[F][A016] [C] A16 Dunkerque - Abbeville - Amiens - Parijs

Moderator: Moderatoren

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8400
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

[F][A016] [C] A16 Dunkerque - Abbeville - Amiens - Parijs

Bericht door Ds79m » di 25 dec 2007, 10:47

Afbeelding

Ligging: De A16 is een snelweg in het noordwesten van Frankrijk, die loopt vanaf de Belgische grens bij Dunkerque via Calais, Boulogne-sur-Mer, Abbeville en Amiens naar L'Isle-Adam in de regio Parijs.

Afbeelding

Naam: L'Européenne. Tussen Dunkerque en Abbeville maakt de A16 deel uit van de Autoroute des Estuaires, een verzameling (snel)wegen tussen Dunkerque en Bayonne. Een 'estuaire' is een brede riviermond, zoals die van de Somme, Seine, Loire en Garonne op die autoroute worden gepasseerd.

Foto's: Franceautoroutes en Structurae.

Bewegwijzering: De inhoud van de bewegwijzering is hier te vinden.

Algemeen: De A16 is een rustige en relatief jonge snelweg. De weg leidt door een redelijk verrassend en aardig landschap, en is daarmee leuker te rijden dan meer monotone doorgaande wegen in deze hoek van Frankrijk, zoals de A1 en de N2. Dit laatste heeft er ook mee te maken dat de weg, net als de meeste nieuwere snelwegen, goed is ingepast in het landschap.

De A16 begint aan de Belgische grens bij Bray-Dunes. Hier gaat de Belgische A18-E40 naadloos over in de Franse A16. Het enige dat de grens aanduidt is een bordje met ‘France’. Vrij snel nadert een druk stuk met veel afritten en een incompleet knooppunt met de N225 (A25) richting Lille bij Dunkerque (Duinkerken). De A16 leidt hier door Frans Vlaanderen, met Nederlands klinkende plaatsen op de bewegwijzering, zoals Steenvoorde, Hondschoote en Spycker.

Afbeelding
De A16 nabij Dunkerque


De A16 vervolgt zijn weg over wat ooit de grens van de Nederlanden was nabij Gravelines (Grevelingen) en gaat op korte afstand van de kust naar Calais. Deze stad is de laatste jaren uiteraard een stuk belangrijker geworden door de Kanaaltunnel. Kort voor Calais ligt een ruim opgezet knooppunt met de A26 naar Reims. Direct na de stad passeert de A16 het opstelterrein voor de tunnel. Deze tunnel heeft een grote aantrekkingskracht op illegalen die naar Engeland willen. Het komt ook voor dat zij over de vluchtstrook van de A16 lopen, of de weg proberen over te steken. Velen van hen leven in barre omstandigheden in kampen dichtbij de tunnel en de A16.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8400
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: [Centraal]A16 Dunkerque - L'Isle-Adam

Bericht door Ds79m » di 25 dec 2007, 10:47

Na Calais volgt een mooi stuk van de A16. Door een glooiend landschap, met diverse uitzichten op de zee leidt de weg naar Boulogne-sur-Mer. Het kan overigens nog mooier, door de A16 hier tijdelijk te verlaten en de kustweg D940 te nemen, die langs Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez leidt. Voor verkeer dat de snelweg niet wil verlaten, is tenminste een stop op de Aire des Deux Caps aan te bevelen. Hiervandaan is de hele omgeving te zien en bij helder weer zelfs de kust van Engeland.

Afbeelding
De A16 bij Boulogne (© Autosnelwegen.nl).

Bij Boulogne is er een prachtig uitzicht vanaf de A16 over de stad en de zee. De A16 komt hier kort achter elkaar over 3 grote dalviaducten, de langste is 1300 meter. Op de Structurae-site zijn hiervan diverse foto’s te vinden. Ook gaat de weg door een tunnel, het tranchée-couverte d’Hardelot. Tussen de bedrijven door eindigt de tolvrije status van de A16 en is er bij Herquelinque een groot tolstation.

Er is wel enig verschil te merken tussen het tolvrije en betaalde deel van de A16. De wegkwaliteit is in beide gevallen goed, maar de rustplaatsen zijn op het tolgedeelte een stuk beter verzorgd. Daarnaast zijn er veel minder afritten en is er minder verkeer. Dit overigens wel ten koste van een stevig toltarief.

Afbeelding
Tolstation bij Boulogne (© ViaHaaren).

Het landschap verandert niet, dat blijft mooi, met kleine beboste heuvels en soms een glimp van de zee. Voor toeristen op zoek naar afleiding is er ook hier de mogelijkheid van een tussenstop. De A16 passeert op korte afstand toeristische plaatsen, zoals de badplaatsen Le Touquet-Paris-Plage en Berck en de fraaie vestingstad Montreuil. Langs de A16 zelf is het aan te raden een stop te maken op de mooie Aire de la Baie de Somme, een fraaie rustplaats, met een uitzicht op de baai (in beide richtingen bereikbaar).

Bij Abbeville volgt een belangrijke splitsing. Hier is de afslag naar de A28 naar Rouen, het vervolg van de Autoroute des Estuaires. De A16 verlaat hier de kust en draait in zuidoostelijke richting het binnenland in. Vlak na de splitsing volgt het 1000 meter lange Viaduc de Scardon over de gelijknamige rivier. Dit is wel direct het hoogtepunt van een wat minder afwisselend gedeelte tot Amiens.

Bij deze grote stad komen diverse wegen bij elkaar. De A16 heeft aansluitingen richting de N1, N25 en in twee stappen met de A29 richting respectievelijk Le Havre/Rouen en Reims/A1. Bij Amiens is er opvallende bewegwijzering met een blauwe rand om de witte borden. Deze mooie noch functionele bewegwijzering kan verder nergens worden aangetroffen.

Na Amiens gaat de A16 parallel aan de A1 richting Parijs. Dit door een niet onaangenaam, maar wel enigszins kleurloos landschap, zonder echte bijzonderheden. Het meest in het oog springende is een hangbrug over de weg bij Beauvais, deze brug gaat deel uitmaken van de nieuwe zuidelijke randweg van Beauvais in de N31. Zie de foto’s op Structurae.

Met het naderen van Parijs wordt de omgeving steeds meer bebost, hiervoor is bij Chambly ook nog een korte tunnel gebouwd. Bij Méru volgt het tweede tolstation langs de A16. Hierna volgt nog een heel kort tolvrij stukje, met een viaduct over de rivier de Oise erin, waarna de A16 voorlopig eindigt bij de splitsing met de N184 en de N1 in het bos bij L’Isle-Adam.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8400
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: [Centraal]A16 Dunkerque - L'Isle-Adam

Bericht door Ds79m » di 25 dec 2007, 10:48

Toekomst:

Qua verbredingen zal er voorlopig waarschijnlijk niet veel gebeuren op de A16. Wel zijn er plannen om de weg verder door te trekken vanaf het huidige einde aan de rand van het Ile-de-France in de richting van de stad Parijs. De A16 moet gaan aansluiten op de D104, de Francilienne. Voorlopig gaat dit overigens nog wel tot 2016 duren.

Zie ook op dit kaartje met plannen voor de regio Parijs:

Afbeelding
De plannen om de A16 door te trekken naar de Francilienne (© Vynkce)

Voor meer informatie over dit project, zie dit topic.

Een ander plan dat met de A16 te maken heeft is de aanleg van de A24, zie dit topic. Deze weg moet Lille en Amiens gaan verbinden. Wanneer deze weg gereed is, komt er voor verkeer uit Nederland en België een mooi alternatief om van Lille naar Parijs te rijden via de A24 en A16, in plaats van via de drukke A1.


Tolweg:

De A16 is een tolweg op het gedeelte tussen Boulogne-sur-Mer en L’Isle-Adam. De belangrijkste toltarieven zijn als volgt (met eerst klasse 1 (auto met eventuele kleine aanhanger) en tussen haakjes klasse 2 (met grotere aanhangers en caravans)).

Boulogne-sur-Mer – Abbeville (A28): 6,80 (10,50)
Boulogne-sur-Mer – L’Isle-Adam: 17,50 (26,30)
Amiens (afrit 20) – L’Isle-Adam: 7,10 (9,80)

Verkeersdrukte / Alternatieven:

Er is hoegenaamd geen drukte op de A16. Het kan wel een beetje druk zijn rond Dunkerque en Calais, maar het is niet de moeite hiervoor een alternatief te zoeken. Zoals in de tekst beschreven kan het uit toeristisch oogpunt aardig zijn de A16 tussen Calais en Abbeville tijdelijk te verruilen voor de kustweg D940, met name bij de 2 Caps is dat interessant. Voor verkeer dat de tolkosten wil vermijden, is er de parallelle (ex-)N1, maar deze route is wel beduidend trager dan de A16 zelf.

De A16 kan zelf prima deel uit maken van een alternatieve route. Voor verkeer naar West-Frankrijk kan een route via de Belgische A18-E40, A16 tot aan Abbeville en aansluitend de A28/A29 richting Normandie/Bretagne en eventueel nog zuidelijker.

Een andere optie is om vanuit de regio Lille de A1 te verlaten bij Arras en dan de N25 te nemen richting Amiens en hier in te voegen op de A16 naar Parijs of vanaf de A16 de A29 naar Rouen/Le Havre te nemen. De A1 kan overigens ook later worden verlaten, zie voor een uitgebreidere beschrijving het Centrale Topic over de A1.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 64345
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [Centraal]A16 Dunkerque - L'Isle-Adam

Bericht door Chris » di 25 dec 2007, 12:16

Mooi verhaal hoor.

Misschien is het interessant te vermelden dat hier ook wel eens zeemist hangt. Ik heb het stuk tussen Calais en Abbeville eens in zeer dichte mist gereden. Wel jammer dat je dan weinig van de omgeving ziet.

snelwegracer
autoweg
Berichten: 1722
Lid geworden op: wo 30 mar 2005, 9:41
Locatie: Zederik

Re: [Centraal]A16 Dunkerque - L'Isle-Adam

Bericht door snelwegracer » di 25 dec 2007, 12:23

Met school ben ik ook welleens over die weg geweest en ik vind het inderdaad een mooie weg. Helaas geen foto's kunnen nemen. ;)

weer een mooi verhaal. :blauweduim:
Neem eens een kijkje op mijn forum 8-) Het forum over Transporttycoon. :).

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8400
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: [Centraal]A16 Dunkerque - L'Isle-Adam

Bericht door Ds79m » di 25 dec 2007, 17:30

Chris schreef:Misschien is het interessant te vermelden dat hier ook wel eens zeemist hangt. Ik heb het stuk tussen Calais en Abbeville eens in zeer dichte mist gereden. Wel jammer dat je dan weinig van de omgeving ziet.
Dat van die mist was mij niet bekend, ik ken de weg alleen van zonnig weer :)

Maar ik zal het t.z.t. in de tekst opnemen.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9547
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [Centraal]A16 Dunkerque - L'Isle-Adam

Bericht door vynkce » wo 26 dec 2007, 20:33

Opnieuw een zeer mooie beschrijving!

De A16 is inderdaad een veel leukere snelweg om te rijden dan pakweg een A26 tussen Troyes naar Reims, het deel na Abbeville ken ik wel niet dus daar kan ik geen uitspraken over doen. Met de verkeersdrukte valt het enorm mee, vooral het deel tussen Boulogne en Duinkerke is wat drukker. Zuidelijker dan Boulogne is het veel kalmer omwille van de daar geldende péage en ook het ontbreken van steden en een vrij dunbevolkt gebied.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 37979
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [Centraal]A16 Dunkerque - L'Isle-Adam

Bericht door Vinny » do 27 dec 2007, 14:29

Eén van mijn laatste vakanties met mijn ouders heb ik hem nog bereden, de weg was toen net open. Hij reed heel erg relaxed, en een hele verademing t.o.v. het gepruts op de N 39 en de wegen rondom Lille/Arras. Pas bij Gent werd het drukker (E 40 en daarna de E 17)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9547
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [F][A016] [C] A16 Dunkerque - Abbeville - Amiens - Parij

Bericht door vynkce » do 16 okt 2014, 13:56

De A16 is een snelweg met een wisselend verkeerspatroon. Net na de Belgische grens rijden er dagelijks ongeveer 27000 voertuigen. Bij Duinkerken stijgt dit naar waarden rond de 60000 voertuigen per dag. Tussen deze laatste stad en Calais dalen de intensiteiten naar waarden tussen 30000 en 40000 voertuigen per dag en tussen Calais en Boulogne slikt de weg nog een 30000-tal voertuigen per dag. Voorbij Boulogne begint het tolgedeelte van de A16. Dit zien we ook meteen aan de intensiteiten. Deze zakken weg en komen binnen de regio Nord-Pas de Calais nergens meer boven de 14100 voertuigen per dag. Voor de regio Picardië zijn geen cijfers beschikbaar.

Bron: DREAL Nord-Pas de Calais http://www.nord-pas-de-calais.developpe ... icules.pdf

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9547
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [F][A016] [C] A16 Dunkerque - Abbeville - Amiens - Parijs

Bericht door vynkce » ma 30 apr 2018, 11:19

^^ Ter aanvulling de cijfers van 2015 (dagelijks gemiddeld gebruik):

- Chambly: 21700 voertuigen
- Méru: 18200 voertuigen
- Beauvais: 19200 voertuigen
- Breteuil: 14900 voertuigen
- Amiens: 14600 voertuigen
- Flixecourt: 13100 voertuigen
- Abbeville: 11700 voertuigen
- Baai van de Somme: 13700 voertuigen
- Montreuil: 11700 voertuigen
- Boulogne: 24900 voertuigen
- Wissant: 25900 voertuigen
- Calais: 45000 voertuigen
- Duinkerke: 60700 voertuigen
- Ghyvelde: 28800 voertuigen

https://fichier.drealnpdc.fr/fichiers/p ... france.jpg

Gebruikersavatar
Snelwegfreak
Hoofdmoderator
Berichten: 16249
Lid geworden op: do 21 sep 2006, 16:02

Re: [F][A016] [C] A16 Dunkerque - Abbeville - Amiens - Parijs

Bericht door Snelwegfreak » zo 13 mei 2018, 13:03

Actieve rijstrooksignalering op het Viaduc d'Echinghen, bij Boulogne-sur-mer.

Afbeelding
IMG_2940 by Benjamin Van der Velden, on Flickr

Afbeelding
IMG_2941 by Benjamin Van der Velden, on Flickr

Afbeelding
IMG_2942 by Benjamin Van der Velden, on Flickr
Enne gojje mins blieft altied leave.

Gebruikersavatar
GuteFahrt
2x2 autosnelweg
Berichten: 6518
Lid geworden op: di 07 jun 2011, 22:39
Locatie: Waddenstad Harlingen

Re: [F][A016] [C] A16 Dunkerque - Abbeville - Amiens - Parijs

Bericht door GuteFahrt » za 22 feb 2020, 17:16

Bij Boulogne-sur-mer komen directe verbindingswegen tussen de N42 en de A16 ter hoogte van :AS: Boulogne-Est:

Afbeelding
krusefahrer's photostream

"Geloof niet te veel. Verbaas u niet te weinig."

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9547
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [F][A016] [C] A16 Dunkerque - Abbeville - Amiens - Parijs

Bericht door vynkce » di 04 mei 2021, 9:50

Er zijn plannen om de A16 te verbreden naar 2x3 rijstroken tussen Calais en Duinkerke. Meer info via: https://www.lepharedunkerquois.fr/11450 ... -dunkerque

Gebruikersavatar
Hajo
2x2 autosnelweg
Berichten: 7087
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: [F][A016] [C] A16 Dunkerque - Abbeville - Amiens - Parijs

Bericht door Hajo » di 04 mei 2021, 18:10

^^ Lijkt mij een goed plan. Het is een druk stuk met veel vrachtverkeer van en naar de veerhavens en Kanaaltunnel.
Donateur Vereniging Wegenforum