Het Vlaamse fietsdrama

Bespreek hier alles over wegen en verkeer in België

Moderator: Moderatoren

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9499
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door vynkce » do 12 nov 2009, 11:47

vynkce schreef:De autobestuurder is aangehouden.
Ondertussen blijft het afschuwelijke ongeval van gisteren de gemoederen danig bedaren. Enkele kranten pakken vandaag uit met scherpe opiniestukken. De bestuurder werd gisteravond trouwens nog vrijgelaten onder voorwaarden.

De Standaard 12-11-2009 schreef:Het Vlaamse fietsdrama

COMMENTAAR — Voor ten minste twee en waarschijnlijk drie gezinnen in ons land zal 11 november nooit meer een feestelijke vrije dag zijn. Het is voor hen voortaan de pijnlijkste dag van het jaar. De verjaardag van de dood van hun dochter, hun zus of hun familielid. Gisteren werden twee meisjes doodgereden. Op hun fiets. Op een breed fietspad. Met hun fluovestjes aan. Met correcte verlichting. Van het fietspad gemaaid door een man die nauwelijks enkele jaren ouder is dan zijn slachtoffers. Tweeëntwintig jaar. ‘Een glaasje te veel op, maar zeker niet stomdronken', volgens het parket. ‘Hij reed negentig waar hij normaal zeventig mocht rijden'. En hij verloor de macht over het stuur.
De landelijke, normaal bijna idyllische Vijverstraat in Oosterzele zag er gisteren uit als een vreselijk slagveld. Naast de weg in het veld lag een beschadigde wagen hulpeloos op zijn dak. De omheining van de wei was kapot gerukt. Er waren remsporen en er lag slijk. Maar vooral: verspreid over de straat, in het veld en op de prikkeldraad lagen vier verhakkelde fietsen. En her en der nog enkele kledingstukken, schoenen en papieren van de drie meisjes en de jongen die hier gisterochtend vrolijk en blij op weg waren van Gent naar Geraardsbergen. Tot die wagen hen van achteren aanreed. Wat een alternatieve studentendoop moest worden voor de eerstejaarsstudenten geneeskunde, werd voor twee van hen – 17 en 18 jaar oud – hun dood. Een derde meisje vocht vannacht nog voor haar leven.
In 2007, het laatste jaar waarvoor we statistieken hebben, vielen er 895 dode en zwaargewonde fietsslachtoffers op de Vlaamse wegen. Dat zijn er ruim zeventien per week. Of nog anders gezegd: bijna 2,5 per dag. Elke dag opnieuw. Dat is het Vlaamse fietsdrama. Fietsen in onze regio, zo blijkt uit statistieken, is drie keer gevaarlijker dan autorijden.
Ja, het gaat de goede kant uit. In 1991 waren er nog meer dan 1.500 dode en zwaargewonde fietsers. Ja, dankzij allerlei sensibiliseringscampagnes, aanleg van betere wegen, wegwerken van ‘zwarte punten', installatie van dodehoekspiegels en andere initiatieven zijn we sinds het jaar 2000 onder de symbolische drempel van duizend slachtoffers per jaar gedaald. Maar de doelstelling om tussen 2000 en 2010 dat aantal opnieuw te halveren, halen we bijlange niet. En dat gebeurt in de grootste politieke stilte en maatschappelijke onverschilligheid.
Vlaanderen mag zich er niet bij neerleggen dat ook volgende week weer 17, in veel gevallen jonge, mensen gedood of zwaargewond zullen worden op hun fiets op onze wegen. En de week daarna opnieuw. En dan weer opnieuw... Een samenleving die dat tolereert, is barbaars. En laten we voor één keer niet (alleen) naar de politiek en het beleid kijken. Want geef toe: wie van ons rijdt niet al eens ‘met een glaasje te veel' en ‘negentig in plaats van zeventig'? Deze krant zal het fietsdrama onder de aandacht blijven brengen. Omdat we niet willen dat er nog kinderen sterven op hun fiets.


Afbeelding

Afbeelding

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 17551
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Het wel en wee op de autostrades...

Bericht door waldo79 » do 12 nov 2009, 13:55

vrijgelaten onder voorwaarden
Wat houdt dat in? Elke dag melden bij het lokale politiebureau?

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: Het wel en wee op de autostrades...

Bericht door tovm74 » do 12 nov 2009, 14:19

De voorwaarden staan in dit artikel:

http://www.standaard.be/Artikel/Detail. ... 112009_027
De Standaard Online schreef:Hij krijgt een absoluut verbod op alcoholgebruik, het verbod een voertuig te besturen. Verder moet hij vast werk houden en mag dat niet door eigen toedoen verliezen, moet hij begeleiding krijgen van een justitie-assistent en sensibiliseringscursussen volgen.
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Het wel en wee op de autostrades...

Bericht door Caesar » do 12 nov 2009, 15:35

Vanwaar al die heisa? Waarom een rouwregister? Begrijp me niet verkeerd, het is een vreselijk ongeval, maar er zijn elk weekend weekendongevallen. Wat moeten de nabestaanden van die slachtoffers denken? Waarom moesten zij tevreden zijn met een klein kadertje in de krant? Waarom krijgen deze mensen zoveel aandacht?

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: Het wel en wee op de autostrades...

Bericht door tovm74 » do 12 nov 2009, 15:45

Caesar schreef:Vanwaar al die heisa? Waarom een rouwregister? Begrijp me niet verkeerd, het is een vreselijk ongeval, maar er zijn elk weekend weekendongevallen. Wat moeten de nabestaanden van die slachtoffers denken? Waarom moesten zij tevreden zijn met een klein kadertje in de krant? Waarom krijgen deze mensen zoveel aandacht?
Ik begrijp je opmerkingen, maar ik denk dat het rouwregister vooral is aangelegd omdat veel studenten zijn aangegrepen door dit ongeval.
Ze reden naar de muur van Geraardsbergen "in opdracht" van hun studentenclub als onderdeel van een "alternatieve doop".
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9499
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door vynkce » vr 13 nov 2009, 21:03

Ik heb het onderwerp afgesplitst en hier naar toe gezet met enkele nieuwe vorderingen:
De Standaard 13-11-2009 schreef:Derde slachtoffer ongeval Oosterzele overleden

OOSTERZELE - De achttienjarige studente Emilie Leus is deze namiddag bezweken aan haar verwondingen in het Maria Middelaresziekenhuis in Gent. De eerstejaarsstudente Geneeskunde raakte woensdag zwaar gewond nadat een jonge chauffeur inreed op vier fietsers.
Twee andere studentes overleden nog dezelfde dag. Een vierde student overleefde de klap.
De studenten waren onderweg van Gent naar Geraardsbergen om een opdracht voor hun studentendoop uit te voeren toen ze rond zes uur 's ochtends werden aangereden door een auto. Ze reden met fluovestjes in de Vijverstraat in Moortsele op het fietspad links van de weg. Dat fietspad moet door fietsers uit de twee rijrichtingen worden gebruikt.
De bestuurder van de wagen, een 22-jarige man uit Gentbrugge, reed in dezelfde richting als de fietsers, aan de rechterkant van de weg. Volgens het parket schatte de chauffeur waarschijnlijk de bocht verkeerd in, waarbij hij de controle over het stuur verloor. Hij reed eerst in op een duiker, waarop de wagen naar links afweek en achter op de fietsers inreed.
Bij het ongeval overleed de 18-jarige Laetitia Vandevelde uit Sint-Genesius-Rode ter plaatse. In de loop van de namiddag overleed ook Lauren De Cleyn (17) uit Sint-Niklaas in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De enige jongen van het gezelschap, Nicolas De Vos (18), raakte gewond, maar mag vandaag of morgen het ziekenhuis verlaten.
De Standaard 13-11-2009 schreef:Onveiligste van drie fietslanden

BRUSSEL - België - of liever Vlaanderen, want negentig procent van het fietsgebeuren speelt zich ten noorden van de taalgrens af - is na Nederland en Denemarken het derde fietsland van Europa. De Denen peddelen 893 kilometer per inwoner per jaar af, de Nederlanders 853 kilometer, de Vlamingen 506 kilometer.
Inzake veiligheid zijn we echter het kneusje van die drie. Het aantal fietsdoden per miljoen inwoners lag met 15,4 in 1999 het hoogste van Europa. Ter vergelijking: in Denemarken was dat 9,7 en in Nederland 10,4.
Gecorrigeerd naar ons hoge aantal fietsers - die een grotere blootstelling aan ongevalrisico betekenen - belanden we in de middenmoot.
'We hebben een historische achterstand inzake infrastructuur', verklaart Tim Asperges, expert fietsbeleid van het studiebureau Timenco.
'En bovendien is onze ruimtelijke ordening zo versnipperd dat we geen echt buitengebied hebben. Langs iedere weg is er bewoning, zijn er winkels. Allemaal punten van potentieel conflict. Aan die situatie kun je helaas niet veel doen.'
De Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kon gisteren nog een jubelrapport voorleggen. Het aantal verkeersslachtoffers is de jongste jaren fors afgenomen in Nederland. In de periode 1998-2007 daalde het aantal verkeersdoden jaarlijks met 5 procent. In 2007 kwamen 791 mensen om, terwijl er in 1998 nog 1.149 doden vielen.
Volgens de SWOV heeft nieuwe infrastructuur veel levens gered. Zo zouden door de aanleg van wegen met een maximale snelheid van 30 en 60 kilometer per uur ongeveer 125 mensen minder zijn omgekomen.
Langs 59 procent van de wegen ligt een fietspad los van de weg. Op de wegen waar een snelheidsbeperking tot 50 km per uur geldt, sluiten weinig particuliere in- en uitritten ('erfaansluitingen') aan.
De Standaard 13-11-2009 schreef:Fietsdoden zijn ook voor beleid slecht nieuws

BRUSSEL - ANALYSE Onveiligheid houdt ons van de fiets Een ongeval als dat in Oosterzele woensdagochtend doet daar geen goed aan. Nochtans: hoe meer fietsers op straat, hoe meer er rekening mee gehouden wordt.
Het dramatische ongeval in Oosterzele doet weer verkeersdiscussies oplaaien. Hoe is het kunnen gebeuren? Wat kunnen we doen om dit te voorkomen? De fietsers deden alvast niets verkeerd. Ze reden netjes op het fietspad, ze hadden een fluojasje aan.
De bestuurder had een beetje te veel gedronken, reed te hard en maakte een stuurfout. Maar een wegpiraat kun je hem bezwaarlijk noemen.
Professor Jan Pauwels, die veel onderzoek naar rijvaardigheid gedaan heeft, ziet er een typisch 'autodrama van een jonge bestuurder' in. 'Het gebeurde op het einde van de nacht, de jongeman had alcohol in het bloed. Dat gecombineerd met weinig rijervaring leidt tot dit soort ongevallen. Oudere, meer ervaren bestuurders maken dit minder snel mee.'
Voor Pauwels moet er na de strikte rijopleiding nog een stage komen tijdens dewelke jonge bestuurders ervaring kunnen opdoen en aan hun rijgedrag en attitude kunnen werken.
De Fietsersbond (FB) pleitte onomwonden voor het rijbewijs met strafpunten. 'Wie kleine overtredingen opstapelt, moet ook zijn rijbewijs kwijt kunnen spelen', vindt FB-voorzitter Wim De Pondt. 'In Frankrijk heeft dit systeem tot een echte gedragsverandering geleid, meer dan de boetes vermochten. Wettelijk is het al geregeld, we wachten alleen op de uitvoeringsbesluiten. De overheid mag zich niet verschuilen achter een moeilijke uitvoerbaarheid'.
Dodelijke fietsongevallen zijn slecht nieuws voor het fietsbeleid. De Vlaamse overheid wil het fietsgebruik aanmoedigen, om milieu- en verkeersproblemen op te lossen. Tegen volgend jaar moet 19procent van alle verplaatsingen met de fiets gebeuren. In 2000 was dat 15 procent.
Maar hoe krijg je de mensen zover als het niet veilig kan? Diezelfde overheid wil dat tegen 2010 het aantal dode en zwaar gewonde verkeersslachtoffers onder de fietsers gehalveerd is tegenover 2000. Dat wil zeggen nog hoogstens 60 dode en 417 zwaar gewonde fietsers. Met de huidige tendens halen we dat niet.
De pijnpunten van ons fietsverkeer zijn bekend. Infrastructuur staat met stip op één van wat er moet verbeteren. Minister van Openbare Werken, Hilde Crevits (CD&V), heeft al gezegd dat er geld is maar dat het (te) traag gaat op het terrein.
In Oosterzele ging het om aanliggende fietspaden. Ideaal komen er overal van de rijweg afgescheiden paden - maar praktisch lijkt dat niet haalbaar. 'Buiten de bebouwde kom, op drukke wegen waar je 70 km per uur of sneller mag rijden, lopen de verschillen in snelheid tussen de soorten weggebruikers op', zegt fietsexpert Tim Asperges, 'en daarmee ook het risico op zware ongevallen. Vrijliggende, afgescheiden fietspaden kunnen dat opvangen. Maar toegegeven, een autobestuurder die de controle over zijn stuur verliest, gaat zo door een haagje heen.'
Uit den boze zijn tweerichtingsfietspaden, zeker als die louter uit een markering op de weg bestaan. 'Automobilisten hebben de neiging maar naar één kant te kijken, waar ze het gevaar verwachten', verklaart onderzoeker Kurt Van Hout van het Steunpunt Verkeersveiligheid, 'en dat gevaar zien ze eerst in andere auto's. Hetzelfde speelt de rotondes parten. Automobilisten moeten daar op zoveel dingen letten. De zichtbaarheid van de fietsers verhogen door straatverlichting en fietsverlichting kan dit wat opvangen.'
Behalve een goede zichtbaarheid is ook een heldere voorrangsregeling wenselijk om kruispunten en rotondes fietsvriendelijker te maken. Een werkgroep in de schoot van het Vlaams Forum Verkeersveiligheid buigt zich eerstdaags over mogelijke maatregelen.
Wat er ook van zij, een toename van het aantal fietsers zou de veiligheid niet schaden, integendeel, zo wijzen buitenlandse voorbeelden uit. 'In relatieve cijfers zou het risico afnemen', zegt Asperges, 'de andere weggebruikers worden meer gewend aan fietsers in het straatbeeld en letten beter op.'
De Standaard 13-11-2009 schreef:Senioren risicogroep, kruispunt risicoplek

In 2007 vielen er in België 8.048 slachtoffers in verkeersongevallen met fietsers. 5.276 van hen raakten licht gewond, 926 zwaar gewond en 88 overleefden het niet. Bij vele niet-dodelijke fietsongevallen wordt de politie er niet bijgehaald. Het werkelijke aantal ongevallen met zwaargewonden zou naar schatting de helft hoger liggen.
Vergeleken met de referentiejaren 1998-2000 is het aantal slachtoffers met een derde afgenomen. Het aantal doden daalde aanzienlijk, bij de gewonden treedt er een stagnatie op (zie grafiek). Dat kan aan twee factoren liggen. Ofwel wordt er meer geregistreerd, ofwel zijn er meer ongevallen omdat er meer gefietst wordt. Dat er daarbij vooral meer licht gewonden vallen duidt erop dat de ernst van de ongevallen afneemt, wat aan de lagere snelheid van de auto's kan liggen.
Ongevallen met fietsers zijn iets minder ernstig dan die met personenwagens (15doden op 1.000 ongevallen, tegen 20 doden op 1.000 ongevallen met auto's). Maar het risico op een ongeval voor fietsers ligt wel vier keer hoger per afgelegde kilometer.
De helft van alle omgekomen fietsers is 65 jaar of ouder. Negen van de 88 fietsdoden waren jonger dan 18. Voor de 19- tot 39-jarigen is het ongevalrisico op de fiets kleiner dan met andere vervoermiddelen.
De meeste fietsongevallen gebeuren in juni en september. De minste in december.
De helft van de slachtoffers valt op kruispunten, zowel in als buiten de bebouwde kom. Ook op rotondes ligt het aantal ongevallen relatief hoger. Op kruispunten is het aandeel van aanrijdingen met vrachtwagens hoger door het dodehoekfenomeen.
Bronnen: Observatorium voor de Verkeersveiligheid, Steunpunt Verkeersveiligheid.

Hensepens
verkeersader
Berichten: 927
Lid geworden op: wo 09 mar 2005, 21:17
Locatie: Hoofddorp

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Hensepens » vr 13 nov 2009, 22:21

Wat kun je hier nog op zeggen. Iedere dode is er één teveel. Nu rij ik al jaren naar Frankrijk voor de zomervakantie en daar valt mij het verschil (lees het ontbreken van) ten aanzien van vrijliggende fietspaden op. Ik weet niet hoe dit in België is, maar zou dat ook en rol kunnen spelen in het relatief hogere aantal van doden onder fietsers? Ik kan ij nog herinneren hoe vroeger op de expresweg N49 (nu deels A11) fietspaden waren aangelegd terwijl het autoverkeer met 100 km per uur voorbij raasden. Dat is nu niet meer het geval, maar ik kan niet inschatten of dit ook in de rest van België het geval is.

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9499
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door vynkce » zo 15 nov 2009, 16:39

Deze morgen was minister van Openbare Werken en Mobiliteit te gast in het programma "De Zevende Dag". Uiteraard ging het hier naast het rekeningrijden in Nederland ook over het zware fietsongeval. Er werd vermeld dat tegen het huidige investeringsritme het volledige uitgetekende fietsnetwerk operationeel zal zijn ergens binnen 27 tot 48 jaar vanaf nu. Een inhaalslag is dus zeker nodig!

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Caesar » zo 15 nov 2009, 22:00

^^ hetzelfde geldt voor het investeringsritme om de E34/N49 en de A12 volledig ongelijkvloers te maken, de zwarte punten weg te werken, en missing links weg te werken.
Er moet gewoon meer geïnvesteerd worden in het wegennet.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 37812
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Vinny » zo 15 nov 2009, 22:25

Alles goed en wel, maar als ik naar dit ongeval kijk dan constateer ik dat de fietsers aannemelijk op de verhoogde band hebben gefietst. Dat is normaal genoeg afscheiding. Ze zijn het slachtoffer geworden van een dronken idioot. Dat had in Nederland net zo goed kunnen gebeuren.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 35982
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Rene » zo 15 nov 2009, 23:16

Tja, die 90 had er denk ik maar weinig mee te maken. De alcohol deste meer.
Zolang er mensen zijn die met een slok op achter het stuur kruipen, hou je dit soort ongevallen.
Dit vergt geen strijd voor nog meer anti-auto-maatregelen, maar vooral strijd voor anti-alcohol-maatregelen.
Dit topic had dan ook beter kunnen heten "het Vlaams alcoholdrama"...
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6245
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Jeroen » zo 15 nov 2009, 23:21

Vinny schreef:Alles goed en wel, maar als ik naar dit ongeval kijk dan constateer ik dat de fietsers aannemelijk op de verhoogde band hebben gefietst. Dat is normaal genoeg afscheiding.
Mwoah, zonder het goed te willen praten hoor, maar over zo'n bandje als op bovenstaande foto's rijdt je makkelijk overheen, zeker met die snelheid. Dat is toch echt wat anders als een hoge betonnen band zoals je hier op sommige plaatsen ziet waar het fietspad kort tegen de rijbaan zit.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 37812
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Vinny » ma 16 nov 2009, 16:31

Maar langs de meeste provinciale wegen in Nederland is slechts een grasberm... Dat remt volgens mij ook niet veel af.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 17551
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: België verlaagt alcohollimiet

Bericht door waldo79 » za 21 nov 2009, 21:15

in het licht van het dramatische ongeval past dit bericht:
Strengere alcohollimiet in België
Uitgegeven: 21 november 2009 17:31
Laatst gewijzigd: 21 november 2009 17:31

BRUSSEL - In België gaat een alcohollimiet van 0,2 promille gelden voor motorrijders, chauffeurs van trucks en bussen en voor automobilisten die nog geen twee jaar hun rijbewijs hebben. Staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe werkt aan wetgeving daartoe, aldus Belgische media zaterdag.

Schouppe wil met de maatregel het alcoholgebruik in het verkeer verder terugdringen. Hij maakt zich vooral zorgen om het grote aantal jongeren in België dat bij verkeersongevallen betrokken raakt na te hebben gedronken.

Het toegestane promillage in België bedraagt nu nog voor iedereen 0,5
Bron

Een beginnetje, maar net zo vreemd als die 0,2 promille voor beginnende bestuurders in NL (<5 jaar een rijbewijs). Liefst een totaalverbod voor alle bestuurders met een tolerantie van 0,2 promille :idea:

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Wimpie24 » ma 23 nov 2009, 16:55

^^
Ja maar zowat alle organisaties protesteren tegen die limiet omdat ze discrimineert en alcohol blijft nu eenmaal een gevoel punt in België.
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 35982
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Rene » ma 23 nov 2009, 21:04

Wat mij betreft mag het in heel Europa 0,05 promille worden. Voor alle bestuurders.
Met bij een ongeval bij ALLE bestuurders ALTIJD een bloedproef, ook bij overlijden.
Zodat het probleem voor eens en voor altijd keihard wordt aangepakt.

Helaas kent Europa teveel hypocriete alcohol-lurkers die als puntje bij paaltje komt altijd roepen "elke verkeersdode is er één teveel", maar vervolgens wel met bier (of sterker) in hun kraag achter het stuur stappen... :shutup:
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9638
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Peter » ma 23 nov 2009, 21:54

Bij zware ongevallen (en ook na overlijden van een bestuurder) ben ik het met je eens dat een bloedproef standaard zou moeten zijn. Dit geeft ook aan of drugs of foute medicijnen zijn gebruikt, mits je er maar op test. Omdat een bloedproef meestal niet ter plaatse kan worden afgenomen, denk ik niet dat je dit voor alle ongevallen (blikschade) wilt verplicht stellen. Een simpele vooranalyse met ademapparaat zal volstaan als voorselectie.

Die 0,05% (of 0%) discussie hebben we al eens te vaak gehad....

PS: je zult voor het schuldig verklaren van een dode (over daden van toen hij/zij nog leefde uiteraard) nog wel even de wet moeten aanpassen. Straffen kan niet meer, wel verzekeringen en eigen vermogen aanspreken.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 35982
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Rene » ma 23 nov 2009, 22:00

^^
Primair is voor mij het kunnen vaststellen van de werkelijke omvang van het alcoholprobleem in het verkeer.
Secundair dat bij geconstateerd drankgebruik van een bestuurder de tegenpartij (vaak ook het slachtoffer) per definitie verzekeringstechnisch van alle schuld en aansprakelijkheid wordt gevrijwaard. Zodat die niet nog eens met een onclaimbaar stuk of vermindering no-claim te maken krijgt, bovenop alle ellende die hem/haar al is aangedaan door zo'n drankorgel. Plus natuurlijk dat drankrijders ongeacht de verdere ongevalssituatie simpelweg voor 100% aansprakelijk zouden moeten worden verklaard voor alle schade die ze niet-drankrijders hebben berokkend.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9638
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Peter » ma 23 nov 2009, 22:15

Wil je vaststellen (anders dan in reactietests) wat een alcoholpromillage van 0.2-0.5 doet tov een promillage 0.0-0.2 dan moet je voor een specifieke tijd (zeg vrijdag of zaterdag van 23:00-02:00 uur) weten welk percentage in welke categorie valt. En daar moet je heel veel voor meten, ook bij nuchtere mensen. Waarschijnlijk vallen verschillen in statistische ruis.

Bij zware ongevallen wordt er vaak een bloedproef gedaan. Helaas niet (of althans: niet voor politie toegankelijk) indien de bestuurder zwaargewond (IC-geval) is of dood.....
Het belang van privacy (ook van nabestaanden) en ambtgeheim wint het dan vaak (onterecht mijns insziens) van het recht van derden.

Wat je moet doen als de niet-drankrijder extreme schuld heeft (met 100 door woonwijk; joyriden; high on drugs; opzettelijke aanrijding voor verzekeringsfraude, etc, etc) is weer een ander geval. zou je iemand met 0.55 promille willen laten opdraaien voor de schade aan een vluchtende bankovervaller of moordenaar ?
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Davy
expressweg
Berichten: 4256
Lid geworden op: vr 11 sep 2009, 3:06
Locatie: Sluis (Zeeuws-Vlaanderen)

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Davy » di 24 nov 2009, 0:01

ik ben vooral tegenstander van alcohollimiet volgens leeftijd, dit is inderdaad viseren en discriminatie...
bij jongeren is er meer een drugsprobleem denk ik, maar je wil niet weten hoeveel opa's er nog op cafe hun pinten gaan pakken op zondag en dan nog met de auto gaan rijden... pakkans quasi nul als je geen ongeval veroorzaakt.

ofwel gewoon iedereen gelijk voor de wet.
of ipv puur te kijken naar leeftijd, kijken naar hoelang men z'n rijbewijs heeft... dan gaat het echt om ervaring!

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9638
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Het Vlaamse fietsdrama

Bericht door Peter » di 24 nov 2009, 9:06

In Nederland wordt dacht ik ook gekeken naar "beginnende bestuurders". Dat kan in theorie ook iemand van 70 zijn.

Een beetje raar blijft het wel: je zegt dat je statistisch geen verschil in rijvaardigheid kunt aantonen tussen 0,0, 0,2 en 0,5 promille, maar verlaagt dan de limiet voor beginnende bestuurders naar 0,2. Je zegt daarmee impliciet dat je het wellicht zou kunnen meten als je specifiek zou meten op beginnende bestuurders. Maar je hebt niet gemeten en je gaat niet meten.....
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...