[BZ] Belize

Plaats om over de snelwegen buiten Europa te discussiëren. About freeways all over the globe (except Europe)

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

[BZ] Belize

Bericht door Chris » wo 17 mei 2006, 10:50

Belize

Afbeelding

Belize is een klein landje aan de oostkust van Centraal Amerika, tussen Mexico en Guatemala. Het land is een democratie en koninkrijk. Het land telt 287.000 inwoners, waarvan er 60.000 in de grootste stad; Belize City, leven. De hoofdstad is de 7.000 man tellende Belmopan. Vroeger was Belize City de hoofdstad, maar die is met de grond gelijk gemaakt door orkaan Hattie in 1961. Het noorden van het land is dichtbebost en moerassig langs de brede kuststrook. In het zuiden zijn lage bergen tot 1160m. Belize kent een sterke economische groei van tot 10%, maar is recent wat minder vanwege de globale trage groei, en de orkanen. Het land is iets meer dan de helft van Nederland.

Het wegennet
Wegen zijn niet genummerd in Belize, maar hebben een naam. Er is 1 grensovergang met Guatemala en 1 met Mexico. Er zijn geen grote steden, dus niet veel verkeer, en geen snelwegen. Er zijn 5 nationale parken, die niet over de weg bereikbaar zijn.

Western Highway: Belize City - Belmopán - Benque Viejo (Guatemala) 132km
Coastal Highway: La Democracia - Sarawina 65km
Southern Highway: Sarawina - Gorda Point 159km
Hummingbird Highway: Belmopán - Dangrida 90km
Northern Highway: Belize City - Santa Elena (Mexico) 148km
Old Northern Highway: Davis Bank - Carmelita 68km

Reisadviezen:
Actualiteiten
Half april 2005 vonden in enkele plaatsen in Belize rellen plaats in verband met onvrede over het regeringsbeleid. De rust is inmiddels teruggekeerd, maar nieuwe geweldsuitbarstingen zijn niet uit te sluiten. Reizigers wordt geadviseerd demonstraties en volksoplopen te mijden.

Algemeen
Tropische stormen en orkanen komen in Belize voor tussen 1 juni en 30 november.

Voor tochten in het binnenland wordt geadviseerd zich door een gekwalificeerde gids te laten begeleiden.

Het is raadzaam voorzichtig te zijn bij het zwemmen in lokale rivieren, zoals de Roaring Creek en de Mopan-rivier, omdat cholerabesmettingen voorkomen.

Afbeelding

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21226
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [BZ] Belize

Bericht door Pino » za 06 nov 2010, 16:24

Voor een land dat pas in 1981 onafhankelijk is geworden van het Verenigd Koninkrijk (de Engelse koningin is nog wel staatshoofd) had ik in Belize wel wat Engelse invloeden verwacht in de wegen en de bewegwijzering. Maar niets blijkt minder waar. De hele weginrichting is bovenal Amerikaans georienteerd. Meer nog dan de andere landen in Midden Amerika.

Zo wordt in Midden- en Zuid-Amerika veelvuldig gewerkt met borden met een rode rand om verboden aan te geven. In Belize wordt het verbod echter op zijn Amerikaans uitgeschreven. Tel daar de snelheidsbeperkingen in mijlen bij op en je waant je in de States. De bewegwijzering is in het groen uitgevoerd, met hele kleine letters. Er staan enkele beter leesbare toeristische wegwijzers in het bruin. Vormen van routebevestiging ontbreken volledig. Qua bewegwijzering schat ik Belize dan ook behoorlijk laag in; van de landen die ik heb gezien ergens rond niveau Laos. Alhoewel ... daar kwamen tenminste nog plaatsnaamborden voor.

Desalniettemin zijn de wegen van een heel aardige kwaliteit: weliswaar smal (de rustiger stukken hebben niet eens rijbaanmarkering en op veel andere plaatsen is deze niet te zien), maar het is egaal asfalt en de maximumsnelheid van 55mph is gemakkelijk haalbaar. Kortom, op dat gebied maar weinig te klagen.

Onderstaande foto' zijn genomen op de Western Highway tussen de grens met Guatemala en Belize City. Op vol formaat en met lokatiebepaling zijn ze te vinden via Panoramio.
SPOILER: TOON

Algemeen wegbeeld:
Afbeelding

Afbeelding

Amerikaanse verkeerstekens:
Afbeelding

Afbeelding

Bewegwijzering:
Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74184
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [BZ] Belize

Bericht door Chris » di 14 mei 2013, 20:03

Bulldozers and backhoes have essentially destroyed one of Belize's largest Mayan pyramids, which survived millennia of storms, rain and wind only to succumb to a construction company seeking gravel for road fill.

Een 2.300 jaar oude Maya-pyramide is gesloopt door een bouwbedrijf om gravel voor een weg te maken. :hamertjetik:

http://www.7newsbelize.com/sstory.php?nid=25471

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10884
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [BZ] Belize

Bericht door Willem » wo 15 mei 2013, 20:57

Het is maar waar je de prioriteit aan geeft...