[ER] Eritrea

Plaats om over de snelwegen buiten Europa te discussiëren. About freeways all over the globe (except Europe)

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

[ER] Eritrea

Bericht door Chris » za 09 dec 2006, 22:09

Eritrea

Afbeelding

Eritrea is een land langs de kust van de Rode zee, en bestaat sinds 1993 na een lange oorlog met Ethiopië. Het land is langgerekt, 3,5 keer zo groot als Nederland en telt 4,4 miljoen inwoners, waarvan er 579.000 in de hoofdstad Asmara wonen. Er zijn nogal wat problemen; grenzen met Sudan en Ethiopië en een oorlog om wat eilandjes met Yemen. 80% van de bevolking houdt zich bezig met landbouw. De economie werdt er niet beter op toen Ethiopië in 2000 noord Eritrea binnenviel.

Het wegennet:
Eritrea doet zijn best om de wegen te verbeteren, wegen worden geasfalteerd en repareert havens en bruggen. Toch zijn er alleen verharde wegen in de ruime omgeving van Asmara. De nummering loopt nog door op de vroegere nummering toen het nog bij Ethiopië hoorde. De havenstad Aseb is alleen goed bereikbaar via een gigantische omweg (1000+ kilometer) via Addis Ababa in Ethiopië.

Wegennummering:

1 Guna Guna (Ethiopië) - Asmara - Mitsiwa'e 202km
2 Deba-Sima (Ethiopië) - Aseb 60km
3 Enda-Gherghis (Ethiopië) - Asmara 102km
10 Dekemhare - Nefasit 28km
11 Asmara - Sebderat (Sudan) 352km
Laatst gewijzigd door Chris op zo 10 dec 2006, 11:51, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [ER] Eritrea

Bericht door Chris » za 09 apr 2022, 23:11

Een dikke 15 jaar later blijkt er niet veel wegennieuws van Eritrea te zijn geweest.

Ik heb het land nader bestudeerd voor de Wegenwiki. Er is weinig officiële informatie te vinden, het land is erg gesloten, alhoewel het sinds het vredesakkoord met Ethiopië in 2018 wel wat minder extreem lijkt te zijn geworden. Ik kon maar beperkt data vinden van weglengte en wegenprojecten. Het land heeft natuurlijk een taal die niet courant is (zoals Frans of Engels in de rest van Afrika) en het meeste Engelse lijkt propaganda te zijn. Desondanks is daar wel eens nuttige informatie uit te halen.

De wegnummering van de P1 t/m P9 heb ik maar van Wikipedia overgenomen. Ik heb geen andere bronnen gevonden die dat aangeven. Zoekend op wegenfoto's is er sowieso erg weinig te vinden, er is vermoedelijk amper bewegwijzering en op de paar wegwijzers die ik heb gezien staan geen wegnummers aangegeven.

Het meest interessante qua geschiedenis is denk ik de rol die Eritrea heeft gespeeld als verbinding voor Ethiopië naar de wereld, via de twee havens Massawa en Assab.

Eritrea was een Italiaanse kolonie tot 1941. De kolonie werd indertijd best wel ver ontwikkeld, met name de hoofdstad Asmara. Er woonden ook echt veel Italianen. De meeste wegen zijn in de jaren 1930 aangelegd. Tussen 1936 en 1941 stond ook Ethiopië onder Italiaans bestuur.

De eerste moderne uitvoerhaven van Ethiopië was Djibouti, met name toen in 1917 de spoorweg van Addis Ababa naar Djibouti gereed kwam. Tijdens de Italiaanse bezetting werden wegverbindingen ontwikkeld van Ethiopië naar de havens van Massawa en Assab in Eritrea. Eritrea en Ethiopië werden in 1952 een unie en een decennium later werd Eritrea geannexeerd.

Met de annexatie van Eritrea werd Assab de voornaamste exporthaven, omdat het dan niet door een ander land (Djibouti) hoefde. Er wordt gesteld dat in de tweede helft van de 20e eeuw ongeveer twee derde van de Ethiopische handel via Assab ging en een derde via Massawa. In 1991 werd Eritrea onafhankelijk, de situatie veranderde toen niet direct, maar wel in 1998 toen er oorlog uitbrak en de grenzen sloten (20 jaar lang zou later blijken). In 1998 werd Djibouti plotsklaps weer de exporthaven van Ethiopië.

De infrastructuur naar Djibouti is fors opgewaardeerd met een nieuwe spoorweg en verbeterde wegverbindingen. Met name de haven van Assab raakte ernstig in verval omdat deze gewoon geen achterland meer heeft. Dat deel van Eritrea is een vrijwel onbewoonde woestijn. Sinds 2018 zijn de relaties met Eritrea fors verbeterd en is de grens weer geopend en is handel via Assab en Massawa weer mogelijk. De vraag is echter of Eritrea nog die achterstand op Djibouti kan inlopen. Assab wellicht wel maar Massawa is gewoon lastig vanwege de grote afstanden door zeer bergachtig terrein over slecht uitgebouwde wegen.

Na onafhankelijkheid in 1991 startte Eritrea een groot herstelprogramma (er was 30 jaar burgeroorlog geweest om onafhankelijkheid te verkrijgen). Echter de wegen zijn toen wel geasfalteerd maar niet verbeterd. De hedendaagse wegen van Eritrea volgen nog steeds hetzelfde alignement als toen de Italianen het bijna 100 jaar geleden hebben aangelegd: het zijn dus erg bochtige wegen met zeer lage ontwerpsnelheden.