Afbeelding

[I][E078] Grosseto - Fano

Moderator: Moderatoren

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20686
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

[I][E078] Grosseto - Fano

Bericht door Pino » wo 03 aug 2011, 14:16

Een van de grote nieuwbouwprojecten in Midden-Italië is de verbinding tussen de havens van Grosseto en Fano, dus van de Tirreense kust naar de Adriatische kust, over de Apennijnen heen. De verbinding staat ook wel bekend als Superstrada dei Due Mari. De route loopt over verschillende wegen met een Italiaans nationaal nummer, maar wordt meestal aangeduid met haar E-nummer. Dat nummer E78 bestaat al sinds de jaren '70, maar met de aanleg van een E-waardige verbinding wil het maar niet opschieten. En toch, zo langzaam maar zeker ...

Ik heb in de loop der tijd al eens wat losse flarden over deze weg gepost. Leek me toch eens tijd voor een aparte draad.

Afbeelding
Ikzelf (op 27 mei 2010) schreef:De E78 is een van de zorgenkindjes van het Italiaanse wegennet. Het draait allemaal om een verbinding tussen de Adriatische kust en de westkant van de Apennijnen en uiteindelijk de havenstad Grosseto aan de westkust. Ik kwam een citaat tegen uit het begin van de 19e eeuw waarin het belang van een goede verbinding tussen Grosseto en Fano werd onderstreept. Op die brief zal ongetwijfeld actie zijn ondernomen, maar die volstaat uiteraard niet meer in de huidige context. Het ontbreekt aan een snelweg-verbinding (of snelweg-achtige verbinding) van de Adriatische kust naar het westen tussen Rimini en Pescara. Er zijn meerdere projecten om daar iets aan te doen, maar de plannen om voor een upgrade te zorgen tussen Grosseto en Fano zijn het oudste. Die dateren al uit de jaren '60. De E-nummering loopt dus vooruit op plannen die nooit zijn gerealiseerd en de E-weg verloopt in de tussentijd over allerhande "karrensporen".

ANAS (de Italiaanse Rijkswaterstaat) houdt een projectpagina bij over de voortgang in de E78. Onder "tracciato" vind je een kaartje met de huidige stand van zaken. Groene gedeelten zijn al gereed, aan geel wordt gewerkt, blauw wordt op dit moment aanbesteed en rode delen zijn nog in planning. Rood komt trouwens in twee varianten: wegen waarvan nog wordt gestudeerd op de wijze van aanleg en wegen waarvan dat proces al is afgerond, maar waar nog het groene financierings-licht op moet komen. Benieuwd of de deze week aangekondigde mega-bezuinigingen van de Italiaanse regering daar nog impact op zullen hebben.

Stukken die geel of blauw zijn, zullen zeker wel binnen enkele jaren openen, dus voor de verbinding Grosseto - Siena ziet het er goed uit (vanaf Siena heb je vervolgens aansluiting naar de A1 bij Florence, een aardige route naar het noorden). Vanaf Arezzo naar het oosten lijkt het wel een wat langer verhaal te worden. Het tweede groene stukje van rechts is een verhaal apart. Dat is de Galleria della Guinza, een kilometer van zes kilometer waarmee de pas over de Apennijnen zou worden ondertunneld. De tunnelbuis is klaar, vandaar de groene kleur (hoewel de plannen uitgaan van nog een tweede tunnelbuis ernaast), maar de weg is nog niet geopend. De reden is dat het aan de westkant nog ontbreekt aan een ontsluiting. Je kunt de tunnel wel bereiken, maar dat is over een weg die absoluut niet geschikt is voor grotere hoeveelheden verkeer, dus men houdt de tunnel voorlopig dicht. Een klassieke GTI dus, al wordt nog steeds nagedacht over de ontsluiting van het westportaal. Er spelen van natuurbeschermings-gevoeligheden. De Lega Nord pleitte eind vorig jaar overigens om de tunnel open te stellen voor personenverkeer, maar die pleidooien hebben vooralsnog niet geleid tot actie. Wat doet de Lega Nord sowieso in Umbria?

Tenslotte: op het ANAS-kaartje wordt nog uitgegaan van een E78 die vanuit Siena tot aan de A1 loopt bij Bettolle, dan met de A1 een stukje naar het noorden loopt en dan weer afbuigt in de buurt van Arezzo. Er is echter ook sprake van de aanleg van een directe link tussen de route Siena - Bettolle en de afrit naar Arezzo. Aanleg daarvan lijkt iets voor de middellange termijn.
Laatst gewijzigd door Pino op vr 05 aug 2011, 8:37, 2 keer totaal gewijzigd.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20686
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I] E078 Grosseto - Fano

Bericht door Pino » wo 03 aug 2011, 14:22

Nieuwe opening op de E78: een stukje van drie kilometer op het traject Grosseto - Siena. Gaat om de bypass van het plaatsje Sociville. Het werk hangt samen met een naderende opening van een aanpalend stuk van vier kilometer (bron). Het stuk weg sluit aan op de al bestaande expresweg vanuit Siena richting Grosseto, dus je kunt vanuit Siena (of op het laatste stuk vóór Siena) wat langer doorrijden.

Overigens heeft ANAS in het afgelopen voorjaar het groene licht gegeven voor de nog resterende enkelbaans stukken tussen Siena en Grosseto. Het wachten is nog op de goedkeuring van de betrokken ministers. Verwachting is dat het vervolgens drie jaar zal kosten om de hele route Siena - Grosseto als expresweg op te kunnen leveren (bron).

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10181
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [I] E078 Grosseto - Fano

Bericht door vynkce » wo 03 aug 2011, 16:05

Volgens mij een nuttig project! Deze verbinding zal de drukte op de verbinding tussen Siena en Perugia hopelijk wat verlichten. Toch is het nog wat wazig daar aan de Adriatische kust. Maar liefst drie expreswegen gaan daar het binnenland in, eentje vanaf Fano, een vanaf Ancona en een vanaf Citivanova Marche, maar lopen nog allemaal dood op de regiogrens met Umbrië...

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20686
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I] E078 Grosseto - Fano

Bericht door Pino » wo 03 aug 2011, 17:25

De E78 loopt voorlopig nog mee over de weg Siena - Bettolle - Perugia, namelijk tot aan de aansluiting Bettolle met de A1. Het zal nog lang duren voordat de E78 over een directere route Siena - Arezzo wordt geleid. Maar uiteraard kan al de aanleg van de voorziene superstrada ten oosten van Arezzo al voor een ontlasting van de wegen rondom Perugia zorgen.

Wat betreft de expreswegen vanaf de Adriatische kust: die bij Fano is de E78, de al sinds jaar en dag geplande verbinding van kust naar kust. Zie eerdere posts. Conclusie: langzaam proces, zit beweging in, genante GTI genaamd Galleria di Guinza.

Mede omdat de E78 maar niet wilde opschieten, is men andere routes over de Apennijnen gaan ontwikkelen. Dat zijn projecten die een stuk sneller tot ontwikkeling blijken te komen. De expreswegen vanuit Ancona en Civitanova worden uitgebouwd richting Perugia. Het is niet geheel fair om te zeggen dat deze routes voorlopig eindigen op de grens met Umbria, want ook in die regio liggen expreswegen en die expreswegen worden richting Adriatische Zee uitgebouwd. De planning is dat er in 2013 twee complete expreswegen liggen van Perugia naar Ancona en Civitanova Marche. Zie deze post en de project-website van de Quadrilatero Marche Umbria.

Gebruikersavatar
Snelwegenkenner
2x2 autosnelweg
Berichten: 6191
Lid geworden op: za 23 jun 2007, 14:12
Locatie: Roosendaal

Re: [I] E078 Grosseto - Fano

Bericht door Snelwegenkenner » wo 03 aug 2011, 19:39

Het stuk tussen Grosseto en Siena heb ik vorige week bezichtigd. Daar waren inderdaad flinke werkzaamheden, alleen geen foto's. :(

Toscane krijgt op deze manier een flink expresswegen netwerk. 8-)

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20686
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I] E078 Grosseto - Fano

Bericht door Pino » do 08 dec 2011, 22:49

Tussen Grosseto en Siena is deze week een nieuw stuk superstrada geopend van zeven kilometer lengte. Gaat om een stuk weg in de gemeente Sovicille. Met dit project is de ombouw van de SS223 tussen Grosseto en Siena ongeveer halverwege. 30 van de 63 kilometer is nu superstrada. In de eerste maanden van 2012 worden nog twee openingen verwacht, van in totaal 11.5 kilometer.

(bron)

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10181
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [I] E078 Grosseto - Fano

Bericht door vynkce » vr 09 dec 2011, 9:57

Is er ergens ook een fatsoenlijk overzicht welke delen nu al volledig uitgebouwd zijn? Ik heb de indruk dat zowel Google Maps als Viamichelin niet het juiste plaatje weergeven...

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20686
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I] E078 Grosseto - Fano

Bericht door Pino » vr 09 dec 2011, 10:40

^^ Zie mijn eerste post. Volg de link naar de projectpagina en dan klikken op "Tracciato" voor een kaartje en op "Elenco dei lavori" voor een spreadsheet met beschrijvingen per deelproject.

De projectpagina is bijgewerkt tot november 2011, dus de opening van afgelopen week staat nog niet verwerkt (staat omschreven als "in bouw, 100% voltooid").

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10181
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [I] E078 Grosseto - Fano

Bericht door vynkce » vr 09 dec 2011, 12:44

Bedankt! ;)

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20686
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I][E078] Grosseto - Fano

Bericht door Pino » di 29 sep 2020, 13:25

Er is weer eens hoop voor de Galleria della Guinza, de tunnel-SNUP in de E78.

Ter herinnering: de expresweg SS73bis, vanaf Fano aan de Adriatische kust naar het westen, had door moeten lopen naar de SS3bis/E45 in de buurt van Sansepolcro. Nabij het dorp Guinza zou de route over de Apennijnen-hoofdkam gaan, met een tunnel van zes kilometer (lokatie). De eerste buis daarvan en de oostelijke toevoer zijn in 2004 al afgerond, maar de weg is nooit geopend doordat de westelijke toevoer vanaf de E45 maar nooit van de grond kwam.

Voor dat laatste stuk is men nu weer actief aan het plannen, in de verwachting dat er ook wel geld beschikbaar zal zijn om het gat snel daarna daadwerkelijk te kunnen bouwen en de eerste buis van de tunnel te finaliseren. Verdubbeling van de tunnel is voor daarná voorzien, waarbij men blijkbaar ook nadenkt over opties om de E78 eerst in één richting te openen, tijdens de uitvoering van de verdubbeling.

https://www.stradeeautostrade.it/notizi ... -della-e78