[F][A001] [C] Lille - Paris

Moderator: Moderatoren

Plaats reactie
Ds79m
Moderator
Berichten: 8002
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

[F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Ds79m » za 16 jun 2007, 4:08

Afbeelding

Ligging: De A1 is een snelweg in het noorden van Frankrijk, die loopt van de Lille, via Arras, Péronne, Compiègne en Senlis naar Parijs.
Naam: Autoroute du Nord
Foto's: officieel en officieus bij Parijs en de rest.
Bewegwijzering: De inhoud van de bewegwijzering is hier (bij Parijs) en hier (de rest) te bekijken.

Algemeen:

De A1 is een snelweg in het noorden van Frankrijk. De weg gaat vrijwel kaarsrecht van Lille naar Parijs, door een vlak en leeg landschap, grotendeels parallel aan de TGV-lijn Parijs-Lille. Toch staat de A1 over het algemeen niet zo heel slecht bekend. Het feit dat de weg over de gehele lengte minimaal 2x3 rijstroken heeft, en asfalt als een biljartlaken, zorgt ervoor dat de 214 kilometers vlot voorbijgaan.

De meeste reizigers proberen op weg naar het zuiden, het deel over de A1 zo snel mogelijk te passeren. Onterecht, zo zal de folder van de lokale VVV zeggen, maar in de praktijk heeft het deel van Picardie waar de A1 doorheen loopt, vrij weinig bijzonders te bieden, afgezien van wat WO1-gerelateerde zaken en een mooi bos bij Compiègne.

De weg begint in Lille, iets westelijker dan de meeste kaarten suggereren in het verlengde van de N356. Na een kort stukje naar het oosten buigt de weg naar het zuiden richting Parijs. Na een karakteristiek stukje met hoge bomen aan weerszijden van de weg, volgt een druk, tolvrij stuk door een dichtbevolkte regio met veel industrie. Vanaf Carvin gaat het TGV-spoor parallel aan de weg en loopt de route langs het knooppunt met de A21, dat de aandacht vooral trekt door een mijn vlak achter deze kruising.

Even later bij Arras komt het eerste tolstation, en gaat de weg, voorzien van zeer antiek aandoende lijnverlichting, verder als tolweg, met direct erna een splitsing met A26. Hier wordt het lange-afstandsverkeer gesplitst, waarbij de richting Parijs/Bordeaux rechtdoor gaat, en Reims/Lyon eraf. Bij Combles voegt de A2 uit de richting Brussel zich bij de A1, wat tot meer verkeer op deze weg leidt. Samen met de spoorlijn loopt de A1 nu door een meer verlaten regio met weinig afritten en weinig afwisseling in het landschap door naar het zuiden.

Het is dan ook opvallend dat er bij Deniécourt opeens een enorm infrastructureel knooppunt, midden in een soort niemandsland, volgt. De A29 (Amiens-St.Quentin) kruist de A1, en ten noordwesten van het knooppunt is een enorm TGV-station Haute-Picardie. Daarna volgt weer een stuk van zo’n 50 km zonder noemenswaardige punten, totdat de TGV de weg kruist nabij Compiègne.

Enigszins verrassend wordt het landschap daarna nog fraai ook. Door het Oisedal gaat de A1 door diverse bossen en heuvels. Daarnaast passeert de weg het tolstation bij Senlis en het pretpark Parc Astérix. Vervolgens begint de drukte van de regio Parijs. Eerst is er de aansluiting op de Francilienne in oostelijke richting, en daarna volgt vliegveld Charles-de-Gaulle in Roissy met 2 korte tunnels. Kort achter elkaar volgen 2 grote knooppunten met rondwegen om Parijs, de A104, Francilienne, en de A3/A86. Bij le Blanc Mesnil volgt een fraaie, futuristische overkapping om de overlast voor omwonenden te verminderen, en de omgeving wordt steeds voller, als de weg Parijs nadert. Kronkelend arriveert de steeds bredere A1 via een lang viaduct bij St.Denis door de dichte bebouwing de Boulevard Périphérique bij Porte de la Chapelle.


Toekomst:

Voor de A1 zelf zijn voorlopig geen spectaculaire plannen, afgezien van het uitbreiden van de overkapping in de voorsteden bij Parijs.

Er wordt wel gesproken over alternatieven voor de A1. Tussen Parijs en Amiens loopt al een goed alternatief in de vorm van de A16. Omdat deze bij Amiens afslaat naar het westen, wordt er gestudeerd op een nieuwe snelweg parallel aan de A1 die vanaf de A16 bij Amiens richting de Belgische grens even ten westen van Lille zou moeten gaan lopen. Zie dit topic.

Verder zijn er een aantal plannen bij Parijs die de A1 kunnen ontlasten. Zo wordt er gepraat over het afmaken van de A16 tot aan de Francilienne. Deze weg zal het makkelijker maken van de A1 naar de A16 te gaan, en andersom. Deze werkzaamheden zijn waarschijnlijk in 2012 afgerond. Zie dit topic.

Verder wordt er gewerkt aan de Francilienne (A104), het plan bestaat om deze weg door te trekken noordelijk langs vliegveld Charles de Gaulle om daarna aan te sluiten op het huidige trace van deze weg. Mogelijk is dit in 2010 gereed.

Tolweg:

De A1 is een tolweg op het gedeelte tussen Arras en de aansluiting op de Francilienne. In de praktijk is zowel in het noorden als het zuiden alleen het laatste stukje tolvrij. De belangrijkste toltarieven zijn als volgt (met eerst klasse 1 (auto met eventuele kleine aanhanger) en tussen haakjes klasse 2 (met grotere aanhangers en caravans)).

Lille – Paris: 13,60 (19,90)
Valenciennes – Paris (incl.A2): 12,40 (18,30)

Verkeersdrukte:

De A1 is een belangrijke snelweg, en daarmee is het gedurende het hele jaar een drukke route. In de zomer kunnen toeristen meehelpen het extra druk te maken. Het tolvrije deel in de dichtbevolkte omgeving tussen Lille en de A26 bij Arras kan drukte opleveren. Daarna gaat het over het algemeen wel, totdat het richting Parijs steeds drukker wordt. Vooral het laatste deel door de voorsteden van Parijs is enorm filegevoelig.

Alternatieven:

Direct langs de A1 loopt de tolvrije ex-N17 (D1017) naar Parijs. Een route door dorpjes door een saai landschap, die veel tijd kost. Een ander alternatief is de N2 tussen het Belgische Mons, via Maubeuge, Laon en Soissons naar Parijs. Deze route is iets minder saai, iets vlotter en daarmee een iets beter alternatief. Weer een ander idee kan zijn om vanuit Belgie via Valenciennes over de A2 naar de A1 te rijden. Deze weg is echter (zoals vele wegen in het departement Nord) van matige kwaliteit, en leidt langs het drukke Brussel.

Een echt goed alternatief is de A16. Deze route is landschappelijk fraai, een zeldzaamheid in Noord-Frankrijk, en gaat via Dunkerque, Calais, Boulogne en Abbeville naar Amiens, vanwaar de weg rechtstreeks naar Parijs loopt. Verkeer met een bestemming in het (zuid)westen van Frankrijk kan overigens beter afslaan bij Abbeville en de A28 naar Rouen en verder nemen.

Voor verkeer naar het (zuid)oosten van Frankrijk, is het aantrekkelijk om vanaf Arras de A26 te nemen, via Reims naar Troyes en verder naar Lyon. Deze route kent veel minder verkeersdrukte dan de A1-A6 via Parijs en is meestal simpelweg het beste alternatief voor dit verkeer.

Voor verkeer op de A1 zelf, is er op diverse plaatsen de mogelijkheid om bij drukte of incidenten te switchen naar de parallelle A16. De eerste mogelijkheden doen zich al voor bij Carvin en Arras, bij de afritten 18 en 16 en het knooppunt met de A21 om naar Arras te rijden en aansluitend de N25 naar Amiens. Dit is wel een route die enige tijd kost, dus alleen bij serieuzere vertraging op de A1 interessant.

Wat dat betreft is het een echt vlot alternatief vanaf afrit 14 en 13.1, waar de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen. Of even verderop via de snelweg A29 naar Amiens. En vervolgens de A16 naar Parijs. Via afrit 10, kan het via de N31 naar de A16, vanaf afrit 9 via de D200.

In noordelijke richting kan dezelfde verandering eenvoudig worden gemaakt vanaf afrit 6,8,9 en 12, maar is het minder interessant, zolang de A24 nog niet is aangelegd.

Op andere plekken de A1 verlaten leidt vaak tot kleinere wegen, die ook tot vertraging leiden, en is meestal niet aan te raden. Voor verkeer dat precies van Lille naar Parijs-Centrum moet, kan de TGV nog een sneller alternatief zijn.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

waldo79
Secretaris & Moderator
Berichten: 15593
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: Tiel

Bericht door waldo79 » za 16 jun 2007, 21:08

Wat dat betreft is het een echt vlot alternatief vanaf afrit 14 en 13.1, waar de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen. Of even verderop via de snelweg A29 naar Amiens
Vind je het gek? Die wegen zijn kaarsrecht en je kunt er hard doorrijden. Deze route spaarde mij vorig jaar naar Normandië wat tol uit van de A1+A29. De terugweg liep dichterlangs de kust. O.a. het spectaculaire deel van de A16.
Vereniging Wegenforum: wegenforum at (@) gmail.com.

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 8575
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Bericht door vynkce » zo 17 jun 2007, 14:12

Ik wist niet dat er lijnverlichting was op de A1, verder een prachtige en gedetailleerde beschrijving, zeer interessant!

A10
polderweggetje
Berichten: 49
Lid geworden op: ma 03 jul 2006, 9:56
Locatie: Amsterdam

Bericht door A10 » di 19 jun 2007, 10:13

vynkce schreef:Ik wist niet dat er lijnverlichting was op de A1, verder een prachtige en gedetailleerde beschrijving, zeer interessant!
http://franceautoroutes.free.fr/photosp ... =a1&pos=32
zie hierboven:bij bovenste foto zie je de antieke lijnverlichting en bij beneden foto zie je gewone verlichting die hier en daar op A1 voorkomt.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 49869
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Bericht door Chris » vr 22 jun 2007, 19:38

De A1 heb ik ook een paar keer bereden. Vrij veel verkeer, maar nooit echt in de file gestaan, behalve voor de Péage in noordelijke richting net voorbij Arras.

De A16 is wel behoorlijk langer, maar inderdaad fraai, sommige aires hebben uitzicht over de Atlantische Oceaan. Dunkerque blijkt dan ineens toch wel een grote stad te zijn.

Frits en ik hebben afgelopen zaterdag nog 1km A1 meegepakt :puh2:

Het alternatief A26 is een érg rustige en zo mogelijk nog saaiere route. De afstanden zijn groot, en er is voornamelijk Brits verkeer, de A26 heet dan ook Autoroute d'Anglais.

waldo79
Secretaris & Moderator
Berichten: 15593
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: Tiel

Bericht door waldo79 » vr 22 jun 2007, 21:12

De Atlantische Oceaan kun je niet zien vanaf de A16. Het Kanaal wel :!:
En de A26 heet Autoroutes des Anglais ;)
Vereniging Wegenforum: wegenforum at (@) gmail.com.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 49869
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Bericht door Chris » vr 22 jun 2007, 21:19

Het kanaal is onderdeel van de Atlantic. ;)

snelwegracer
autoweg
Berichten: 1722
Lid geworden op: wo 30 mar 2005, 9:41
Locatie: Zederik
Contacteer:

Bericht door snelwegracer » vr 22 jun 2007, 22:32

Goede beschrijving.

De weg kan zeer druk zijn maar het is wel een saaie weg om er overheen te gaan. Het is inderaad een rechte weg die wat heuvels op en af gaat. Maar het laatste gedeelte is nog wel te doen doordat er bossen en het landschap minder saai is. De weg is wel goed te berijden.

Op de A16 kan je de het kanaal wel zien en het is wel mooi. Zelf dit jaar nog geweest met school. ;)
Neem eens een kijkje op mijn forum 8-) Het forum over Transporttycoon. :).

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 49869
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Chris » wo 29 apr 2015, 20:30

Nou, ze hebben een 'briljant' plan in werking gezet op de A1 in Parijs. Vanaf vandaag is de zuidelijkste 5 kilometer, stadinwaarts, tussen 6:30 en 10:00 uur gereduceerd van 3 naar 2 rijstroken. De linkerrijstrook mag dan alleen nog door bussen en taxi's bereden worden. Tevens mag op de BP éxterieur op die tijdstippen niet op de rechterrijstrook gereden worden om invoegen te faciliteren. Dit zal ongetwijfeld tot nog meer congestie leiden.

http://www.dir.ile-de-france.developpem ... -a646.html

Afbeelding
Afbeelding

Km357
autoweg
Berichten: 1891
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Km357 » do 30 apr 2015, 8:25

Net zoals rond Londen betwijfel ik of die rijstrook een aaneenschakeling van bussen en taxi's zal zijn... :roll: Nu ja, Paris maakt zich de laatste tijd wel meer populair met "groene" maatregelen die geen enkele logica bevatten.
De grootste gevaren voor de Mensheid zijn religie, dogmatisch denken, repressie en egoïsme.

Plaats reactie