[N739] Hengelo - Haaksbergen

Discussies over N-wegen en het overige onderliggend wegennet - ook voor wat betreft planvorming.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 58878
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

[N739] Hengelo - Haaksbergen

Bericht door Chris » wo 16 jan 2019, 10:07

AaaS? Asphalt as a Service op de N739? Alhoewel dit eigenlijk als een soort aangepaste concessie met beschikbaarheidsvergoedingen klinkt. Al jaren gebruikelijk voor grote bouwprojecten.

Provincie Overijssel schreef:Stuk asfalt in Overijssel gaat mogelijk Nederlandse wegenbouw veranderen

Het beheer van de N739 in Overijssel wordt anders dan andere wegen in Nederland. De provincie gaat niet meer betalen voor de weg zelf maar slechts voor de mogelijkheid er vlot overheen te kunnen rijden. Handtekeningen voor de samenwerking worden op woensdag 16 januari 2019, in de Week van de Circulaire economie, onder de nieuwe samenwerkingsvorm gezet.

Het concept wordt al toegepast door Philips. Sinds die geen gloeilampjes maar licht verkoopt aan Schiphol, knalt het energieverbruik daar naar beneden. De geschatte energiebesparing van de lampen, die veel langer meegaan, is over de duur van het contract circa vijftig procent. Leuk voor Schiphol, beter voor het milieu.

De provincie Overijssel gaat nu samen met wegenbouwer Dura Vermeer voor het eerst in Nederland met mobiliteit iets soortgelijks proberen – concreet met asfalt. Het gaat om een stuk van de N739 van Haaksbergen naar Hengelo, vanaf de aansluiting van de A35 tot aan de bebouwde kom in Hengelo. Dit stuk asfalt kan hierdoor de meest ‘circulaire weg’ van Nederland worden.

Veertig procent
Niet alleen door materialen te gebruiken die te recyclen zijn. Op het vlak van het materiaalgebruik zijn er de afgelopen jaren onder wegenbouwers al groots uitgevente successen geboekt. Momenteel wordt in nieuwe wegen minstens veertig procent gebruikt asfalt gestopt. Dat percentage gaat de komende jaren door het gebruik van herbruikbare materialen sterk stijgen. Nu komt het bedrijf Dura Vermeer daar bovenop ook met een nieuwe beheerconstructie.

Momenteel legt een eerste aannemer een weg aan, een tweede onderhoudt die, een derde verwijdert die weer, na jaren. In het algemeen bouwt de eerste niet zodat het onderhoud later minimaal is. Restmaterialen boeien hem niet. Aannemer twee heeft juist baat bij veel onderhoud. Het resultaat: onnodige kosten, sneller vervanging van het asfalt dan nodig.

Pionieren
,,We gaan via deze proef onderzoeken of we die dynamiek kunnen veranderen’’, vertelt Theo Winter, lid van de Raad van Bestuur van Dura Vermeer. ,,We willen pionieren met een model waarbij we al die stappen op ons nemen, dus ook verantwoordelijk worden voor hergebruik. Daardoor krijgen we bij het ontwerp en de aanleg, maar ook bij het beheer, belang bij recycling van materiaal. Daarmee komt de circulaire economie ook in de wegenbouw een grote stap dichterbij.’’

Wat als de prijs ineens daalt?
Maar eerst moeten de kinderziektes in deze nieuwe manier van werken worden opgespoord. Bijvoorbeeld in de praktijk een flexibel rekenmodel optuigen bij de vraag: hoe bepaal je de restwaarde van de materialen van een weg decennia voordat je deze weer verwijdert? Want wat als de prijs van bitumen, één van de grondstoffen voor asfalt, op de wereldmarkt ineens daalt?

De proef start in april en na een jaar wordt geëvalueerd. Als het lukt hoeft de weg minder snel te worden vervangen. En hoeft er over een lange periode minder asfalt te worden gebruikt om reizigers van Haaksbergen naar Hengelo heen en terug te krijgen.
Hele persbericht: https://www.overijssel.nl/actueel/nieuw ... uk-asfalt/

Het proefvak tussen de A35 en de bebouwde kom is overigens maar zo'n 250 - 500 meter lang (afhankelijk waar je in de aansluiting je begint met meten). Dit is overigens wel het drukste wegvak dat in het beheer van de provincie is (30.000 voertuigen per dag).

Plaats reactie