

Moderator: Moderatoren
Thule is natuurlijk meer dan het plaatsje alleen, het is een luchtmachtbasis met landingsbaan, maar ook met militaire installaties op de omringende heuvels. Daar moeten natuurlijk ook wegen naartoe, en die zie je op de plaatjes (op de bovenste foto wordt naar South Mountain verwezen - dat is een van de installaties in de directe omgeving). Op de foto zie je dus weliswaar geen huizen, maar reken er maar op dat je feitelijk vlakbij de bebouwing zit en dat dus geen sprake is van een weg naar andere plaatsjes of zelfs maar richting ijskap. Zie de luchtfoto op http://www.thuleab.dk/Willem schreef:Waar zouden die wegen heen lopen? Dat er in de plaats zelf wegen zijn is logisch, maar daarbuiten zijn er niet veel plaatsen waar je naar toe kunt rijden. Over land naar Nuuk is immers uitgesloten. Of houden die wegen aan de rand van de ijskap gewoon op?
Lijkt me inderdaad een goede manier om Groenland te bekijken, zo per cruiseschip. Want met de auto zit je steeds vast in de directe omgeving van de grotere plaatsen en door steeds van plaats naar plaats te vliegen, zie je natuurlijk ook steeds niet. Met een cruise zie je de kust, en dat is toch het stuk van Groenland waarvan je het moet hebben volgens mij (plus de ijskap; daarvoor moet je denk ik toch een keer een vlucht maken).Seat Ibiza schreef:Ik ben met een (cruise)schip langs de zuid-westkust van Groenland gevaren. Het schip startte vanuit Duitsland en voer via Faeröer-eilanden (stop helaas geschrapt vanwege slecht weer) en IJsland naar Groenland. Totale reisduur 14 dagen.
De Faeroër is natuurlijk ook wel mooi om mee te pakken.Pino schreef:Maar ... kost vertrekken vanuit Duitsland je niet onnodig veel tijd? Om meer tijd in (d.w.z. langs de kust van) Groenland door te brengen zou ik liever naar Reykjavik vliegen en pas daar met de cruise beginnen.
Wij vertrokken zaterdagavond uit Duitsland, hadden op maandagmiddag in de Faeröer moeten zijn, woensdagochtend waren we in Reykjavik en uiteindelijk vrijdagochtend in Groenland. Ja, het kost dus veel tijd, maar omdat het een soort "pakketreis" was, was er geen mogelijkheid om in Reykjavik op te stappen. Wat Chris ook al zei, was ook een reden om voor deze reis te kiezen: we hadden graag de Faeröer meegepikt. Als er op speciaal verzoek al een mogelijkheid zou zijn geboden om pas in Reykjavik op de boot te stappen, had je dat alleen een kortere reisduur opgeleverd, maar geen extra dagen in Groenland. De route werd slechts tweemaal gevaren dit jaar door deze rederij, namelijk zoals wij zijn gevaren en omgekeerd met vertrek vanuit Groenland.Pino schreef:Maar ... kost vertrekken vanuit Duitsland je niet onnodig veel tijd? Om meer tijd in (d.w.z. langs de kust van) Groenland door te brengen zou ik liever naar Reykjavik vliegen en pas daar met de cruise beginnen.
Wij hebben onze reis gemaakt via Delphin Kreuzfahrten. Ze hebben slechts één schip en ik zag al in de routeplanning, dat ze in 2009 niet in Groenland komen. Er zijn ongetwijfeld nog andere maatschappijen die Groenland aandoen, maar ik zou je zo 1,2,3 niet kunnen zeggen welke. Wel hebben we een schip van Hurtigruten gezien, dat in de zomer tochten maakt in Groenland en in de winter (onze winter dus) naar Antarctica vaart. Daar hangt wel een (nog) hoger prijskaartje aan. Info daarover kun je vinden via http://www.hurtigruten.com.Palance schreef:Waar heb je die cruise geboekt? Ik wil nl. zelf ook ooit zoiets gaan doen.
Thanx. Er volgen nog meer. Zal er ook wat plaatsen van sneeuw en ijs, maar daar staan dan weer geen wegen opPalance schreef:Mooie foto's! Weinig ijs te bekennen. Dat is logisch in deze tijd van het jaar, maar ik heb alleen maar beelden op het netvlies van besneeuwde gebieden.
Het Nieuwsblad 26-11-08 schreef:Groenland kiest voor meer autonomie
Een overweldigende meerderheid van de bevolking van Groenland, waar vooral Inuit wonen, heeft zich dinsdag in een referendum uitgesproken voor meer autonomie.
De bevolking van het tot Denemarken behorende eiland Groenland wil de autonomie uitgebreid zien naar dertig nieuwe terreinen, waaronder politie, rechtspraak en het maritieme milieu.
Verder werden in het referendum richtlijnen voorgesteld over de verdeling van potentiële olieopbrengsten tussen Groenland en Denemarken.
Als de voorgestelde wijzigingen doorgevoerd worden, zullen jaarlijks de eerste 75 miljoen Deense kroon (ruim tien miljoen euro) aan olie-inkomsten regelrecht naar Groenland gaan. Extra inkomsten zouden gelijk verdeeld worden.
Het is de hoop dat deze olie-inkomsten het eiland in staat stellen geleidelijk onafhankelijk te worden. Groenland krijgt nu een jaarlijkse subsidie van ongeveer 3,5 miljard kroon (470 miljoen euro), goed voor ongeveer tweederde van de Groenlandse begroting.
Onafhankelijkheid
Maar liefst 76 procent van de stemgerechtigde Groenlanders heeft ja gezegd tegen het autonomievoorstel, dat de zegen heeft van Denemarken.
'De tranen biggelen over mijn wangen', zei de Groenlandse premier Hans Enoksen, die de uitslag van het referendum 'historisch' noemde. De nieuwe status van Groenland gaat op 21 juni in.
Het eiland werd in 1775 een kolonie van Denemarken. In 1953 kreeg het, krachtens de nieuwe Deense grondwet, de status van provincie.
In 1979 kregen de Groenlanders een eigen regering en een parlement, alsmede zelfbeschikkingsrecht op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en sociale voorzieningen.
Het buitenlands beleid en defensie vallen nog onder de bevoegdheid van Denemarken. De Deense koningin Margarethe is ook staatshoofd van Groenland.
FREKI, SSC schreef:Greenland has always been completely free to leave, that's what homerule was and is all about..
They could leave the kingdom tomorrow if they wanted, ofcourse that would mean and end to mainland funding and the Danish wellfare nation and that's why they stay..
Problem for Greenland if they left the kingdom is that most people would then leave Greenland for Denmark and they would sit back with 25-30.000 people, many with little education and need to pay and get everything, from a military to police, educational system, hospitals and such.. and all that with no skilled people left to start or run it.. so they would need to hire 1000s from other nations to come and work there..
Groenland hoort sinds 1985 niet meer bij de EU (was het eerste gebied wat uit de EU stapte). Onafhankelijk zou het sowieso niet meer tot de Europese economie behoren. Groenland ligt in Noord-Amerika.Chris schreef:Ik las op Skyscrapercity dat Groenland op elk moment onafhankelijk kan worden, mits men dat wil. Groenland is sterk afhankelijk van Deense financiën, onafhankelijk zou het tot de zwakste economiëen van Europa behoren.
Er is geen enkel formeel bezwaar om tot de Europese Unie te behoren denk ik. Het kan wel zijn dat er voor de EU te weinig voordelen zijn voor een echt lidmaatschap. Een geassocieerd lidmaatschap (zoals Noorwegen, Ijsland, Liechtenstein of Zwitserland is wel mogelijk).Coen Tunnel schreef: Onafhankelijk zou het sowieso niet meer tot de Europese economie behoren. Groenland ligt in Noord-Amerika.
Enige 'bezwaar' is dat Groenland er dus in 1985 voor koos om UIT de EU te stappen. Stel dat ze nu onafhankelijk worden, dan zal er dus een lidmaatschap moeten worden aangevraagd, maar dat kan dus pas als de bevolking nu een andere mening zou hebben als in 1985.Peter schreef:Er is geen enkel formeel bezwaar om tot de Europese Unie te behoren denk ik. Het kan wel zijn dat er voor de EU te weinig voordelen zijn voor een echt lidmaatschap.
Omdat die ook officeel tot het land Frankrijk te horen. Het zijn overzeese departementen; ze hebben bijvoorbeeld ook een departementnummer en de euro is er het officiële betaalmiddel. Als Bonaire, Saba en Sint Eustatius straks Nederlandse gemeentes worden worden ze ook deel van de EU, van het land Nederland (en niet meer van het land Nederlandse Antillen binnen het Koninkrijk der Nederlanden) en wordt de euro daar ook het officiële betaalmiddel.Peter schreef:Volgens mij zijn de Franse koloniën (in tegenstelling tot de Britse en Nederlandse overzeese "bezittingen") wel deel van de EU.
Groenland ligt in Noord-Amerika. Weet dat Marokko in 1987 een aanvraag heeft gedaan voor lidmaatschap van de Europese Unie (toen nog Europese Gemeenschap). Dat werd toen afgewezen omdat Marokko niet in Europa ligt. Waarschijnlijk zal een aanvraag van Groenland om dezelfde reden geweigerd worden (anders schep je een precedent en kan het zijn dat meer niet-Europese landen een aanvraag voor lidmaatschap indienen).Seat Ibiza schreef:Enige 'bezwaar' is dat Groenland er dus in 1985 voor koos om UIT de EU te stappen. Stel dat ze nu onafhankelijk worden, dan zal er dus een lidmaatschap moeten worden aangevraagd, maar dat kan dus pas als de bevolking nu een andere mening zou hebben als in 1985.Peter schreef:Er is geen enkel formeel bezwaar om tot de Europese Unie te behoren denk ik. Het kan wel zijn dat er voor de EU te weinig voordelen zijn voor een echt lidmaatschap.