
Nepal is een land dat ingeklemd ligt tussen China en India. Het landschap is er één van uitersten, van savannes in het zuiden, tot de hoogste berg van de wereld in het noordoosten. Het land telt 27.100.000 inwoners, waarvan er 1,5 miljoen in de hoofdstad Kathmandu wonen. 80% van de bevolking is Hindu, 10% Boeddhistisch. Op Nepalees grondgebied liggen 8 van de 10 hoogste bergen ter wereld. Nepal is een koninkrijk sinds 1990, maar Maoistische rebellen willen er een communistische staat stichten, en proberen dit met geweld voor elkaar te krijgen wat al aan 13.000 mensen het leven heeft gekost. Nepal wordt ook wel het dak van de wereld genoemd.
Nepal grenst net niet aan Bangladesh, daar zit net 21 kilometer India tussen.
Het is een arm en onontwikkeld land.
Het wegennet:
Er zijn slechts 4000 kilometer aan verharde wegen. Er is een railverbinding van 59kilometer in het zuiden. De hoofdstad Kathmandu is niet per rail bereikbaar. Er zijn wel vrij veel luchthavens (46).
Er gaat slechts 1 hoofdweg door het land, van de Chinese grens via Kathmandu naar de Indiase grens. Deze weg is 300 kilometer lang. Er loopt ook een doorgaande oost-west verbinding door zuid Nepal over secundaire wegen (952km). Over kleine weggetjes kan met tot 20 kilometer van de Mount Everest komen, de dichtstbijzijnde grotere weg ligt meer dan 100 kilometer naar het westen of zuiden.
De 2e stad Pokhara is bereikbaar vanaf Kathmandu (177km) en de oost-west verbinding (158km). De gebieden Annapurna en Kanchenjunga liggen zeer afgelegen. Net ten noorden van Nepal loopt in China wel een oost-westverbinding, maar die is vanuit Nepal niet bereikbaar. Ten noorden van Nepal ligt de Tibetaanse hoogvlakte van gemiddeld 5000 á 6000 meter hoog. Deze regio is vanuit Nepal maar via één weg bereikbaar (De Chinese 318 naar Lhasa).
reisadviezen:
Alhoewel de veiligheidssituatie in Nepal recent is verbeterd, blijft de politieke situatie gespannen en labiel. Demonstraties en blokkades kunnen nog altijd voorkomen.
Na in omvang toenemende demonstraties en oplopende spanning heeft Koning Gyanendra op 24 april 2006 bekend gemaakt dat hij de macht die hij op 1 februari 2005 naar zich toe had getrokken, overdraagt aan de politieke partijen en het in mei 2002 ontbonden parlement. In reactie hierop heeft de Maoïstische beweging haar blokkades en stakingen beëindigd en een staakt-het-vuren afgekondigd voor een periode van drie maanden. De nieuw geformeerde regering heeft, op haar beurt, dit staakt-het vuren voor een onbepaalde periode afgekondigd en heeft de Maoïsten uitgenodigd voor vredesonderhandelingen. Met deze ontwikkelingen is voorlopig een einde gekomen aan een gespannen en instabiele situatie. De veiligheidssituatie in geheel Nepal is aanzienlijk verbeterd. Dit neemt niet weg dat de huidige politieke situatie nog fragiel is en dat het te vroeg is om te zeggen of Nepal thans op de weg terug is naar vrede en stabiliteit. Niet kan worden uitgesloten dat er nog onaangekondigde demonstraties of andere acties, zoals wegblokkades, zullen plaatsvinden. Ook blijven grote delen van het platteland in de praktijk in handen van de Maoïsten.
Nog altijd bestaat de mogelijkheid dat een avondklok wordt ingesteld. U wordt geadviseerd te informeren naar de voorwaarden van een - soms plaatselijk - ingestelde avondklok. Voorts bestaat de mogelijkheid dat het (mobiele) telefoonnetwerk in Nepal voor onbepaalde tijd uitvalt. Aangeraden wordt demonstraties en samenscholingen te mijden.
Transport over de weg, in en uit de Kathmandu Vallei, is in het verleden bemoeilijkt door wegblokkades in dit gebied.