Pagina 1 van 34

[BiH] Bosnië-Herzegovina - Bosna i Hercegovina

Geplaatst: vr 11 mar 2005, 10:02
door Palance
Hoewel er in Bosnie-Herzegovina (nog) nauwelijks snelwegen zijn, is het wellicht interessant om de toekomstplannen hier te posten.

Het grootste project waar intussen al aangewerkt wordt is een noord-zuid verbinding die tevens Noord-Kroatie (A3) met Zuid-Kroatie (A10, nog in aanbouw) zal verbinden.

Afbeelding
Overzicht Bosnie-Herzegovina

Afbeelding
Overzicht Europa

Deze verbinding moet onderdeel worden van een grotere verbinding door Oost-Europa (met een hele rare kronkel, maar goed), de zogenaamde corridor Vc.

Met name het zuiden van het land is erg bergachtig, dus het zal nog wel een tijdje duren voordat dat klaar is. De officiele planning is 2010, maar het schijnt dat ook al 2030 wordt genoemd - serieus bedoeld :shock:

Deze weg loopt dus vanaf de Kroatische grens via de grootste plaatsen naar de Kroatische kust, en zal 330 km worden. Momenteel is maar liefst 11 (!) kilometer gereed ten noorden van Sarajevo. (helaas heb ik er zelf nog niet gereden, toen ik daar 2 jaar terug was, was dit stuk nog in aanbouw). Het totale traject zal rond de 2,5 miljard Euro gaan kosten.

Daarnaast zijn er plannen voor een 2e snelweg die het land zal gaan doorkruisen, vanuit Montenegro naar Sarajevo, Zenica en vervolgens in noordwestelijke richting naar de Kroatische grens bij het natuurpark Plitivce Meren. Daar zal een aansluiting komen op de nog aan te leggen Kroatische A11 naar Zagreb.

Zie ook http://www.bosmal.com/en/?lg=en&nav_ID=14

Geplaatst: vr 11 mar 2005, 16:54
door Willem
Waar staat die afkorting (of woord) Vc voor?

Geplaatst: vr 11 mar 2005, 17:30
door Chris
Lekker bouwen daar... tussen de landmijnen,... of zijn die allemaal al weg? Is het de bedoeling dat het hele stuk vanaf de Adriatische zee naar de Baltische Zee autosnelweg wordt (met name in Ukraine en Litouwen). En vanaf Budapest naar Kosice (Slowakije) wordt al een snelweg gebouwd via Miskolc. Waarom dan nog een net ten westen daarvan. Geldt ook voor de snelweg van Budapest naar Szeged en Beograd. (Belgrado)

Geplaatst: vr 11 mar 2005, 18:13
door Ds79m
Hmmmm, een beetje vreemd om die corridor als 1 geheel te zien als er zo'n enorme kronkel inzit. Maar het is een goede zaak dat er in Oost-Europa aan de weg getimmerd (gewerkt) wordt.

Geplaatst: vr 11 mar 2005, 20:01
door Alfa
Krijgt de weg ook een E nummer?

Geplaatst: vr 11 mar 2005, 20:03
door Chris
Heeft al t nummer E73, is alleen geen snelweg, van de Adriatische kust naar Budapest via Sarajevo en Osijek

Geplaatst: za 12 mar 2005, 15:56
door Palance
@Willem: Vc staat voor 5c. Waar de 5 vandaan komt weer ik niet

@Chrizz: Landmijnen zijn er natuurlijk nog wel. Maar ook in Nederland komen nog wel eens bommen tevoorschijn bij graafwerkzaamheden. De ligging van landmijnen in Bosnie zijn regelijk goed in kaart gebracht, daarnaast zijn er al een heleboel verwijderd. helaas zijn er nog altijd gebieden waar duidelijk staat aangegeven dat je er maar beter weg kan blijven :(

Geplaatst: zo 19 jun 2005, 12:57
door Palance
Wouter in Kroatie-topic schreef:Bosnië bestaat toch eigenlijk uit een Kroatisch en een Servisch deel. Aan de ene kant is alles helemaal op Kroatië gerecht en aan de andere kant op Servië, dus met cyrillisch schrift etc. etc. Waarom zijn deze delen eigenlijk onafhankelijk geworden en worden ze niet respectievelijk bij Kroatië en Servië gevoegd? Of zijn er nog zulke grote verschillen tussen het Servische deel in Bosnië en Servië zelf. Bijvoorbeeld te vergelijken met Vlaanderen en Nederland?

Hoe is de toestand in Bosnië op dit moment. Is het veilig? Hoe zijn de wegen?
Ik zag gisteren een aantal beelden van het land en ik had altijd een ander beeld bij Bosnië, maar ik wist niet dat het zó mooi was. Wat ik wel wist van de andere ex-Joegoslavische landen. Zou je er nu bijvoorbeeld al gemakkleijk op vakantie kunnen gaan, zonder dat je mensen kent die er wonen?
Ik zal proberen het kort en simpel te houden:

Bosnië-Herzegovina was 1 van de 6 republieken in het socialistische Joegoslavië. Na de dood van Tito (ruim 25 jaar geleden), de teloorgang van het communisme in het oostblok (waar Joegoslavië overigens niet toe behoorde!) en opkomend nationalisme verklaarde BiH (de lokale afkorting) zich in 1992 na een referendum onafhankelijk uit angst voor Servische overheersing.
De 3 grootste bevolkingsgroepen zijn Moslims (tegenwoordig wordt de oude opgepoetste naam "Bosnjaken" gebruikt, maar in de wereldmedia gebruikt met nog altijd "moslims", de Serviers (Servisch-orthodox) en Kroaten (Katholiek)

Het zijn alle 3 Slavische volkeren, met, en dat maakt dit conflict zo lastig, ook nog eens dezelfde taal (Servisch, Kroatisch en Bosnisch zijn voor 90% hetzelfde, een taalbarriere is er geheel niet), alleen het schrift is voor Serviers anders (cyrillisch).

Wel, hoe de oorlog is vergaan, dat moge duidelijk zijn. De Moslims hebben zich altijd verzet tegen opdeling van BiH tussen Kroatie en Servie (dat laatste hadden de toenmalige leider Milošević en Tuđman nl. bekokstoofd), uit angst als volk en religie geheel te verdwijnen. Naar mijn mening niet geheel onterecht.

De reden dat het land officieel niet opgedeeld is, is gewoon praktisch: Er zijn op de Balkan meer dan genoeg landen en deelstaten waar hetzelfde zou kunnen gebeuren: Gebiedsuitbreiding door oorlog. Voorbeelden genoeg. Er is nog altijd veel oud zeer uit de 2e Wereldoorlog, maar ook van de Balkanoorlogen rond 1912.

In gebieden waar Serviers dan wel Kroaten de meerderheid hebben waan je je zowat in Servie of Kroatie: Naast de verplichte Bosnische vlag op overheidsgebouwen, wapperen bij inwoners vooral de vlaggen van de buurlanden. In overwegend Kroatische gebieden is bv. de Kroatische Kuna een normaal geaccapteerd betaalmiddel. die heeft voorkeur boven de Bosnische Mark.

Ondanks de problemen die er zijn, is reizen door het land geheel veilig, miets je geen rare dingen doet (bv. in het bos lopen in oude frontgebieden (mijngevaar!), lege, kapotgeschoten huizen binnengaan, en je bemoeien met bv. demonstraties. De doorgaande wegen zijn zonder enig probleem te berijden, ook die de Inter-Ethnic Boundary Line (IEBL) passeren. Afgezien van het wisselen van het schrift merk je niet veel:
Afbeelding

Qua toerisme heeft BiH veel te bieden, met name natuur. Er zitten veel lokale touroperators die ophet eco-toerisme inspelen, en met een goede gids kun je veilig door bv. bossen en bergen trekken. En ja, je kunt gewoon veilig op vakantie gaan, er is genoeg (prive)accommodatie, en dat breidt zich meer en meer uit.

Kijk eens op mijn site Bosnië voor Beginners voor meer informatie. En kijk ook eens bij mijn reisverslag van april 2003, met foto's (hoewel met een oude camera gemaakt, en niet zo erg mooi, vind ik nu).

Geplaatst: di 16 aug 2005, 9:53
door Palance
Ik heb wat foto's toegemaild gekregen van wat wegen in Bosnië-Herzegovina. Helaas zijn ze niet te scherp en duidelijk, maar
ik zal er toch een paar posten. De meeste foto's zijn gemaakt in de Servische entiteit, de Republika Srpska, vandaar dat de meeste borden in het cyrillische schrift staan. Ik zal, waar leesbaar, een vertaling erbij zetten.

Overigens verwacht ik er over een aantal weken nog een paar. En hopelijk wat scherper en duidelijker :)

Afbeelding
Een weg met in de verte oude bewegwijzering zoals je die veel in vml. Joegoslavië tegenkwam: blauw in een ijzeren frame, 'hoge' letters en in kapitaal.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Afstandenbord: Beograd, Bijeljina, Zagreb, Gradiška

Afbeelding
Wegwijzer (mét liggende verkeerslichten :) ): Bijeljina, Gradiška, Aerodrom.

Afbeelding
Een typische autoweg-bewegwijzering zoals die in het gehele voormalige Joegoslavië werd gebruikt. Zie de gelijkenis met de foto's
van Rien in Slovenië. En ook de gelijkenis met een ander Zuid-Europees land...
Rechtdoor: Bijeljina, Gradiška, rechtsaf: Novi Grad, Prijedor

Afbeelding
Verwijzing naar Gradiška en Okučani (dat in Kroatië ligt) ligt via de snelweg, een heel klein stukje
snelweg dat ten noorden van Banja Luka loopt. Ik hoop daar dus snel foto's van te krijgen, binnenkort.

Geplaatst: di 16 aug 2005, 11:03
door Rien
Erwin, heel interessant! De wegwijzers (en andere verkeersborden) in de ex-Joegoslavische landen lijken allemaal heel sterk op elkaar. Ligt dat aan het feit dat geen van hen grote aanpassingen wil doen aan de vormgeving van de borden, of is het blijk van een laatste restje solidariteit? :P
Die liggende verkeerslichten heb ik ook gezien in Kroatië en Slovenië (zie mijn foto van afrit Postojna).

Geplaatst: di 16 aug 2005, 11:43
door snelwegracer
Mooie foto's ze hebben de dezelfde verkeerslichten als in Zwitserland valt me op.

Geplaatst: di 16 aug 2005, 12:34
door Palance
Rien schreef:Erwin, heel interessant! De wegwijzers (en andere verkeersborden) in de ex-Joegoslavische landen lijken allemaal heel sterk op elkaar. Ligt dat aan het feit dat geen van hen grote aanpassingen wil doen aan de vormgeving van de borden, of is het blijk van een laatste restje solidariteit? :P
Die liggende verkeerslichten heb ik ook gezien in Kroatië en Slovenië (zie mijn foto van afrit Postojna).
Toen Joegoslavië nog een geheel was, waren er toch wel verschillen in met name verkeersborden. Soms was dat heel subtiel, zoals de lettertypes bij maximumsnelhede, daar viel me altijd het verschil op tussen borden in Slovenië en Kroatië, zodat ik altijd weer wist wanneer we de grens over waren (borden, zoals wij soms provinvieborden hebben, stonden alleen aan de landsgrenzen). Soms wat minder subtiel, zoals borden met tekst en andere onderborden (Sloveens verschilt nogal van Kroatisch). Maar Slovenië had blijkbaar een andere bordenboer dan Kroatië. Ik kon ook aan de opschriften om me heen zien wanneer we Slovenië hadden verlaten.

Wat betreft wegwijzers: Daarin zat weinig verschil. Met name Kroatië is nu op snelwegen een verandering aan het doorvoeren, maar vroeger was dat heel anders. De systemen op snel- en autowegen waren, zoals je wellicht kunt zien op foto's uit Slovenie en BiH, uit Italië overgenomen. Wederom is Kroatië bezig met aanpassingen.

De nieuwste wegwijzers staan in het Servische deel van Bosnië: Dat komt omdat uit politieke en nationalistische overwegingen alle wegwijzers in het cyrillische schrift zijn gezet: Zelfs op de meest afgelegen bergweggetjes heb ik gloednieuwe borden gezien.

Geplaatst: di 16 aug 2005, 13:02
door snelwegracer
Ik wil graag 1000 post hebben maar de foto's zijn mooi. ;)

Geplaatst: di 16 aug 2005, 13:33
door Hajo
Leuke foto's. Maar een buitenlands toerist kan niet veel met die bewegwijzering. Dat vind ik toch een minpuntje.

Geplaatst: di 16 aug 2005, 13:51
door Palance
Hajo schreef:Leuke foto's. Maar een buitenlands toerist kan niet veel met die bewegwijzering. Dat vind ik toch een minpuntje.
Klopt, maar dat heb je in bv. Rusland ook. En anders de weg vragen, zo kom je nog eens in contact met de lokale bevolking :)

Geplaatst: di 16 aug 2005, 18:35
door Via
Erg mooie foto's! :)

En natuurlijk de interessante verhalen van Erwin. :toppie:

Geplaatst: di 16 aug 2005, 18:48
door snelwegracer
Palance schreef:
Hajo schreef:Leuke foto's. Maar een buitenlands toerist kan niet veel met die bewegwijzering. Dat vind ik toch een minpuntje.
Klopt, maar dat heb je in bv. Rusland ook. En anders de weg vragen, zo kom je nog eens in contact met de lokale bevolking :)
Ik zou daar op wegnummers moeten rijden want slavische talen kan ik niet spreken.

Geplaatst: di 16 aug 2005, 19:31
door Frits
Hoogst interessant dit. Top post.

Geplaatst: wo 17 aug 2005, 8:44
door waldo79
snelwegracer schreef:
Palance schreef:
Hajo schreef:Leuke foto's. Maar een buitenlands toerist kan niet veel met die bewegwijzering. Dat vind ik toch een minpuntje.
Klopt, maar dat heb je in bv. Rusland ook. En anders de weg vragen, zo kom je nog eens in contact met de lokale bevolking :)
Ik zou daar op wegnummers moeten rijden want slavische talen kan ik niet spreken.
Je hoeft ook de taal niet te spreken om de borden te kunnen begrijpen. Als je het schrift waarin de plaatsnamen staan niet kunt lezen, dan ben je aangewezen op de wegnummers. ;)

Geplaatst: wo 17 aug 2005, 9:18
door Palance
waldo79 schreef:Je hoeft ook de taal niet te spreken om de borden te kunnen begrijpen. Als je het schrift waarin de plaatsnamen staan niet kunt lezen, dan ben je aangewezen op de wegnummers. ;)
Dan heb je in Bosnie toch een probleem, want wegnummers worden nauwelijks weergegeven (hoewel ze wel allemaal administratief genummerd zijn). Het probleem zit hier voornamelijk in het Servische deel, omdat in Moslim-Kroatische Federatie wel alles in het Latijnse schrift staat. Het kan dus geen kwaad om een lijstje te zoeken met 'vertalingen'

Geplaatst: vr 23 dec 2005, 0:13
door Quattro
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Geplaatst: vr 23 dec 2005, 8:18
door Palance
Ik herken de blokkendozen van Sarajevo op de 1e foto. (de wijk Dobrinja). Gelukkig is het centrum van die stad een stuk gezelliger.

Geplaatst: vr 23 dec 2005, 15:36
door Via
Die gele markering valt wél op iig. :)

Geplaatst: wo 09 aug 2006, 17:01
door Palance
2 Foto's van de nieuwe snelweg ten noorden van Sarajevo, richting zuid:
Afbeelding

Afbeelding

Geplaatst: wo 09 aug 2006, 17:42
door Chris
Ziet er goed uit!

Geplaatst: za 12 aug 2006, 17:16
door marcel
Interessant dat er M5 op het bord staat.
Ten eerste omdat wegnummers toch heel zelden op borden staan en ten tweede dacht ik dat er een eigen nummering zou komen.
Overigens ontbreekt E761.

Geplaatst: za 12 aug 2006, 19:07
door Palance
Volgend jaar ga ik, als het goed is, een paar weken door vml. Joegoslavië trekken (Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro). Ik zal dan uiteraard goe dop wegnummers letten en veel foto's maken.

Mijn ervaring van de laatste keer aan dit land is dat wegnummers nauwelijks worden vermeld, behalve op nieuwe borden (die vanwege politiek redenen voornamelijk in Servische gebieden staan).

Geplaatst: zo 08 okt 2006, 15:46
door Palance
Ik vond nog een leuke wegweizer: Zonder kilometeraanduidingen. Volgens het bijschrift van de site waar ik dot vond staat dat bord al een aantal jaren zo.

Afbeelding

Geplaatst: zo 26 nov 2006, 13:39
door Palance
2 foto's tussen Banja Luka en de Kroatische grens in het noorden van het land.

1. Een leuke oplossing voor als je over de brug komt en linksaf wilt slaan:
Afbeelding

2. Daar vlakbij: De snelweg Banja Luka - Kroatië in aanbouw: De palen staan er al, alleen staat er een dorp in de weg. Benieuwd hoe dit ooit opgelost zal gaan worden.
Afbeelding

Geplaatst: vr 01 dec 2006, 19:17
door Palance
Een paar foto's die ik via het Duitse forum heb gevonden:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Dit betreft het hele korte stukje snelweg ten zuidwesten van Sarajevo rond Ilidža