[GCA] Guatemala

Plaats om over de snelwegen buiten Europa te discussiëren. About freeways all over the globe (except Europe)

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

[GCA] Guatemala

Bericht door Chris » wo 17 mei 2006, 10:11

Guatemala

Afbeelding

Guatemala is een land aan de zuidgrens van Mexico en grenst verder nog aan Belize, Honduras en El Salvador. Het land ligt aan de Pacific en de Caribbean. Het land telt 12,6 miljoen inwoners, waarvan er 3,5 miljoen in Guatemala City wonen, de hoofdstad. Het land is 3 keer zo groot als Nederland, en een vrij bergachtig land. Alle grote steden liggen in de zuidelijke helft van het land; Quetzaltenango (250.000), veel mensen trekken naar de steden, en Guatemala City groeit snel, accurate cijfers zijn niet bekend, maar worden geschat op 2 tot 3,5 miljoen inwoners. In 1996 eindigde een 36 jaar lange oorlog met guerilla's. In 2003 zijn vredige democratische verkiezingen gehouden, al is er een groot probleem met corruptie.

Het wegennet:

Er zijn verschillende typen wegen, de hoofdwegen, zonder prefix, de de CA-wegen. Het land telt 2+2 wegen, zonder ongelijkvloerse kruisingen, maar telt één 42km lange snelweg van Guatemala City naar Palin richting de zuidkust. Alle steden zijn goed bereikbaar over de weg. CA staat waarschijnlijk voor Central America. Aanliggende landen hebben ook deze prefixen (El Salvador en Honduras).
Aan de Salvadoriaanse grens begint een snelweg naar San Salvador.

De grote Dual Carriageway loopt van Chocchoc in het oosten naar Flores in het noorden en is 173km lang. Een andere loopt van Chiqumuila naar de Hondurese grens en is 40km lang. Nog een loopt van Guatemala City naar San Antonio Aguas Calientes met 32km lengte.

Wegennummering:
CA1 San Cristobal Frontera (San Salvador) - Guatemala City - La Mesilla 474km
CA2 Ciudad Pedro de Alvarado (San Salvador) - Ciudad Tecun Uman (Mexico) 303km
CA8 Valle Nuevo (San Salvador) - El Molino 43km
CA9 Puerto Barrios - Guatemala City - Puerto San Jose 398km
CA10 Agua Caliente (Honduras) - Rio Hondo 94km
CA12 Anguiatú (San Salvador) - Padre Miguel 19km
CA13 Ciudad Melchorde de Mencos (Belize) - Franceces 345km
CA14 La Cumbre - Carolina 147km

1 Guatemala City - El Carmen (Mexico) 290km
5 Guatemala City - Chocchoc 379km
7 Huehuetenango - Rio Dulce 327km
9 Quetzaltenango - Champerico 84km
14 San Lucas - Escuintla 56km
15 Sacapulas - Los Encuentros 68km
16 Cuilapa - Chiquimulilla 37km
17 Salama - la Cumbre 13km
19 Sanarate - Acequia 84km

kaart met de snelwegen en dual carriageways:

Afbeelding

Reisadviezen:
Actualiteiten
Criminaliteit neemt nog steeds toe, evenals het geweld tegen vrouwen. Ook in de zogeheten betere zones van Guatemala stad (zones 10 en 14) en in Antigua vinden momenteel gewapende overvallen plaats, soms gepaard gaand met geweld. De maanden november en december vertonen ieder jaar een toename van het aantal overvallen.

De effecten van orkaan Stan zijn nog steeds zichtbaar in het land, maar vormen geen beperkingen voor het toerisme. Bij reisplannen naar regio’s buiten de toeristische gebieden is het raadzaam informatie in te winnen bij het Guatemalteekse Bureau van Toerisme INGUAT of bij de Nederlandse ambassade over de toegankelijkheid van die gebieden.

Algemeen
Kleine criminaliteit, zoals diefstal, zakkenrollen en dergelijke, komt zeer regelmatig voor. Het wordt ontraden zich na zonsondergang te voet op straat te begeven. Ook overdag dient u op uw hoede te zijn, aangezien ook dan overvallen plaatsvinden. Indien u lopend bent, is het tevens verstandig afgelegen plekken (zoals stille straten en ruïnes) te mijden. Het wordt sterk afgeraden na zonsondergang te reizen, zowel per openbaar vervoer als per eigen of gehuurde auto.

U wordt geadviseerd om niet alleen te reizen.

Aangeraden wordt geen juwelen te dragen en paspoort, vliegticket en niet direct benodigde gelden in bewaring te geven met het oog op diefstal.

De vulkanen Pacaya, Fuego, Santiaquito en Tacana vertonen regelmatig verhoogde activiteit. Indien u van plan bent deze vulkanen te beklimmen, is het verstandig na te gaan of deze niet te actief zijn. Het wordt aangeraden vulkanen alleen in gezelschap van professionele gidsen of politie te beklimmen in verband met gevaar voor overvallen.

Binnenlandse politieke onrust kan een reis vertragen of frustreren. Belangengroepen blokkeren soms wegen, waardoor u niet altijd de gewenste route kunt volgen. Het wordt aangeraden in dergelijke gevallen kalm te blijven, het moment af te wachten dat de blokkades worden opgeheven of terug te gaan en demonstraties te mijden. De acties zijn doorgaans niet tegen toeristen gericht, maar het gebeurt soms dat de woede zich ook richt tot buitenlanders. Het is daarom raadzaam zich voor vertrek op de hoogte te stellen van de actuele politieke situatie en ook tijdens verblijf in het land hierover informatie te blijven inwinnen

Door de slechte staat van de wegen en de lokale bussen alsmede de gevaarlijke rijstijl, komen er veel zware verkeersongevallen voor.

Zware criminaliteit
Het aantal overvallen, berovingen en verkrachtingen is hoog in geheel
Guatemala. Toeristen worden regelmatig beroofd. Bij reizen in Guatemala is het daarom raadzaam rekening te houden met gewelddadige en gewapende overvallen. Indien een dergelijke overval plaatsvindt, wordt geadviseerd geen verzet te bieden. Bij verzet worden snel wapens gebruikt, wat vaak tot dodelijke slachtoffers leidt.

Onveilige gebieden
U wordt aangeraden extra voorzichtig te zijn in Zone 1 van Guatemala stad. Ook in andere zones van de stad dient u op uw hoede te zijn.

Indien u naar Panajachel reist, wordt aangeraden de langere route via Sololá te gebruiken in plaats van de kortere weg via Godínez. Er wordt regelmatig melding gemaakt van overvallen op de weg van Guatemala stad naar de Atlantische kust (betreft eerste 100 km vanuit Guatemala). Ook zijn overvallen gemeld op de hoofdwegen tussen Escuintla-Guatemala en Escuintla-Antigua.

De als veilig bekend staande zones in Guatemala stad zone 10 (uitgaans- en zakendistrict) en zone 14 (als veilig bekend staande residentiële zone) zijn regelmatig doelwit van gewapende overvallers die het gemunt hebben op geld, mobiele telefoons en laptops.

Buiten Guatemala stad worden ook regelmatig gewapende overvallen gemeld in toeristenplaatsen als Quetzaltenango, Panajachel, het gebied rond het meer van Atitlán, Antigua, Cerro de la Cruz bij Antigua en Peten. Deze overvallen gaan soms gepaard met fysiek geweld. Vaak zijn georganiseerde bendes (zogenaamde ‘mara’s) betrokken bij de overvallen. Soms doen overvallers zich voor als politie.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10236
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Bericht door vynkce » wo 17 mei 2006, 10:24

Plezant vakantieland zo te zien, amai....

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » wo 17 mei 2006, 10:33

Niet echt nee. En dan komt door de grote onveiligheid in steden, er zijn complete no-go areas, waar je als Amerikaans burger niet eens mág vertonen volgens de ambassades. Dat is jammer want Guatemala is een best mooi land.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21226
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [GCA] Guatemala

Bericht door Pino » vr 29 okt 2010, 23:39

Ondanks de bezwerende woorden eerder in deze draad heb ik Guatemala tot nu toe zonder kleerscheuren overleefd. Veiligheid is desalniettemin nog steeds een behoorlijk issue. De toeristische zones worden echter extra goed beveiligd. Ook in kleinere plaatsen langs de hoofdwegen is het prima toeven.

Foto's volgen na terugkomst, maar hier alvast wat impressies. Snelwegen ontbreken grotendeels (de door Chris genoemde route heb ik niet gezien), maar er liggen de nodige gelijkvloerse 2+2-wegen. Die liggen niet alleen in de buurt van de hoofdstad (waar belangrijke kruisingen overigens vaak ongelijkvloers zijn uitgevoerd), maar ook over de bergpas in de CA1 die verder ten westen van Guatemala City ligt. Die pas is ruim 3600 meter hoog en het is wel lekker dat je traag verkeer daar makkelijk kunt inhalen. Wel is die pasroute in de afgelopen maanden getroffen geweest door aardverschuivingen. Die zijn nog maar provisorisch opgeruimd, in die zin dat de ene rijbaan nog onbegaanbaar is, en het verkeer dus 1+1 over de andere baan wordt gestuurd.d

De kwaliteit van de doorgaande wegen viel me mee. Redelijk egaal asfalt. Ook wegen van regionaal belang zijn meestal geasfalteerd, maar het onderhoud is er beduidend minder.

Behalve wegnummers deelt Guatemala ook de bewegwijzering met haar buurlanden El Salvador, Honduras en Costa Rica. De landen hanteren een gezamenlijke richtlijn, die overigens 1-op-1 lijkt te zijn overgenomen uit Mexico.. Voornaamste verschil met Mexico is dat bewegwijzering in Guatemala veel schaarser is en doorgaans in een slechtere onderhoudstoestand.

Chris' omschrijving van de nummerschildjes matcht met wat je op kaarten ziet, maar niet geheel met de bewegwijzering. De nationale routes (dat is dus een stap onder de belangrijkste routes met CA-prefix) staan standaard op de borden met hun prefix RN. Het is dus CA-1 voor de Interamericana, RN-1 voor de nationale route langs Panajachel. Departementale routes heb ik niet op de borden gezien. In het noorden van het land kwam ik wel borden tegen met CA-13 en dan de kleine letters RD eronder. Wellicht wil dat zeggen dat die route departementaal was? Hoe dan ook ging het hier om een weg die niet officieel onderdeel van de CA-13 is.

Tot zover mijn gedachten tijdens een tropische regenbui. Meer volgt.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: [GCA] Guatemala

Bericht door Rene » vr 29 okt 2010, 23:50

Ik wacht je foto's met interesse af.

Het is nu niet bepaald een land waar veel Nederlanders naartoe gaan, dus zo'n reiservaring lezen is altijd interessant !

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21226
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [GCA] Guatemala

Bericht door Pino » za 06 nov 2010, 17:13

Hieronder de aangekondigde foto's. Als altijd staan ze op volledig formaat op Panoramio.
SPOILER: TOON

De grens tussen Guatemala en Mexico aan de rand van het dorp La Mesilla. Mooi blauw toeristisch bord (geplaatst door Inguat, het bureau voor toerisme) in een verder armoedig grensdorp. Het zware tegenlicht viel zo midden op de dag helaas niet te vermijden.
Afbeelding

Nog eens terugkijkend richting Mexico
Afbeelding

Het eerste bord op de CA-1 na de Mexicaanse grens. Tekenend.
Afbeelding

Wegbeeld van de CA-1 tussen de grens en Huehuetenango (beter bekend als Huehue). De Interamericana gaat hier door een vrij smal dal, op weg naar een pas van zo'n 2000 meter.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Evenals in Mexico staat het wegnummer iedere vijf kilometer op het kilometerbord.
Afbeelding

Even buiten Huehue kruist RN-9 de Interamericana.
Afbeelding

Afslag naar een tweetal dorpjes gelegen tussen Huehue en Cuatro Caminos. En aankondiging van werkzaamheden.
Afbeelding

De plaats Cuatro Caminos vormt, zoals de naam al suggereert, een belangrijk kruispunt in de Hooglanden.
Afbeelding

Na Cuatro Caminos wordt de CA-1 vierbaans, maar door aardverschuivingen zijn enkele stukjes tijdelijk tweebaans geworden. De foto laat dat zien.
Afbeelding

Hier is de route wel regulier vierbaans. De doorsteekjes zoals op de voorgrond zijn de Guatemalese calamiteiten-doorsteken en dus uiterst geschikt voor een vlugge doorsteek als je even een aardverschuiving langs moet.
Afbeelding

Drie dagen later: we slaan van de RN-1 af naar de CA-1. Weer zo'n bord half in de bosjes.
Afbeelding

Routebevestiging op de CA-1. Hoewel je toch vrij dicht bij Guatemala City zit, staat dat doel niet op de borden en beperkt men zich tot de eerste plaats van enige omvang. Opvallend aangezien Guate noordelijker op de CA-1 wel enkele malen wordt vermeld.
Afbeelding

Zowaar een volledig portaal.
Afbeelding

En tenslotte enkele foto's uit El Peten, het noorden van het land, waar je de grens over kunt naar Belize. U mag drie keer raden wat het nummer is van de weg naar Tikal, want op enkele kilometers weg staan de nodige varianten aangegeven: RD-13, CA-13 RD en RD-PET-13.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Wegbeeld van de CA-13 tussen Flores en de grens met Belize bij Melchior de Mencos. Deze route is nog niet geheel verhard, maar aan de verharding wordt gewerkt. In de achtergrond zie je een van de overgangen tussen verhard en onverhard al liggen.
Afbeelding
Laatst gewijzigd door Pino op vr 11 feb 2011, 14:00, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [GCA] Guatemala

Bericht door Chris » za 06 nov 2010, 17:23

Hoe is de Mexicaans - Guatemaltese grens te doen?

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21226
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [GCA] Guatemala

Bericht door Pino » za 06 nov 2010, 17:28

We werden met de bus afgezet aan de Mexicaanse kant en met een andere bus opgepikt aan de Guatemalese kant. Dat is vrij eenvoudig te doen. Wel een paar dollars, peso's of quetzales klaarhouden voor de spook-fee die de douaniers voor je hebben verzonnen. Begrijp daarentegen dat het moeilijker is om je auto de grens over te krijgen. Dat schijnt een behoorlijke papierhandel te zijn en je moet een Guatemalese verzekering kopen.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31351
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: [GCA] Guatemala

Bericht door Palance » zo 07 nov 2010, 9:54

Interessant verhaal en serie. Ik begrijp dat de VRI's (geel) ook Amerikaans aandoen?
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

BlaZ
stadsweg
Berichten: 263
Lid geworden op: za 20 aug 2005, 3:47
Locatie: Lieshout

Re: [GCA] Guatemala

Bericht door BlaZ » do 24 apr 2014, 8:31

Pino schreef:We werden met de bus afgezet aan de Mexicaanse kant en met een andere bus opgepikt aan de Guatemalese kant. Dat is vrij eenvoudig te doen. Wel een paar dollars, peso's of quetzales klaarhouden voor de spook-fee die de douaniers voor je hebben verzonnen. Begrijp daarentegen dat het moeilijker is om je auto de grens over te krijgen. Dat schijnt een behoorlijke papierhandel te zijn en je moet een Guatemalese verzekering kopen.
Wellicht een erg late reactie, met de auto de grens over is goed te doen. Het regelen van de verzekering is zo gedaan, al met al ben je binnen een half uurtje op pad. Het is wel erg belangrijk te begrijpen wanneer je smeergeld moet betalen anders kan het een stuk langer duren.

Mexico - Guatemala half uur
Guatemala - El Salvador half uur
El Salvador - Honduras 2 uur
Honduras - Nicaragua 4 uur
Nicaragua - Costa Rica 4 uur

exroosje
verkeersader
Berichten: 794
Lid geworden op: di 16 aug 2011, 11:49

Re: [GCA] Guatemala

Bericht door exroosje » do 24 apr 2014, 14:40

Je zult die auto dan wel moeten kopen want verhuurmaatschappijen laten je dat vaak niet toe.

BlaZ
stadsweg
Berichten: 263
Lid geworden op: za 20 aug 2005, 3:47
Locatie: Lieshout

Re: [GCA] Guatemala

Bericht door BlaZ » ma 28 apr 2014, 11:30

exroosje schreef:Je zult die auto dan wel moeten kopen want verhuurmaatschappijen laten je dat vaak niet toe.
Inderdaad, dat was geen huurauto. Ik woonde toen in Mexico en deed deze route met Mexicaanse kenteken.