Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bespreek hier alles over wegen en verkeer in België

Moderator: Moderatoren

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9492
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door vynkce » vr 20 nov 2009, 10:49

Het Nieuwsblad 19-11-2009 schreef:Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

HOOGSTRATEN/BEERSE/RIJKEVORSEL - De provincie gaat een mobiliteitsstudie uitvoeren in de Noorderkempen. Concreet gaat het om de gemeenten die tussen de E19 en de E34 liggen. In de centra van Hoogstraten, Rijkevorsel en Beerse passeert nu veel vrachtverkeer. ‘De studie komt er op vraag van de gemeenten', zegt gedeputeerde voor mobiliteit Inga Verhaert. ‘We willen een beeld krijgen van de huidige én de gewenste verkeersstructuur. In het gebied zijn al heel wat studies uitgevoerd, maar daarbij is niet altijd afgestemd wie welke zaken zal uitvoeren.' Tegen midden 2012 moet er een actieplan zijn met een overzicht van welke knelpunten door welke overheid worden aangepakt

Een broodnodige beslissing, de hele regio wordt langzamerhand overspoeld door verkeer dat Antwerpen probeert te vermijden en een doorsteek maakt tussen E19, E34 en E313.

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door Caesar » vr 20 nov 2009, 11:45

Het probleem is dat de verschillende dorpen verschillende problemen hebben qua mobiliteit. Ik bedoel daarmee, de mobiliteitsproblemen in de verschillende dorpen hebben verschillende oorzaken:

Hoogstraten heeft gewoon een slechte weginfrastructuur. De enige ontsluitingsweg is "de Vrijheid" die pal door het centrum loopt en waar lokaal verkeer, doorgaand N-Z (Industrie Meer richting Rijkevorsel, en verder) en O-W (E19 richting Turnhout) passeert. Bovendien zijn er heel veel scholen gevestigd wat in de spits voor extra belasting zorgt.
Een oplossing zou zijn: de randweg aanleggen waar al zo lang sprake van is + de parkeerstroken verwijderen op de Vrijheid. Doordat er heel veel mensen met de auto naar de bakker gaan (jawel!) is het een komen en gaan van auto's die de verbindingsweg op en afrijden. Een parkeergarage of parkeerveld achter de Vrijheid (bijvoorbeeld in de Gravin Elisabethlaan, thv de splitsing) zou veel helpen. Evenals verkeerslichten aan de kruising Vrijheid-Gelmelstraat.

Beerse Staat op het vlak van verkeersafwikkeling al verder dan Hoogstraten. De verkeersstromen worden er redelijk goed gesplitst. Grote nadeel is de verspreide ligging van de industrietereinen in Beerse. Je hebt industrie aan de hele strook langs de Vaart (Kanaal Dessel - Schoten), industrie tussen de Antwerpse weg en de E34. Bovendien heb je 2 grote verkeersaders die vlakbij het dorp lopen. Enerzijds natuurlijk de E34, maar anderzijds ook de Antwerpse weg (oude 3 baans weg tussen Turnhout en Antwerpen). Een oplossing is de aanleg van 1 weg ( vanaf kruising Nieuwe Dreef / Antwerpse weg tot aan de E34, eventueel met nieuwe op/afrit) Waardoor de 2 verspreid gelegen industriegebieden een rechtstreekse ontsluiting naar de E34 krijgen. Deze nieuw aan te leggen (overigens geplande) weg zou door natuurgebied gaan wat voor wat tegenstand zorgt.

Rijkevorsel De problemen in Rijkevorsel vallen al bij al nog redelijk mee. Deze doen zich vooral voor tijdens de spitsuren. Erbuiten is het een redelijk rustig dorp. De problemen zijn naar mijn mening begonnen toen men een aantal jaar geleden het centrum heringericht heeft. De rijweg is aanzienlijk smaller geworden waardoor 2 rijrichtingen elkaar nauwelijks kunnen kruisen. De aanleg van dat vreemde ronde punt (met een busalte op het ronde punt!!!) was ook niet de meest geslaagde operatie. Je hebt hier ook voornamelijk een N-Z beweging van voertuigen (Hoogstraten-Malle)

Merksplas Merksplas valt ook goed mee. Nadeel van Merksplas is de ligging tussen Hoogstraten en Turnhout. Dit zijn 2 centrumsteden (Hoogstraten iets minder dan Turnhout natuurlijk, maar toch) die beiden aan een snelweg grenzen : E19 en E34. Deze route wordt idd gebruikt als kortsluiting tussen E19 en E34.

Noorderkempen algemeen Het probleem van de Noorderkempen in een algemener ruimer kader bekeken zit hem in de grote mobiliteitsproblemen van Antwerpen/Vlaanderen. Doordat Antwerpen vast zit, doordat er geen verbinding Ranst-Kontich is, door de verzadiging van E313 en E19 , door het ontbreken van de nodige op/en afritten in Brecht, door het dichtslibben van St Job... door al deze "problemen" zoekt veel verkeer zich een weg langsheen de dorpskernen om in antwerpen te geraken.

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9492
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door vynkce » vr 20 nov 2009, 12:53

Zeer helder betoog Ceasar. Enkele aanvullingen van mijn hand:

Hoogstraten heeft inderdaad een gebrekkige infrastructuur. Al het verkeer moet dwars door het centrum over de Vrijheid en kan nergens anders heen. Doordat Hoogstraten een belangrijke centrumfunctie heeft loopt het verkeer vooral tijdens de spits, maar ook op andere momenten compleet in het honderd. Of de geplande noord-zuidringweg enige verlichting kan brengen durf ik niet met zekerheid te stellen. Het meeste verkeer is namelijk bestemmingsverkeer. Er zijn trouwens ook plannen om de N124 (richting Merksplas) zuidelijker op de N14 te laten aansluiten in plaats van midden in het centrum nu. Deze weg zou dan een gedeeltelijke zuidelijke ring vormen, ook hier gaat het echter om plannen. Een herinrichting van de Vrijheid zal niet zo snel en makkelijk gebeuren. De oude lindebomen vormen samen met de enorme kerktoren namelijk het typische centrumzicht van Hoogstraten.

Rijkevorsel kampt vooral met doorgaand verkeer richting Hoogstraten en Oostmalle. De gemeente heeft ook nog steeds een ringweg ingetekend staan op het gewestplan en de kans dat die ooit gerealiseerd zal worden acht ik een beetje groter dan die van Hoogstraten. De herinrichting van het centrum in het kader van de aanpak van de doortochten een paar jaar geleden is globaal gezien toch wel een verbetering. Een beetje vreemd blijft inderdaad dat ronde punt, maar de gevaarlijke bocht richting Oostmalle is gelukkig wel volledig weggewerkt na enkele onteigende huizen. Verder vallen de problemen hier nog heel goed mee.

Sint-Lenaarts dat ten zuidwesten en westen ligt van Hoogstraten en Rijkevorsel heeft zijn verkeerscirculatie wel goed onder controle. Het dorp beschikt ten zuidwesten en noordoosten namelijk over een ringweg. De N153 loopt rond het dorpscentrum (dat enkele jaren geleden mooi heraangelegd werd) en sluit dan met een rotonde aan op de weg naar Brecht. Ten noordoosten is er de N115a die een korte verbinding maakt tussen de wegen naar Hoogstraten, Rijkevorsel en Loenhout opnieuw met twee rotondes. Enkel het verkeer van Brecht naar Hoogstraten en Rijkevorsel moet nog een stukje door het centrum, maar blijft toch nog ver weg van het marktplein en de kerk.

Oostmalle ligt net onder Rijkevorsel en is het kruispunt van de N12, N14 en N153. Al dit verkeer moet langs hetzelfde kruispunt want redelijk veel hinder veroorzaakt en soms lange wachttijden. Het centrum wordt in feite zes keer doorsneden en dit is natuurlijk niet ideaal. Oostmalle kent verder ook een beperkte centrumfunctie door de aanwezigheid van enkele grote scholen en een openbaarvervoersknooppunt met stelplaats. Oostmalle is de laatste jaren actief bezig met verkeer en mobiliteit maar krijgt het probleem volgens mij voorlopig niet echt onder controle. Wat enig soelaas zou kunnen bieden is de doortrekking van de geplande ring rond Zoersel tot aan de N12 (wat ook de bedoeling is). Op het gewestplan staat opnieuw een verlengde ring ingetekend tot aan de N14 richting Rijkevorsel. De vraag of die nuttig is moet zeker onderzocht worden. Aangezien de N14 een secundaire weg type 2 is zijn de aanleg van ringwegen wel degelijk een optie. Zoersel is de eerste gemeente waar de werken binnen korte termijn kunnen starten en ik vermoed dat Oostmalle ook wel kans maakt, maar dan op langere termijn.

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door Caesar » vr 20 nov 2009, 13:48

vynkce schreef:Zeer helder betoog Ceasar.

Dank u dank u :), het is wederzijds wat uw bovenstaand betoog betreft ;)
vynkce schreef:Hoogstraten Of de geplande noord-zuidringweg enige verlichting kan brengen durf ik niet met zekerheid te stellen. Het meeste verkeer is namelijk bestemmingsverkeer. Er zijn trouwens ook plannen om de N124 (richting Merksplas) zuidelijker op de N14 te laten aansluiten in plaats van midden in het centrum nu.
Ik dacht dat dat dezelfde ingreep was, de ringweg en de N124 wat zuidelijker laten aansluiten. Die nieuwe weg zou toch achter "De Ster" (Duni) inpikken op de N124? Was het probleem hier niet dat deze weg een klein stuk op grondgebied van Rijkevorsel zou komen, en dat die hier geen toestemming voor gaven. Bovendien vreest Merksplas dat er zo meer verkeer de doorsteek E19-E34 langs Merksplas zou gaan maken met zo'n mooie kortsluitroute.
vynkce schreef:Hoogstraten Een herinrichting van de Vrijheid zal niet zo snel en makkelijk gebeuren. De oude lindebomen vormen samen met de enorme kerktoren namelijk het typische centrumzicht van Hoogstraten.
Nee, dit is idd wel een mooie en kenmerkende "boulevard". Mijn voorstel is dan ook deze zo in te richten! Minder geparkeerde auto's onder de bomen, en er een groene boulevard van maken. Het doorgaand verkeer moet echt geweerd worden uit het centrum van Hoogstraten.
Het grote probleem is dat er in Hoogstraten geen draagvlak voor bestaat. Ze staan daar nog liever elke dag aan te schuiven dan een nieuwe weg aan te leggen. Op Nostalgie maken ze zelfs reclame als shoppingstad met als slogan "parking direct voor de winkels".... tja....
vynkce schreef:Rijkevorsel De gemeente heeft ook nog steeds een ringweg ingetekend staan op het gewestplan en de kans dat die ooit gerealiseerd zal worden acht ik een beetje groter dan die van Hoogstraten.
Tja, jammer genoeg is het hier minder hard nodig. Die kwam toch aan Gammel (Tussen Rijkevorsel en St Lenaerts, om zo door te steken naar de weg naar Oostmalle) te liggen ergens he?
vynkce schreef:maar de gevaarlijke bocht richting Oostmalle is gelukkig wel volledig weggewerkt na enkele onteigende huizen.
Ah? daar wist ik niks van. Bedoel je die bocht aan die voormalige discotheek (La Casa)?
vynkce schreef:Sint-Lenaarts dat ten zuidwesten en westen ligt van Hoogstraten en Rijkevorsel heeft zijn verkeerscirculatie wel goed onder controle.
Ik ben eens benieuwd wat dat gaat geven als de ring rond Brecht eenmaal af is.

vynkce schreef:Oostmalle Zoersel is de eerste gemeente waar de werken binnen korte termijn kunnen starten en ik vermoed dat Oostmalle ook wel kans maakt, maar dan op langere termijn.
Waarom denk je dat het in Zoersel snel kan beginnen?

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9492
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door vynkce » vr 20 nov 2009, 16:28

Caesar schreef:
vynkce schreef:Hoogstraten Of de geplande noord-zuidringweg enige verlichting kan brengen durf ik niet met zekerheid te stellen. Het meeste verkeer is namelijk bestemmingsverkeer. Er zijn trouwens ook plannen om de N124 (richting Merksplas) zuidelijker op de N14 te laten aansluiten in plaats van midden in het centrum nu.
Ik dacht dat dat dezelfde ingreep was, de ringweg en de N124 wat zuidelijker laten aansluiten. Die nieuwe weg zou toch achter "De Ster" (Duni) inpikken op de N124? Was het probleem hier niet dat deze weg een klein stuk op grondgebied van Rijkevorsel zou komen, en dat die hier geen toestemming voor gaven. Bovendien vreest Merksplas dat er zo meer verkeer de doorsteek E19-E34 langs Merksplas zou gaan maken met zo'n mooie kortsluitroute.
Waar deze weg exact zou komen weet ik niet. Het staat echter wel los van de ringweg die parallel zou komen te lopen aan de N14. Deze weg zou aftakken van de huidige N14 in Rijkevorsel net voor de gemeentegrens met Hoogstraten. Daarna zijn kruisingen voorzien met de N115 en N144. De ringweg zou ook ineens Minderhout ontlasten dat ondertussen al aan Hoogstraten vastgegroeid is. Op de plaats waar de N146 richting Meer aantakt op de N14 zou de ringweg terug aansluiten op de N14. Het andere plan om de N124 te verleggen tot aan de N14 staat niet ingetekend op het gewestplan, maar komt wel uitgebreid ter sprake in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Hoogstraten. De volledige westelijke omleiding zal nog volgens dit plan waarschijnlijk nooit volledig gerealiseerd worden. Enkel de stukken tussen de N144 en de N14 maken nog een goede kans.

vynkce schreef:Rijkevorsel De gemeente heeft ook nog steeds een ringweg ingetekend staan op het gewestplan en de kans dat die ooit gerealiseerd zal worden acht ik een beetje groter dan die van Hoogstraten.
Tja, jammer genoeg is het hier minder hard nodig. Die kwam toch aan Gammel (Tussen Rijkevorsel en St Lenaerts, om zo door te steken naar de weg naar Oostmalle) te liggen ergens he?
Inderdaad, de ring van Rijkevorsel takt volgens het gewestplan af van de N14 vlak aan de kanaalbrug, kruist met de N131 naar Sint-Lenaarts en eindigt bij Gammel. In het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Rijkevorsel staat echter vermeldt dat de gemeente voorlopig geen vragende partij is voor de aanleg van een ringweg, maar als er in de toekomst wel sprake is van een omleiding hoeft niet meteen het gewestplantracé gevolgd te worden. De gemeente ijvert in dat geval voor een globale mobiliteitsstudie in de hele regio om te onderzoeken waar de problemen echt liggen en welke oplossingen het beste zijn. (klinkt bekend in de oren)

vynkce schreef:maar de gevaarlijke bocht richting Oostmalle is gelukkig wel volledig weggewerkt na enkele onteigende huizen.
Ah? daar wist ik niks van. Bedoel je die bocht aan die voormalige discotheek (La Casa)?
Klopt, die bocht bedoel ik.

vynkce schreef:Oostmalle Zoersel is de eerste gemeente waar de werken binnen korte termijn kunnen starten en ik vermoed dat Oostmalle ook wel kans maakt, maar dan op langere termijn.
Waarom denk je dat het in Zoersel snel kan beginnen?
Omdat de werken daar op dit moment worden aanbesteed. De bouw begint vermoedelijk eind 2010, begin 2011. ;)

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9492
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door vynkce » za 16 jan 2010, 10:08

Het Nieuwsblad 16-01-2010 schreef:Mobiliteitsstudie Noorderkempen in de startblokken

HOOGSTRATEN/BEERSE - De eerste stappen van een grootschalige studie over de mobiliteit in de Noorderkempen worden binnenkort uitgewerkt. Het gaat vooral om het vrachtverkeer tussen de E19, E34 en E313 dat nu over de N14 door de dorpscentra rijdt.
‘We kunnen als stadsbestuur aanbevelingen doen aan de provincie', zegt schepen van Mobiliteit Marc Haseldonckx (CD&V). ‘We willen de graag de Houtelweg, die aansluit op de rotonde in de Sint-Lenaartseweg, overdragen aan het Vlaams Gewest. Het gedeelte van de Loenhoutseweg tussen de nieuwe rotonde en het kruispunt met de Heilig Bloedlaan zou dan een gemeenteweg kunnen worden. Over de Houtelweg hebben we al gesprekken gehad met Rijkevorsel, maar er is nog niets concreet. Het einde van de mobiliteitsstudie voor de Noorderkempen is gepland in juni 2012. Wij zijn voorstander om aan de toekomstige ringweg in Brecht een bypass te maken voor het vrachtverkeer naar Malle of Beerse. Er moet wel opgelet worden dat de nieuwe oeververbinding in Beerse niet meer vrachtverkeer in Hoogstraten met zich mee zal brengen. Ook voor een goederenspoor naar de transportzone in Meer zijn we vragende partij.'

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door Caesar » di 26 jan 2010, 8:32

Een bypass op de ring rond Brecht richting Malle/Beerse???
Hoe gaan ze dat doen?

BTW, die Houtelweg upgraden lijkt me echt goed idee!

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door Caesar » wo 27 jan 2010, 10:38

Duurt het trouwens 2,5 jaar voor een mobiliteitsstudie klaar is???
Niet moeilijk dat studiebureau's zo goed hun kost verdienen!

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9492
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door vynkce » do 22 dec 2011, 13:56

Het Nieuwsblad 22-12-2011 schreef:14 gemeenten zoeken naar oplossing mobiliteit in Noorderkempen

BRECHT - Een historisch moment voor de Noorderkempen: 14 gemeenten keurden zopas de krijtlijnen voor de mobiliteit in de regio tot 2020 (en verder) goed. Ook Brecht doet mee.
Het verkeer en de leefbaarheid in het gebied tussen de E19 en de E34 vormen de komende jaren een grote uitdaging. De provincie Antwerpen zocht daarom samen met de gemeenten een oplossing. De gebiedsgerichte visie die zo ontstond is uniek in Vlaanderen. Een betrouwbaar wegennet, gescheiden voor vrachtverkeer, aandacht voor openbaar vervoer én open ruimten, dat zijn de speerpunten.

3 onderzoeksfases
In de oriëntatiefase analyseerde de provincie Antwerpen de bestaande verkeersstromen. Ze bekeek ook de ruimtelijke structuur en de geplande ontwikkelingen in de regio aan de hand van bestaande studies en plannen. Van daaruit vertrok de tweede fase van de studie, de onderzoeksfase. 'De hamvraag was: welk effect hebben de huidige en toekomstige ontwikkelingen op het verkeer en de ruimtelijke ordening in de regio? Of meer concreet: welk soort verkeer zal gebruik maken van welke wegen? Hoeveel bijkomend verkeer mogen we verwachten tegen 2020? Wie zal van waar naar waar rijden? Daarnaast kwamen ook zaken aan bod zoals veilig oversteken, milieu en leefbaarheid in de dorpskernen', zegt gedeputeerde voor mobiliteit Inga Verhaert. Het kwalitatief en kwantitatief onderzoek bekeek de effecten vooral met een bovenlokale bril. Na veel wikken en wegen is de nieuwe visie voor de Noorderkempen een feit.

Gebiedsgerichte visie…
14 gemeenten (Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Brecht, Hoogstraten, Malle, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout, Vosselaar, Zandhoven en Zoersel) staan achter de volgende principes.
De regio heeft nood aan een robuust en betrouwbaar wegennet om de bereikbaarheid en de leefbaarheid in de kernen te verbeteren. We moeten het verkeer bundelen en zo de impact op de omgeving beperken. Een aantal omleidingswegen zal een belangrijke meerwaarde leveren, bvb. rond de kernen van Brecht, Zoersel, Malle, Rijkevorsel en Baarle.
Ze gaan op zoek naar een samenhangend netwerk voor vrachtverkeer. De belangrijkste bedrijventerreinen krijgen een rechtstreekse aansluiting op het robuust wegennet. Vrachtverkeer rijdt zo vlot naar de E19 - E34, zonder door de kernen te moeten. Nieuwe bedrijventerreinen worden aan deze ontsluitingsstructuur gekoppeld. Er komen ook zones waar doorgaand vrachtverkeer niet gewenst is.

Openbaar vervoer
Volgens de plannen moet het openbaar vervoer als volwaardig alternatief bekeken worden. Het doortrekken van de tram op de N12 tussen Antwerpen en Malle moet een antwoord bieden aan het drukke verkeer in Schilde en Malle. De doorstroming van het openbaar vervoer moet aanzienlijk verbeteren om als alternatief te kunnen dienen. Bepaalde wegen worden daarom openbaar vervoer-assen; het ‘niet-bestemmings’ autoverkeer wordt er geweerd. Ook het spoor kan beter. Er is het voorstel voor een extra station Turnhout-Zuid (aan de E34).

Open ruimte
' De Noorderkempen heeft uiteraard nog andere troeven. Zo moet de mooie open ruimte zeker gevrijwaard blijven en is het concept van groene kamers gelanceerd. De studie wil de verschillende groene kamers bundelen tot een groter samenhangend geheel', aldus het voorstel. 'In dit kader willen we ook een verdere verlinting langs het kanaal Dessel – Turnhout – Schoten tegengaan. Watergebonden activiteiten worden gebundeld en beter ontsloten. Nieuwe niet-watergebonden activiteiten zijn niet meer gewenst langs het kanaal. Zo kan de recreatieve functie beter tot zijn recht komen. Het aantal overgangen van het kanaal wordt beperkt, ze krijgen een nieuwe functie als exclusieve fietsbrug en busdoorsteek. Het kanaal maakt de verbinding tussen de verschillende groene kamers', zegt Inga Verhaert.

Concreet actieplan
Alle gemeenten en andere belangrijke actoren (o.a. IOK, NV De Scheepvaart, NMBS) verfijnen de visie nu verder en vertalen die naar een concreet actieplan. Gedeputeerde Inga Verhaert zegt hierover: 'De provincie Antwerpen neemt in dit project het heft in handen. We zien er op toe dat de doelstelling behaald wordt. Namelijk het uitwerken van een weldoordachte visie met aandacht voor economie, ruimtelijke ordening, open ruimte en milieu. Een goed mobiliteitsplan en een aansluitende gebiedsgerichte visie betekenen een meerwaarde voor de regio als geheel, en voor elke gemeente afzonderlijk.'

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door Caesar » do 22 dec 2011, 16:18

Tja, dat is nog niet concreet eh. Ik bedoel: waar zijn de plannen?

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door tovm74 » do 22 dec 2011, 16:33

Volgens mij een maat voor niks, op gemeentelijk niveau kun je zo'n dingen niet aanpakken (ook al zijn ze met 14), het gaat gewoon het probleem verschuiven tot net buiten de gemeente grenzen.

Bv. de gemeenten Ranst en Kasterlee zouden ook moeten betrokken worden in de besprekingen. Zij krijgen nu al tonnen sluipverkeer te verwerken. Het voornemen om "doorgaand vrachtverkeer" en "niet-bestemmings’ autoverkeer" te weren op bepaalde assen zal al tot zulke dingen leiden, vrees ik.
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door Caesar » vr 23 dec 2011, 8:51

^^ De gemeente Kasterlee krijgt al een heel mooi project , niet? De Kempische noordzuidverbinding gaat het centrum van Kasterlee toch enorm ontlasten?
In Brecht zijn er ook veel problemen in het centrum, maar ook daar is men al bezig aan de ringweg. Zoersel/Malle heeft ook een geplande ringweg die steeds concreter wordt
Daarom denk ik dat de problemen in Hoogstraten op dit moment het nijpenst zijn. Daar is onlags alweer een dodelijk slachtoffer gevallen omdat al het zware verkeer daar door het centrum moet. Daar heb je echt een mix van allemaal negatieve situaties die van het centrum van Hoogstraten een enorm gevaarlijke plaats maken:
- Er gaat heel veel verkeer van de transportzone in Meer over Hoogstraten in de richting van Turnhout, en Lier.
- Al het verkeer dat van oost naar west of van zuid naar noord wil moet door dat stukje Vrijheid (straatnaam) aan de kerk.
- Verder is er een Afrit op de E19 waar mensen van een zeer grote regio de snelweg verlaten: Rijkevorsel, Hoogstraten, Merksplas, en met de nog steeds gesloten op- en afrit in Brecht zijn er ook vandaar een hoop mensen die langs Hoogstraten moeten.
- Ook is het centrum van Hoogstraten 1 lange winkelstraat waar iedereen van deur tot deur rijdt met zijn wagen. Dit zorgt voor veel verkeer dat in en uit de zeer slecht gelegen parkeerplaatsen naast de weg moet.
- Dan zijn er nog heel veel fietsers in het centrum doordat er een 4 tal Middelbare scholen en een aantal lagere en kleuterscholen zijn.

Kortom, in Hoogstraten is een ringweg echt noodzakelijk.

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9492
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door vynkce » wo 18 apr 2012, 9:55


Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door Caesar » do 19 apr 2012, 12:06

Ik heb er zo eens diagonaal doorgelezen dit is wat ik onthoud.
Eigenlijk is er maar 1 echt scenario mogelijk, en dat is scenario 2.
Scenario 2 gaat uit van het concentreren van bedrijvigheid rond Hoogstraten, Turnhout en Malle. Tussen die kernen zouden (nieuwe) wegen aangelegd moeten worden. Bovendien spreekt men van een tram naar Turnhout.

De andere scenario's zijn onvoldoende: ofwel gaan ze uit van het concentreren van de bedrijvigheid rond de E19 en E34, maar biedt geen oplossing voor bestaande bedrijven in de dorpen. Ofwel gaan ze uit van de huidige situatie te behouden, maar dan zonder extra wegen. Hoe ze de leefbaarheid dan willen oplossen is mij een raadsel.

Voelt iemand zich geroepen om deze studie eens uit te pluizen en de belangrijkste zaken hier te posten?

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9492
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Mobiliteitsstudie voor Noorderkempen

Bericht door vynkce » wo 24 okt 2012, 13:19

De samenvattende brochure over de studie kan hier ingekeken worden:

http://www.provant.be/binaries/BRO_De_N ... 163651.pdf