[EU] Landen vergeleken (opsomming)

Plaats om over de Europese snelwegen buiten Nederland, België, Duitsland en Frankrijk te discussiëren.
Discussions on motorways in Europe

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41383
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

[EU] Landen vergeleken (opsomming)

Bericht door Vinny » do 03 mar 2005, 13:30

Deze lijst komt van mijn Yahoogroep en van een draad op het oude forum:

Plussen en minnen in overige landen:
Duitsland
Min
1. Compacte uitvoering van knooppunten, vooral in het Ruhrgebiet;
2. Knooppunten niet altijd even logisch (vanuit een verkeersdeelnemend perspectief): dezelfde route blijven volgen betekent vaak een andere snelweg op (uitvoegen);
3. Ontbreken van verlichting;
4. Orientatie in het Ruhrgebiet: misschien een ideetje om het Amerikaanse oost-west-noord-zuidsysteem in te voeren?;
5. Plotse snelheidsbeperkingen: ga maar op de rem staan om geen boete te krijgen;
6. En wanneer is die beperking nou afgelopen? De bordenplaatsers laten het je lekker zelf uitzoeken;
7. Wegwerkzaamheden!!!

Plus
1. Geen snelheidsbeperking (op sommige, helaas steeds minder, stukken);
2. Landdekkendheid: van oost naar west en van noord naar zuid is geheel per snelweg af te leggen;
3. Matrixborden boven de weg: duidelijk aangegeven en ook gebruikt voor variabele snelheidsbeperkingen;
4. Veel snelwegen: keuze uit meerdere routes, vooral op weg naar Oostenrijk, Zwitserland of Italie;
5. Raststaetten: frequent; veel parkeergelegenheid; goede voorzieningen;
6. Schitterende wegen dwars door eindeloze bossen.
Alargule

Polen
Min
1. Slecht wegdek
2. Veel steden hebben geen ringwegen
3. Bewegwijzering: Soms kunnen bestemmingen op raadselachtige manier van de borden verdwijnen.
4. Fietspaden: een kunst op zich. In Polen heb ik fietsroutes gezien die via trappen werden geleid (zonder fietsgootje). Til ze!
Ook heb ik (serieus) een fietspictogram op een boom gezien, waar het betreffende pad gewoon over het gras ging.
5. Borden die aangeven dat je je op een privé weg bevindt zijn in het Pools geschreven zonder dat (voor de buitenlander) duidelijk wordt of je er nou wel of niet overheen mag lopen/rijden/parkeren.
Plus
1. Beleefd en gediciplineerd verkeer. Als je als voetganger aanstalten maakt om op een zebrapad over te steken dan remmen de auto's voor je af; zelfs op vierstrookswegen.
2. Integraal wegnummeringstelsel. De snelwegdelen van de route '4' heten A4. (en de oude '4' wordt dan '94' volgens de regel: x --> 9x.)
3. Bestemmingen op wegwijzers zijn logisch (namelijk plaatsnamen en belangrijke bezienswaardigheden) en geen onzin als centrum-oostzijde of centrum-ring-noord; wat ik in Amsterdam nog te veel zie.
4. Bebouwde kommen worden duidelijk aangegeven met een pictogram. Bij het begin van een gemeente wordt overigens de plaatsnaam aangekondigd.
5. Drempels en overige snelheidsremmers lijken minder nodig om het verkeer zich aan de snelheid te laten houden dan hier.

Overige zaken:
· Een 'veilig' sein op spoorwegen is blauw en niet zoals in Nederland groen. Verkeerslichten daarentegen zijn wel weer groen.
· Snelwegen en verwijzingen naar snelwegen worden in wit-op-blauw bewegwijzerd, overige wegen in wit-op-groen. Wegnummers staan in een kader (wit-op-rood), maar secundaire driecijferige wegen in wit-op-geel kader.
· Er zijn knooppunten waarvan de aansluitende wegen min of meer van niets naar nergens lopen.
· In Warschau: veel binnenstedelijke expresswegen.
· Ook in Warschau: een grappig bord dat transport van gevaarlijke stoffen verbiedt. Het lijkt verboden om auto's te laten ontploffen. (Nee, dat mag écht niet).
Vincent

Nieuw Zeeland
Min:
1. Weinig snelwegen, dus de gemiddelde snelheid ligt laag
2. Ook praktisch geen tunnels in bergachtige gebieden; haarspeldbochten zijn leuk om te rijden, maar voor de snelheid schiet het niet op.
3. Een zeer verwarrende voorrangsregeling mbt. afslaand verkeer (zie
4. Weinig wegwijzers, en die paar die er zijn bevatten in de regel maar 1 of 2 plaatsen, veelal de dichtsbijzijnde. Een wegenkaart voor langere afstanden is onmisbaar.

Plus:
1. Zeer beleefd verkeer
2. Bij wegwerkzaamheden staat overal aangegeven waar de werkzaamheden eindigen en je dus weer harder mag dan 30 km/h
3. Elk zichzelf respecterend dorp heeft publieke toiletten - en die zijn schoon!
4. Goed onderhouden wegennet
5. Wegnummers zijn duidelijk en ook veelvuldig aangegeven (ook op kleine bordjes langs de weg, dit omdat er niet veel wegwijzers zijn)
Erwin

Oostenrijk
Min:
1. weinig snelwegen, wat natuurlijk mede door het alpiene karakter en het lage aantal inwoners wordt veroorzaakt;
2. snelheidsbeperkingen op provinciale wegen: binnen EEN kilometer 80, 60, 70, 90, 50, 80, 60 en 'einde' 60, volgens mij heeft de staat een wurgcontract met de bordenleverancier afgesloten;
3. bewegwijzering: ook hier verdwijnen bestemmingen soms als bij toverslag van borden, of staat het betreffende bord op een onleesbare plek;
4. Weense weggebruikers: scheuren, snijden, racen - leuk als je een snelle auto tot je beschikking hebt (zoals ik), maar erg irritant en zelfs levensgevaarlijk als je er niet op berekend bent.
Plus:
1. tsja, weinig snelwegen... Ik zou er niet aan moeten denken dat dat prachtige landschap door internationale aders zou worden doorkruist;
2. Oostenrijk timmert aan de weg als het op veiligheid op provinciale wegen aankomt: inhaalverboden op logische plaatsen, om-en-om-inhaalstroken op drukke wegen (via middenrijbaan); duidelijke markering;
3. Mooi uitgezette fietsroutes in de dalen en in de bergen, die duidelijk staan aangegeven en vaak over eigen fietspaden leiden;
4. Ttunnels. Oostenrijk heeft er veel, en ze zijn verdomd handig in zo'n landschap;
5. Bochtige bergweggetjes waar je nog lekker de coureur kunt uithangen. Ze worden overigens steeds drukker vanwege het groeiende toerisme.
Alargule

Frankrijk
Plus
(+) Goed onderhouden snelwegen die zalig rijden: tolwegen voorop, maar ook over de meeste tolvrije tracés valt niet te klagen. (De A25 hoort dus niet bij die groep!)
(+) Bewegwijzering is consequent, internationaal opgevat en op de meeste plaatsen nieuw. Frankrijk laat de aanduiding van bestemmingen niet afhangen van de weg waarop men zich bevindt. Zo staat op de A2 in Valenciennes al Amiens aangeduid, en niet enkel Paris en Cambrai.
(+) Het groeperen van bestemmingen op één wegwijzer geeft structuur. Welke criteria voor deze groepering worden gebruikt, is me onbekend.
(+) Het gebruik van meerdere borden om één richting aan te duiden, bvb. als voorwegwijzers (men moet dan enkel dit bord vervangen als men de bewegwijzering wijzigt).
(+) Belangrijke plaatsen in wit-op-groen vallen op en brengen orde in het netwerk van steden. Bovendien kunnen er zo meerdere voorwegwijzers geplaatst worden op een kruispunt/rotonde waarlangs vele bestemmingen te bereiken zijn. De eerste voorwegwijzer is wit-op-groen en hierop zet men de belangrijke plaatsen en de snelwegverwijzingen. De tweede voorwegwijzer, wat verderop, is zwart-op-wit en hierop zet men de lokale doelen.
(+) Prachtig verzorgde rotondes.

Min
(-) Ondoorzichtig wegnummeringssysteem. Bepaalde D-wegen zijn kilometers lang, terwijl een weg met een driecijferige N-nummer een uitermate korte lengte heeft. Ik hoop dat deze stukjes door de overheveling van N-wegen naar de departementen verdwijnen.
(-) Vroeger stond het dichtstbijgelegen doel bovenaan op de wegwijzers. Nu plaatst men ook regelmatig wegwijzers waarop het verstgelegen doel bovenaan staat. Hier is men dus niet consequent.
(-) Verschillende types bestemmingen komen niet duidelijk genoeg naar voren. Zowel dorpskernen als gehuchten, industriezones en andere lokale doelen staan in zwart-op-wit. Onderscheid blijkt enkel uit gebruik van cursief.
(-) Verkeerslichten vallen niet op, door het ontbreken van een frame rond de lichten zoals in België en Nederland.
Rien

Italie
Min:
1. Chaotische rijstijl. Sommige mensen krijgen het voorelkaar om achteruit te rijden op de autosnelweg . Ook in stadscentra rijden mensen veel te hard en af en toe tegen het verkeer in!
2. Zeer gevaarlijke vormgeving van sommige snelwegen (korte invoegstroken, haakse bochten in op/afritten)
3. Op snelwegen worden wegnummers bij bestemmingen aangegeven van de weg waar je heen rijdt en niet waar je op zit.
4. Bewegwijzering is uitermate chaotisch en vaak inconsequent.
5. De sneltram Nola - Napels, Napels - Sorrento is zo traag als een slak.

Plus.
1. Een geweldig landschap (Sorrento, Capri, Vesuvius)
2. Een adequaat en toereikend wegennet.
3. Goed vormgegeven knooppunten, waardoor weven tot een zeldzaamheid behoort.
4. De randweg van Napels, de Tangenziale is een kunstwerk op zich. Veel enorme viaducten en lange tunnels in het geaccidenteerde landschap geeft een spectaculair uitzicht.
5. Openbaar vervoer: De snelle watertaxi's naar de eilanden zijn een belevenis en mijn ervaring met het busvervoer is ook super. Een bijna lege tourincar waarvan het buskaartje goedkoper is dan de tol van de weg waar de bus overheen rijdt. Airco aan en een chauffeur die me daar afzet waar ik heen wil. Klasse!

Overige zaken:
· De Strada Statali zijn opéénvolgend genummerd en dit nummer wordt ook niet meer veranderd. Dat betekent dat hogere wegnummers vaak belangrijker wegen aanduiden. Want nieuwe wegen werden vaak meteen 2x2 aangelegd en de oude weg bleef haar nummer behouden. Soms heeft een weg een toevoeging (bijv. SS 7 bis, -ter of q) wanneer het een plaatselijke wegverlegging is of heeft een weg helemaal geen nummer. Net als de Tangenziale die alleen als naam is bewegwijzerd.
· Wegwijzers zijn net als in Nederland wit-op-blauw, maar op en naar snelwegen wit-op-groen. SP wegen vind men op routebevestigingsborden in wit-op-blauw met wat extra informatie: 'Deze weg is door het bestuur van de regio aangelegd, bla bla bla'
SS wegen worden in een wit kader met blauw opschrift geplaatst. A wegen worden in een figuurtje gezet:

· Het centrum wordt behalve met het woord 'Centro' ook aangegeven met een 'stierenoog'-symbool: een rondje met een stip erin
Vincent

Egypte
Plussen:
1: Op woestijnwegen op regelmatige afstand 'opfrisplekken'
2: Weinig verkeer in het binnenland
3: Op kilometerbordjes staat aangegeven hoe ver het nog is naar de belangrijkste bestemming.
4: Je schiet op: het minibusje waar ik in reed ging gemiddeld 120 km/u met uitschieters naar 160.
5: Het land is ultra goedkoop.
6: Bijna alle wegwijzers zijn vertaald in het Engels.

Minnen:
1: Veel militaire controleposten en in de Sinaï zijn een aantal wegen verboden voor buitenlanders.
2: Het wegdek is extreem slecht, net als de rijstijl van veel Egyptenaren trouwens. (Het land kent bijna het hoogste percentage verkeersdoden per 100.000 inwoners ter wereld)
3: Wegnummers worden niet opgenomen in de bewegwijzering. Je vind ze wel soms op routebevestigingsbordjes.
4: Gelijkvloerse kruisingen op ‘snelwegen’ via doorsteekweggetjes in de middenberm. Een soort ovale rotondes dus.
5: Warrige wegenstructuur in Cairo, met voetpaden die doodlopen op snelwegen en snelwegen die doodlopen op voetpaden.
6. Niet alle wegen zijn geasfalteerd. Dat is ook niet overal nodig maar in Cairo zou het geen overbodige luxe zijn...

Opmerkelijk:
- Bewegwijzering is in wit of geel op blauw.
- Afkortingen worden soms gebruikt op de bewegwijzering
- Drempels bestaan ook daar (al zijn ze wel vrij zeldzaam)
- In nieuwbouwwijken maken ze ruimte voor fietspaden, hoewel er toch nauwelijks gefietst word.
- De weg van Cairo via Gizah naar de Piramides is 2x3, dwars door de bebouwde kom langs allerlei 5 sterren hotels ed. en met gelijkvloerse kruisingen. Lang leve de chaos.
Vincent

China
Plus:
-zeer rustige tolwegen: vanwege de hoge tolprijzen.
-moderne wegen: met tunnels, goed wegdek, ruim opgezette afritten en brede rijbanen en vluchtstroken.
-bewegwijzering: zowel in het Chinees als in het Engels.
-stadssnelwegen: de snelwegen door de steden zijn erg spectaculair. Ieder gaatje is opgevuld met asfalt, en de weg is zo breed als mogelijk is, waarbij de snelweg soms op minder dan een meter langs een gebouw kronkelt. Vooral het Highway Circuit van Guangzhou is hierbij fantastisch met scherpe bochten, hoge viaducten, tunnels, en nog net geen loopings.
-brede wegen: ook op het platteland zijn de wegen vaak 2x2 of 2x3. In steden meestal minstens 2x3.
-uitstekend OV: vooral in de grote steden. In rap tempo wordt het metronet uitgebreid, op vele buslijnen rijdt de bus volgens dienstregeling 15 tot 30x per uur, treinen zijn net als hier en taxi's zijn erg goedkoop.
-verkeerslichten: die hebben een klokje dat de seconden aftelt tot wanneer het licht op groen springt en hoe lang het nog op groen blijft staan. Ik vind het werkelijk briljant gevonden.

Min:
-dure tolwegen: te duur voor de lokale bevolking, waardoor tolwegen angstvallig leeg blijven.
-voetgangers en fietsers zijn vogelvrij: het is een kunst over te steken met altijd een Chinees tussen jou en het verkeer in, want auto's en bussen zullen nooit stoppen voor voetgangers.
-gelijkvloerse kruisingen op de snelweg: die duiken soms opeens op. Soms zijn er ook keerpunten in de middenberm.
-onjuist gebruik wegen: soms gebruiken boeren de vluchtstrook of de rechterrijbaan om producten uit te stallen of te laten drogen. We hebben ook een keer een kudde schapen op de rechtse rijbaan van de snelweg gezien.
-snelheidsbeperkingen: soms is er op een autoweg waar je 100 km/h mag plotseling een beperking naar 15 km/h bij een zebrapad of kruising. Dit leidt soms tot plotseling remmend verkeer.
-wegwerkzaamheden: de gekste die ik heb gezien was het vervangen van een pijpleiding onder de weg door, waarbij de rechtse 3 van de 4 rijstroken waren afgezet met een hekje dat gewoon loodrecht op de weg stond, waarop je 70km/h mocht. Het ging toch allemaal goed.
-verkeersdeelnemers: ieder gaatje wordt gevuld. Dat is ook wel gunstig, want files hebben een minimale lengte als alle ruimte wordt gebruikt, maar soms wordt het wel heel 'rommelig'.
Peter

Israël
Plus
1. Secundaire wegen zijn goed onderhouden en vaak erg breed. (met 'mehrzweckstreifen'; 'vlucht'stroken - 'uitwijkstroken' voor langzaam verkeer.
2. Een heldere bewegwijzering
3. Een zeer systematische manier van routenummers die in een grid en daarbinnen via een zonering lopen.
· Hierbij geldt:
1 cijfer: hoofdverbinding 2 cijfers eindigend op -0 of -5: belangrijke diagonale hoofdverbinding
2 cijfers overig: interregionale verbinding
3 cijfers: regionale verbinding
4 cijfers: locale verbidingsweg
Belangrijke gelijkvloerse kruisingen (zomet) en ongelijkvloerse kruisingen (moglaf) hebben een naam die ook duidelijk staat aangegeven.
5. Een zeer liftvriendelijk klimaat. Je krijgt vaak binnen enkele minuten een lift en heel veel mensen doen dat dan ook.
6. Een uitmuntend openbaar vervoersysteem. Alle plaatsen zijn per bus bereikbaar vanaf de grote centrale busstaions in Haifa, Tel Aviv, Jeruzalem of Be'er Sheva.

Min
1. Snelwegen en belangrijke hoofdwegen zijn smal en niet toereikend voor het vele verkeer. Nog lang niet alle snelwegen sluiten ongelijkvloers op elkaar aan. In 2000 bestond er maar één echt knooppunt waarbij alle relaties ongelijkvloers waren uitgevoerd.
2. Israëliers blinken niet uit in het volgen van de verkeersregels. Legendarisch is het verhaal van een automobilist die zijn auto midden op de weg had geparkeerd voor een broodjeszaak. Toen een agent hem op de bon wilde slingen zei hij dat hij recht had op een ontbijt en dat de stad maar voor voldoende parkeerplaatsen moest zorgen en dat de agent maar moest wachten tot hij zijn brood ophad.
3. Veel hoofdverbindingen zijn ten onrechte niet gebouwd als autosnelweg. De route '1' tussen Tel Aviv en Jeruzalem, toch de belangrijkste route van het land is nog lang niet overal autosnelweg.
4. Infrastructuurgelden worden niet gebruikt voor de opwaardering van de hoofdwegen, maar voor het leggen van omleidingen in Palestijns gebied; waardoor het verkeer niet meer door gebieden onder Palestijns Gezag hoeven te rijden. (De rondweg om Jericho is een goed voorbeeld. Deze weg loopt zo'n 5 kilometer buiten de bebouwde kom, alleen maar om zo buiten het gezag van het Palestijns Gezag te blijven).
5. Veel 'chekpoints' waar je je paspoort moet laten zien. Vooral op de wegen naar de Westoever en de Gaza-strook (overigens wel begrijpelijk).
6. Hoewel wegen een nummer hebben, wordt deze door de bevolking niet gebruikt. Zelfs autosnelwegen worden niet met een nummer, maar met een naam aangeduid, die soms ook op de bewegwijzering is terug te vinden. De Begin-boulevard is het toppunt. De Westelijke randweg van Jeruzalem is genoemd naar een ex-premier van Israël Menachim Begin. Op de wegwijzers staat rechtsaf Begin-North en linksaf Begin-South. (zonder bestemmingen)

Opvallend:

· 1 en 2 cijferige wegen staan in een rood kader (snelwegen: blauw)
3 cijferige wegen in een groen kader
4 cijferige wegen in een bruin kader
· Wegwijzers en verkeersborden zijn standaard in 3 talen: Hebreeuws, Arabisch en Engels. Men geeft een Engelse vertaling van een plaatsnaam terwijl een transcriptie beter is.
· De wegen 6 tot en met 9 bestonden in 2000 nog niet.
· Bewegwijzering is meestal wit-op-groen, op autosnelwegen wit-op-blauw. (alleen de route 20 was in mijn tijd volledig autosnelweg; alle andere snelwegen maakte deel uit van andere routes). Beslissingwegwijzers zijn op het platteland zwart-op-wit.
· Archeologische vindplaatsen, toeristische bestemmingen ed. staan in wit-op-bruin.

Palestijnse gebieden.
Ik ben alleen in Jericho en Bethlehem geweest. Daar waren de wegen verassend goed onderhouden (en de huizen zagen er ook vrij nieuw uit overigens, zal nu misschien anders zijn). Geen Hebreeuws meer op de borden, maar wel het zelfde lettertype en formaat borden. Opmerkelijk grote huisnummers.
Wegen die lopen op de Westoever buiten de steden zijn overigens allemaal Israëlisch bezit, en daar geldt het voorgaande dus niet voor.
Vincent (situatie in 2000)

Bosnië-Herzegovina

Plus:
+ Prachtige natuur om doorheen te rijden
+ Zeer veel nieuwe verkeersborden en wegwijzers (wit op blauw in de Moslim/Kroatische Federatie, zwart op geel in Srpska)
+ Veel lange-afstandbestemmingen op de wegwijzers
+ Goedkope brandstof
+ Goede plannen voor nieuwe snelwegen (o.a. een nieuwe snelweg door het land van noord naar zuid, die het noorden van Kroatie met het zuiden verbindt. Uiteindelijk zal de snelweg tot Budapest worden doorgetrokken.

Min:
- In Srpska (Servisch deel) zijn de nieuwe wegwijzers alleen in het cyrillische schrift. (zwart op geel)
- Vrijwel geen snelwegen, dus reizen door bergachtige gebieden kan lang duren.
- Buiten de steden, zeer weinig verkeer.
- Geen enkele tunnel is verlicht
- Bosniers rijden als asocialen

Kroatië:

Plus:

+ Veel nieuwe snelwegen gebouwd, in aanbouw en in planning
+ Veel nieuwe wegwijzers (met open pijlen)
+ Buitenlandse bestemmingen worden (mede) aangegeven met ovaaltjes met landencodes SLO, H, BiH, SCG, I (hoewel Kroatie niet aan Italie grenst)
+ Mooie natuur
+ Veel snelheidscontroles

Min:
- Niet-snelwegen: Hard rijden lukt niet vanwege bergachtig terrein in het zuiden
- Snelwegen zijn tolwegen
- Langs de nieuwere snelwegen zijn nog erg weinig verzorgingsplaatsen (let dus op de brandstofmeter)
- Lange wachttijden bij de veerboten naar de eilanden in de zomer (dat kan tot vele uren oplopen)
- Zeker in de zomermaanden rondom toeristische gebieden erg druk verkeer

Ook interessant: Langs de westkust van Istrie is het land tweetalig Kroatisch/Italiaans (bv. Porec/Parenzo, Pula/Pola): Ook de meeste wegwijzers en straatnaambordjes zijn tweetalig. In het uiterste noordoosten en noorden is er een Kroatische/Hongaarse tweetaligheid.
Slovenie
Plus:
+ Ook hier een inhaalslag met veel nieuwe snelwegen
+ Ook hier mooie en afwisseldende natuur
+ Bij buitenlandse bestemmingen worden ovaaltjes gebruikt voor de buurlanden (A, I, H, HR) (zie ook "min"
+ In vergelijking met de 4 buurlanden is benzine erg goedkoop

Min:
- Knooppunt Ljubljana: Verkeer van/naar Oostenrijk dat via Ljubljana naar het zuiden of oosten wil, moet nog altijd een paar kilometer door de stad, wat erg ophoudt.
- De ruim 8 km lange Karawankentunnel (sluit op de Oostenrijkse A11 aan) bestaat uit slechts 1 buis.
- Alle snelwegen zijn tolwegen, enkele stukken uitgezonderd.
- Bestemmingen in het buitenland worden soms alleen in het Sloveens aangegeven: Trst (Trieste), Celovec (Klagenfurt), Beljak (Villach), Reka (Rijeka). Of rond kleinere grensovergangen alleen de landennaam (Italija, Avstrija, Hrvaska, Madarska)

Ook interessant: Langs de westkust van Istrie is het land tweetalig Sloveens/Italiaans (bv. Portoroz/Portorosse, Koper/Capodistria): Ook de meeste wegwijzers en straatnaambordjes zijn tweetalig. In het uiterste noordoosten en noorden is er een Sloveens/Hongaarse tweetaligheid.
Laatste drie landen door Erwin
Tsjechië

Plus:
- Rustige wegen en landschap
- Goede bewegwijzering, op de snelwegen wit op licht groen
- Veel mooie nieuwe snelwegen
- Bouw van nieuwe wegen naar Duitsland, Dresden en Nürnberg, Oostenrijk, Linz, en Polen, Katowice.

Min:
- Zeer slecht beton wegdek op de oude wegen D1 en D2
- Een vignet is verplicht voor alle snelwegen
- Niet overal even snel op schieten door het ontbreken van snelwegen
- Rijstijl van de automobilisten, inhalen in de bochten enz., maar nog net niet zo erg als in Polen
Slowakije

In veel opzichten lijkt Slowakije nog op Tsjechië

Plus:
- Prachtig landschap, vooral het Meer van Liptovsk met daarachter de Hoge Tatra; zeer indrukwekkend gebergte
- Goede bewegwijzering, op de snelwegen wit op licht groen
- Mooie nieuwe snelwegen
- Bouw van een nieuw weg naar Polen, Katowice. Een snellere toegang over de A4 in Polen, door het laagland.
- Goed wegdek op de snelwegen, ook de oude
- Nieuwe tunnels

Min:
- Een vignet is verplicht voor alle snelwegen
- Niet overal even snel op schieten door het ontbreken van snelwegen en zeer veel zwaar vrachtverkeer op smalle wegen
- Rijstijl van de automobilisten, inhalen in de bochten enz., maar nog net niet zo erg als in Polen
- De mooie natuur zorgt ook voor oponthoud in de Bergen
Suriname:
Plus:
- Mooi landschap, veel regenwouden enz
- Rustige wegen
- Prachtige nieuwe brug bij Paramaribo
- In de stad zijn de wegen net vernieuwd, met zeer snel asfalt
- Nederlands talig
- Brede rode (Bauxiet) wegen

Min:
- geen snelwegen en weinig andere wegen
- Slechte bruggen in het binnenland, je moet voor de bus uitlopen, omdat anders het risico van door de brug zakken te groot is.
- Links rijden
- Niet alleen op pad in het binnenland gaan, door de eenzaamheid en mogelijke rovers
- buiten Paramaribo gaten in het wegdek
Laatste drie landen door Hagers.
Denemarken:

+ weinig verkeer, dus het rijdt lekker door
+ E-nummers worden overal aangegeven
+ afritnummers staan zeer duidelijk aangegeven
+ al ruim voor het einde van een invoegstrook houdt de middenstreep op. Daardoor kun je zien vanaf waar je moet ritsen
+ op de verzorgingsplaatsen kun je van de grond eten
+ de borden die afritten aangeven hebben een aparte kleur (wit op blauw i.p.v. wit op groen, terwijl gewone wegen rood op wit hebben)

- het landschap is soms ronduit saai
- de tol voor de bruggen over de Grote Belt en de Sont is onbetaalbaar
- de snelwegen hebben geen eigen nummers, dat is wel eens lastig
- vaak staat er maar een plaats als bestemming genoemd
Willem
Zwitserland

+ Goede wegen
+ Meestal duidelijke bewegwijzering
+ Meestal realistische snelheidsbeperkingen
+ Mooi landschap

- Veel onderbrekingen in snelwegen
A3 Basel, A3 Zürich, A4, A5, A8
- Wegnummering slecht aangegeven
In verkeersinformatie wordt de wegnummering, behalve bij A-wegen, zelfs nooit gebruikt!
- Parkeren:
Onmogelijk, verboden, of duur
Gratis parkeerplaatsen zijn soms zelfs verboden i.v.m. de panische angst voor verkeersdrukte.
- Soms teveel bestemmingen op borden (tot 14 bij elkaar)
(Marcel)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Plaats reactie