Snel rijden op Duitse Autobahn

Moderator: Moderatoren

Plaats reactie
Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 15441
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Snel rijden op Duitse Autobahn

Bericht door boe! » za 03 dec 2016, 11:02

RSK schreef:Spijtig dat we hier nog geen open limieten hebben.
Nog geen? Jij denkt dat we die limieten ooit nog gaan krijgen?

Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6028
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Re: Snel rijden op Duitse Autobahn

Bericht door Jeroen » zo 04 dec 2016, 9:51

duikgek89 schreef:
Jeroen schreef:Vermogen zegt vooral iets over de acceleratie. Meer dan 500 pk wordt zelfs bij een vrachtwagen van 40 ton al als overdreven beschouwd...

Iedere goedgekeurde personenauto kan 130 rijden. Bij de één duurt het wat langer dan de ander en moet je wat verder in de toeren doortrekken, maar als je dat doet is er helemaal niets gevaarlijks aan. Dat mensen er voor kiezen gevaarlijk langzaam te rijden of in ieder geval het verkeer onnodig te hinderen heeft niets te maken met het soort auto dat ze rijden.
In Duitsland is er soms behoefte aan om iets boven de 130 uit te komen. Met een kleinere en langzamere wagen is dat minder prettig en loopt dat ook wat onrustiger.
Acceleratie wordt overigens vooral door het koppel gedefinieerd (koppel=moment of inertia * hoekversnelling van wiel).
Ik denk dat jouw referentie, vanuit je beroep, wat anders ligt dan voor anderen. Daar is overigens niks mis mee en het is volkomen begrijpelijk, maar hou dat bij zulke discussies wel even in gedachte, dan is het iets makkelijker om elkaars meningen te begrijpen.
In Nederland en andere landen zal die behoefte er soms ook zijn. Duitsers rijden vaak in iets zwaarder gemotoriseerde auto's rond waarmee het makkelijker en comfortabeler is om hogere snelheden te rijden, dat klopt. Het maakt echter ook dat de tegenstellingen steeds groter worden, omdat ik ook steeds meer Duitsers zie die al niet eens meer de behoefte hebben om nog 130 te rijden, laat staan 180+. De autobahnen raken door de toename van het verkeer sowieso steeds meer verzadigd, waardoor het aantal conflicten tussen langzamer en sneller verkeer toeneemt.

Ik denk niet dat mijn beroep er veel mee te maken heeft. Ik rijd ook met de personenauto regelmatig door Duitsland en hoewel ik het best wel eens 'leuk' vind om het gas eens open te trekken, zou ik het ook weer niet missen zonder freie fahrt. De belangrijkste reden voor mij om geen lange stukken op hoge snelheid te rijden is trouwens niet eens zo zeer het comfort, maar voornamelijk het buitensporig hoge brandstofverbruik.

Gebruikersavatar
Km357
autoweg
Berichten: 2383
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Snel rijden op Duitse Autobahn

Bericht door Km357 » zo 04 dec 2016, 19:37

^^ Mijn Alfa 147 verbruikt 0,5ltr meer als ik 160 doe tegenover 130 op teller (ik hou me niet bezig met GPS-snelheden).

Nou niet echt een buitensporig meerverbruik. Ik neem er het graag bij om wat vlotter te rijden. In Frankrijk betekent 145 op teller tegenover 130 op teller in België zelfs een quasi zelfde verbruik.
De grootste gevaren voor de Mensheid zijn religie, dogmatisch denken, repressie en egoïsme.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 55678
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Snel rijden op Duitse Autobahn

Bericht door Chris » zo 04 dec 2016, 20:27

0,5 liter lijkt me een bijzonder klein verschil, een tijdje terug werd hier een reportage van de WDR gepost waarin iemand gewoon 130 reed en een ander zo snel mogelijk (met een gewone personenauto dus geen bruut PK-monster dat elk moment naar de 250 kan) en daaruit kwam naar voren dat het brandstofverbruik aanzienlijk hoger was en de tijdwinst nihil. Het hogere brandstofverbruik komt natuurlijk ook omdat je niet constant zo hard kan rijden, maar telkens moet afremmen en optrekken.

Gebruikersavatar
Willem
2x3 autosnelweg
Berichten: 8949
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Snel rijden op Duitse Autobahn

Bericht door Willem » zo 04 dec 2016, 21:06

^^ Voor een hogere gemiddelde snelheid kan het daarom soms beter zijn om langzamer te rijden. Dan kun je beter de snelheid vasthouden, waardoor je per saldo een hoger gemiddelde krijgt.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
4x4 autosnelweg
Berichten: 25111
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: ¯\_(ツ)_/¯

Re: Snel rijden op Duitse Autobahn

Bericht door Coen Tunnel » zo 04 dec 2016, 21:07

Toen ik op een zondagavond een keer zo snel mogelijk van Schaffhausen naar Zwolle wilde rijden, reed mijn auto ongeveer 1 op 12 à 13, tegenover 1 op 15 à 16 normaal op lange afstanden. Ofwel 8 liter per 100 km in plaats van 6,5 liter per 100 km, dus een 20-25% hoger verbruik.


duikgek89
2x2 autosnelweg
Berichten: 6219
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Snel rijden op Duitse Autobahn

Bericht door duikgek89 » ma 05 dec 2016, 0:16

Jeroen schreef:In Nederland en andere landen zal die behoefte er soms ook zijn. Duitsers rijden vaak in iets zwaarder gemotoriseerde auto's rond waarmee het makkelijker en comfortabeler is om hogere snelheden te rijden, dat klopt. Het maakt echter ook dat de tegenstellingen steeds groter worden, omdat ik ook steeds meer Duitsers zie die al niet eens meer de behoefte hebben om nog 130 te rijden, laat staan 180+. De autobahnen raken door de toename van het verkeer sowieso steeds meer verzadigd, waardoor het aantal conflicten tussen langzamer en sneller verkeer toeneemt.
Daar heb je inderdaad wel een punt. Het hebben van iets meer vermogen maakt het in Duitsland wel makkelijker om met het verkeer om te gaan. Overigens stoor ik me aan de mensen die menen dat ze met 110 de hele linkerstrook dicht moeten rijden. Als het nu uitgestorven is dan mogen ze wat mij betreft doen wat ze willen als ze lekker rechts houden, maar op drukke wegen ben ik persoonlijk wel van mening dat ze op zijn minst bij het inhalen van vrachtverkeer toch wel naar 130 mogen versnellen.

Verder is het inderdaad zo dat de snelheidsverschillen niet altijd goed zijn en serieuze nadelen hebben. Ik zou daarvoor de Freie Fahrt niet op willen geven, maar ik denk wel dat het goed zou zijn als men eens zou leren meer begrip voor elkaar te hebben. En dan heb je af en toe het Duitse schoolmeester gedrag wat niet echt bijdraagt aan een goede atmosfeer en veilig verkeersafwikkeling.
Van de andere kant weet ik ook uit persoonlijke ervaring verrekt goed dat je soms buiten je schuld in een positie gebracht wordt dat je haast hebt. Één extra tijdsverlies plan je wellicht nog in, maar als er eerst een afspraak uitloopt, je vervolgens achter een tagesbaustelle in de file raakt om vervolgens nog een keer een file in te rijden omdat twee figuren op dezelfde plek probeerden te rijden dan loopt je planning natuurlijk in de soep.
Het is dan prettig dat je een beetje door kunt rijden om te proberen wat tijd goed te maken (soms is zelfs het goedmaken van 5 minuten al zinnig als dat betekent dat je bij de volgende potentiële klant op tijd komt). Alleen als mens kan het eerdere gebeuren je dan misschien wat gefrustreerd maken en als je dan aan je missie "tijd winnen" gaat beginnen maar daarbij gevoelsmatig onnodig veel wordt tegengewerkt, dan krijg je conflicten. Dat is niet goed, sterker nog, de hele mindset van het tijd goed gaan maken is al fout. Maar tegelijk ook menselijk. Wij mensen zijn nu eenmaal niet perfect.
Ik denk niet dat mijn beroep er veel mee te maken heeft. Ik rijd ook met de personenauto regelmatig door Duitsland en hoewel ik het best wel eens 'leuk' vind om het gas eens open te trekken, zou ik het ook weer niet missen zonder freie fahrt. De belangrijkste reden voor mij om geen lange stukken op hoge snelheid te rijden is trouwens niet eens zo zeer het comfort, maar voornamelijk het buitensporig hoge brandstofverbruik.
Ok, misschien zat ik er ook wat naast door wat eerdere ervaringen. Ik heb met meerdere vrachtwagenchauffeurs weleens wat discussies gehad waar veel van jouw collega's toch anders tegen dingen aankijken vanuit chauffeurs perspectief. Één figuur uit mijn geboorteplaats heeft me bijvoorbeeld een half uur lang voor racende gek uitgemaakt toen ik hem vertelde dat ik in iets minder dan 3 uur makkelijk tot het Frankfurter Kreuz kwam. Volgens hem moest dat toch echt bijna 4,5 uur duren want hij maakte bij Frankfurt vroeger altijd zijn eerste 45 minuten...
Dat je met de vrachtwagen als je lekker kunt blijven rijden een keer een 80km/h gemiddeld gaat halen op dat stuk en dan voor die 330km dan toch ruim 4 uur nodig gaat hebben is natuurlijk logisch. Als je met de auto gaat kun je door op de onbeperkte stukken 140 a 150 te rijden en je verder aan de snelheidslimiet te houden toch snel al een gemiddelde van 120 per uur halen, dan heb je er maar 2:45 voor nodig. Je moet dat alleen niet in de spits proberen...
Maar de verschillende belevingen zijn sowieso soms een beetje irritant omdat men elkaar op de weg niet altijd goed begrijpt en daarom niet altijd de juiste hoeveelheid rekening houd met elkaar. Maar goed, dat is een andere discussie.
Chris schreef:0,5 liter lijkt me een bijzonder klein verschil, een tijdje terug werd hier een reportage van de WDR gepost waarin iemand gewoon 130 reed en een ander zo snel mogelijk (met een gewone personenauto dus geen bruut PK-monster dat elk moment naar de 250 kan) en daaruit kwam naar voren dat het brandstofverbruik aanzienlijk hoger was en de tijdwinst nihil. Het hogere brandstofverbruik komt natuurlijk ook omdat je niet constant zo hard kan rijden, maar telkens moet afremmen en optrekken.
Hangt ook wat van de auto af. Afhankelijk van de belasting van de motor loopt deze ook zuiniger of minder zuinig bij bepaalde toerentallen en belastingen. Als je een klein motortje enorm laat werken om 160 te halen dan kan dat t.o.v 130 een groot verschil geven, terwijl een andere motor tussen die snelheden een veel kleiner verschil kan hebben omdat deze motor bij de belasting met 160km/h relatief beter loopt dan met 130km/h.
Daarnaast is afremmen en optrekken natuurlijk ook een enorm belangrijk aspect, maar de hoeveelheid brandstof die daaraan "verloren" gaat is afhankelijk van nog meer parameters. Een ervaren maar ontspannen bestuurder zal eerder van het gas gaan, minder hoeven remmen en constanter kunnen blijven rijden door tijdig de snelheid te verlagen zonder compleet af te remmen tot de snelheid van de inhalende voorligger. Gejaagde en/of onervaren bestuurders zullen daar veel minder winst mee boeken. Daarnaast hangt dat natuurlijk erg van de verkeersdrukte en de snelheid van het overige verkeer af. Als het gigantisch druk is en de meeste mensen 130 rijden dan heeft het niet zo veel zin om van 130 naar 180 te sprinten om dan weer helemaal af te remmen, als het niet al te druk is en de "obstakels" 150 rijden dan is het al een heel ander verhaal.

Die WDR test heb ik overigens ook gezien, tenminste als je die route van Saarbrücken naar Düsseldorf bedoelt. Ik ken die route en het is nu eenmaal geen route waar veel tijd goed te maken is. Je moet er hard werken om een minuut of twintig te pakken. De A1 vanaf Saarbrücken tot bijna aan Brück heeft stukken met vrij veel bochten, de meeste mensen zullen daar niet veel harder durven rijden dan pakweg 150 (als je boven de 180 wil komen is het daar werken geblazen!) dan loop je op een auto die 130 rijdt natuurlijk ook vrij weinig uit. Vervolgens zijn ze beide zeer zeker aardig wat tijd verloren van Brück tot Blankenheim. Dan loopt de tweede niet in, maar de eerste ook niet verder uit. Vervolgens kun je van Blankenheim tot Erftstadt weer planken alvorens je op de A61 komt die op dat stukje dubbelnummering erg druk is, de A1 tot Kreuz Köln-Nord is ook niet bepaald een racebaan en de A57 kent vanaf Köln naar het noorden overdag ook vrij druk verkeer en veel stukken waar ofwel een tempolimit actief zal zijn (eventueel alleen op bepaalde tijden) ofwel waar het verkeer de snelheid er al uit haalt.
Deze test kun je nog duizenden keren herhalen, maar door keuze van tijdstip en route is de uitkomst bij voorbaat al ongeveer te sturen. Als je dus reclame wilt maken voor het langzamere rijden dan kies je een stuk zoals dit, omdat op de paar stukken dat het verkeer je niet hindert en er geen tempolimiet is het ontwerp van de weg de snelheid alsnog drukt. Wil je beweren dat tijdswinst wel mogelijk is dan probeer je Göttingen - Leipzig op een zondagochtend. Om tot een juiste uiteindelijke conclusie te komen zul je een juiste steekproef moeten kiezen en waarschijnlijk de test op veel verschillende routes op veel verschillende tijden moeten uitvoeren. Maar ik kan je nu al voorspellen dat de variatie daar vrij groot gaat zijn en het daarom naar mijn mening meer zin heeft als de bestuurders voor hun route zelf nadenken.
Willem schreef:^^ Voor een hogere gemiddelde snelheid kan het daarom soms beter zijn om langzamer te rijden. Dan kun je beter de snelheid vasthouden, waardoor je per saldo een hoger gemiddelde krijgt.
Ben ik het niet perse mee eens.
Voor sommige bestuurders zal het inderdaad weleens zo kunnen zijn dat iets langzamer rijden betekent dat ze een hoger gemiddelde halen, maar dat ligt dan vaak aan een aantal factoren.
Één belangrijke factor daarbij is ervaring met het rijden op hogere snelheden. Iemand die zichzelf telkens in de nesten werkt verliest wellicht meer tijd dan hij/zij goedmaken kan in een poging een snelheid te rijden waartoe deze persoon niet in staat is. Je ziet dit in vakantietijd nog weleens bij mensen die niet vaak in Duitsland rijden.
De tweede factor heeft ook met ervaring te maken; als een persoon het niet gewend is om met hogere snelheden te rijden dan zal deze persoon daardoor vrij snel vermoeid raken. Als deze persoon halverwege bekaf is en een halfuur moet uitblazen om vervolgens nog steeds vermoeid de rest van het traject nog af te moeten werken, dan verliest deze persoon vrijwel zeker zeer veel meer tijd dan zelfs een ervaren bestuurder op die route had kunnen winnen.
De derde factor is verbruik en actieradius, in combinatie met verkeersdrukte. Als het te druk is om meer dan 5 minuten te winnen, maar iemand door hogere snelheid en agressievere rijstijl één extra tankstop in moet plannen dan had hij beter met het verkeer mee kunnen rijden om die tankstop uit te sparen. Maar ook als het rustig is kun je dat wel een beetje inschatten. Ik pas mijn snelheid vaak genoeg zo aan dat ik het tot mijn bestemming (of tot een gewenste stopplek, bijvoorbeeld een gunstige pomp) kan halen om een tankstop uit te sparen.

In alle andere situaties zal het gemiddelde van de ervaren snellere bestuurder niet onder het gemiddelde liggen dat deze bestuurder met een lagere snelheid had kunnen halen. Het kan wel zo zijn dat door verkeersdrukte e.d. het gemiddelde bij hogere snelheid niet (veel) hoger uitkomt dan bij lagere snelheid. Maar lager, nee.
Warm of koud is een kwestie van referentie.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 5003
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [D]

Re: Snel rijden op Duitse Autobahn

Bericht door SnarfFlevoland » ma 05 dec 2016, 11:38

duikgek89 schreef:Daarnaast is afremmen en optrekken natuurlijk ook een enorm belangrijk aspect, maar de hoeveelheid brandstof die daaraan "verloren" gaat is afhankelijk van nog meer parameters.
Mee eens, dat verschilt enorm. Als je constant goed kunt doorrijden en nauwelijks moet afremmen is het verschil lang niet zo groot. En als het drukker is rij ik weer wat langzamer, waardoor je ook daardoor weer brandstof bespaart. Ervaring is inderdaad de sleutel tot succes.

Het ligt natuurlijk ook aan je auto. Een auto met een 3 liter motor die enorm vlot optrekt, verbruikt door dat snelle acceleren natuurlijk heel wat meer. Ik merk in die modernere auto's heel goed het verschil in verbruik tussen sport en eco-stand. Je kunt met beide varianten snel doorrijden, alleen het acceleren gaat met eco een stuk langzamer. En dat bespaart toch nog een hele hap brandstof op lange afstanden.
duikgek89 schreef:Deze test kun je nog duizenden keren herhalen, maar door keuze van tijdstip en route is de uitkomst bij voorbaat al ongeveer te sturen. Als je dus reclame wilt maken voor het langzamere rijden dan kies je een stuk zoals dit, omdat op de paar stukken dat het verkeer je niet hindert en er geen tempolimiet is het ontwerp van de weg de snelheid alsnog drukt. Wil je beweren dat tijdswinst wel mogelijk is dan probeer je Göttingen - Leipzig op een zondagochtend. Om tot een juiste uiteindelijke conclusie te komen zul je een juiste steekproef moeten kiezen en waarschijnlijk de test op veel verschillende routes op veel verschillende tijden moeten uitvoeren. Maar ik kan je nu al voorspellen dat de variatie daar vrij groot gaat zijn en het daarom naar mijn mening meer zin heeft als de bestuurders voor hun route zelf nadenken.
Helemaal mee eens. We hadden samen deze test op dit forum al eens eerder bekritiseerd. ;) Toen ze die proef gingen doen kon ik vooraf meteen al de uitslag voorspellen. En ik had ook niet de indruk dat die vrouw in de snelle auto nu zoveel lef had om echt door te planken. Zeker het stuk tussen Saarbrücken en Trier is inderdaad behoorlijk pittig om plankgas te geven. En later tussen Blankenheim en Bliesheim kan het soms ook nog wel eens net te druk zijn om flink door te rijden, alvorens je vanaf Bliesheim tot Düsseldorf al helemaal niet meer zo gas kunt geven.

Een test met een ervaren bestuurder op de A38 zal inderdaad een hele andere uitkomst bieden. Hetzelfde geldt buiten de spits ook wel voor de A5 tussen Gießen en Darmstadt, A4 tussen Eisenach en Dresden of de A9 tussen Berlin en Nürnberg. En om in die hoek van de test te blijven: Wat dacht je van Koblenz-Saarbrücken (A48-A1) of België-Mannheim (A60-A1-A62-A6)? En daar bovenop komen nog kortere stukken snelweg waar je flink kunt doorrijden.

Bovendien kun je zeker op zondagochtend bijna alle snelwegen zonder Vmax voor zo'n test wel gebruiken om een aanzienlijke tijdswinst aan te kunnen tonen. De test van WDR was een self fulfilling prophecy.

Natuurlijk is het zo dat je zeker in de spits op slechts enkele snelwegen of snelwegstukjes nog echt door kunt rijden. En in vakantieperiodes liggen de problematische plekken ook nog weer net wat anders. Allemaal waar. Maar mij maakt niemand wijs dat hoge gemiddelden (behalve 's nachts) in Duitsland überhaupt niet meer mogelijk zijn.
duikgek89 schreef:Het is dan prettig dat je een beetje door kunt rijden om te proberen wat tijd goed te maken (soms is zelfs het goedmaken van 5 minuten al zinnig als dat betekent dat je bij de volgende potentiële klant op tijd komt).
Precies. Soms kunnen juist net die 5 minuten tijdswinst een heel verschil betekenen. Natuurlijk is het beter om zo'n tijdswinst niet nodig te hebben, maar dat voorkom je gewoonweg niet altijd. En dan is de mogelijkheid om harder dan 130 te mogen rijden een welkome regelgeving.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Plaats reactie