

Mali is een land in het westen van Afrika, wat niet aan zee grenst. Het land is bijna 33 keer zo groot als Nederland, en er wonen 13,5 miljoen mensen, waarvan 1,7 miljoen in de hoofdstad Bamako. Het landschap is vrij vlak, woestijn in het noorden, en savanne in het uiterste zuiden. Ten noorden van de lijn Tombouctou - Gao (ongeveer 700km naar de Algerijnse grens) woont vrijwel niemand meer.
Het wegennet:
In Mali zijn weinig verharde wegen, zeker gezien de enorme omvang van het land. Nog geen 2000 kilometer is verhard, al zijn veel gravel-wegen goed te berijden buiten het regenseizoen. Er is een 729 kilometer lang spoornetwerk. Er is alleen een verbinding met Senegal. De betere wegen liggen in het zuiden. Mali is zeer arm, en het wegennet is in slechte toestand.
Wegennummering:
Er is een wegennummering in Mali. Er bestaan N en R-wegen, waarvan de N-wegen het belangrijkst zijn.
N1: Kidira - Nioro du Sahel, verbinding tussen Senegal en een grensstad aan de Mauretanische grens, 345 kilometer.
N3: Nioro du Sahel - Bamako, verbinding tussen de hoofdstad en het westen van Mali, 419km
N4: Didiéni - Adel Bagrou (Mauretanië) 230km
N5: Bamako - Kourémalé, hoofdweg tussen de hoofdstad en het buurland Guinee, 127km
N6: Bamako - Koro, onderdeel van de grote oost-west as in het land, 732km
N7: Bamako - Zégoua, verbinding tussen de hoofdstad en de Ivooriaanse grens in het zuiden, 468km
N8: Bougouni - Badogo (Guinee) 108km
N9: Bougouni - Manankoro (Ivoorkust) 123km
N11: Sikasso - Koutiala 140km
N12: Koutiala - Bla 75km
N13: Koutiala - Kimparana 82km
N14: San - Kouri (Burkina Faso) 135km
N16: Somadougou - Gao 599km, onderdeel van de grote oost-west as.
N17: Gao - Labbezanga (Niger) 235km
N18: Gao - Kidal, noord-zuid-as, wijkt af van de N19, die verder de as vormt, 342km
N19: Anéfis - Bordj Mokhtar (Algerije) 443km
N20: Ansongo - Andéramboukane (Niger) 310km
Reisadviezen:
In verband met de slechte staat van de wegen en het gevaar van (gewapende) overvallen wordt in het algemeen reizen buiten de hoofdwegen - zeker met een enkel voertuig en zonder gids - ontraden.
In verband met de onveiligheid van de wegen wordt reizen na zonsondergang met openbaar of privé vervoer voor geheel Mali ontraden.
In de noordelijke stad Gao vindt kleine criminaliteit, zoals diefstal, plaats. Ook komen overvallen op auto's voor (car-jacking).
Jaarlijks wordt lokaal cholera geconstateerd in Mali. De gebieden waar deze epidemieëen uitbreken verschillen van jaar tot jaar, maar liggen meestal aan de grote rivieren (Senegal, Niger). Gebruik van rivierwater wordt ontraden.
Het noorden van Mali is onveilig: in het recente verleden zijn vooral buitenlandse toeristen doelwit geweest van berovingen, ontvoeringen en moord. Het wordt ten sterkste ontraden in dit zeer onherbergzame woestijngebied over land te reizen.
Op de route Dogofiry - Tombouctou - Gao - Menaka en in het gebied ten noorden en ten oosten van deze route vinden regelmatig gewapende overvallen plaats. Dit is ook het geval op de route Gao - Ansongo - Niamey (Niger). Het wordt in deze gebieden ten sterkste ontraden over de weg te reizen.
Het gebied ten zuiden van Bamako, met name rond Sikasso en de gehele grenszone met Ivoorkust, wordt steeds onveiliger. De weg Bougouni-Sikasso wordt om veiligheidsredenen 's nachts regelmatig voor individuele voertuigen door de autoriteiten afgesloten. Er mag dan alleen in konvooi worden gereden.