensen niet eens meer op denk ik.

De meeste opmerkingen hier gaan volgens mij vooral over inconsistentie / fouten op de borden.
- dat op de ene plek er wel een afbreking gebruikt wordt, en op de andere niet.
- dat soms de wegnummers wel onderaan staan en op een andere plek weer zweven.
- dat er soms heel creatieve vooraankondigingsborden zijn (denk aan A12/A50) die nergens anders voorkomen.
- dat de regelafstand, centrering, serviceborden, etc. overal anders blijken te zijn.
- pijlen die boven een rijstrook horen die boven de vluchtstrook staan en andersom
- dat er vaak toch gewoon storende fouten op de borden staan
- etc. etc.

Dat lijkt me eerlijk gezegd niet een beleidsbeslissing, maar gewoon willekeur van de individuele medewerker. Volgens mij kan NBA alleen een succes worden als er nu centraal harde ontwerpcriteria worden vastgesteld en dat vanaf nu elk bord volgens deze criteria ontworpen wordt. Ik vermoed dat 80% van de kritiek hier dan al snel zal verdwijnen...

Feder
verkeersader
Berichten: 680
Lid geworden op: wo 26 apr 2006, 12:14
Locatie: Groningen

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Feder » do 04 mar 2010, 13:56

Ik kan me vaak wel vinden in de opmerkingen van Pino. Al merk ik ook wel dat ie in z'n enthousiasme vaak hetzelfde vertelt.
Rene schreef:bepaalde hoofdkeuzes zijn al lang en breed gemaakt. Heb nou niet de illusie dat op dat vlak nog wijzigingen mogelijk zijn.
Aan welke hoofdkeuzes moet ik dan denken? Aan iets als het prominent plaatsen van E-nummers? Of het sterk besparen op blauwvak, met als gevolg veel afbrekingen en volle borden?
Op dit soort keuzes is op dit forum, en misschien ook wel elders, heel veel kritiek gekomen. Als blijkt dat er zoveel kritiek op die keuzes is, waarom kan op die keuzes dan niet op worden teruggekomen?

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 35835
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Rene » do 04 mar 2010, 15:41

Feder schreef:Als blijkt dat er zoveel kritiek op die keuzes is, waarom kan op die keuzes dan niet op worden teruggekomen?
Omdat op layout-gebied, ik citeer "we hebben niet bepaald de eerste de beste ontwerper in de hand genomen van het eerste het beste designbureau". Daar kon ik het mee doen toen ik mijn belangrijkste kritiekpunt (de hoogte van de schildjes) probeerde in discussie te brengen. :geenlach:

(En daar ga ik niet verder over uitwijden).
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16744
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Pino » do 04 mar 2010, 16:16

Wat mij betreft hadden ze dat designbureau gewoon niet ingehuurd en de RWBA gekopieerd. Scheelt een bom duiten en had wat mij betreft een beter eindresultaat opgeleverd. Maar goed, suboptimaal design overleeft uiteindelijk wel.

@Feder, misschien begrijp ik René verkeerd, maar hoofdkeuzes lijken mij punten die aan het design voorbij gaan, maar op de vraag "wat zet ik wanneer op de borden". Dus vorkborden tegenover regelborden, serviceborden, afstandenborden na de afrit tegenover het oude rechtdoorbord, 1200m-bord wordt een aankondigingsbord, volgende afrit als rechtdoordoel, staande pijlen, enzovoort. Het spreekt voor zich dat die hoofdkeuzes nog een stukje onaantastbaarder zijn dan lay-out-punten.

Ties
autoweg
Berichten: 1287
Lid geworden op: di 24 jul 2007, 17:38

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Ties » do 04 mar 2010, 18:15

Rene schreef:Ik citeer "we hebben niet bepaald de eerste de beste ontwerper in de hand genomen van het eerste het beste designbureau".
Nou, dan kiezen ze voortaan maar wél de eerste de beste, want hier op het forum staan er anders wat te springen die het voor niks zouden willen doen :worship:

hoevenpe
expressweg
Berichten: 3704
Lid geworden op: ma 01 aug 2005, 9:29

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door hoevenpe » do 04 mar 2010, 19:33

^^

Kop koffie tijdens en een biertje na afloop wellicht... ;)

Gebruikersavatar
Snelwegfreak
Hoofdmoderator
Berichten: 15763
Lid geworden op: do 21 sep 2006, 16:02

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Snelwegfreak » do 04 mar 2010, 20:10

Ik doe het niet gratis trouwens, mocht je geïnteresseerd zijn :D
Één chocoladereep per uur :rofl2:

exastris
polderweggetje
Berichten: 34
Lid geworden op: do 11 jun 2009, 22:01
Locatie: Eindhoven / Rotterdam

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door exastris » wo 17 mar 2010, 20:25

Matt schreef:Meer zoiets:

http://www.xs4all.nl/~msmh/asw/bord_a15.png

Volgens mij staan zulke borden met de bosjes langs de Duitse autobahnen.
In Nederland heb ik bijna precies zo'n bord ook al gezien. Wanneer je op de A67 in westelijke richting Venlo nadert wordt een zwart-op-wit bord met die indeling gebruikt voor het aangeven van groepen bedrijventerreinen. Sorry, geen foto bij de hand. Maar er is in elk geval dus al ervaring mee ;)

Seat Ibiza
2x2 autosnelweg
Berichten: 5796
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 22:05
Locatie: Ibiza ;-)

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Seat Ibiza » wo 17 mar 2010, 20:45

^^
Met dank aan een ander topic (en Harry), deze dus:

Afbeelding

exastris
polderweggetje
Berichten: 34
Lid geworden op: do 11 jun 2009, 22:01
Locatie: Eindhoven / Rotterdam

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door exastris » do 18 mar 2010, 10:58

^^ Inderdaad, die bedoel ik. Ik heb me overigens wel vergist in de richting, die oostelijk moet zijn. Vanuit het westen ;)

Heb jij nu zo'n goed forumgeheugen of heb ik de zoekfunctie nog niet onder de knie?

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 16468
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door boe! » do 18 mar 2010, 20:29

^^ Dit was volgens mij het eerste vork bord met zwart-op-witte bestemmingen. Dat blijft wel hangen in het geheugen. Net als het foutieve E-nummer dat op een bord iets verderop werd gebruikt (E43 i.p.v/ E34). Dat is door heel veel forumleden op de foto gezet. :)

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 27766
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Palance » za 20 mar 2010, 11:35

Gelukkig heeft Harry de foto's nog :)

Afbeelding
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 27766
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Palance » zo 06 jun 2010, 20:58

Palance schreef: En vanaf hier weer oude borden.
Afbeelding
Bij KP Gorinchem is het laatste stukje (dus bij de afrit naar Schoonhoven) nu ook verNBA-seerd

Afbeelding
Afbeelding
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

nederland24
2x2 autosnelweg
Berichten: 5207
Lid geworden op: vr 04 sep 2009, 19:22
Locatie: Breda

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door nederland24 » zo 06 jun 2010, 21:04

Hadden ze Hardinxveld-Giessendam nou echt niet op een regeltje kunnen zetten. :rofl2: Voor de rest mooie en duidelijke borden. :blauweduim: Het is trouwens verNBAniseerd.

Gebruikersavatar
Snelwegfreak
Hoofdmoderator
Berichten: 15763
Lid geworden op: do 21 sep 2006, 16:02

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Snelwegfreak » zo 06 jun 2010, 21:17

Merk op op de tweede foto dat de afritpijl niet 45 graden gedraaid is, maar zoals de Duitse pijlen 67,5 graden 8-)
EDIT: Het zorgt trouwens wel voor meer zwevende wegnummers... :S
Enne gojje mins blieft altied leave.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 18709
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Wouter N14 » zo 06 jun 2010, 23:08

Is het logisch dat op het vorkbord Hardinxveld-Giessendam staat maar het daaropvolgende portaalbord alleen Rotterdam vermeld?
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 37414
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Vinny » zo 06 jun 2010, 23:30

Dat is niet logisch, dat is het systeem...
:denk:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16744
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Pino » zo 06 jun 2010, 23:52

Het lijkt mij niet conform een systeem waarin je ook op de portalen van afritten inmiddels vrijwel overal de naam van de volgende afrit ziet naast de control city. Maar omdat ik niet zoveel heb met die volgende afrit, kan ik niet wakker liggen van dit soort inconsistenties.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 37414
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Vinny » ma 07 jun 2010, 0:03

Ik lig er wel wakker van. Bij Roelofarendsveen staat doodleuk Hoofddorp als enige rechtdoorgaand doel op de A 4. Daarna verdwijnt de bestemming volledig van de borden. Vroeger hadden we nog een continuiteitsregel. Goold-old days... :cry:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16744
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Pino » ma 07 jun 2010, 0:12

Al die enige rechtdoordoelen komen op het eerstvolgende richtingbord weer terug hoor. Als afslaand doel. Handig? In mijn optiek niet, maar aan het continuïteitsbeginsel ligt het niet.

Gebruikersavatar
Mandelsoft
expressweg
Berichten: 3218
Lid geworden op: za 26 sep 2009, 16:16
Locatie: Zoetermeer

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Mandelsoft » ma 07 jun 2010, 9:00

Trouwens, ik zie ook hier zwevende wegnummers. Hadden ze die niet even 50 cm lager kunnen zetten?
Sommige mensen zijn niet in een model te vatten...

Gebruikersavatar
Kaaiman
2x5 autosnelweg
Berichten: 15031
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: NBA: A15 KP Gorinchem

Bericht door Kaaiman » ma 07 jun 2010, 9:18

^^ Zal nog wel een oud ontwerp zijn, van toen René de werkgroep/ontwerper nog niet zo ver had gekregen om de wegnummers iets lager te plaatsen.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
Atlantis • forum voor geofictie