[BHT] Bhutan

Plaats om over de snelwegen buiten Europa te discussiëren. About freeways all over the globe (except Europe)

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

[BHT] Bhutan

Bericht door Chris » do 22 jun 2006, 22:35

Bhutan

Afbeelding

འབྲུག་ཡུལ is een klein landje, wat niet aan zee ligt, tussen China en India. Het hele land is zeer bergachtig, behalve een kleine strook land van 15 kilometer langs de Indiase grens. De hoogste punten liggen over de 7.000 meter. In dit kleine landje wonen 672.000 mensen, waarvan er 50.000 in de grootste en hoofdstad Thimpu wonen. Bhutan is een koninkrijk wat zeer streng de boeddistische regels naleeft. Het land is een van de meest geisoleerde ter wereld. Het land is iets groter dan Nederland. Bhutan kent de hoogste onbeklommen berg ter wereld (7570m).

Het wegennet:
Er is vrijwel geen wegennet. Er zijn 3 verharde wegen, maar er bestaan geen grote doorgaande verbindingen. Dat is ook bijna onmogelijk door de Himalaya. Vlak langs de Bhutaanse grens loopt de hoofdweg van Lhasa in Tibet (China) naar India. Deze kent echter geen grote aftakking naar Bhutan.
Belangrijkste weg is de weg van Punakha via Thimpu naar de Indiase grens, welke 120 kilometer lang is. Er zijn geen verkeerslichten in Bhutan.
India en Japan zijn wel bezig om de doorgaande wegen in de Himalaya, die vaak maar 2,5 meter breed zijn, te verbreden. Passeren op deze wegen is vrijwel onmogelijk, zodat de kleine plaatsjes zeer afgelegen liggen.
30 kilometer ten zuiden van de Bhutaanse grens loopt wel de grote Indiase weg 31.
Er zijn geen spoorwegen in dit land, en slechts 1 kleine luchthaven.
De gemiddelde snelheid in de Himalaya is slechts 15km/h op de verharde wegen, vanwege de smalle wegen.

Reisadviezen:

Tot december 2003 waren in een aantal gebieden in het zuiden van Bhutan Indiase afscheidingsbewegingen actief. Deze bewegingen zijn in december 2003 het land uitgezet. Sindsdien is slechts nog in de districten Samdrup Jonkhar en Gaylephug sprake van een avondklok. Indien Nederlanders deze gebieden wensen te bezoeken, dienen zij vooraf contact op te nemen met hun reisorganisatie in Bhutan en/of de lokale autoriteiten.

Aangezien de wegen in Bhutan meestal door bergen gaan en er sprake is van regelmatige aardverschuivingen wordt ten sterkste ontraden ’s avonds en ’s nachts te reizen. Voorts zijn de wegen smal en slecht geasfalteerd (of in het geheel niet geasfalteerd) en onverlicht.

In Bhutan kan alleen met auto en bus worden gereisd. Er zijn geen treinen of binnenlandse vluchten.

Afgeraden wordt laat in de avond in steden uit te gaan. Zo ook in Thimphu aangezien dit, met name voor vrouwen, ongebruikelijk is.

jelger
expressweg
Berichten: 3341
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: [BHT] Bhutan

Bericht door jelger » do 08 okt 2020, 1:56

Een eerste update over Bhutan. Maar dan ook meteen een van de buitencategorie.
Chris schreef: do 22 jun 2006, 22:35 Er is vrijwel geen wegennet. Er zijn 3 verharde wegen,
Er is sinds medio 2018-19 ruim 10 kilometer verharde weg aan het land toegevoegd, met inmiddels mogelijk nog enkele kilometers meer.

In het Bhutanese Haa District, in het grensgebied met India en China. Twee wegen uit de Chinese Chumbi Vallei gaan hier de grens over Bhutan in.
Afbeelding
Afbeelding

Dit is niet gebeurd met instemming van de Bhutanese autoriteiten maar heeft z'n oorsprong in de Chinese claim en feitelijke inname van een gebied in het drielandenpunt China-India-Bhutan. Het dispuut draait om de interpretatie van de Brits-Chinese Conventie uit 1890 die onder meer de grens en het drielandenpunt bepaalde tussen Sikkim, China en Bhutan. Dit drielandenpunt ligt volgens China zuidelijker dan India (en Bhutan) dat zien.
SPOILER: TOON

Het gebied waar het hier om gaat is het gearceerde stuk links onder het zuidelijkste puntje van China.
Afbeelding
In 2017 culmineerde het conflict in een "stand off" van 72 dagen tussen het Indiase en Chinese leger op minder dan 100 meter van elkaar. In het gebied waren sinds 2003 / 2005 al wat onverharde wegen aangelegd tot aan de Indiase grens, bij de Dok La pas. In de zomer van 2017 probeerden de Chinezen het eindpunt door te trekken richting het drielandenpunt zoals dat volgens hen is, de berg Gipmochi. Het Indiase leger intervenieerde met een blokkade.

Sinds die patstelling die "diplomatiek is opgelost" hebben de Chinezen echter niet stilgezeten zo blijkt uit satellietbeelden. De wegen die in de eerste jaren van deze eeuw waren aangelegd werden blijkbaar te steil bevonden voor de militaire doeleinden. Er is lengte toegevoegd aan verschillende segmenten door extra steken te maken, met name in het onbetwiste Chinese gebied. En er is sinds medio 2018 of 19 asfalt(beton) gelegd op meeste in het Bhutanese gedeelte. Daarnaast zijn er diverse militaire structuren toegevoegd, waaronder helicopter pads en wordt er aan een zuidelijke tak van de weg gewerkt. Ook aan Indiase zijde is de militarisering van het gebied terug te zien.

Bhutan heeft zich tijdens de patstelling in 2017 wat afzijdig gehouden, omdat het niet in een conflict tussen India en China getrokken wil worden, ook al ziet het zich gesteund door India. Het gebied is voor China van strategisch belang omdat de zuidgrens die het claimt (de Jampheri Ridge) de toegangspoort is naar de Indiase vallei en de "kippennek", de Siliguri corridor.

Overzicht
Afbeelding

Animatie 2005-2019 van kader E in overzicht (het Bhutanese gedeelte)
Afbeelding

Animatie van kader D, aanleg nieuwe route naar de Sinche La pas met meer haarspelden ten behoeve van bereikbaarheid geclaimde gebied.
SPOILER: TOON

Afbeelding

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10884
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [BHT] Bhutan

Bericht door Willem » do 08 okt 2020, 12:18

^^ Vandaag staat in de Volkskrant een artikel over alle grensconflicten in die regio en het enthousiasme van China om wegen door betwiste gebieden aan te leggen.

jelger
expressweg
Berichten: 3341
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: [BHT] Bhutan

Bericht door jelger » do 08 okt 2020, 13:18

^^
"welingelichte bronnen" :lol: (ik werd eigenlijk door deze korte CSIS video getriggerd)
(offtopic, morgen komt er een publicatie in NRC over een andere geopolitieke actor)

Het stukje in de Volkskrant over Bhutan:
5. SIKKIM / BHUTAN
De bergstaatjes Sikkim en Bhutan zitten klem tussen India en China. Sikkim was eeuwenlang onafhankelijk, maar feitelijk een Indiaas protectoraat. In 1975 sloot het zich na een referendum officieel bij India aan, een stap die door China morrend werd geaccepteerd. Het koninkrijk Bhutan heeft een oud grensgeschil met China, dat aanspraak maakt op delen van Noord-Bhutan. Begin juli bevestigde China die claim voor het eerst sinds 1986. In het westen van Bhutan laaide in 2017 een grensconflict op toen het Chinese leger een weg aanlegde op het formeel Bhutanese maar betwiste Doklam Plateau. India greep in door troepen te sturen, nerveus vanwege de dreiging voor de Siliguri-corridor, de kwetsbare ‘Kippennek’ die Noordoost-India verbindt met de rest van het land. China bond in.