Pagina 1 van 11

Straatnaambordjes

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 15:40
door nielske1990
Eindhovens Dagblad schreef: Nieuw straatnaambordje in binnenstad

HELMOND - Wethouder Van Heugten onthulde gisteren het eerste nieuwe straatnaambordje in de Helmondse binnenstad.

Straks is elke straat in de binnenstad voorzien van de klassiek uitziende bordjes met het Helmondse logo en een korte uitleg over de persoon naar wie de straat vernoemd is. Zo staat op het gisteren onthulde bordje dat de Prins Karelstraat een ’historische straatnaam uit de achttiende eeuw’ is. Hoewel de gemeente de hele Prins Karelstraat had uitgenodigd, was er tijdens de onthulling geen bewoner te bekennen. „Te koud“, zegt Sandra van de Zanden op wiens huis het eerste nieuwe bordje hangt. „Ik vind deze bordjes wel mooier dan de knalblauwe bordjes die er eerst hingen.“ Afbeelding
Wat vinden jullie ervan dat steeds meer gemeentes hun eigen weg gaan in de straatbordjes...?Ik vind het persoonlijk, alleen goed als het de wijk ten goede komt doordat de uitstraling van de blauwe bordjes niet past bij de wijk, dan mag van mij best een ander bordje worden geplaatst maar anders is het wel goed zo.... ;) :roll:

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 15:51
door VTB
Zie ook dit topic.

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 15:55
door Palance

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 16:57
door Mikhail
IN belgie mag elke gemeente zijn kleur en lay out en vorm van de straatnaambordjes maken hoe zei het graag zien :) in Nederland dan niet?

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 17:15
door nielske1990
Mikhail schreef:IN belgie mag elke gemeente zijn kleur en lay out en vorm van de straatnaambordjes maken hoe zei het graag zien :) in Nederland dan niet?
In Nederland gebeurt dat over het algemeen niet, maar het mag volgens mij wel... ;)

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 17:39
door VTB
nielske1990 schreef:
Mikhail schreef:In België mag elke gemeente zijn kleur en lay-out en vorm van de straatnaambordjes maken hoe zij het graag ziet:) In Nederland dan niet?
In Nederland gebeurt dat over het algemeen niet...
O nee? Ik kan zo dertig verschillende lettertypes opnoemen die gebruikt worden voor straatnaambordjes.

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 17:44
door nielske1990
Volkstribuun schreef:
nielske1990 schreef:
Mikhail schreef:In België mag elke gemeente zijn kleur en lay-out en vorm van de straatnaambordjes maken hoe zij het graag ziet:) In Nederland dan niet?
In Nederland gebeurt dat over het algemeen niet...
O nee? Ik kan zo dertig verschillende lettertypes opnoemen die gebruikt worden voor straatnaambordjes.
Ik niet iig... :oops: ;) Ik ken slechts een enkel geval....Dan heb ik het mis... ;) :roll:

Ch

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 18:03
door ReisThijs
In Den Haag ('Chinatown') hangen tweetalige straatnaambordjes:
Afbeelding
Afbeelding

In Houten heeft de Beatrixlaan oranje bordjes, onthuld toen de koningin daar langs kwam.

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 18:04
door nielske1990
Wow! Apart... :P :D :shock: :roll: ;)

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 18:27
door Palance
Hehe, leuk! Nog nooit gezien. Zelfs Rotterdams Chinatown (West-Kruiskade e.o.) heeft dat niet.

Volgende stap: Ook een Arabische tekst erbij voor sommige wijken? :mrgreen:

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 19:10
door VTB
Een wijk in een Nederlandse stad Chinatown noemen...waar moet het toch heen met dit - eens zo mooie - land...*zucht* :neenee:

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 19:18
door harry
ReisThijs schreef:In Den Haag ('Chinatown') hangen tweetalige straatnaambordjes:
Afbeelding
Ik heb (een tijdje terug) een Chinese collega deze straatnaam laten uitspreken. Het klonk ongeveer als "Gedempte Gracht" en dan een Chinees woord voor straat.
Fonetische vertaling dus! (Nou ja, voorzover de Chinezen onze klanken kunnen benaderen. Je kunt de drie "g"-klanken in de karakters herkennen.)

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 19:22
door harry
Volkstribuun schreef:Een wijk in een Nederlandse stad Chinatown noemen...waar moet het toch heen met dit - eens zo mooie - land...*zucht* :neenee:
Ach ja, waar zijn de tijden gebleven dat we dorpen, wijken en gehuchten gewoon Retranchement of Siebengewald of Ladysmith of Charlois noemden.
"Vroeger was alles beter..." :blabla:

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 19:26
door Via
Hier zijn het gewoon standaardbordjes, die in de loop van de tijd steeds werden gemoderniseerd. ;) Zo hebben we drie standaardtypen (zelfs nog veel van die gestanste zwart-wit bordjes in frames :D). ;)

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 19:29
door VTB
harry schreef:Ach ja, waar zijn de tijden gebleven dat we dorpen, wijken en gehuchten gewoon Retranchement of Siebengewald of Ladysmith of Charlois noemden.
"Vroeger was alles beter..." :blabla:
Zo'n reactie was van jou te verwachten, maar slaat als een tang op een varken. De namen die jij opnoemt zijn historisch zo gegroeid en Chinatown niet. En laat iedereen even in zijn waarde a.u.b....
:offtopic::offtopic::offtopic:

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 19:39
door harry
Volkstribuun schreef:Zo'n reactie was van jou te verwachten, maar slaat als een tang op een varken.
Dank u!
Volkstribuun schreef:De namen die jij opnoemt zijn historisch zo gegroeid en Chinatown niet.
Historie wordt elke dag gemaakt. Chinatown refereert duidelijk naar de Amerikaanse voorbeelden, en die heten nou eenmaal Chinatown.
Volkstribuun schreef:En laat iedereen even in zijn waarde a.u.b....
Natuurlijk, Sjefke!

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 19:48
door Rene
harry schreef:
Volkstribuun schreef:En laat iedereen even in zijn waarde a.u.b....
Natuurlijk, Sjefke!
Tja, dat was in deze context niet zo'n slimme uitspraak van je VT...

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 19:50
door VTB
Nee, begrijp ik, René.

Alleen de vergelijking tussen Chinatown en de genoemde voorbeelden gaat niet op. De naam "Chinatown" is in Nederland niet gegroeid, maar klakkeloos overgenomen uit de Verenigde Staten. En de opmerking "Vroeger was alles beter" doet totaal niet ter zake.

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 20:09
door Pino
Palance schreef:Hehe, leuk! Nog nooit gezien. Zelfs Rotterdams Chinatown (West-Kruiskade e.o.) heeft dat niet.
In Havana, of all places. Waar alle Chinezen het land hebben verlaten na de revolutie en je in de hele Barrio Cino (Spaans voor Chinatown) dus geen enkele Chinees tegenkomt. Chinese mensen dan, want je hebt er wel allerhande Chinese restaurants inclusief Chinese karaoko-videos ...

Mijn eigen mening over straatnaambordjes is wel min of meer gelijk aan die over provincieborden. Een beetje local flavour is best leuk, maar er zijn minimum-standaarden nodig om te zorgen dat de belangrijkste informatie (de straatnaam) goed, snel en duidelijk op de weggebruiker overkomt.

Geplaatst: vr 24 feb 2006, 20:09
door harry
Volkstribuun schreef:Alleen de vergelijking tussen Chinatown en de genoemde voorbeelden gaat niet op. De naam "Chinatown" is in Nederland niet gegroeid, maar klakkeloos overgenomen uit de Verenigde Staten.
De naam Retranchement is klakkeloos overgenomen uit Frankrijk. De naam Ladysmith is klakkeloos overgenomen uit Zuid-Afrika.
Alleen dan een paar honderd jaar eerder dan Chinatown.
In mijn beleving is dat het enige verschil. Het gaat hier om modewoorden. Als de mode voorbij is, blijven de namen al of niet bestaan. Als ze blijven, hebben ze nut. Als ze verdwijnen, was het echt een tijdelijke mode. Zo heeft het in het verleden gewerkt, en zo zal het ook in de toekomst gaan. Er is dus geen reden om je af te vragen "waar het toch heen moet".
Volkstribuun schreef:En de opmerking "Vroeger was alles beter" doet totaal niet ter zake.
Dat was dan ook een reactie op "waar moet het toch heen met dit - eens zo mooie - land", dat evenmin ter zake doet! (Alsof een Engelse naam iets zou zeggen over de fraaiheid van een land.)
Maar echt niet terzakedoend was "Zo'n reactie was van jou te verwachten". Dat soort opmerkingen zie ik liever in een PB, liefst met uitleg waarom je zoiets van mij verwacht.

Geplaatst: za 25 feb 2006, 15:08
door Palance
Charlois is ook uit het Frans overgenomen... (ooit zelfs een bij de verkeersinfo gehoord dat iemand het ook echt op z'n Frans probeerde uit te spreken). Maar een echter Rotterdammer zegt natuurlijk Sjaarloos.

Misschien had het bordje "Buit eruit" overigens ook beter van een Chinese vertaling voorzien kunnen worden :mrgreen:

Geplaatst: za 25 feb 2006, 20:07
door Coen Tunnel
Palance schreef:Charlois is ook uit het Frans overgenomen... (ooit zelfs een bij de verkeersinfo gehoord dat iemand het ook echt op z'n Frans probeerde uit te spreken). Maar een echter Rotterdammer zegt natuurlijk Sjaarloos.
Conform de Nederlandse uitspraakregels klopt Sjaarloos natuurlijk ook. Een ch aan het begin van een woord wordt uitgesproken als sj en als een o gevolgd wordt door een i is dat een verlenging van de klinker (e.g. Oirschot, Oisterwijk).

Geplaatst: ma 27 feb 2006, 9:02
door Peter
Palance schreef: Misschien had het bordje "Buit eruit" overigens ook beter van een Chinese vertaling voorzien kunnen worden :mrgreen:
Chinatown was hier al voor de oorlog een concentratie van Chinezen. Wellicht dat de wijk in de volksmond "Chinees kwartier" werd genoemd. Formeel heet de wijk gewoon Centrum overigens. China-Towns zijn in veel grote Amerikaanse steden een begrip inderdaad.

De Indische buurt is wel vernoemd naar zijn oorspronkelijke bewoners. Vernamelijk blanken die na pensionering naar Nederland terugkeerden. De meeste statige huizen zijn hier rond 1900 gebouwd.

Geplaatst: ma 27 feb 2006, 9:20
door Matthijs
Volkstribuun schreef:Een wijk in een Nederlandse stad Chinatown noemen...waar moet het toch heen met dit - eens zo mooie - land...*zucht* :neenee:
Gisteren was ik in Incheon, een Koreaanse stad nabij Seoul. Ook daar was een (Korea's enige) Chinatown.
'Gesticht' in 1883, maar ook hier was de naam letterlijk Chinatown. Zelfs het Koreaanse script vermelde dat (fonetisch), uit te spreken als Tsja-ie-na-ta-oen.

Zo verkeerd vind ik het dus niet om het ook in Den Haag zo te noemen.

Geplaatst: ma 27 feb 2006, 18:28
door harry
Peter schreef:De Indische buurt is wel vernoemd naar zijn oorspronkelijke bewoners.
Dedoel je de Haagse Indiche buurt? Die vaak Archipel wordt genoemd? (Klinkt chiquer.)
In de meeste steden is een Indische Buurt zo genoemd omdat de straatnamen vernoemd zijn naar Nederlands-Indische plaatsen/eilanden. In Den Haag is dat ook zo, denk ik. Ik denk dat het toeval is dat daar ook veel repatrianten uit Indië wonen.

Geplaatst: ma 27 feb 2006, 18:34
door Palance
Londen heeft ook een Chinatown, maar dat stelt niet veel voor. Ik ben ook in de New Yorkse Chinatown geweest, dat stelt al heel wat meer voor!

(En ook die van Singapore trouwens, alhoewel kleiner dan die in New York).

Geplaatst: ma 27 feb 2006, 18:41
door Peter
De Archipelbuurt is alleen naar eilanden genoemd (vandaar het woord Archipel, slaand op de Indische Archipel = eilandencluster), allen in voormalig Nederlands Indie. Ik heb zelf in de Delistraat en de Atjehstraat gewoond. De Javastraat is de bekendste natuurlijk van de straten én de eilanden. De Indische buurt omvat naast de Archipelbuurt ook andere wijken volgens mij, zoals omgeving plein 1813.

Geplaatst: ma 27 feb 2006, 18:49
door Peter
Voor straatnaamborden gelden geheel geen regels volgens mij. Dat veel op elkaar lijken zal zijn omdat er maar een beperkt aantal leveranciers zijn en men snel zal kiezen voor een herkenbaar type (blauw met witte letters). Maar er zijn ook gemeentes met zwart op wit of fantasieborden.

Waarschijnlijk is de gemeente niet eens verplicht straatnaambordjes op te hangen en veel gemeentes zijn er ook slordig mee.

Geplaatst: ma 06 mar 2006, 20:30
door ReisThijs
Maastricht heeft nu ook tweetalige straatnaambordjes:
Afbeelding
Afbeelding

Geplaatst: ma 06 mar 2006, 20:33
door Chris
Die onderste: Nou nog 1 in het Nederlands eronder:

Boergondiëstraat.