[LB] Liberia

Plaats om over de snelwegen buiten Europa te discussiëren. About freeways all over the globe (except Europe)

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

[LB] Liberia

Bericht door Chris » do 07 dec 2006, 11:37

Liberia

Liberia is een vrij klein land aan de Peperkust in West Afrika. Het land is bijna 3 keer zo groot als Nederland en telt 3,2 miljoen inwoners, waarvan er 572.000 in de hoofdstad Monrovia leven. De officieële taal is Engels. Recent woedde er in het land 2 burgeroorlogen, waarbij honderdduizenden zijn omgekomen, en de economie is verwoest. Het landschap is heuvelachtig tot lage bergen in het noordoosten. Liberia heeft de grootste bevolkingsgroei ter wereld, van 4,91%.

Het wegennet:
Er is 490 kilometer spoorweg, maar zijn in onbruik geraakt door de burgeroorlogen, en 60km spoorrails is geexporteerd als afval. Het wegennet is in zeer slechte toestand door frequente hevige regenval, en gebrek aan onderhoud. Nog geen 1000 kilometer weg is geasfalteerd.
Eigenlijk zijn er maar 3 doorgaande wegen:
*Monrovia - Bomi Hills 70km
*Monrovia - Gahnpa 238km
*Monrovia - Buchanan 87km

Reisadviezen:
De 14-jaar durende burgeroorlog in Liberia is ten einde. De strijdende partijen en gewapende bendes zijn onder toezicht van de Verenigde Naties (VN) officieel ontwapend. Het is echter niet duidelijk of hiermee daadwerkelijk alle wapens zijn ingeleverd. De huidige rust is nog fragiel.

Reizigers dienen te beseffen dat vrijwel alle primaire voorzieningen (elektriciteit, schoon leidingwater, een enigszins acceptabel wegennet) afwezig zijn in Liberia. Enkele hotels/restaurants in de hoofdstad Monrovia beschikken wel over voortdurende stroomvoorziening door gebruikmaking van generatoren.
Reizigers kunnen het slachtoffer worden van gewelddadige overvallen.

Indien niet strikt noodzakelijk wordt ontraden naar de grensregio's met de buurlanden - en dan met name Ivoorkust - te reizen.

In geheel Liberia dient u de nodige voorzichtigheid te betrachten, met name buiten de hoofdstad Monrovia.
Laatst gewijzigd door Chris op zo 10 dec 2006, 11:57, 1 keer totaal gewijzigd.

roebftb
stadsweg
Berichten: 284
Lid geworden op: vr 11 sep 2009, 23:00

Re: [LB] Liberia

Bericht door roebftb » wo 04 nov 2009, 10:34

In begin 2000's is de weg tussen Buchanan en Greenville van stofweggetje geupgrade naar een 4-baan snelweg, naar verluid. Dit met medewerking van een Nederlandse 'zakenman', ene Guus van Kouwenhoven die er zijn illegale houthandeltje had en het wel handig vond om dag én nacht hout naar de haven te vervoeren. Buchanan werd omschreven als 'private city' van Mr Gus.

Als iemand hiervan foto's weet te vinden, dat lijkt me wel leuk om te zien. Ik heb zelf nog niets gevonden behalve wat baggerwegen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [LB] Liberia

Bericht door Chris » do 12 jan 2023, 23:05

Ik ben ook in het wegennet van Liberia gedoken.

Naar verhouding is dit denk ik het minst ontwikkelde wegennet van West-Afrika.

Liberia is nooit een kolonie geweest, wat als nadeel had dat er ook geen Europese machthebbers waren die infrastructuur hebben aangelegd zoals in de rest van West-Afrika.

Voor de Tweede Wereldoorlog was er eigenlijk geen infrastructuur. Geen moderne havens, geen luchthaven, geen spoorwegen en geen verharde wegen.

In 1942 is een haven in Monrovia aangelegd en 50 kilometer ten oosten van Monrovia een vliegveld met de langste landingsbaan van Afrika aangelegd voor Amerikaanse bommenwerpers.

Na de Tweede Wereldoorlog is in de jaren '50 en '60 met steun van het Amerikaanse Bureau of Public Roads een begin gemaakt met wegen. In 1964 had Liberia 257 kilometer verharde weg, bijna alleen in Monrovia en nabije omgeving.

Opvallend was de luchthaven van Monrovia, die bommenwerperbasis werd omgevormd tot de primaire Afrika-hub van Pan Am en Monrovia was daardoor opvallend goed aangesloten op het internationale luchtverkeer, zeker als je beschouwt dat er eigenlijk helemaal niks te bezoeken was in Liberia. Pas in 1969 werd de eerste verharde weg tussen Monrovia en deze luchthaven in gebruik genomen.

In de jaren '70 en begin jaren '80 zijn er drie verharde wegen aangelegd vanuit Monrovia, de langste was de corridor naar Ganta nabij de grens met Guinea. Ook was er een weg naar Buchanan en de helft van de route tot Sierra Leone was verhard.

Daarna brak de verwoestende burgeroorlog uit. Eigenlijk twee achter elkaar. De economie van Liberia hield feitelijk op te bestaan, de economische krimp was 90%. Vanaf 2003 is het wegennet hersteld met Amerikaanse steun.

Men stelde in 2012 dat er 734 kilometer verharde weg was en dat 90% daarvan in goede staat verkeerde, dankzij de recente investeringen van USAID en andere instanties.

Vandaag de dag heeft Liberia echter nog steeds amper een functioneel wegennet, enorme delen van het land zijn niet via verharde wegen bereikbaar. In 2021 opende de eerste 50 kilometer verharde weg tussen Karloken en Harper in het uiterste zuidoosten van het land, evenals een aftakking tot de veerdienst naar Ivoorkust. Dit was eigenlijk de eerste verharde weg in het hele zuid/oosten van Liberia.

Er is geen wegnummering in Liberia. Wel een classificatie van primary roads, secondary roads en feeder roads. Van de primary roads is maar een derde verhard. Deze classificatie bestaat al sinds minstens de jaren '70 en werd toen al aangeduid als inadequaat om het wegennet te karakteriseren.

In Liberia valt extreem veel neerslag. De hoofdstad Monrovia heeft de meeste neerslag van alle hoofdsteden ter wereld met 4.600 mm regen per jaar. Waardoor alles wat niet een all-weather road is, dus een groot deel van de tijd amper berijdbaar is.

Afbeelding

Afbeelding

Wat kaartjes van de World Bank (klik voor groter formaat).
Afbeelding
Liberia 1973 by European Roads, on Flickr

Afbeelding
Liberia 1977 by European Roads, on Flickr

Afbeelding
Liberia 1983 by European Roads, on Flickr

Afbeelding
Liberia 2014 by European Roads, on Flickr

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20242
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [LB] Liberia

Bericht door waldo79 » do 12 jan 2023, 23:12

Eigenlijk is een groot deel van het land niet fatsoenlijk bereikbaar...
:denk:

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 6427
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: [LB] Liberia

Bericht door Wimpie25 » vr 13 jan 2023, 10:21

Liberia is nooit gekoloniseerd geweest, maar gebruikt wel volledig de normen uit de MUTCD en tevens ook het US Imperial system voor maten en gewichten.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [LB] Liberia

Bericht door Chris » vr 13 jan 2023, 10:33

Liberia is gesticht door bevrijde slaven uit de Verenigde Staten, daarom heet het land zo, zijn veel plaatsen vernoemd naar Amerikaanse presidenten, plaatsen of staten uit die tijd, en hebben ze altijd goed contact gehouden met de VS en zijn de Amerikaanse standaarden veelal aangehouden. Het wordt wel eens gekscherend een potentiële 51e staat genoemd.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31687
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [LB] Liberia

Bericht door Coen Tunnel » vr 13 jan 2023, 11:16

^^ Monrovia is daar natuurlijk een mooi voorbeeld van, die stad is vernoemd naar de Amerikaanse president James Monroe. En de vlag van Liberia is gebaseerd op die van de Verenigde Staten, evenals de grondwet.

Ook opvallend is dat er buiten Monrovia, met meer dan een miljoen inwoners, geen andere grote steden zijn. De tweede stad van Liberia is Gbarnga en heeft 57.000 inwoners.
Chris schreef: do 12 jan 2023, 23:05Opvallend was de luchthaven van Monrovia, die bommenwerperbasis werd omgevormd tot de primaire Afrika-hub van Pan Am en Monrovia was daardoor opvallend goed aangesloten op het internationale luchtverkeer, zeker als je beschouwt dat er eigenlijk helemaal niks te bezoeken was in Liberia. Pas in 1969 werd de eerste verharde weg tussen Monrovia en deze luchthaven in gebruik genomen.
Het was een tijd dat vliegtuigen minder ver konden vliegen dan tegenwoordig, en vaak nog tussenlandingen moesten maken om bij te tanken om ergens te komen. Grote delen van Afrika waren destijds nog gekoloniseerd en door de band tussen de VS en Liberia was het dus helemaal niet zo gek.

Zulke oplossingen zag je later ook; vanaf 1967 werd de luchthaven van Sal in Kaapverdië (toen nog een Portugese kolonie) frequent gebruikt door South African Airways om bij te tanken, omdat het land door vrijwel alle andere landen in Afrika geboycot werd vanwege het apartheidsregime. Dat gebruik van Sal als tussenstop voor South African Airways heeft bijna veertig jaar geduurd; Sal was mede daardoor prima verbonden met Zuid-Afrika, Europa, de VS en Brazilië. Anchorage in Alaska had eenzelfde functie voor verkeer tussen Europa en Oost-Azië ten tijde van de Koude Oorlog en de sluiting van het Sovjet-luchtruim.

Terug naar de luchthaven van Monrovia: tegenwoordig wordt die maar door een paar maatschappijen bediend en is Brussel de enige bestemming buiten Afrika, door Brussels Airlines: https://en.wikipedia.org/wiki/Roberts_I ... al_Airport

Abidjan, Accra, Lagos, Banjul, Lomé, Nairobi en Casablanca zijn naast Brussel de enige andere bestemmingen die vanaf Monrovia bereikbaar zijn. Internationale reizigers van buiten Afrika zullen vooral op Brussels Airlines (via Brussel), Kenya Airways (via Nairobi) en Royal Air Maroc (via Casablanca) zijn aangewezen om in Monrovia/Liberia te komen.
Wimpie25 schreef: vr 13 jan 2023, 10:21 Liberia is nooit gekoloniseerd geweest, maar gebruikt wel volledig de normen uit de MUTCD en tevens ook het US Imperial system voor maten en gewichten.
Men schijnt wel bezig te zijn met de omschakeling naar het metrische systeem. Maar door de sterke historische banden met de VS verwacht ik dat dat niet van de een op de andere dag geregeld is.