Pagina 1 van 1

[I][A015] La Spezia - Parma (- Verona?)

Geplaatst: do 24 mar 2011, 9:45
door Pino
In Italië wordt al geruime tijd gesproken over een nieuwe weg van de Tyrreense kust richting de Brenner. Aanleg van zo'n route zou bestaande routes ontlasten, met name de A1. Met een goede Italiaanse afkorting wordt gesproken over TiBre voor Tirreno en Brennero.

In de loop der tijd hebben de nodige exotische varianten de revue gepasseerd, waaronder een verlenging van de A22 vanaf Modena over de Abetone-pas tot aan Lucca. De variant die voorlopig echter de grootste kans lijkt te maken om te worden gerealiseerd is een verlenging van de bestaande A15 vanaf Parma naar de A22 bij Verona. Dat is hoe dan ook alvast een route waarvoor geen nieuwe snelweg door de bergen hoeft te worden gebouwd. Het is puur een verlenging van de Autostrada della Cisa dwars door de Povlakte.

De status van dit project wordt mij niet geheel duidelijk. Ik begrijp dat de Cipe, de concessionair die de Autocisa beheert, eind 2010 een covenant heeft gesloten met de Italiaanse regering. Overeengekomen zou zijn dat Cipe vanaf het huidige einde van de A15 bij Parma een soort inprikker van een kilometer of twaalf bouwt. Maar de precieze planning van die inprikker wordt mij niet duidelijk. Voor de verdere uitbouw richting Verona is het voorlopig nog slechts lobbyen, bij mijn weten.

Hier een (lobby-)website in het Italiaans over de TiBre-corridor: http://www.tirrenobrennero.it/

Afbeelding

En in de spoiler voor de volledigheid nog enkele foto's van de bestaande A15 (eerder gepost in de algemene Italië-draad):
SPOILER: TOON

De kwaliteit van de foto's is helaas niet zoals gebruikelijk. Batterij gewone camera was leeg, dus dit waren wat probeersels met de telefoon.

Op de toppen van Appenijnen lag nog sneeuw.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Re: [I] A015 | La Spezia - Parma (- Verona?)

Geplaatst: do 24 mar 2011, 21:30
door vynkce
Ik heb deze plannen al wel eens zien passeren inderdaad. Hoe het er verder mee staat weet ik echter ook niet...

Re: [I] A015 | La Spezia - Parma (- Verona?)

Geplaatst: vr 25 mar 2011, 11:22
door Willem
Opvallend is ten noorden van Mantova de afbuiging van het trace naar de A22. Op het eerste gezicht lijkt het logischer om de weg ten westen van Verona op de A4 te laten aansluiten.

Re: [I] A015 | La Spezia - Parma (- Verona?)

Geplaatst: vr 25 mar 2011, 12:03
door Coen Tunnel
Ik denk dat de A4 dan misschien te druk gaat worden, volgens mij is dat nu al geen rustige weg ten westen van Verona.

Re: [I] A015 | La Spezia - Parma (- Verona?)

Geplaatst: vr 25 mar 2011, 12:18
door Pino
Je moet dit project in samenhang zien met een eveneens geplande oost-westverbinding vanaf de A21 bij Cremona. De gedachte is dat de verlengde A15 en de "A15-A21" elkaar zullen tegenkomen in de buurt van Bozzolo, om vervolgens over één tracé naar de A22 te bewegen waar de aansluiting is gepland bij Nogarole Rocca. Die nieuwe oost-westroute mag uiteraard niet op de A4 uitkomen, want dat is nu juist die route die men probeert te ontlasten.

Nu zou je, tussen Bozzolo en de A22, met gemak een tracé kunnen verzinnen dat die rare bocht niet nodig heeft. Je zult er dan echter tegenaan lopen dat er aan de noordwestkant van Mantova het een en ander aan beschermde natuur ligt. De wens om die natuur te ontzien zal dan leiden tot die kronkel. Resteert dat ik me afvraag of het niet praktischer zou zijn om een aansluiting met de A22 te creëren aan de zuidkant van Mantova - eerder bij afrit Mantova Sud dan bij afrit Nogarole Rocca. Daarmee ontzie je diezelfde natuur volgens mij namelijk ook en het scheelt je die kronkel.

Re: [I][A015] La Spezia - Parma (- Verona?)

Geplaatst: vr 20 feb 2015, 15:37
door Wesso
Toevallig kwam ik na het lezen van Albaufstiegs reisplan iets tegen over een afgebroken dubbeldeksviaduct in de A15, het viadotto Roccaprebalza. Bij opening in 1975 was dit de hoogste dubbeldeksbrug in de wereld (90 meter) en misschien wel de enige in Europa. De brug is aangelegd, omdat er op de bergen geen ruimte was voor twee rijbanen naast elkaar. Rond 2010 is dit stap voor stap vervangen door nieuwe viaducten en tunnels. Het uitzicht is nog wel even spectaculair.

2006:
Afbeelding

Streetviewbeeld van 2008, waar het oude dubbeldeksviaduct (rechts) nog één dek heeft.

Film over de afbraak en vervanging:
Link

Re: [I][A015] La Spezia - Parma (- Verona?)

Geplaatst: wo 19 okt 2016, 10:29
door vynkce
Er lijken nu toch werken van start gegaan te zijn voor de verlenging van de A15. OSM geeft dit alvast aan op hun kaarten... Meer info heb ik niet ;)

Zie: https://www.openstreetmap.org/#map=13/44.8761/10.2802

Re: [I][A015] La Spezia - Parma (- Verona?)

Geplaatst: wo 19 okt 2016, 10:32
door Chris
Men had dit toevallig net besproken op Skyscrapercity:
g.spinoza schreef: Works on the extension of A15 from Parma to Trecasali have just started. Very few news on the web, only thing I found is some pictures on a Facebook anti-motorway NIMBY group showing red construction fences being deployed.
Plankaarten: http://www.sixia.it/site/b/TIBRE.htm