[B] Hervorming Raad van State

Bespreek hier alles over wegen en verkeer in België

Moderator: Moderatoren

Peter2
dorpsstraat
Berichten: 117
Lid geworden op: vr 07 okt 2011, 22:11
Locatie: Vlaanderen

[B] Hervorming Raad van State

Bericht door Peter2 » vr 07 okt 2011, 22:24

De Standaard 07-10-2011 schreef:
Hervorming Raad van State als ontspannend tussendoortje

BRUSSEL - De bevoegdheden van de Raad van State worden uitgebreid. De instelling kan nu ook schadevergoedingen toekennen.
Van onze redacteur

Een piepklein deelakkoordje dat deze week bereikt werd tijdens de communautaire onderhandelingen, is helemaal niet communautair van aard.

Het lijkt een klein detail: de Raad van State zal voortaan niet alleen 'vernietigingen' uitspreken, hij kan nu ook schadevergoedingen toekennen. Het geeft de indruk dat de onderhandelaars als ontspanning eens even iets anders wilden doen dan die vervelende communautaire zaken. Misschien is dat zo, maar in realiteit verbergt het dat er in dit land soms, héél soms, overeenstemming groeit tussen de partijen.

Dit kleine akkoord is in de communautaire onderhandelingen geslopen omdat voor dit ene onderdeeltje van een ruimere hervorming, om één of andere juridische reden, een bijzondere wet nodig is (tweederdemeerderheid en een meerderheid in elke taalgroep).

Over die ruimere hervorming blijkt dus een vrij ruime consensus te bestaan onder de partijen. Die is gegroeid onder druk van een paar recente 'groteske' arresten van de Raad van State. Hij vernietigde bijvoorbeeld heel de bouwvergunning voor een cruciale tramlijn in Antwerpen; een miljoeneninvestering werd stilgelegd, honderden werknemers werden werkloos. Waarom? Omdat de Vlaamse overheid de bewoners van één straat niet gevraagd had wat ze dachten over het sluipverkeer in hun wijk.

De Raad deed dit niet omdat hij graag groteske vonnissen velt, maar omdat hij niets anders mág doen. Hij is een vernietigingsmachine. De Raad mag alleen beslissingen van overheden vernietigen en niet eens afwegen of dat geen onevenredig nadeel berokkent aan de gemeenschap. De Raad ontdoen van dat vernietigingskarakter en omvormen tot een modern rechtsinstrument, is wat aftredend voogdijminister Annemie Turtelboom (Open VLD) de voorbije maanden heeft voorbereid: ze bespreekt haar teksten vandaag met de Raad van State, die zelf ook in die richting denkt.

De bedoeling is dat de Raad straks ook kan beslissen om een boete op te leggen of een schadevergoeding toe te kennen in plaats van een beslissing volledig te vernietigen. De Raad moet een overheid ook kunnen dwingen een deel van een beslissing aan te passen en moet overheidsmaatregelen kunnen opschorten. (DS 23 juni). Ook minister van Justitie Stefaan De Clerck en Vlaams minister-president Kris Peeters, beiden CD&V, drongen daarop al aan.
Fantastisch nieuws voor infrastructuurprojecten in België. De Raad van State kan binnenkort vergunningen die niet volgens de correcte procedures tot stand zijn gekomen ook compenseren door een schadevergoeding of een boete op te leggen of door het opschorten van de vergunning.

Hiermee zijn jammerlijke vernietigingen van vergunningen (Ring rond Asse, Aansluiting E40-N44 in Aalter, tramlijn Wijnegem) hopelijk verleden tijd. :top:

Peter2
dorpsstraat
Berichten: 117
Lid geworden op: vr 07 okt 2011, 22:11
Locatie: Vlaanderen

Re: [B] Hervorming Raad van State

Bericht door Peter2 » di 04 dec 2012, 20:04

De Standaard schreef:Milquet stelt hervorming Raad van State voor
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) wil de federale regering deze maand haar plannen voorleggen voor een hervorming van de Raad van State. Dat heeft het kabinet-Milquet bevestigd.

Bedoeling is het administratief rechtscollege zo bij te sturen dat het preciezer kan werken en niet steeds meteen moet overgaan tot een volledige nietigverklaring.

De huidige mogelijkheden van de Raad van State zijn immers erg beperkt. Voornaamste wapen tegen fouten in beslissingen en procedures is de nietigverklaring, wat in het verleden bijvoorbeeld al vaker grote infrastructuurwerken doorkruiste.

Bedoeling is nu het instrumentarium te verfijnen. Zo zou de Raad van State de mogelijkheid krijgen vormfouten te laten rechtzetten, zodat de beslissing niet in zijn geheel moet worden vernietigd. Is een vormfout onherstelbaar, dan zou de Raad van State ook de kans krijgen zelf instructies door te geven aan de betrokken overheid om gelijkaardige fouten in de toekomst te vermijden.

Is een vernietiging toch nog de enige mogelijkheid, dan zou de Raad van State na de hervorming tot slot ook kunnen bepalen welke onderdelen van een bestuurlijke beslissing gehandhaafd kunnen blijven, waardoor alweer niet de hele beslissing in de prullenmand moet.

CD&V-senator Peter Van Rompuy, die een gelijkaardig wetsvoorstel indiende, is opgetogen met de plannen. De hervorming zal volgens hem zorgen voor snellere administratieve procedures, waardoor ook infrastructuurwerken minder vertraging zouden oplopen bij een eventueel beroep. Bovendien zal het ook de kosten voor eindeloos aanslepende procedureslagen verminderen en voor meer rechtszekerheid zorgen, besluit hij.

Peter2
dorpsstraat
Berichten: 117
Lid geworden op: vr 07 okt 2011, 22:11
Locatie: Vlaanderen

Re: [B] Hervorming Raad van State

Bericht door Peter2 » vr 21 dec 2012, 14:26

Iets meer detail:
De Standaard schreef:In de plannen kan de Raad van State foute overheidsbeslissingen niet langer enkel schorsen of vernietigen, maar ook een waaier aan mogelijke maatregelen nemen.

Zo zullen de magistraten de overheid die een vormfout heeft begaan, tijd kunnen geven om die tekortkoming binnen een bepaalde termijn te herstellen, zo blijkt uit een wetsontwerp dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) heeft uitgewerkt en dat De Morgen kon inkijken.

Bij geschillen over administratieve geldboetes zal de Raad zich evenmin tot een nietigverklaring moeten beperken, maar zelf kunnen beslissen over het bedrag van de boete. Voorts zal de Raad de gevolgen van haar beslissingen voor het verleden kunnen beperken en zal de instelling voortaan ook schadevergoedingen kunnen toekennen, net zoals in Nederland of Frankrijk.

De hervorming, die wordt gesteund door het rechtscollege, zou nog voor de zomervakantie door het parlement moeten worden goedgekeurd.