Pagina 1 van 1

Wegen op spoortracés

Geplaatst: vr 14 jul 2017, 23:38
door Coen Tunnel
Ik zat wat op Google Maps te kijken en ik ontdekte een oud spoortracé. Het bleek te zijn van de Ligne d'Ouest-Ceinture à Chartres. Meerdere wegen liggen op dit oude spoortracé:
  • A10 van Palaiseau naar Villebon-sur-Yvette
  • D188 van Villebon-sur-Yvette naar Bures-sur-Yvette; deze weg loopt over het oude Viaduc d'Orsay
  • Déviation de Gometz-la-Ville
  • D988 rond Rochefort-en-Yvelines
Best opvallend dat het tracé eigenlijk vrij snel is hergebruikt. In veel dorpen zijn de viaducten over de voormalige spoorlijn, die dikwijls verdiept lag, nog steeds aanwezig.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: za 15 jul 2017, 9:55
door vynkce
Een gedeelte van de D579 bij Ruoms (ardeche) loopt ook over een oude spoorlijn. Viel mij ter plekke op een paar weken geleden.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: za 15 jul 2017, 10:04
door Chris
Er zijn ook enkele tunnels die voorheen spoortunnels waren. De bekendste zijn denk ik de Tunnel Maurice-Lemaire in de Vogezen en de tunnels van de A50-A55 verbinding in Marseille (Tunnel Prado-Carénage).

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: vr 20 okt 2017, 8:43
door RSK
Langs de D1508 tussen Annecy en Ugine is de oude spoorbaan een jaar of wat geleden heringericht als fietspad. Op zich wel slim, want ook in dit heuvelachtige gebied heeft een oude spoordijk natuurlijk een relatief vlak verloop. Alleen de laatste paar honderd meter tot het station van Ugine is het spoor blijven liggen. Het oude stationsgebouw is daar heringericht als Office de tourisme. Overigens is het niet bepaald met de Nederlandse fietsvriendelijkheidsbril ontworpen: voor iedere kruising staan slalom-hekken, denkelijk om te voorkomen dat fietsers met een noodgang oversteken.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: vr 20 okt 2017, 9:10
door Peter
Herinrichten als fietspad of voetpad gebeurt heel vaak. De verlaten spoorbanen waren vaak enkelspoors en niet direct geschikt als autoweg (indien gelegen op dijkje). Als je van Gieten naar Gasselte fietst (binnendoor) ga je over het oude trace van de lijn Assen-Stadskanaal. Tussen Aachen en Monschau ligt ook zo'n fietspad. Ook west van Leeuwarden is het trace nieuw ingericht deels als fiets/voetpad. De bekendste ombouw (als volwaardige weg) was wellicht de huidige N14-S200 (N440) over het trace van de spoorlijn naar Scheveningen, lang zelfs via het oude spoorviaduct over de N44. Bij Groesbeek-Kranenburg is het spoor in gebruik voor letterlijk spoorfietsen. Heb ik recent gedaan op zo'n trolley met trappers.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: vr 20 okt 2017, 14:25
door Coen Tunnel
Peter schreef:Herinrichten als fietspad of voetpad gebeurt heel vaak. De verlaten spoorbanen waren vaak enkelspoors en niet direct geschikt als autoweg (indien gelegen op dijkje). Als je van Gieten naar Gasselte fietst (binnendoor) ga je over het oude trace van de lijn Assen-Stadskanaal.
Tussen Assen en Anderen liggen er op delen van dat spoortracé ook fietspaden. O.a. het Van den Muijzenbergpad tussen Assen en Kampsheide (bij Balloo), maar ook rond Rolde. Op sommige delen ligt er niet een fietspad, maar wel een voetpad.

De Koelandsdijk is sinds het opbreken van de spoorlijn in 1977 nog niet opnieuw geasfalteerd. Daar liggen dus nog de rails in het asfalt: https://www.google.de/maps/@52.9907234, ... 312!8i6656

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: vr 20 okt 2017, 22:20
door Ernst76
De N378 ligt grotendeels op het oude spoortracé van Gasselte naar Stadskanaal.
De N361 ligt tussen Ulrum en Wehe den Hoorn ook grotendeels op het tracé van een spoorlijn die er slechts tussen 1922 en 1942 gelegen heeft.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: vr 20 okt 2017, 22:46
door Schelpenpaadje
In Friesland liggen veel fietspaden op oude tracés van NTM-tramlijnen. Die lagen veelal langs wegen, dus waar de auto de functie van de tram overnam erfde de fiets de plek van de tram.

Hier zie je vandaag de dag weinig meer van. Op een paar uitzonderingen na. Zo ligt tussen Beetsterzwaag en Lippenhuizen het fietspad/de voormalige tramlijn een eind verwijderd van de weg en vlakbij de brug over het Koningsdiep herinnert een monument nog aan een tramongeluk dat hier plaatsvond.

We zitten al lang niet meer in Frankrijk ;)

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: vr 20 okt 2017, 22:46
door Kaaiman
De N378 ligt langs het spoortracé. Ten tijde van de planning van de weg was de lijn nog in gebruik als goederenlijn, voornamelijk door Philips in Stadskanaal.

Maarre... waarom staat dit topic onder Frankrijk?

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: vr 20 okt 2017, 22:56
door harry
Kaaiman schreef:Waarom staat dit topic onder Frankrijk?
Omdat Peter begon met een off-topic opmerking. :)
En vergeet de N387 niet, de wereldberoemde Woldjerspoorweg.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: za 21 okt 2017, 0:28
door Lekkere Kwal
De Haarlemmermeerspoorlijnen zijn op verschillende plaatsen hergebruikt als weglichaam. Bijvoorbeeld de N445 en de N231 bij Blokland.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: za 21 okt 2017, 8:48
door RSK
^^ Volgens mij was het stukje bij Blokland nou net niet het deel van de N231 wat vroeger spoor was. Dat was het stuk tussen de Treinweg bij Aarlanderveen en de Oude Spoorbaan richting De Hoef.

Overigens ligt er ook nog spoor in het wegdek van de Eikenlaan, op het industriegebied in Alphen aan den Rijn. En dan bedoel ik niet de lijn naar Electrolux, maar de lijn bij de kruising met de Industrieweg.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: za 21 okt 2017, 18:34
door Willem
De N210 ligt vanaf Nieuwerkerk a.d. IJssel tot Rotterdam op het tracé van de voormalige spoorlijn naar Rotterdam Maas. Bij Nieuwerkerk passeer je zelfs nog het stationsgebouw van die plaats.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: za 21 okt 2017, 19:54
door Snelwegfreak
Topic verplaatst naar het algemenere Europadeel, omdat het naast Frankrijk al snel over meerdere landen gaat.

Met vriendelijke groet,
Moderator Snelwegfreak

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: za 21 okt 2017, 22:34
door Tommy
Enkele voorbeelden in België:

N171 (Kontich) is volledig gebouwd op een ex-spoortracé.
'Schoolweg' + 'Ringlaan' in Willebroek was ook ooit spoorweg.
B401 (inprikker Gent) was het spoorcomplex naar het Zuidstation Gent.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: ma 23 okt 2017, 9:27
door Stender
De rijnbrug in Rhenen was vroeger een spoorbrug (zelfde trace, andere brug) en de weg volgt het trace deels. Aan de zuidoever gaat er fietspad over de spoordijk heen en deze wordt later weer vergezeld door de Hoofdstraat en Spoorstraat in Kesteren.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: ma 23 okt 2017, 9:34
door captain007
In de Ardennen stikt het van de RAVeL fietspaden op oude spoorlijnen. De Vennbahn is inmiddels grotendeels omgetoverd tot fietspad en ook enkele zijtakken daarvan, zoals via Bütgenbach naar Jünkerath in Duitsland. Die laatste heb ik een aantal jaar geleden zelf gefietst en toen was men nog bezig met het omvormen van de delen uitgevoerd als grindpad naar een fietspad wat geasfalteerd is. Het fietst heel lekker over het algemeen, door de kleine hellingspercentages en je hebt vaak ook nog leuke uitzichten (zolang je niet op de delen die in een spoorkuil liggen fietst).

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: ma 23 okt 2017, 11:10
door Lekkere Kwal
^^ ook in Frankrijk maakt men van vrijwel elke opgebroken spoorlijn een fiets- dan wel wandelpad.
RSK schreef:^^ Volgens mij was het stukje bij Blokland nou net niet het deel van de N231 wat vroeger spoor was. Dat was het stuk tussen de Treinweg bij Aarlanderveen en de Oude Spoorbaan richting De Hoef.
Ik was een beetje onnauwkeurig in mijn bewoording, ik bedoelde tot Blokland.

Nog wat andere voorbeelden:
- De nieuwe HOV-busbaan in IJmuiden en Driehuis ligt op een deel van het oude trace van de spoorlijn naar de haven, vroeger zelfs het originele spoor tussen Haarlem en Uitgeest via de Velserspoorbrug
- In Rotterdam lopen de kaarsrechte Boszoom en Kralingse Zoom S108 over het oostelijke deel van de Ceintuurbaan die de lijn Utrecht - R'dam Maas (al genoemd van de N210) verbond met R'dam Noord en uiteindelijk Delftsche Poort
- De N50 loopt ten noorden van knp Hattemerbroek een stukje over de lijn Hattem - Kampen Zuid, een aftakking van de Baronnenlijn. De N763 loopt ook deels over dit trace.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: ma 23 okt 2017, 14:28
door H.
De N440 bij Den Haag ligt op het trace van de oude Hofpleinlijn
Het voormalige Bels Lijntje tussen Tilburg en Turnhout is grotendeels een toeristische fietsroute.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: ma 23 okt 2017, 15:26
door Bongo
In Zweden ligt er ook een lang fietspad over een oude spoorlijn:
Klarälvsbanan is 90 km lang fietspad tussen Hagfors en Karlstad. Het fietspad is voor een groot deel aangelegd op een oude spoorlijn, waardoor het een vrij vlak en kaarsrecht fietspad is.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: ma 23 okt 2017, 16:28
door omNOMNOMNOM
Het begin van de E411 in Brussel (bij metrostation Beaulieu) ligt op het oude tracé van de spoorlijn van Brussel naar Tervuren. Op die spoorlijn reed ooit de eerste elektrische Belgische trein en verderop rijdt op hetzelfde voormalige tracé nog de tram van Montgomery naar Ban-Eik.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: ma 23 okt 2017, 17:22
door paolie
Wibautstraat in Amsterdam, de toegangsweg van Val Gardena in Italië

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: ma 23 okt 2017, 17:34
door Lekkere Kwal
^^ fietspad vind je ook op de Baronnenlijn, Duits Lijntje ten oosten van Gennep, op de Halve Zolenlijn en de lijn Eindhoven-Valkenswaard-Neerpelt (al is dat de Europalaan door Valkenswaard).

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: ma 23 okt 2017, 18:25
door Palance
De Parenzana is een fietspad dat is aangelegd op het voormalige tracé van de smalspoorlijn van Trieste in Italië via Slovenië naar Poreč in Kroatië.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: ma 23 okt 2017, 18:34
door Coen Tunnel
Ook op de oude spoorlijn door Sanremo in Italië ligt een fietspad.

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: zo 13 mei 2018, 22:48
door Jeff
Estland: Spoorbed vanaf Haapsalu richting Tallinn is omgevormd tot een fietspad/mountainbike trail.
Mantee 9 loopt een groot stuk mee

G Maps:
https://www.google.nl/maps/@58.9366514,23.5445937,15z

(Groene stippellijn)

Re: Wegen op spoortracés

Geplaatst: zo 13 mei 2018, 23:26
door evos
In Engeland is voor de eeuwwisseling een serie boeken "Railway Walks" verschenen waarin wandelpaden over verlaten spoortracés worden beschreven. Bij De Slegte vond ik ooit het deel over de LNER, aan de oostkust. in dat boek wordt o.a. het pad beschreven over bijna de gehele lijn Whitby-Scarborough in Yorkshire. Al eerder had ik een klein deel daarvan gelopen, een paar km ten noorden van Robin Hood's Bay, op een zonovergoten dag met prachtig uitzicht over de Noordzee.