[RCA] Centraal-Afrikaanse Republiek / Central African Republic

Plaats om over de snelwegen buiten Europa te discussiëren. About freeways all over the globe (except Europe)

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

[RCA] Centraal-Afrikaanse Republiek / Central African Republic

Bericht door Chris » vr 08 dec 2006, 20:37

Centraal Afrikaanse Republiek, Central African Republic

De Centraal Afrikaanse republiek, een onbekend land in Centraal Afrika. Het land ligt niet aan zee, en is 16 keer zo groot als Nederland, en er wonen 4 miljoen mensen, waarvan er 531.000 in de hoofdstad Bangui wonen.
De CAR is één van de armste landen van Afrika. Het meeste van het land bestaat uit Savanne's. 75% van het land is bebost.

Het wegennet:
Het land lig zéér afgelegen, er zijn nauwelijks vliegverbindingen (een paar keer per week), en er zijn een handvol wegen. Alle hoofdwegen komen uit in Bangui, of takken van die wegen af. Langs de Congolese grens vindt veel vervoer over het water plaats, over de rivier Oubangi. Er zijn geen spoorwegen in de CAR, evenals het ontbreken van Openbaar Vervoer. De Centraal-Afrikaanse Republiek beschikt over een zeer beperkt, en in staat van verval verkerend, wegennet.

Wegnummering:
Er zijn RN en RR wegen, Route Nationale en Route Régionale.
RN1: Bangui - Bémal, noordzuid-as naar Tsjaad. 497km
RN2: Bangui - Bambouti, oost-westas langs de Congolese grens naar zuid Sudan. 1363km
RN3: Bossembéle - Béloko, oostwest as, die aftakt van de RN1 naar Kameroen. 452km
RN4: Damara - Sido, noordzuidas die aftakt van de RN2, naar Tsjaad. 430km
RN5: Grotendeels onverhard pad in de Oostelijke CAR.
RN6: Bangui - Gamboula, secundaire weg naar Kameroen. 631km
RN8: Sibut - Am Dafok, oost-westas naar Sudan. 900km
RN10: Berbérati - Nola 130km
RN11: Baoro - Carnot 105km

Reisadviezen:
Sinds eind oktober 2006 zijn rebellengroeperingen in het geweer gekomen tegen de huidige regering. Zij bezetten momenteel de noordoostelijke en noordwestelijke delen van het land. Na aanvankelijke successen van de rebellen, zijn begin december enkele militair-strategische plaatsen op de rebellen heroverd. De verdere ontwikkeling van de situatie is momenteel onvoorspelbaar.
Straatcriminaliteit komt in de hoofdstad Bangui vrijwel niet voor. Wel zijn georganiseerde bendes actief in met name de buitenwijken van de stad. Op wegen buiten Bangui moet men bedacht zijn op berovingen, waaronder carjacking, onder dwang van wapens.

In de gebieden waar militairen van het regeringsleger slaags zijn geraakt met de rebellen, of waar rebellen een nieuw offensief uitvoeren, moet rekening worden gehouden met beroving, ontvoering (losgeld) en verkrachting.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [RCA] Centraal Afrikaanse Republiek / Central African Re

Bericht door Chris » za 19 jul 2014, 23:06

Ik ben het wegennet van de CAR wat aan het bekijken. Ik kwam een rapportage van de World Bank uit 1976 tegen.

Road users contribute to the national budget through taxes levied on fuel (CFAF 32/litre on gasoline, CFAF 13/litre on diesel oil), taxes and duties on imported vehicles and spare parts, and taxes for vehicle registration, licensing and inspection, and road tolls. Total revenues from all road user sources over the period 1973-1975 amounted to about CFAF 3.6 billion (US$14.7 million equivalent) (Table 7). Government expenditures for the highway sector over the same period were much less, totalling about CFAF 1.2 billion (US$4.9 million).

Dus zelfs in een straatarm land als de CAR was er destijds al sprake dat weggebruikers meer belasting betaalden dan er in het wegennet geïnvesteerd is. Overigens kan je wel zien hoe gering de investeringen in het wegennet waren, in 2 jaar tijd slechts $ 4,9 miljoen.

Highway maintenance is a chronic problem in C.A.E. Most roads have developed from tracks and have sub-standard formation and inadequate drainage, making maintenance difficult. In 1975 some 17,000 km of secondary and feeder roads and tracks were added to DGPW's maintenance responsibility but without corresponding budgetary support. Existing equipment, most of which is either obsolete or non-operational because of the lack of spare parts, was insufficient for the work.

The present Bangui-Bossembele road is an all-weather road and is 5.0 to 5.5 meters wide, with laterite surface. Despite the generally good condition of the road, movements of heavy vehicles are restricted during the rainy season, with all vehicles weighing over 2.5 t barred from using the road, usually for about six hours after rain, to allow the carriageway to dry. The road was not engineered and was constructed mainly by clearing and grubbing the ground and spreading a layer of lateritic soil. As a result most of the road is at or below the level of the surrounding ground and drainage is unsatisfactory. However, its horizontal and vertical alignments, with some exception, are adequate and allow reasonable travel speeds in dry weather.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [RCA] Centraal Afrikaanse Republiek / Central African Re

Bericht door Chris » zo 20 jul 2014, 10:29

Bij Mobaye is eind jaren '90 een poging gedaan om een brug te bouwen over de rivier de Ubangi op de grens van de Centraal-Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo. Op onderstaande foto is de situatie in 2006 te zien. Het is de enige brug over de rivier.

Afbeelding
Uncompleted bridge across Ubangui River at Mobaye by friel, on Flickr

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [RCA] Centraal-Afrikaanse Republiek / Central African Republic

Bericht door Chris » zo 22 jan 2023, 22:02

Na 10 jaar weer eens naar de Centraal-Afrikaanse Republiek gekeken.

Er is eigenlijk niks veranderd, op één uitzondering na, in 2020 is het laatste deel van de N3 geasfalteerd tussen Baoro en Bouar, waarmee de gehele route van Bangui naar de grens met Kameroen nu een verharde weg is.

Elders zijn geen wegen verhard in de afgelopen 10 jaar. Het land is instabiel, de regering heeft niet de controle over het hele land en het wordt gekarakteriseerd als een soort vazalstaat van het Kremlin, waarbij Wagner Private Military Company de veiligheid voor regeringsofficials handhaaft. Bijna alle NGOs hebben het land verlaten. Frankrijk is het enige Europese land dat nog een ambassade in Bangui heeft.

De situatie lijkt vergelijkbaar met Sierra Leone of Liberia in de jaren 90, maar dan wat minder intens qua gevechten. Maar dat is relatief, het hele land geldt nog steeds als zeer onveilig.

Muiderpoort
polderweggetje
Berichten: 27
Lid geworden op: vr 05 aug 2016, 18:23

Re: [RCA] Centraal-Afrikaanse Republiek / Central African Republic

Bericht door Muiderpoort » za 28 jan 2023, 9:57

Chris schreef: zo 22 jan 2023, 22:02 (...). Bijna alle NGOs hebben het land verlaten. (...)
Dat is niet waar. Er zijn er nog behoorlijk wat actief - zeker in Bangui.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20242
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [RCA] Centraal-Afrikaanse Republiek / Central African Republic

Bericht door waldo79 » za 28 jan 2023, 13:58

Je lijkt meer te weten van het land, Muiderpoort. Vertel eens wat meer...

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [RCA] Centraal-Afrikaanse Republiek / Central African Republic

Bericht door Chris » za 28 jan 2023, 14:25

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reis ... -republiek

Hier staat bijvoorbeeld dat veel NGO's het land hebben verlaten. Er zijn sinds 2013 ook bijna geen buitenlandse bedrijven meer actief geweest in de wegenbouw, een groot verschil met andere landen in Centraal- en West-Afrika.

Tussen 2013 en 2023 is maar 55 kilometer verharde weg aangelegd en daarvoor was in 2001 het laatste asfalteringsproject, uitgevoerd door JICA (Japan). Het land heeft zich dus extreem weinig ontwikkeld de laatste ruim 20 jaar. Dat is een verschil met de meeste andere landen in de regio, zelfs in Zuid-Sudan of Tsjaad is meer gebeurd.

Muiderpoort
polderweggetje
Berichten: 27
Lid geworden op: vr 05 aug 2016, 18:23

Re: [RCA] Centraal-Afrikaanse Republiek / Central African Republic

Bericht door Muiderpoort » za 28 jan 2023, 14:39

waldo79 schreef: za 28 jan 2023, 13:58 Je lijkt meer te weten van het land, Muiderpoort. Vertel eens wat meer...
Ja, het is natuurlijk niet allemaal even knap, maar War Child, Artsen Zonder Grenzen, Het Rode Kruis, Action Contrle la Faim en bijvoorbeeld Oxfam zitten er nog allemaal. En dat zijn de grotere. Er is nog een handvol kleinere.

Het klopt dat de Franse Ambassade enige EU-ambassade is die er zit, maar dat is geloof ik al een tijdje zo.