[B][N002] Leuven-Diest

Discussies over planning, aanleg en reconstructies van Gewestwegen (en Gemeentelijke Wegen)

Moderator: Moderatoren

Plaats reactie
JayBeeke
dorpsstraat
Berichten: 229
Lid geworden op: ma 21 mei 2007, 19:47
Locatie: Brabant, BE

[B][N002] Leuven-Diest

Bericht door JayBeeke » vr 01 feb 2008, 21:23

Omdat er wegens dat DB-probleem een paar posts verdwenen zijn ;)

De busbaan in Kessel-Lo (Leuven) en Linden (Lubbeek) die nog steeds niet is voltooid, the story continues... Ik post de updates hier later nog, net als enkele fotootjes.

mvg
JJN

JayBeeke
dorpsstraat
Berichten: 229
Lid geworden op: ma 21 mei 2007, 19:47
Locatie: Brabant, BE

Re: N2 Leuven-Diest

Bericht door JayBeeke » wo 16 apr 2008, 11:39

De werken zijn inmiddels bijna voltooid.

mvg
JJN

JayBeeke
dorpsstraat
Berichten: 229
Lid geworden op: ma 21 mei 2007, 19:47
Locatie: Brabant, BE

Re: N2 Leuven-Diest

Bericht door JayBeeke » za 17 mei 2008, 1:01

http://nieuwsblad.typepad.com/leuven/20 ... -114962774
DIESTSESTEENWEG VANAF 1 JUNI AFGESLOTEN
In het kader van het project Kop van Kessel-Lo worden er rioleringswerken uitgevoerd op de Diestsesteenweg tussen de Bauwputbrug en de kruising met de Oude Diestsesteenweg. Hiervoor wordt de Diestsesteenweg vanaf 1 juni volledig afgesloten voor alle verkeer van en naar Diest. Dit heeft een grote invloed op zowel het lokale als het doorgaande verkeer. Deze werken zullen duren tot half september.

LOKALE VERKEER

Fase één vanaf 1 juni

Auto
 • Vanuit Diest
  Diestsesteenweg afgesloten ter hoogte van de Oude Diestsesteenweg. Al het verkeer wordt via de Martelarenlaan afgeleid naar de Tiensepoort
 • Van op de Martelarenlaan
  Al het verkeer wordt verplicht naar de Diestsesteenweg richting Diest gestuurd.
 • Vanaf de Becker Remyplein
  Al het verkeer gaat verplicht rechtdoor de Ijzerenwegstraat in om zo via de Martelarenlaan naar de Tiensepoort te gaan.
 • Van op de Vuurkruisenlaan
  De Vuurkruisenlaan loopt dood ter hoogte van de in- en uitritten van Inbev. Al het verkeer wordt terug naar het Joanna Maria Artoisplein gestuurd.
Fietsers

Voor fietsers zijn dezelfde regels van toepassing. Zij kunnen evenwel ook gebruik maken van het Brugbergpad of van de onderdoorgang aan het station (niet fietsen).

Bussen
 • Richting Leuven
  Diestsesteenweg-Borstelstraat-Gemeentestraat-De Becker Remyplein-Eenmeilaan-Evian spoorwegplateau-Diestsepoort-station
 • Richting Diest
  Station-Diestsepoort-Evian spoorwegplateau-De Becker Remyplein-Gemeentestraat-Elfnovemberlaan-Diestsesteenweg
 • Gemeentestraat
  Alle lijnen die nu al door de Gemeentestraat rijden kunnen ook gebruik maken van de tijdelijke omleiding over het spoorwegplateau
Parkeerverbod

Door deze nieuwe regeling is er een bijkomend parkeerverbod nodig:
* Borstelstraat tussen de Kortrijksestraat en het Gemeenteplein
* Gemeentestraat tussen Ruelenstraat en Van Rodestraat (niet de dwarse plaatsen)
* Gemeentestraat tussen Vrijheidsstraat en Wipstraat (de plaatsen op de rijbaan)
* Elfnovemberlaan tussen Gemeentestraat en Kortrijsestraat

Fase twee

Auto

Idem fase één en bijkomend de afsluiting van het kruispunt Ijzerenwegstraat/ Leuvensestraat.
Vanuit De Becker Remyplein-Eenmeilaan-Vuntcomplex-E314

Fietsers idem fase één

Bussen idem fase één

Fase drie

Auto

Komende vanuit Diest loopt de Diestsesteenweg dood voor de aansluiting met de Oude Diestsesteenweg. Omleiding via Borstelstraat-Gemeentestraat-De Becker Remyplein.
Verkeer komende van de De Becker Remyplein rijdt naar de Diestsesteenweg via de Gemeentestraat en de Elfnovemberlaan of de Borstelstraat
Het kruispunt Leuvensestraat-Ijzerenwegstraat is terug beschikbaar, voor verkeer dat komt vanop de Becker Remyplein en Leuven wil inrijden via de Tiensepoort.
De Martelarenlaan loopt dood voor verkeer komende van de Tiensesteenweg.

Bussen idem fase één

Fietsen idem fase één

DOORGAANDE VERKEER VAN EN NAAR DIEST

Gebruik de E314 of het openbaar vervoer
Om Leuven in te rijden is het aangeraden om gebruik te maken van de E314 afrit 18 (Mechelsesteenweg), afrit 17 (Brusselsesteenweg) of afrit 15 (Leuven Boudewijnlaan).
Ook om Leuven te verlaten en richting Diest te rijden is de snelweg E314 de beste en snelste oplossing. De Vuurkruisenlaan zal immers in deze periode doodlopen ter hoogte van de in- en uitritten van Inbev. Al het verkeer van de Vuurkruisenlaan wordt terug naar het Joanna Maria Artoisplein geleid. Het is aangeraden dit knooppunt in de avondspits te vermijden.
Houd rekening met een extra reistijd van 45 min op de Diestsesteenweg (N2)
Reizigers die er toch voor opteren om Leuven in en/of uit te rijden via de Diestesteenweg en omgeving houden best rekening met extra reistijden van minimum 30 minuten in de ochtendspits en 45 minuten in de avondspits.
Gebruik de E314 of het openbaar vervoer om grote problemen te vermijden.

DOORGAANDE VERKEER VAN EN NAAR TIENSESTEENWEG

Gebruik de E40 of het openbaar vervoer
Door de afsluiting van de Diestsesteenweg wordt een groot deel van het doorgaande verkeer van en naar Diest naar de Tiensesteenweg geleid.
De Tiensesteenweg die nu tijdens de spitsuren al veel verkeer moet verwerken komt hierdoor nog extra onder druk te staan.
Gebruikers van de Tiensesteenweg dienen dan ook, zeker tijdens de eerste dagen, rekening te houden met extra lange reistijden.
We raden aan om de E 40 of het openbaar vervoer te gebruiken om Leuven en Brussel te bereiken.
:shock:

Het OV rijdt zich even goed vast op Diestse-, Tiensesteenweg en omleidingswegen. Alleen het gedeelte Een Meilaan-Evian zal een pak tijdswinst betekenen op de lijnenbundel 370 en 485. Dat echter na enorm tijdverlies op de Borstelstraat en Gemeentestraat. Ook lijnenbundel 2 zal enorm tijd verliezen, maar het ergst wordt het op bundels 380 en 7-8-9. Ik herinner me de omleidingen rond de N2 in 1989 en 1990 nog, bij de heraanleg in Kessel-Lo: 't was toen al een ramp, en ondertussen zijn we 20 jaar (en heel veel extra auto's en vrachtwagens) verder.

mvg
JJN

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9172
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [B][N002] Leuven-Diest

Bericht door vynkce » di 30 jul 2019, 8:59

Oud topic, maar tijd om nog eens af te stoffen...
De N2 tussen Leuven en Diest heeft voor het grootste gedeelte nog steeds het typische uitzicht van een oude Belgische steenweg. Een enorme betonvlakte met smalle fietsstrookjes waarbij op de meeste plaatsen de middenrijstrook ondertussen afgestreept is of omgevormd is tot voorsorteerstroken. Op enkele kortere delen is dit nog niet het geval: https://www.google.be/maps/@50.9284962, ... 312!8i6656

De steenweg is met andere woorden sterk verouderd en kan wel vernieuwing gebruiken. AWV gunt binnenkort dan ook een uitgebreide studie om de gehele as (in twee fases) opnieuw te ontwerpen. Meer info: https://wegenenverkeer.be/projecten/her ... werpstudie

Afbeelding
De N2 tussen Leuven en Diest is een stereotiepe ouderwetse steenweg die over lange afstand Leuven en Diest verbindt en tussenin een ontsluiting biedt voor verschillende (deel-)gemeentes. De huidige inrichting is sterk auto-gericht, waarbij de voorzieningen voor zachte weggebruikers en openbaar vervoer het onderspit moeten delven. Bovendien zijn er verschillende zones op deze as waar grote congestie optreedt. In deze gebieden worden verschillende gemeentes als gevolg geconfronteerd met sluipverkeer. Een herinrichting is aan de orde, maar de beperkte beschikbare ruimte en de verschillende belangen van de betrokken partijen en weggebruikers maken van deze herinrichting een complex project.
Verschillende streefbeelden werden al opgemaakt voor deze as, maar tot op heden bleef de realisatie ervan uit. Het is voor de opdrachtgever zeer belangrijk dat voorliggende studie niet zomaar een volgend streefbeeld wordt dat in de kast komt te liggen. Deze opdracht moet een eerste stap zijn in de vertaling van (een) concept(en) naar de realisatie op het terrein. Daarom zal er tijdens de uitvoering van de opdracht veel belang gehecht worden aan het nemen van concrete ontwerpstappen, het werken met strikte randvoorwaarden, het nemen van onderbouwde beslissingen in de nodige commissies en vergaderingen die in de geldende procedures opgelegd worden en het vastleggen van deze gegevens in overzichtelijke nota’s. Wat de opdrachtgever te allen tijde wil vermijden is een beschrijving van een vaag, algemeen toekomstbeeld. Er zullen beslissingen genomen moeten worden en de opdrachtnemer dient hiertoe het nodige initiatief te nemen.

Wimpie25
expressweg
Berichten: 4254
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot
Contacteer:

Re: [B][N002] Leuven-Diest

Bericht door Wimpie25 » wo 31 jul 2019, 22:11

Er is een gedeelte bij Leuven dat enkele jaren geleden al een vernieuwing en herindeling heeft gekregen. Mij lijkt dit gedeelte toch een degelijk streefbeeld voor het grotere traject?

Plaats reactie