[B][N00X] Aanleg Kapellen/Stabroek - A12

Actuele grote projecten

Moderator: Moderatoren

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10291
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

[B][N00X] Aanleg Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door vynkce » di 14 jul 2009, 11:09

De Nx is een geplande nieuwe gewestweg die de dorpskernen van Stabroek en Kapellen moet ontlasten en een snelle verbinding met de A12 mogelijk moet maken ten noorden van Antwerpen. De weg zou een 2x1-profiel krijgen met middenberm. Ook wordt een verbreding van de A12 tussen de R1 en R2 tot 2x3 rijstroken ernstig overwogen.

Het plan-MER ligt sinds 1juli ter inzage tot en met 31 augustus.
http://www.mervlaanderen.be/uploads/b427.pdf

Enkele mogelijke trajecten:
Afbeelding

(meer en duidelijker kaartjes in het MER-rapport)

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31522
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Aanleg Nx Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door Palance » di 14 jul 2009, 18:49

Ik krijg het document nu even inet goed geopend. Maar dit is dus ten noorden van de verkeerswisselaar Antwerpen-Haven? Ik dacht wellicht dat die rare afrit ten zuiden daarvan eens aangepakt zou worden (at overblijfsel uit de tijd dat de A12 daar nog gelijkvloers was)
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Aanleg Nx Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door Caesar » do 16 jul 2009, 20:33

Euh?????? Dat snap ik niet goed??? waarom geven ze geen prioriteit aan 2x3 wegen waar dat nodig is (E19 noord).
Ik ben uiteraard blij met de plannen voor de A12, maar het is minder noodzakelijk dan de E19 noord.
BTW, het zijn daar op de A12 nu al smallere rijstroken dan voorgeschreven.... ze gaan toch de bedding moeten verbreden dan. Duur grapje.

Medianieuws

Re: Aanleg Nx Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door Medianieuws » wo 29 jul 2009, 11:33

Het Nieuwsblad 16-07-2009 schreef:Aanleg nieuwe verbindingsweg Nx moet Kapellen en Stabroek ontlasten

KAPELLEN/STABROEK - Er loopt momenteel een inspraakprocedure voor de realisatie van de Nx, de nieuwe verbindingsweg tussen de N11 en de A12. Die moet het verkeer vanuit het noorden beter ontsluiten en de dorpskernen van Kapellen en Stabroek ontlasten.
De gemeenten ten noorden van Antwerpen zijn al jaren vragende partij voor een nieuwe verbindingsweg naar de A12. Deze weg, die ondertussen de werknaam Nx meekreeg, moet het verkeer vanuit Kalmthout, Essen en Wuustwezel naar de A12 leiden, zonder de dorpskernen van Kapellen, Stabroek en Hoevenen te belasten. In aanloop naar de opmaak van een milieueffectenrapport (MER) loopt er nog tot en met 31 augustus een inspraakprocedure. In de gemeentehuizen van Kapellen, Stabroek en Antwerpen ligt een nota, die het publiek kan inkijken en waarop iedereen mag reageren. Het document kan ook gedownload worden via http://www.mervlaanderen.be. Voor het milieueffectenrapport worden drie mogelijke tracés onderzocht.

Blokskesweg
Een eerste tracé is het doortrekken van de Kalmthoutsesteenweg (de Blokskesweg) via de Kapelse KMO-zone aan de Starrenhoflaan. In dit geval zou een nieuw op- en afrittencomplex worden aangelegd tussen de Dijkstraat en Smalle Weg. Deze optie kon in het verleden rekenen op de voorkeur van het Stabroekse gemeentebestuur. 'Vandaag willen we het milieueffectenrapport afwachten om ons standpunt te bepalen', stelt Stabroeks burgemeester Alida De Bie (CD&V). 'Het schepencollege zal begin augustus samenkomen en wellicht zullen we ook de gemeenteraad consulteren. In de tweede helft van augustus volgt een infoavond voor de bevolking. Ondertussen vragen de Stabroekse landbouwers bijkomend onderzoek. Onze boeren willen dat er ook een landbouweffectenrapport (LER) wordt opgemaakt, omdat ze vinden dat de impact op de landbouw te weinig aan bod komt in de nota.'

Parallel met de Waterstraat
Een tweede mogelijkheid is om de Nx parallel aan te leggen met de Waterstraat. De Nx zou dan aangesloten worden op de A12 via een nog aan te leggen aansluitingscomplex tussen de Dijkstraat en de Smalle Weg. Naar dit tracé gaat de voorkeur van de gemeente Kapellen uit. 'Wij zijn van oordeel dat dit de beste oplossing is om de dorpskernen van Stabroek, Hoevenen en Kapellen te ontlasten', stelt wnd burgemeester Luc Janssens (Open VLD). 'Dit tracé loopt eigenlijk netjes tussen Kapellen en Stabroek in. Hoe noorderlijker of hoe zuidelijker je de nieuwe weg legt, hoe meer dit ten nadele is van een van de twee dorpen. De bedoeling is immers om zowel het verkeer komende van de Klinkaardstraat (Putte) als dat via de Kalmthoutsesteenweg (Kalmthout en Essen) via deze nieuwe weg te ontsluiten.'

Ringweg ten noorden van Stabroek
Een derde optie is om een halve ringweg aan te leggen ten noorden van Stabroek, van aan het Laageind tot aan het Hoogeind. Daar zou hij aangesloten worden op het bestaande op- en afrittencomplex. Volgens burgemeester Alida De Bie zouden Kapellen en Hoevenen daar echter weinig soelaas van ondervinden.
Wat het Kalmthoutse gemeentebestuur van de mogelijke tracés vindt? 'Wij zijn tegen een doortrekking van de Blokskesweg omdat daardoor de druk op het centrum van onze gemeente zal worden opgevoerd. Het verkeer van Essen en Wuustwezel, bestemd voor de haven en de A12 rijdt nu via de Putsesteenweg. Met de doortrekking van de Blokskesweg zal dit zich verplaatsen naar het centrum van Kalmthout', aldus burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). Tussen de twee andere tracés wil de Kalmthoutse burgervader niet kiezen. 'Als veroorzaker willen we ons daar bescheiden in opstellen', glimlacht hij.

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Aanleg Nx Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door Caesar » vr 13 nov 2009, 11:41

Is hier nog nieuws van?

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10291
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Aanleg Nx Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door vynkce » vr 13 nov 2009, 21:17

^^ Neen, niks nieuws te melden voorlopig ;)

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10291
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Aanleg Nx Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door vynkce » do 26 nov 2009, 18:43

Caesar schreef:Is hier nog nieuws van?
Nu dus wel: Ook de nulvariant zal meegenomen worden in het onderzoek. Er zal dus ook bekeken worden welke impact het niet aanleggen van de Nx zal hebben.

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: Aanleg Nx Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door Caesar » vr 27 nov 2009, 9:30

^^ slecht nieuws is ook nieuws he :(

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10291
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N00X]Aanleg Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door vynkce » wo 16 feb 2011, 17:38

Gazet van Antwerpen 16-02-2011 schreef:Burgemeester vraagt aanleg Nx aan minister

Al meer dan dertig jaar worden plannen gemaakt om de oost-westverbinding vanuit de Noorderkempen naar de haven te verbeteren. De studie over de drie mogelijke tracés voor het aanleggen van de Nx-verbindingsweg duurt al jaren. Ondertussen krijgt de N111 (Laageind-Driehoek) dagelijks 18.000 voertuigen te slikken en de N114 (Kerkstraat) in Hoevenen verwerkt per dag 22.000 voertuigen.
De gemeentes Essen, Wuustwezel, Kalmthout en Kapellen zijn vragende partij voor de verbindingsweg. "Stabroek nog het meest, omdat wij de flessenhals zijn voor de haven", aldus Alida De Bie. "Minister Crevits deed geen bindende beloftes, maar beloofde wel het dossier nauwgezet te volgen." Burgemeester De Bie bedankte de minister voor de goede coördinatie tijdens de voorbije winterellende.
"De gewestwegen in onze gemeente werden perfect opengehouden door uw strooidiensten. Het was wel even schrikken toen de winter aanhield en er een tekort aan strooizout dreigde. De N111 en N114 stonden niet op de lijst met prioritaire gewestwegen, en er zou niet meer gestrooid worden. Gelukkig verliet de winter ons op tijd", besloot de burgemeester.

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: [B][N00X] Aanleg Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door Caesar » vr 18 feb 2011, 9:00

^^ huh??? een weg met 18.000 voertuigen en eentje met 22.000 voertuigen niet prioritaire gewestweg?

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10291
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N00X] Aanleg Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door vynkce » di 20 dec 2011, 10:12

Het Nieuwsblad 20-12-2011 schreef:Opnieuw zwarte vlaggen tegen verbindingsweg NX

STABROEK/KAPELLEN - Van de mogelijke tracés voor de zogenaamde NX, de nieuwe verbindingsweg tussen de A12 en de N11, wordt nu het traject parallel aan de Waterstraat naar voren geschoven. Buurtbewoners en landbouwers hingen afgelopen weekend zwarte vlaggen uit en gisteravond trok een delegatie naar de gemeenteraad.
Al jaren wordt gepalaverd over de nieuwe verbindingsweg NX tussen de N11 en de A12, die het verkeer vanuit Kalmthout, Kapellen, Essen en Wuustwezel naar de A12 moet leiden zonder de dorpskernen van Kapellen, Stabroek en Hoevenen te belasten. De afgelopen vier jaar werd er gewerkt aan een MER-rapport (milieueffectenrapport) en werd onderzocht welk van de mogelijke tracés het minst nadelig is voor het milieu. Daaruit is nu gebleken dat een weg parallel aan de Waterstraat, die ongeveer in het midden zou komen van de Klinkaardstraat en de Kalmthoutsesteenweg, de meest aangewezen keuze is.
Dit tracé kan rekenen op de goedkeuring van de gemeentebesturen van Kapellen, Kalmthout en Stabroek, maar niet op die van de buurtbewoners en landbouwers. Heel wat bewoners van de Waterstraat en omliggende straten hingen afgelopen weekend de zwarte vlag uit, een déjà vu met enkele jaren geleden. Gisteravond trok een delegatie van meer dan honderd mensen naar de Stabroekse gemeenteraad. 'Er wordt voorbij gegaan aan de omvang van de impact. Uitbating van landbouwgebied wordt onmogelijk gemaakt. Auto's en zwaar verkeer worden aangezogen naar waar koeien, akkerbouw en natuur thuishoren', stelde Marcel Van de Walle namens de aanwezigen.
De buurtbewoners en landbouwers zien wel iets in het op- en afrittencomplex dat de Haven van Antwerpen zou willen ontwikkelen op de A12, ter hoogte van de SmalleWeg en de Dijkstraat, dit met het oog op de ontsluiting van een nieuw logistiek park. Ook schepen van ruimtelijke ontwikkeling Liesbeth Verhaert (CD&V) is dit idee genegen. 'Dat op- en afrittencomplex zou ten vroegste aangelegd kunnen worden in 2014. Het zou ons de tijd kunnen geven om de mobiliteit te evalueren in afwachting van de aanleg van de NX. Let wel, ik ben niet tegen de NX. Ik geef toe dat het nultracé (geen NX, red.) niet goed onderzocht wordt. We nemen jullie bekommernissen mee naar de plenaire vergadering', stelde ze.

Caesar
stadsweg
Berichten: 492
Lid geworden op: do 05 feb 2009, 9:42
Locatie: Merksplas

Re: [B][N00X] Aanleg Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door Caesar » do 22 dec 2011, 10:52

Aha! Willen ze iets doen aan dat gedrocht van een op-en afrit Hoevenen?
Dan hoort dat artikel eigenlijk ook thuis in het topic over de A12.
Want ik ben benieuwd naar hoe dat op- en afrittencomplex er zal gaan uitzien.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10291
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N00X] Aanleg Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door vynkce » do 29 jan 2015, 13:21

Er is een aanbesteding uitgeschreven voor de opmaak van een project-MER en ontwerpdossier voor de aanleg van de Nx, tussen de N11 in Kapellen en de A12. Er zijn dus toch weer wat vorderingen bij dit project.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10291
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N00X] Aanleg Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door vynkce » do 03 nov 2016, 14:05

Op het investeringsprogramma is voor 2018 een bedrag van 750000 euro onteigeningen ingeschreven. Het GRUP en de Project-Mer moeten wel nog worden afgewerkt.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10291
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N00X] Aanleg Kapellen/Stabroek - A12

Bericht door vynkce » di 19 dec 2017, 8:42