Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bespreek hier alles over wegen en verkeer in België

Moderator: Moderatoren

Mikhail
expressweg
Berichten: 2962
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Mikhail » wo 22 okt 2008, 15:03

DeRedactie Schreef:
Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

wo 22/10/08 13:57 - Tegen eind 2010 moet Vlaanderen over een databank beschikken met alle verkeersborden. Een speciaal uitgeruste wagen gaat alle 3 tot 5 miljoen borden fotograferen. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) gezegd op een persconferentie.
Weggebruikers zien vaak door de bomen het bos niet meer langs de Vlaamse wegen. Ze klagen over het hoge aantal verkeersborden. En misschien wel terecht, zo blijkt. Schattingen spreken van 3 tot 5 miljoen verkeersborden in Vlaanderen.

Minister Van Brempt wil nu paal en perk stellen aan die wildgroei van borden. Ze gaat werk maken van een digitale verkeersbordendatabank.

Vanaf de tweede helft van november zal een auto met een speciale camera over elke verharde weg in Vlaanderen, zo'n 60.000 kilometer, rijden om alle verkeersborden in kaart te brengen. Die camera zal om de vijf meter een foto van 360 graden maken.

Op die manier zouden alle snelheidsregimes en de beperkingen op het vlak van gewicht en hoogte in een digitale inventaris worden gegoten. Die kan dan worden toegepast in navigatiesystemen. Zo zou je GPS kunnen aangeven hoe snel je ergens mag rijden.
Ik vind het een goed intiatief om alle verkeersborden in kaart te brengen. Maar ik vind dat men na het analyseren van alle verkeersborden, wel eens mag aanduiden wat er opgekuist mag worden, zoals bv. oude borden, dubbele borden, te lage borden, slecht leesbaar en dergelijke... Het gebruiken hiervan voor GPS systemen is ook een pluspunt, maar hier moet dan ook eerst met de gemeente overlegd worden, om bv. zwaar verkeer uit het dorspcentrum te halen.
****

Paixao
autoweg
Berichten: 1040
Lid geworden op: di 28 feb 2006, 15:07
Locatie: Denekamp

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Paixao » wo 22 okt 2008, 15:20

Ik begrijp niet zo goed waarom dat nu met 360-graden fotografie moet. Volgens mij is het veel goedkoper om gewoon op te schrijven waar die borden staan... Het is overigens wel een mooie techniek om met een goede smoes foto's te kunnen maken van alle wegen... wie weet met wat voor doeleinden... of een beetje het NDW tot de derde macht of zo ;)
"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." -- Winston Churchill

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 8822
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Alfa » wo 22 okt 2008, 20:58

Dit systeem werkt geheel geautomatiseerd. In vergelijking met het manuele werk zal het dus sneller en foutlozer gebeuren.

denne007
autoweg
Berichten: 1357
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door denne007 » do 23 okt 2008, 1:22

misschien ook eens tijd om dan alle nutteloze borden eruit te pikken en weg te nemen want er staan er een pak.

Mikhail
expressweg
Berichten: 2962
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Mikhail » do 23 okt 2008, 10:57

denne007 schreef:misschien ook eens tijd om dan alle nutteloze borden eruit te pikken en weg te nemen want er staan er een pak.
Zoals ik ook al opperde, hier en daar mag men dan ook de dubbele borden verwijderen (lichtbaken voor of achter nieuwe reflecterende borden), borden die te laag bij de grond staan vernieuwen en hoger plaatsen, borden zoals 'verboden met huifkar', verboden 'paard en kar' die mogen ook verwijderd worden..
****

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door R4 » do 30 okt 2008, 15:47

Tja, de vorige minister had ook al grootse plannen om het aantal verkeersborden drastisch te verminderen. Intussen is het aantal integendeel enkel maar toegenomen. Dus ja, afwachten maar wat dit gaat opleveren. Overigens: volgend jaar zijn het Vlaamse verkiezingen. Als we daarna een andere minister krijgen met andere ideeën, dan zijn we weer vertrokken voor een periode zonder maatregelen.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Mikhail
expressweg
Berichten: 2962
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Mikhail » vr 21 nov 2008, 16:17

Camerawagen rijdt eerste kilometers in Edegem. Inventarisatie van alle Vlaamse verkeersborden van start

De camerawagen die alle verkeersborden in Vlaanderen digitaal in kaart gaat brengen, legde vandaag zijn eerste kilometers af in Edegem. In aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt en burgemeester Koen Snyders begon de wagen met panoptische camera aan zijn tocht die systematisch alle verharde Vlaamse wegen zal aandoen. Daarmee gaat de opmaak van de verkeersbordendatabank op het terrein van start. De verkeersbordendatabank wordt een belangrijk instrument om de verkeersveiligheid en de verkeerssturing te verbeteren. Tegen eind 2010 moeten alle Vlaamse borden in kaart gebracht zijn.

5 Camerawagens

Met behulp van een vijftal camerawagens zal de gespecialiseerde Nederlandse firma Cyclomedia in opdracht van de Vlaamse overheid alle borden inventariseren. Om de 5 meter zal zo’n wagen een 360 graden-foto nemen. De auto kan de foto's nemen terwijl hij tegen normale snelheid rijdt.

Start in Zuidoostrand van Antwerpen

De camerawagen start niet toevallig in Edegem. De gemeenten in de zuidoostrand rond Antwerpen zullen in de eerste fase van het project aan de beurt komen. Dit gebied wordt immers als pilootregio gebruikt om een bovenlokale aanpak van mobiliteitsproblemen zoals sluipverkeer uit te werken. De informatie die wordt gegenereerd bij het opmaken van de verkeersbordendatabank is essentieel om een strategisch beleid rond dit soort problemen te kunnen uitwerken. Nu is er geen zicht waar er precies welke beperkingen gelden en waar er welke bewegwijzering staat.

Alle gemeenten komen aan de beurt

Tegen half 2010 zal de camerawagen heel het Vlaamse wegennet, gemeente per gemeente, afgelegd. De eerste gemeenten die aan bod zullen komen zijn: Aartselaar, Beringen, Beveren, Boechout, Bornem, Borsbeek, Edegem, Ham, Hove, Kontich, Lier, Lint, Mortsel, Ninove, Puurs, Ranst, Sint-Amands, Sint-Pieters-Leeuw, Tessenderlo, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zwijndrecht.

Als het traject in een gemeente is afgewerkt, heeft het team zes maanden de tijd om de proefversie klaar te stomen en die aan de gemeente te bezorgen. Dat betekent dat het eerste stukje verkeersbordendatabank klaar zal zijn tegen april 2009.

Verkeersbordendatabank

De gegevens die de camerawagen verzamelt, zullen worden gebundeld in de online verkeersbordendatabank van het Vlaamse gewest. De opmaak van de verkeersbordendatabank past in het Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen. In kaartvorm lijkt de verkeersbordendatabank op een online wegenkaart, zoals je die ook bij Mappy of Michelin vindt. De verkeersbordendatabank is een digitale inventaris die elk bord in Vlaanderen zal bevatten. Het gaat niet enkel om gebods- en verbodsborden maar ook om alle bewegwijzering, toeristische borden, waarschuwingsborden, variabele borden, parkeerbewegwijzering,... Het project kost in totaal 15 miljoen euro.

Enkele toepassingen van de databank

De databank zorgt ervoor dat alle snelheidsregimes, tonnagebeperkingen, hoogtebeperkingen, parkeerregimes,...gekend zijn. Dit biedt heel wat toepassingsmogelijkheden. Door deze informatie te integreren in navigatiesystemen kunnen heel wat toepassingen voor de weggebruiker worden ontwikkeld. Via de GPS krijgt de weggebruiker de informatie op het moment dat hij die nodig heeft. Zo kan de GPS steeds aangeven hoe snel je ergens mag rijden. Grote vrachtwagens zullen zeer goed weten op welke plaatsen er welke tonnagebeperkingen of hoogtebeperkingen zijn en zich, op zoek naar een alternatieve route, niet langer vastrijden in woonkernen en jaagpaden. De databank zorgt ook voor mogelijkheden op het vlak van dienstverlening.

Dankzij deze informatie kan de overheid bijvoorbeeld een specifieke dienstverlening uitwerken voor personen met een handicap. Zodat zij meteen weten waar er parkeerplaatsen zijn waar ze terecht kunnen,...De info is ook een goede basis om vanuit het beleid te werken aan een eenvoudiger en logischer verkeerssysteem. Op die manier wordt ook duidelijk waar er verkeersborden te veel of verkeerd staan.

Voortdurende actualisatie nodig

De verkeersbordendatabank kan maar effect hebben wanneer die een regelmatige update krijgt. De nulmeting waar we nu aan beginnen is een heel belangrijke stap. Maar actualisatie is minstens even belangrijk. Alle veranderingen moeten worden bijgehouden. Daarom wordt er een samenwerkingsovereenkomst gesloten met alle gemeenten en werd er voor hen een eenvoudige verandermodule uitgewerkt. Gemeenten krijgen de databank gratis aangeboden.Persinfo:
Steve D’Hulster, woordvoerder van Kathleen Van Brempt
e-mail: steve.dhulster@vlaanderen.be, 0478-78.06.46
www.kathleenvanbrempt.be

Bron: Kabinet van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen
Het bedrijf wat een samenwerkingsakkoord heeft met de Vlaamse gemeente heeft in Nederland ook al veel werk geleverd. Ik heb even gegoogeld en zo te zien hebben ze al veel gemeentes van Nederland in kaart gebracht via deze methode.
****

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 8822
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Alfa » vr 26 dec 2014, 16:32

Helaas, veel gemeenten blijken het na te laten de verkeersbordendatabank bij te werken. Zo vervalt ook het nut van het instrument.


http://www.demorgen.be/binnenland/verke ... -a2161434/
Verkeersbordendatabank: een lege doos van 20 miljoen euro

Bijna vier jaar na de oplevering en een kostprijs van 20 miljoen euro blijft de Vlaamse verkeersbordendatabank voor de meeste Vlaamse gemeenten een dode mus. Amper 141 van de 308 gemeenten hielden de afgelopen twee jaar de databank up-to-date. Een gemiste kans, zeggen verkeersexperts, want orde scheppen in de 1,6 miljoen verkeersborden langs Vlaamse wegen zou de verkeersveiligheid alleen maar ten goede komen.

(...)

Uit cijfers die De Morgen opvroeg bij het departement Mobiliteit en Openbare Werken blijkt dat er tussen maart 2013 en december 2014 maar 141 van de 308 Vlaamse gemeenten de lijst met verkeersborden hebben bijgewerkt.

(...)

(lees hele artikel)
Hier vind je de situatie per gemeente waarbij je meteen kan zien wat de goede en de slechte jongens van de klas zijn: http://www.demorgen.be/binnenland/hoeve ... -a2161473/. Interessant is ook het aantal verkeersborden per gemeente.

Wimpie25
expressweg
Berichten: 4438
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Wimpie25 » vr 26 dec 2014, 16:54

Die kaart komt bij mij als geen verrassing over. Ik kan natuurlijk enkel meespreken over de gemeenten waar ik woon en werk maar die vaststellingen blijken dus alleszins te kloppen.

Gebruikersavatar
Lambo19
autoweg
Berichten: 2038
Lid geworden op: za 27 sep 2014, 21:38
Locatie: Tremelo

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Lambo19 » vr 26 dec 2014, 17:27

Dat het aantal verkeersborden op sommige plaatsen de laatste tijd fors is toegenomen is volgens mij te wijten aan de opkomst van ZONES 30, 50 en 70. Ook de wildgroei van snelheidsborden is een probleem dat de laatste jaren is toegenomen . Wanneer de maximumsnelheid bubeko afwijkt van de standaardsnelheid ( 90 km/u ) dient dit aangeduid te worden met verkeersborden die na elke kruising met een zijstraat. Ook als meerdere zijstraten elkaar kort opvolgen plaats men zowel na de eerste zijstraat een bord als de de tweede wat veel borden en geld kost. Op zich is het aantal verkeersborden niet echt vermeerderd. Het is vaak bij een herinrichting dat er meer verkeersborden bijkomen. Als men een weg herinricht in de bebouwde kom ziet men de kans om verkeersremmende maatregelen aan te leggen zoals wegversmallingen, vluchtheuvels, verkeerskussens enz. Al deze verkeersremmende worden dan aangeduid met verkeersborden. Dat een weg heringericht wordt is dus niet altijd goed nieuws te noemen...

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 8822
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Alfa » zo 21 jun 2015, 13:22

Het wordt stilaan een beetje een flop, die databank. Nu zal ze zelf bijgestuurd worden waardoor alleen snelheidsborden nog moeten bijgehouden worden.
Databank van verkeersborden wordt bijgestuurd

21/06/2015 • 08:05

De databank brengt alle borden digitaal in kaart, maar wordt door lokale besturen onvoldoende up to date gehouden. Minister Weyts wil het aantal borden in de databank beperken, maar gemeenten tegelijk verplichten alle snelheidsgerelateerde signalisatie te registreren.

Volledig artikel: http://deredactie.be/permalink/1.2372697

SanderK
dorpsstraat
Berichten: 160
Lid geworden op: za 16 mei 2015, 10:43
Locatie: Vlaanderen

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door SanderK » zo 21 jun 2015, 21:10

Het doel van deze database: ISA....

https://www.facebook.com/TegenTrajectco ... 5872383691
""Overal trajectcontrole is nog niet genoeg voor minister Weyts! Volgende stap is de intelligente snelheidsbegrenzer ISA.

"[...] voor toepassingen zoals ISA die helpen om de verkeersveiligheid te verbeteren."

ISA? Daar passen wij voor! Laat ons nu stoppen met zo te focussen op snelheid en de echte oorzaken van het aantal verkeersdoden aan te pakken. Ondanks een daling van de snelheidslimiet op vele wegen de afgelopen jaren, steeg het aantal verkeersdoden zelfs in 2014!http://www.tijd.be/r/t/1/id/9647433 ""
Laatst gewijzigd door waldo79 op zo 21 jun 2015, 22:08, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: witregels verwijderd

Gebruikersavatar
Lambo19
autoweg
Berichten: 2038
Lid geworden op: za 27 sep 2014, 21:38
Locatie: Tremelo

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Lambo19 » zo 21 jun 2015, 21:23

Zo'n automatisch snelheidsbegrenzer is nog verre toekomstmuziek hoor, daar zou ik me dus geen zorgen over maken. Die database is vooral nodig om een duidelijk beeld te scheppen waar welke snelheidsbeperking geldt.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 8822
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Alfa » zo 21 jun 2015, 22:17

Dat denk ik ook. De nieuwste generatie automatische auto's kan trouwens zelf verkeersborden lezen. Die bordendatabase leek mij vooral nuttig om eens goed te kijken waar er wel borden moeten staan en waar niet. Maar die doelstelling heeft het helaas niet gehaald. Enkel snelheidsborden er in steken is nutteloos. Doe dan tenminste de voorrangsborden ook, die zijn nog belangrijker voor de verkeersveiligheid.

Gebruikersavatar
Lambo19
autoweg
Berichten: 2038
Lid geworden op: za 27 sep 2014, 21:38
Locatie: Tremelo

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Lambo19 » zo 21 jun 2015, 22:38

^^
Kort samengevat kunnen we dus stellen dat die database een grote flop is, zoals te verwachten was. :mrgreen:

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 8822
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door Alfa » zo 21 jun 2015, 23:27

Er zijn wel beelden gemaakt zoals Google Street View. En in tegenstelling tot Street View zijn deze ongecensureerd gebleven. Dat zijn echt zaken waar ze in de toekomst zeer blij mee zullen zijn om een beeld te scheppen hoe het vroeger was.

SanderK
dorpsstraat
Berichten: 160
Lid geworden op: za 16 mei 2015, 10:43
Locatie: Vlaanderen

Re: Miljoenen Vlaamse verkeersborden straks in kaart

Bericht door SanderK » ma 22 jun 2015, 11:26

Lambo19 schreef:Zo'n automatisch snelheidsbegrenzer is nog verre toekomstmuziek hoor, daar zou ik me dus geen zorgen over maken. Die database is vooral nodig om een duidelijk beeld te scheppen waar welke snelheidsbeperking geldt.
Nochtans is dat de bedoeling van het sp.a-parlementslid dat deze vraag stelde.....