[R002] Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Actuele grote projecten

Moderator: Moderatoren

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10306
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

[R002] Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door vynkce » ma 25 feb 2008, 10:59

De Redactie (25-2-2008) schreef:"Wase industrie vergt betere infrastructuur"

26 bedrijfsleiders uit het Waasland hebben de Wase politici opgeroepen om snel een beslissing te nemen over de aanleg van een extra Noord-Zuidverbinding tussen de E17 en de E34. De Wase industriëlen schreven een open brief aan de politici. Daarin willen ze duidelijk maken dat de dagelijkse lange files op de E17 van Antwerpen naar Gent, vooral rond Haasdonk, de bedrijven in het Waasland dreigen te verstikken.
"Er is duidelijk een capaciteitsprobleem", zegt Dirk Bulteel van Voka Antwerpen-Waasland. "Dat zorgt nu al voor overdruk. En we willen naar de toekomst kijken, met de ontwikkeling van de Waaslandhaven en bijkomende industrieterreinen." "De verstikkende fileproblemen gaan zeker een negatieve weerslag hebben op de aantrekkingskracht van onze regio", aldus nog Bulteel. Er loopt op dit moment een mobiliteitsstudie in opdracht van de Wase burgemeesters. Binnenkort moeten de resultaten daarvan bekend zijn. De bedrijfsleiders hopen dat voor Pasen de beslissing valt over een extra Noord-Zuidverbinding.
De bedrijfsleiders hebben wat mij betreft zeker een punt, het is mij alleen niet zo duidelijk wat ze nu precies willen. Men gebruikt de term "noord-zuidverbinding" is dit een gewone gewestweg of zien ze het liefst een expresweg/snelweg verschijnen? Waarschijnlijk zal dit wel onderzocht zijn in hun studie, hopelijk worden de resultaten snel vrijgegeven.

Rien
verkeersader
Berichten: 943
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:40
Locatie: Brussel & Sint-Truiden
Contacteer:

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Rien » ma 25 feb 2008, 13:38

De term "Noord-Zuidverbinding" lijkt wel erg in trek om projecten te benoemen die eens sterk gecontesteerde autosnelwegprojecten waren. :roll:

denne007
autoweg
Berichten: 1358
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door denne007 » ma 25 feb 2008, 16:44

lijkt mij meer op de R2 dan

Mikhail
expressweg
Berichten: 3257
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Mikhail » wo 27 feb 2008, 19:15

Inderdaad ik denk dan ook direct aan het doortrekken van de R2 naar de E17, wat niet zo moeilijk kan zijn. Want dan kan men van de E17 rechtstreeks naar de R2 rijden, voordat men zich vastrijdt voor de Kennedytunnel
****

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10938
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Willem » wo 27 feb 2008, 21:34

Ligt er niet al ergens een plan met het exacte trace voor de doortrekking van de R2 naar de E17?

denne007
autoweg
Berichten: 1358
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door denne007 » wo 27 feb 2008, 23:00

voor de R2 tussen de E34 (haven) en de E17 zei R4 onlangs nog dat er vage plannen zijn. De rest wil men niet aanleggen omdat ze onder de schelde doormoeten (te duur)

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10306
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Alfa » wo 27 feb 2008, 23:34

Het geplande tracé over het grondgebied van de gemeente Kruibeke is allesinds geschrapt. Onze bebaarde vriend burgemeester Denert heeft dit voor mekaar gekregen.
Laatst gewijzigd door Alfa op do 11 sep 2008, 21:36, 1 keer totaal gewijzigd.

Medianieuws

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Medianieuws » vr 09 mei 2008, 9:32

Gazet van Antwerpen schreef:Waasland biedt oplossing voor files rond Antwerpen

Parallelwegen naast de E17 tussen Sint-Niklaas en Zwijndrecht en naast de E34 tussen Moerbeke en Antwerpen moeten het Waasland en onrechtstreeks ook Antwerpen behoeden van een verkeersinfarct. Ook een aangepast tolbeleid om de capaciteit van de drie toegangen tot Antwerpen zo efficiënt mogelijk te verdelen, maakt deel uit van die strategie. De burgemeesters van het Waasland namen hierover gisteren een eensgezind standpunt in. Dat komt er op basis van een gedetailleerde studie van de huidige en verwachte verkeersstromen in het Waasland. Die wordt in belangrijke mate mee bepaald door de ontwikkeling van de Waaslandhaven maar ook van het doorgaand internationaal verkeer op de E17. Die laatste slibt tegenwoordig zowat dagelijks dicht. Met in het achterhoofd de verdere uitbreidingsplannen van de Antwerpse haven op Linkeroever werd een strategie naar 2020 toe opgesteld.

Bij het bepalen van die strategie werd rekening gehouden met al besliste maatregelen:
  • de aanleg van de Oosterweelverbinding
  • het verbod op vrachtverkeer door de Kennedytunnel als de Oosterweelverbinding af is
  • de verdubbeling van de Scheldebrug in Temse
  • de aanleg van een bijkomende afrit Sint-Niklaas Oost (Oosttangent) op de E17 in Sint-Niklaas
  • de verbeteringen aan de ring R4 te Gent-Zeehaven.
De al decennia omstreden Grote Ring door het Waasland komt er maar half. Het gaat om een aangepast traject tussen de N70 in Beveren noordwaarts naar de E34 in combinatie met de nieuwe afrit Sint-Niklaas Oost op de E17 in het zuiden.

Medianieuws

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Medianieuws » za 07 jun 2008, 15:52

VOKA 08-05-08 schreef:Voorgestelde noord-zuidverbinding slechts begin
Voorgestelde noord-zuidverbinding is een begin, maar geen definitieve oplossing

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland ondersteunt de beslissing van Wase burgemeesters tot infrastructurele ingrepen ter verbetering van de Wase mobiliteit, maar roept op om een maximale reservatieruimte te voorzien voor een echte Wase noord-zuidverbinding. Vandaag werd er eindelijk gehoor gegeven aan de jarenlange noodkreet vanuit het bedrijfsleven om de structurele mobiliteitsproblemen in de regio aan te pakken. Vanmorgen maakten de Wase burgemeesters bekend dat er werk zal gemaakt worden van een noord-zuidverbinding. Toch is nu reeds duidelijk dat de gekozen oplossing voor de bedrijfswereld onvoldoende is. De Wase burgemeesters en politici tonen met de genomen beslissing de wil tot politieke moed. Evenwel wenst Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland enige bedenkingen en wensen te formuleren rond de genomen beslissingen. Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland betreurt dat niet wordt gekozen om de oorspronkelijk geplande noord-zuidverbinding (de zgn. “Grote Ring”) te realiseren. Want naast het verbeteren van de leefbaarheid van de woonkernen zou men ook maximaal oog moeten hebben voor een economische realiteit.
Het huidige politieke compromis is een mix van elementen waarvan de vlotheid van doorstroming in vraag kan worden gesteld. De hier besliste noord-zuidverbinding houdt een combinatie in van de oostelijke tangent in Sint-Niklaas, een herprofilering van de N70 en een rechtstreekse verbinding N70-E34. Voor dit traject kiest men voor een 2x1-baanvak en ronde punten. Dit is voor Voka onbegrijpelijk en kan enkel aanvaard worden als begin van een oplossing. Een 2x2-baanvak is niet alleen wenselijk voor een betere verkeersdoorstroming maar ook voor een betere verkeersveiligheid. De huidige oplossing betekent immers dat bij een calamiteit op de E17 personen- en vrachtwagens nu op éénzelfde baanvak zullen rijden. De nodige extra budgettaire middelen voor realisatie van een 2x2 i.p.v. 2x1-baanvak zijn proportioneel verwaarloosbaar. Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland vraagt dan ook met aandrang om reeds nu voldoende reservatieruimte te voorzien om - in functie van de economische ontwikkeling - een grotere wegcapaciteit op termijn mogelijk te maken. Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland eist tevens dat de reservatiestrook van het ontbrekende stuk van de “Grote Ring”, zijnde Haasdonk - N70, maximaal wordt gevrijwaard.
Positief is dat ook gekozen wordt om de capaciteit van de E17 te vergroten door de creatie van parallelwegen tussen Sint-Niklaas en Zwijndrecht. Met dit laatste wordt ook voldoende lokale doorstroming gegarandeerd en blijft de afrit Haasdonk open. Tevens wordt een bijkomende op- en afrit ter hoogte van Kruibeke voorzien en vergroot de realisatie van een parallelweg de kans om een bijkomende oprit TTS richting Antwerpen op een veilige manier te verwezenlijken. Voka – Antwerpen-Waasland vraagt bij de realisatie ook voldoende aandacht te besteden voor een vlotte en veilige aansluiting van de parallelwegen richting Kennedytunnel en doorstroming van het vrachtverkeer richting Oosterweelverbinding. Ervaring leert dat eensgezindheid een eerste stap is om Brussel te overtuigen budgettaire middelen vrij te maken voor nieuwe infrastructuurwerken (cfr. Scheldebrug te Temse). We willen hierbij nogmaals herhalen dat de toekomst van het Waasland in ruime mate afhankelijk is van een oplossing voor de huidige en toekomstige mobiliteitsstromen. Naast de beschikbaarheid van industrieterreinen en een stimulerende fiscaliteit is de optimale ontsluiting van een regio van primordiaal belang. Alleen zo kan de welvaart en het welzijn worden verzekerd.
Vandaag slibt het Waasland langzaam maar zeker dicht. De files richting Antwerpen worden elke dag langer. Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland is dan ook sinds jaren vragende partij tot realisatie van een aantal missing links waaronder een rechtstreekse noord-zuidverbinding tussen de E17 en de N49/E34 (de zgn. “Grote Ring”). Het ontbreken hiervan is een bedreiging voor de economische ontwikkeling van de regio waar de toenemende impact van de Waaslandhaven niet genoeg kan worden onderstreept. Als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven is Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland dan ook bereid aan het politiek compromis haar steun te verlenen en hoopt samen met de Wase politici dat de gekozen oplossingen - inclusief maximale reservatieruimte - zo vlug mogelijk worden uitgevoerd.

denne007
autoweg
Berichten: 1358
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door denne007 » za 07 jun 2008, 18:21

^^ blijkbaar is iedereen vragende partij voor die extra verbinding wat is het probleem dan?

gica88
zandpaadje
Berichten: 6
Lid geworden op: za 14 jun 2008, 13:19
Locatie: Beveren

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door gica88 » za 14 jun 2008, 13:32

Die extra verbinding in het Waasland lost de Antwerpse en de Wase files niet op. Alleen zou de haven iets gemakkelijker te bereiken zijn. Dit is uitgebreid onderzocht!! Het Waasland en Antwerpen zou bijna evenveel files blijven kennen.

Er is al een lange strijd bezig tegen deze overbodige noord-zuid autosnelweg door bewoners van het Waasland.

Hieronder een perstekst van een consensus die hierover in het Waasland aan het groeien is.



PERSMEDEDELING
(verkorte versie)

MOBILITEIT OVER DE WEG IN HET WAASLAND


Op aangeven van de Wase Burgemeesters besliste het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (I.C.W.) in 2006 om een studie te laten uitvoeren naar de mobiliteit over de weg in het Waasland. Voor het uitwerken van de studieopdracht werd en wordt nauw samengewerkt met het Provinciebestuur en het Vlaamse Gewest (Departement Mobiliteit en Openbare Werken en Agentschap Infrastructuur).

De studie heeft als doel:
• de voornaamste actuele en in de toekomst verwachte mobiliteitsstromen in de regio Waasland in kaart te brengen, samen met de actuele en verwachte knelpunten daarin;
• oplossingen voor te stellen voor het wegwerken of minimaliseren van deze knelpunten; hierbij worden de voor- en nadelen mee in rekening gebracht.
In het tweede deel van de studie dienen oplossingen uit het deel één verder uitgewerkt. Het kan gaan om het aanpassen van bestaande infrastructuren en/of het aanleggen van nieuwe infrastructuur.
Planhorizon van de studie is 2020.
Opdrachthouder van de studie is het studiebureau Vectris uit Leuven.
De simulaties werden gemaakt met het Verkeersmodel van het Vlaamse gewest.


In een eerste stap werden de voornaamste ontwikkelingen in het Waasland inzake wonen en werken en de mobiliteitseffecten daarvan in kaart gebracht en vertaald in economische groeiscenario’s planhorizon 2020.

Daarna werd een infrastructuurscenario planhorizon 2020 uitgewerkt. Dit omvat het inbrengen in het Vervoersmodel van alle geplande ingrepen, zoals de Oosterweelverbinding, de ontdubbeling van de brug van Temse, de voltooiing van de ring van Sint-Niklaas, de werken aan de ring van Gent, de ontsluiting van de Waaslandhaven volgens het strategisch plan, de vooropgestelde modal split, … Er wordt dus in het model vertrokken van het idee dat tegen 2020 al deze geplande ingrepen ook werkelijkheid zullen zijn.

Vervolgens werkte het studiebureau Mint (het studiebureau dat in opdracht van de Vlaamse overheid de modelberekeningen uitvoert) volgende zaken uit:
• huidige verkeersstromen (als calibratie van het model);
• toekomstige verkeersstromen in 2020;
• verschilplots: toekomstige verkeersstromen versus de huidige stromen;
• belastingplots: belasting van het wegennet versus maximale capaciteit van het wegennet.

Uit de doorrekening van de toekomstige verkeersstromen in het infrastructuurscenario 2020 bleek dat er, ondanks alle besliste ingrepen, zich nog steeds problemen zullen voordoen, zowel op het vlak van de verkeersleefbaarheid als op het vlak van congestie.
Dit leidde tot een eerste reeks aanbevelingen.


Om de resterende problemen in 2020, na uitvoering van alle infrastructuurwerken op te lossen werden een beperkt aantal mogelijke infrastructurele ingrepen en bijsturingen van het Wase wegennet afgelijnd. Die mogelijke ingrepen werden dan vervolgens via de modelmatige berekeningen getoetst op hun verdiensten inzake de afwikkeling van het toekomstig verkeer in de regio.
Als mogelijke oplossingen werden zo zes scenario’s uitgetekend en mee in het Vervoersmodel gebracht.
Deze scenario’s komen bovenop het “beslist beleid”, d.w.z. de Oosterweeltunnel/brug, verdubbeling van de Scheldebrug te Temse, Oosttangent te Sint-Niklaas, verbetering R4 te Gent-zeehaven,…

Na doorrekening van deze zes scenario’s in het Vervoersmodel werden combinaties van de verschillende scenario’s doorgerekend, om zo tot een “beste koop” te komen.

Op basis van al deze gegevens besliste het Directiecomité van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas en het Waas burgemeestersoverleg op resp. 7 en 8 mei 2008 als volgt:

Vertrekkende vanuit de verwachte demografische en economische groei, en rekening houdende met een “infrastructuurscenario 2020” waarin wordt aangenomen dat alle genomen beslissingen m.b.t. infrastructuur in en om het Waasland zullen zijn uitgevoerd, werd vastgesteld dat zich in 2020 in het Waasland nog steeds verkeersproblemen zullen voordoen, zowel op het vlak van verkeersleefbaarheid als op het vlak van congestie.

Om hieraan het hoofd te bieden wordt de volgende combinatie van oplossingen voorgesteld:

1. Het voorzien van een dubbele kamstructuur in het Waasland door de aanleg van parallelwegen langs de E 17 (tussen Sint-Niklaas en Zwijndrecht) en langs de E 34 (tussen Moerbeke en Antwerpen) en de nodige aansluitingen. Op deze wijze wordt het regionaal verkeer beter gedraineerd naar het hoofdwegennet en worden de kernen ontlast.

2. Het aanleggen van een noordelijke verbinding tussen de N 70 (vanaf het bedrijventerrein Doornpark in Beveren) en de Waaslandhaven (met aansluiting op de verkeerswisselaar E 34 – N 451).

3. De capaciteitsproblemen aan de (tolvrije) Kennedytunnel enerzijds en de ondermaatse benutting van de Liefkenshoektunnel en de Oosterweelverbinding (beiden met tol) anderzijds is een probleem dat op Vlaams niveau moet worden opgelost. Vanuit het Waasland wordt gepleit voor een selectieve tol waarbij het “lange afstandsverkeer” op de drie verbindingen (een vorm van) tol betaalt, maar het “plaatselijk” verkeer tussen het Waasland en het Antwerpse vrijstelling geniet.

Volgende scenario’s blijken ontoereikende oplossingen te zijn voor het verbeteren van de verkeerssituatie in het Waasland:

1. De doortrekking van de N 41; er is wel een plaatselijke oplossing nodig ondermeer voor de Hoge Bokstraat in Sint-Niklaas en de bedrijvenzone van Stekene.

2. De doortrekking van de R 2 vanaf de E 34 tot aan de E 17.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10306
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door vynkce » za 14 jun 2008, 13:54

Een doortrekking van de R2 tot aan de E17 zal sowieso de Liefkenshoektunnel beter bereikbaar maken voor het snelwegverkeer. Als er eenmaal tol geheven gaat worden op de Oosterweelverbinding en de Kennedytunnel verboden zal worden voor vrachtverkeer kan er een betere spreiding ontstaan van het doorgaande verkeer. Als Nederland tegen 2013 ook nog zijn A4 afwerkt past dit allemaal in een mooi afgewerkt plaatje. Tegelijk zal een snelwegverbinding doorheen het Waasland het zware vrachtverkeer opvangen dat nu nog zijn weg zoekt langs binnendoor wegen en kan de weg wel degelijk een voordeel opleveren voor de plaatselijke situatie. Met het nieuwe Deurganckdok dat nog lang niet aan zijn maximumcapaciteit zit komt er nog veel meer verkeer bij dat gebruik gaat maken van de E17, E34/N49 en de R2 (al dan niet doorgetrokken). Een doortrekking kan ook hier een nuttig steentje bijdragen!
Een nieuwe R2 doorheen het Waasland zal echter maar weinig invloed hebben op de verkeersproblemen op de Antwerpse ring (R1) die zich vooral situeren ten oosten van de stad. (E19-E313-E34). Een afwerking van de Nederlandse A4 kan dit volgens mij toch wat veranderen. Zeker na afwerking van de Oosterweelverbinding en het verbod in de Kennedytunnel voor vrachtwagens. Autoverkeer zal echter massaal gebruik blijven maken van die Kennedytunnel. Deze blijft namelijk tolvrij én vrij van vrachtwagens, dat is gewoon het paradijs dan. :)

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36660
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Rene » za 14 jun 2008, 15:58

gica88 schreef:Die extra verbinding in het Waasland lost de Antwerpse en de Wase files niet op.
En dan nog,al zou je er als onderdeel van het totaal pakket zoals Vynkce dat schetst maar 70% van de files mee kunnen oplossen.
Dat is altijd nog ontelbaar veel keer meer dan de 0,0000000000005% die je bereikt met miljardeninvesteringen in OV cum annexis.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door R4 » zo 15 jun 2008, 16:06

Het zal eerder files verplaatsen zijn in plaats van oplossen.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Medianieuws

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Medianieuws » do 19 jun 2008, 16:04

De Standaard schreef:Actiecomité tegen Grote Ring haalt na 25 jaar slag thuis
Plannen voor snelweg door Waasland opgeborgen

HAASDONK - 'Eigenlijk zijn we overbodig geworden: de Grote Ring komt er niet.' Het comité dat een kwarteeuw geleden werd opgericht tegen de aanleg van de noord-zuidautosnelweg door het Waasland, heeft naar eigen zeggen zijn slag thuisgehaald. Het actiecomité Neen aan de Grote Ring, kortweg het Ringcomité, onthaalt het mobiliteitscompromis van de Wase burgemeesters 'vrij positief'. Daarin wordt afgestapt van het idee van de Grote Ring, zeg maar de rechtstreekse noord-zuidverbinding tussen de E17-autosnelweg en de E34-expresweg. 'De Grote Ring zal er niet komen', glundert Gilbert Cant, die 25 jaar geleden mee aan de wieg van het Ringcomité stond. 'Wel wordt voorgesteld het fileleed in onze streek op te lossen door naast de E34 en E17 bijkomende parallelwegen aan te leggen. Ook komt er een kleinschalige verbinding tussen de N70 en de E34.' Concreet komen er parallelwegen langs de E17, tussen Sint-Niklaas en Zwijndrecht, en langs de E34, tussen Moerbeke en Antwerpen. De oprit Haasdonk op de E17 blijft open, met aansluiting op de parallelweg. Zo wordt het regionaal verkeer beter richting hoofdwegen geleid en worden de kernen ontlast, wat de leefbaarheid ten goede komt. De verbinding N70-E34 omvat de aanleg van een noordelijke verbinding tussen de N70, vanaf het Doornpark in Beveren, en de Waaslandhaven, met aansluiting op de verkeerswisselaar E34-N451. Dat zal een gunstig effect hebben op de ontlasting van de N70 en het hele stedelijk gebied Beveren. Het verkeer op de N451 zal sterk verminderen en dat komt ten goede van de dorpskernen van Vrasene en Nieuwkerken. Het actiecomité kan zich vinden in de voorstellen. 'Het compromis betekent geen nieuwe autosnelwegen door open ruimte, en dat wordt ten zeerste toegejuicht. Er komt wel meer beton, maar voornamelijk gebundeld rond de bestaande autosnelwegen om de steeds maar aangroeiende files in het Waasland aan te pakken.'
Over de kleinschalige verbinding N70-E34, bestaande uit twee keer één rijvak: 'We zagen natuurlijk liever geen nieuwe weg, maar vinden dit voorstel toch bespreekbaar. Er moet een tracé worden gezocht, waarbij het milieu-impact in de ruime zin minimaal is. De buurtbewoners moeten ook inspraak krijgen.' Gilbert Cant merkt op dat 25 jaar strijd - met in het begin betogingen, kabinetsbezoeken en protestacties - hun effect hebben gesorteerd. 'We zijn eigenlijk overbodig geworden. Niet dat we onmiddellijk verdwijnen, we volgen de plannen op de voet. Zo is er in het voorbereidend onderzoek iets te weinig aandacht gegaan naar de rol van openbaar vervoer en de fiets. Ook vragen we garanties dat de dorpscentra echt verkeersluw zullen worden.'

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20524
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door waldo79 » do 19 jun 2008, 16:09

Je reinste NIMBY club dus :x

Medianieuws

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Medianieuws » vr 22 aug 2008, 9:52

[quote="Gazet van Antwerpen 22-8-08""]Haven pleit voor volwaardige snelweg tussen R2 en E17

Net voor de zomer pakte het Waasland uit met voorstellen om de mobiliteitsproblemen op te lossen. Het gaat daarbij om parallelwegen en een kleinschalige verbinding expresweg-N70. "Maar dat is absoluut geen oplossing", bezweert de koepel van havenwerkgevers, Alfaport. "Deze problemen los je niet op met een lokale benadering. Strooi de mensen toch geen zand in de ogen. Een snelwegverbinding E17-Liefkenshoek blijft noodzakelijk."

Voorzitter Roger Roels en afgevaardigd bestuurder Rudi De Meyer omzwachtelen hun mening niet over de Vectris-studie waar een aantal Wase gemeenten in mei enthousiast op reageerde. Daarin werd voorgesteld het verkeer op de E17 af te romen door het lokale verkeer naar (nog aan te leggen) parallelwegen te lokken. Voorts zou een nieuwe weg met twee keer één baanvak worden aangelegd tussen Liefkenshoek en de oude baan Antwerpen-Gent (N70). En dus zeker niet de snelwegverbinding Liefkenshoek - E17.
"Wij zijn uiteraard bekommerd om de leefbaarheid en de mobiliteitsproblemen in onze regio" verzekert Roger Roels. "Wij staan achter alle initiatieven om het spoor en binnenvaart te stimuleren. Bedoeling is ooit naar een verkeersverhouding te komen van 40/40/20: 40% wegvervoer, 40% binnenvaart en 20% spoor. Maar dan zullen spoor en binnenvaart nog een serieus tandje mogen bijsteken."
"Maar hoe serieus we daar ook op aansturen, het absolute aantal vrachtwagens zal door de economische groei nog blijven toenemen. Zelfs als we dat marktaandeel onder de 40% zouden krijgen", stellen ze. "De snel groeiende verkeersstromen rond Antwerpen hebben absoluut niet alleen te maken met de haven. Verre van! Het belangrijkste deel is transit door de Antwerpse regio en Vlaanderen. Cru gezegd: als Rotterdam en Zeebrugge groeien, dan merken wij dat ook hier op de ring van Antwerpen." "Precies daarom doen we vanuit Alfaport uitdrukkelijk een oproep: stop met 'oplossingen' vanuit een lokale benadering. De enige zinvolle benadering kan alleen maar vanuit een helikopterperspectief. Als Alfaport bekijken we alles uiteraard vanuit de haven. Wij dringen er op aan om de zaken ruimer te bekijken vanuit het logistiek-Vlaanderenperspectief. Dat is toch waar de Vlaamse overheid op in zet!"

"Voorstellen zijn ontoereikend"
"Vanuit die vaststelling betreuren we deze Wase studie. Wat de Wase gemeenten voorstellen, is géén oplossing. Het is geen oplossing voor het transitverkeer, geen oplossing voor het havenverkeer, het is geen oplossing voor het Waasland! Volgens ons moet de verbinding Liefkenshoek-E17 er komen. De voorgestelde éénbaansweg naar de baan Antwerpen-Gent is totaal ontoereikend voor de haven of het transitverkeer. Gaan we daar dan het havenverkeer van de ene verkeerslichten naar de andere laten rijden? Bovendien zou dit nog de verkeersdruk doen toenemen op het toekomstige Sint-Anna knooppunt bij de Oosterweelverbinding. Wij zijn tegenstanders van dit voorstel; dit is het unanieme standpunt van Alfaport. Onze contacten met de logistieke en transportsectoren leren dat men daar hetzelfde denkt", zeggen Roger Roels en Rudi De Meyer. "Nog terzijde: een vierde van de havenarbeiders en een derde van de logistieke arbeiders in de haven worden door het Waasland geleverd".
"Wij pleiten dus onomwonden voor het 'historisch tracé E17-Liefkenshoek'. Alleen die verbinding -die 10 jaar geleden geraamd werd op 62,5miljoen euro- heeft de nodige rendementsgaranties.


[/quote]

denne007
autoweg
Berichten: 1358
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door denne007 » vr 22 aug 2008, 18:14

ik geef ze wel 100 procent gelijk. Wat als Deurganckdok volledig operationeel is en eventueel het Saeftinghedok gegraven wordt? Als ze dan erger willen voorkomen moeten ze nu beginnen werken aan de oplossingen ervoor = doortrekken van de R2!

orionpax
verkeersader
Berichten: 572
Lid geworden op: ma 26 nov 2007, 11:04
Locatie: Eindhoven

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door orionpax » di 02 sep 2008, 22:12

Het saeftinge dok wat in tekening tot in NL liep zal daar waarschijnlijk NOOIT komen. ;)

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10306
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door vynkce » di 02 sep 2008, 22:16

^^ Dat is het Baalhoekkanaal, het Saeftinghedok komt dwars over het dorp Doel heen.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15215
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Via » wo 03 sep 2008, 11:39

Zouden ze niet eerst dat Doeldok in gebruik nemen voor ze weer een nieuw aan gaan leggen?

denne007
autoweg
Berichten: 1358
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door denne007 » wo 03 sep 2008, 21:13

het doeldok heeft schuine wanden (oorspronkelijk voor de petrochemie) en dus niet bruikbaar als containerterminal of zo. Het doeldok word gedempt met het baggerslib uit het deurgangdok.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3257
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Mikhail » vr 03 okt 2008, 14:21

Ik heb er geen woorden voor... Wat lost men op door het lokaal verkeer, naar de snelweg te sturen (die al oververzadigd zit) en daar op de parallelwegen via nog meer extra verkeer de snelweg opstuurt...Achja, ik ben voor een snelweg 2x2 E17-R2, en ik ben lang niet de enigste denk ik, wat lost je op met een 2x1 wegverbinding tussen de N70 en de N49-E34? Nix, ne rien! Enkel ga je daar extra verkeer over een lokale weg sturen...
****

Medianieuws

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Medianieuws » do 02 apr 2009, 12:11

Het Nieuwsblad 02-04-2009 schreef:Zwijndrecht kant zich tegen parallelwegen naast E17

ZWIJNDRECHT - De burgemeester van Zwijndrecht is niet te vinden voor de aanleg van parallelwegen naast de E17, tussen Sint-Niklaas en zijn gemeente. Als alternatief schuift hij een verbindingsweg tussen de E17 en Liefkenshoektunnel naar voor.
De Wase burgemeesters deden bij de Vlaamse overheid een voorstel om het mobiliteitsprobleem in de regio te verhelpen. Als oplossing voor het fileleed op de E17 Gent-Antwerpen stellen ze voor om parallelwegen te creëren. Dat is niet naar de zin van de Zwijndrechtse burgemeester Willy Minnebo (Groen!).

'De nieuwe wegen zijn weliswaar bestemd voor lokaal verkeer maar worden ook een belangrijke sluikweg', zegt Minnebo. 'Wanneer de E17 richting Antwerpen dichtslibt, loopt de verkeersstroom onvermijdelijk over op de parallelweg. Chauffeurs rijden dan tot in Zwijndrecht en zoeken vervolgens hun weg door de dorpskom. Op die manier wordt het probleem verplaatst, zonder het op te lossen en er ontstaat een nieuwe flessenhals in Zwijndrecht.'

Willy Minnebo was niet betrokken bij het overleg van de Wase burgemeesters, omdat Zwijndrecht juist over de grens met de provincie Antwerpen ligt. Burgemeester Minnebo schuift als alternatief de verbinding tussen de E17 en de Liefkenshoektunnel naar voren.

'Deze verbinding beantwoordt perfect aan de verkeerslogica. Een belangrijk deel van het verkeer wordt dan al voor de files afgeleid in noordelijke richting, zodat de druk op de verkeersstroom richting Kennedytunnel afneemt. Het doorgaand verkeer blijft op deze manier ook waar het thuishoort, op de snelwegen en niet in de dorpskom', benadrukt de burgemeester

Mikhail
expressweg
Berichten: 3257
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Mikhail » do 02 apr 2009, 22:27

Goed gesproken, klopt als een bus!
****

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door tovm74 » vr 03 apr 2009, 8:57

Hij stelt tenminste een alternatief voor, en dat voor een burgemeester van groen! :blauweduim:
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36660
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Rene » vr 03 apr 2009, 9:33

Dat heet eigen straatje schoonvegen. Want hij weet heel goed dat als het op dat alternatief aankomt, zijn partij in andere gremia gaat stijgeren.
En zo kun je tactisch proberen om beiden tegen te houden...

Medianieuws

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Medianieuws » za 06 jun 2009, 11:08

Het Nieuwsblad 06-06-2009 schreef:Nu het probleem-Temsebrug is opgelost, wacht de 'Wase' E17 richting Antwerpen

SINT-NIKLAAS - Als er vorige vrijdag een bom op Temse zou gegooid zijn, had zowat de helft van de Oost-Vlaamse kandidaten voor de verkiezingen van morgen, zondag, het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. Alle lokale kanonnen op de kieslijsten stonden te glunderen bij de opening van de Temsebrug. Ze moesten er wel zijn, met de stembusslag in het vooruitzicht, want dit was een van de grootste afspraken in het Waasland sinds mensenheugenis.
Al decennia mekkerden de Waaslanders, op weg naar hun werk in Brussel, over files aan de oude Temsebrug over de Schelde. En kijk, één week voor de verkiezingen - die datum is uiteraard louter toeval - ging de tweede Temsebrug open. Volledig uit te sluiten zijn ze niet, de files, maar ze worden wel verminderd in aantal.

Daarmee is lang niet alle verkeersleed in het Waasland opgelost. Dagelijks staan duizenden chauffeurs stil op de E17 richting Antwerpen. Laat die misnoegde automobilisten dan het openbaar vervoer nemen, denkt u misschien. Een Sint-Niklazenaar die in Antwerpen-centrum werkt, is inderdaad gek als hij niet de trein neemt. Maar waarom is er nog geen enkele politicus in geslaagd de NMBS ervan te overtuigen dat de verbinding Sint-Niklaas-Brussel moet worden opgewaardeerd? Wie rechtstreeks naar onze hoofdstad wil sporen, moest in het verleden vijftien en nu nog steeds tien minuten wachten in een stilstaande trein in Dendermonde.

Terug naar die sakkerende bestuurder in de auto op de E17. Een jaar geleden legden de Wase burgemeesters een oplossing voor het fileprobleem op tafel: leg parallelwegen aan langs de E17, tussen Sint-Niklaas en Zwijndrecht, en langs de E34, tussen Moerbeke-Waas en Antwerpen, en creëer een 'Beverse' verbinding tussen de N70 en E34. Zo wordt het regionaal verkeer beter richting hoofdwegen geleid en worden de kernen ontlast, wat de leefbaarheid ten goede komt. Tot nog toe is het document dode letter geweest. Aan onze toekomstige streekparlementsleden: vraag die beleidsvisie eens op. Dan kunt u misschien over enkele jaren glunderend enkele nieuwe wegen openen, zo - laat ons raden - vlak voor de verkiezingen.

Medianieuws

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door Medianieuws » vr 03 jul 2009, 15:21

Het Nieuwsblad 03-07-2009 schreef:Betere verbinding tussen E17 en E34

STEKENE - Er moet dringend een betere verbinding komen tussen de autosnelweg E17 die Sint-Niklaas dwarst en de E34 die Stekene passeert. Dat zegt de Kamer van Koophandel Antwerpen/Waasland. Het verkeer dreigt nog steeds muurvast te geraken als de bestaande situatie blijft aanslepen. Momenteel is het nog te lastig om van de ene snelweg naar de andere te rijden.
Daarnaast vraagt de Kamer de snelle realisatie van een tweede zeesluis voor de Waaslandhaven tegen 2014 en een efficiënte ontwikkeling van Saeftinghedok. Verder moet er nog heel wat gebeuren om het transport dat in de haven arriveert zo doeltreffend mogelijk te begeleiden naar zijn bestemming.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10306
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Extra verbinding tussen E17 en E34 Waasland?

Bericht door vynkce » ma 26 okt 2009, 16:24

De Tijd 24-10-2009 schreef:De weg naar de Liefkenshoektunnel, aub
Waarom de directe verbinding naar de Liefkenshoektunnel er nooit kwam en het tolgeld niet meteen kan worden afgeschaft

'In godsnaam, maak de Liefkenshoektunnel beter bereikbaar en schaf het tolgeld af!' Het is het ei van Columbus voor het Antwerpse verkeersimbroglio volgens vele, al dan niet zelfverklaarde, mobiliteitsexperts. Heeft men daar dan echt niet eerder aan gedacht? En belangrijker, zijn de fileperikelen daarmee van de baan? Zoals altijd is het niet zo simpel als gedacht. Een speurtocht naar de antwoorden langs de E17 en de Antwerpse ring.

Haasdonk, 26 maart 1988. Zo'n duizend betogers verzamelen aan de berm van de E17. De rijkswacht is er, met gesloten helmen en schilden. Boeren zwaaien met hun 'Drietand'-vlaggen, broederlijk naast vakbondsafgevaardigden en Agalev'ers. De jonge politici Freddy Willockx (SP), Marc Van de Vijver (CVP) en Antoine Denert (Volksunie) staan op de eerste rij. Naast hen iemand met een bord met daarop de toenmalige Vlaamse gemeenschapsminister van Ruimtelijke Ordening, Ward Beysen (PVV), getekend met een ring door zijn neus. 'Beysen, steek hem maar door uw neus', luidt de tekst.
De liberaal is de gebeten hond. Hij wil de expresweg A11 (intussen E34) verbinden met de E17, dwars door het Waasland. Van dat tracé is al decennia sprake als schakel van wat ooit 'de Grote Antwerpse ring' (R2) zou moeten worden, een tracé van Kallo in het noordwesten van Antwerpen over de E17 en de E19 tot in Ranst aan de aansluiting met de E313. Al in 1958 stond die R2 ingedeeld als 'snelweg', later kwam hij voor op de gewestplannen.
De betogers zien de komst van die snelweg door hun regio niet zitten. Op de plek waar de 'Wase ring' is voorzien, planten ze 120 bomen. Met de boompjesactie worden de protestacties van het comité 'Neen tegen de ring' gefinancierd. De acties werpen vruchten af. De noodkreet bereikt Brussel. Op 17 oktober 1988, tijdens de laatste vergadering van de Vlaamse executieve Geens III, vangt Beysen bot met zijn plannen voor de verbindingsweg. Vooral de CVP blijft dwarsliggen. De liberaal is ontgoocheld en wedt dat hij ooit zijn gelijk zal halen. 'Men is Antwerpen aan het versmachten. Nu al ontvluchten tal van kleine ondernemingen de stad, op zoek naar industrieterreinen buiten de metropool', mort Beysen profetisch.

Laatste keer
30 juni 2008. De 'polyvalente zaal' in Haasdonk. De oud-strijders van het comité 'Neen tegen de ring' komen nog één keer bijeen. Hun comité is overbodig geworden, is de boodschap. 'Onze strijd is gestreden. De grote ring komt er niet', zegt Gilbert Cant, die in 1983 als 27-jarige aan de wieg van het ringcomité stond. Willockx - net als Denert en Van de Vijver intussen burgemeester - heeft hem net de resultaten van een mobiliteitsstudie bezorgd. 'Er komt geen grootschalige nieuwe infrastructuur, met alle landschappelijke, landbouw- en natuurgevolgen van dien, met name de grote ring wordt niet weerhouden', schrijft Willockx opgelucht.
21 oktober 2009. We staan met Gilbert Cant op dezelfde plek van de betoging 21 jaar geleden. De geplante boompjes zijn intussen flink gegroeid, hun kleurrijke kruinen schitteren in de herfstzon. Cant is er niet gerust in. Misschien moet hij zijn oude actiemateriaal weer bovenhalen? De 'missing link' door het Waasland wordt sinds het Oosterweelreferendum immers door Jan en alleman naar voren geschoven als 'dé oplossing' om de Liefkenshoektunnel beter bereikbaar te maken en zo de Antwerpse mobiliteitsknoop te ontwarren.
'Kijk,' wijst Cant, 'de ring zou door deze weiden en bossen gaan, rakelings langs de dorpskern en het Fort van Haasdonk.' Dat de realisatie van de verbindingsweg ooit echt wel gepland was, blijkt. 'Zie je die hoogspanningsmasten? Die staan zo opgesteld dat de ring er tussen zou kunnen.' Maar die is er dus nooit gekomen. De weg werd uit het gewestplan geschrapt en ook de opvolgers van Beysen riskeerden het niet die in ruimtelijke uitvoeringsplannen op te nemen. Johan Sauwens die in het najaar van 1988 Vlaams minister van Openbare Werken en Verkeer werd voor de VU herinnert zich het luide protest tegen de verbinding tussen de E34 en de E17 nog goed. 'Over heel het land ging men toen te keer tegen de ongeremde infrastructuurplannen uit de jaren 60 en 70, toen men naar Amerikaans model, snelwegen en expreswegen in rastermodellen met elkaar wilde verbinden. Om de gemoederen te bedaren werd de Wase ring inderdaad niet meer weerhouden.' Wel besliste Sauwens de expresweg E34 - toen een dodenweg - om te vormen tot een snelweg door enkele gevaarlijke kruisingen weg te werken. 'Er was nog een belangrijke reden om de 'Wase ring' niet aan te leggen: geldgebrek. 'Tijdens de derde staatshervorming van 1988-1989 was openbare werken naar de gewesten overgeheveld, maar met slechts 80 procent van het budget. We hadden gewoon geen centen voor die missing link.'

Achtertuin
Cant is er met zijn actiecomité in geslaagd een groot investeringsproject tegen te houden, net als Wim Van Hees van de vzw Ademloos dat (voorlopig) gedaan kreeg met de Lange Wapper. 'Maar wij hadden geen internet, geen website. Op tv of radio kwamen we amper', zegt Cant terwijl hij een stapel oude 'brochures' - aaneengeniete vergeelde stencils in zwart-wit - uit de kast haalt. 'We zaten bijna elke dag met zo'n twintig vrijwilligers brieven te tikken en rond te delen en met knip-en plakkaartjes te maken. Mijn eerste computer kocht ik in 1988, toen de acties een versnelling hoger schakelden.'
De argumenten van toen tegen de Wase ring blijven vandaag geldig, vindt Cant. De directe verbinding tussen de A12 en de E17 zou een 10 kilometer lange nieuwe snelweg worden door de weinige open ruimte in het Waasland, met lawaaihinder en luchtvervuiling tot gevolg. In een straal van een halve kilometer liggen 500 woningen. (Dure) onteigeningen zouden onvermijdelijk zijn. 'En zeg niet dat we geen snelweg in onze achtertuin willen, die hebben we al.' Bij Cant is dat letterlijk te noemen. Zijn huis staat op 400 meter van de voorbijdenderende trucks op de E17. Het hoofdargument van het nu smeulende ringcomité is dat de 'Wase grote ring' helemaal niet nodig is voor de ontsluiting van de Liefkenshoektunnel. 'Er zijn in het Waasland vooral oost-westverkeersstromen. Een nieuwe noord-zuidsnelweg door het Waasland is overbodig.' Je kan perfect via de E34 naar de ring rond Gent en vervolgens naar de E17. Cant blijft er bij. 'Het Waasland kan de problemen van de Antwerpse mobiliteit niet oplossen.'
Toch zijn niet alle Waaslanders daarvan overtuigd. Deze week zag de vereniging w-eb het licht, of voluit 'Wase Economische en Ecologische belangen', opgericht door Paul Schietekat (ex-LDD) met als eis 'een volwaardige verbinding tussen de Liefkenshoektunnel en de E17.'
De Wase burgemeesters blijven zich verzetten tegen zo'n tracé en schuiven hun alternatief naar voren: naast de E34 en E17 bijkomende parallelwegen aanleggen en de E34 met de N70 verbinden. Hun collega-burgemeester net over de provinciegrens in het Antwerpse Zwijndrecht, Willy Minnebo (Groen!) ziet dat niet zitten. 'Als de snelweg vast zit, zal het zwaar verkeer die parallelwegen gebruiken en door onze dorpskom rijden', waarschuwt hij.

Kolder
Aan de Antwerpse Brouwersvliet - negen hoog bij Alfaport, de federatie van havengebonden bedrijven - slaakt voorzitter Roger Roels een zucht. 'Dat voorstel van de burgemeesters is kolder. Dat is een oplossing voor het Wase mobiliteitsprobleem, niet voor dat van Antwerpen en heel Vlaanderen. Ik hoor Willockx graag zeggen dat hij blij is dat de uitbreiding van de Antwerpse haven op Linkeroever ervoor gezorgd heeft dat het Waasland geen sociaal kerkhof geworden is na de teloorgang van de textielsector en de Boelwerf. Maar als die haven dan zo belangrijk is, moet hij wel bereikbaar zijn. De grote Antwerpse ring? Die had er al lang moeten zijn. Dat is nu wel bewezen.'
Roels hoopt op meer dan 'gerommel in de marge'. 'Een denktank over logistiek onder leiding van Vlaams minister-president Kris Peeters schoof de verbinding E34-E17 naar voren als de grootste missing link. Dan is het duidelijk zeker? Het wordt tijd dat er knopen worden doorgehakt.' Roels is ook bestuurder van DP World, een van de grootste terminaloperatoren ter wereld. 'We hebben het eens uitgerekend. Zonder de Antwerpse files zouden we als havenbedrijf 10 tot 15 procent efficiëntiewinst kunnen boeken. Je bent nu genoodzaakt om serieuze tijdsmarges in te bouwen om ergens op tijd te arriveren. Voor een bedrijf is dat allemaal tijdverlies.'
Roels breekt niet alleen een lans voor een betere ontsluiting van de Liefkenshoektunnel, maar ook voor het tolvrij maken ervan. 'Vanwege die tol maken heel wat trucks een omweg langs de zuidelijke ring en verkiezen ze de files in de tolvrije Kennedytunnel.' De tol bedraagt 18 euro voor een truck als de chauffeur manueel betaalt, 16 euro met een kredietkaart en 12,88 euro met een telepas. Voor personenwagens variëren de bedragen van 3,23 tot 5,50 euro. 'Er zijn havenbedrijven die jaarlijks 600.000 euro tunnelkosten betalen!' Ook Eddy Bruyninckx, de gedelegeerd bestuurder van het Antwerps Havenbedrijf, pleit voor een betere ontsluiting en het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel.

Privégeld
De vraag is waarom ooit werd beslist tol te heffen in die Scheldetunnel? Eddy Peetermans was destijds als jonge ingenieur betrokken bij het dossier. 'Er was begin jaren 80 duidelijk nood aan een nieuwe toegangsweg naar de haven. Samen met enkele collega's kreeg ik de opdracht het project uit de grond te stampen.' Openbare Werken was toen nog een federale bevoegdheid. 'In 1983 viel de principiële beslissing om de Liefkenshoektunnel te bouwen, maar met privégeld. Het was duidelijk dat de federale regering geen geld had voor de bouw van die tunnel. Zoals dat de gewoonte was in die jaren met (snel)weginfrastructuur, werd dan maar voor een concessie gekozen. Maar dit keer niet met de privésector in de plaats van de klassieke intercommunales. Het privéconcern zou via tolgeld de financiering ervan terugkrijgen.' Samen met de bouw werd voorzien in de toegankelijkheid van de tunnel: via het noorden naar Bergen-op-Zoom en via het westen met een rechtstreekse verbinding naar de E17, als onderdeel van de grote ring rond Antwerpen. 'Ik herinner me nog goed dat ik met de commissie Openbare Werken van het federaal parlement over het tracé in het Waasland vlogen. Helaas, er was zo'n mist dat we bijna tegen de koeltorens van Doel botsten. We zijn dan maar teruggekeerd', blikt Peetermans terug. Het slechte weer lijkt achteraf een veelbetekend voorteken geweest te zijn: het tracé door het Waasland kwam er niet, de weg naar Bergen-op-Zoom wel.
Op 3 oktober 1985 werd de concessieovereenkomst ondertekend tussen de federale overheid en de tijdelijke vereniging 'Nv De Meyer, nv Van Laere en nv Betonac' in aanwezigheid van de nv Tunnel Liefkenshoek en door een internationaal bankenconsortium geleid door de toenmalige BBL. De bouw begon in 1987 en de eerste wagens reden door de tunnel op 10 juli 1991. Finale kostprijs: 218 miljoen euro.
Maar die eerste chauffeurs die de tunnel hadden gevonden, kregen te weinig navolging. De Liefkenshoektunnel wordt maar voor een kwart benut, een gevolg onder meer van de gebrekkige bereikbaarheid. Te weinig tunnelgebruikers betekende te weinig tol en financiële nachtmerries voor de privépartners. Die daagden de overheid voor de rechter wegens niet ingeloste beloftes en kregen gelijk. De overheid zag geen andere oplossing dan de Liefkenshoektunnel over te nemen van de privé-exploitanten en nam ook alle schulden op zich. In 1995 werd de dadingsovereenkomst getekend. De overheid betaalde de fikse schadevergoeding van 45 miljoen euro waartoe ze was veroordeeld, maar kon wel nog hangende schadeclaims van de privé-uitbaters ontlopen. Het pronkstuk van de alternatieve financiering van openbare werken was een financieel debacle geworden.

Deal
Sinds 2004 is de nv Tunnel Liefkenshoek een volle dochter van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). De tolinkomsten (jaarlijks zo'n 40 miljoen euro) uit de Liefkenshoektunnel zouden samen met de tolheffing op de Oosterweelverbinding de financiële basis zijn het Antwerps Masterplan. De tol afschaffen zou een financiële aderlating zijn. En niet alleen door het gebrek aan inkomsten. NV Tunnel Liefkenshoek heeft immers lopende schulden die uit de tolgelden moeten terugbetaald worden. Ten eerste sloot de nv immers een lease in/lease out-regeling (lilo). De concessieovereenkomst werd verhuurd aan de banken, maar meteen teruggehuurd tot 2024. Over drie jaar, in 2012 pas, kan ze vervroegd aan die deal onderuit ('early buy out'). Ten tweede is er nog een uitstaand 'commercial paper programma' (kortlopende bedrijfskredieten) ten belope van 30 miljoen euro. Ten derde staat er geëffectiseerd schuldpapier uit ten belope van 193 miljoen euro met een eindvervaldag in 2024. Aan een eventuele vervroegde terugkoop ervan zijn aanzienlijke kosten verbonden. Eigenlijk kan de Liefkenshoektunnel dus pas in 2024 tolvrij worden, tenzij de overheid diep in de portemonnee tast.
Dè hamvraag blijft ook: gaat een rechtstreekse verbinding met de Liefkenshoektunnel en het afschaffen van de tol soelaas brengen voor de Antwerpse verkeerscongestie? Een beetje wel. Het 'interne' havenverkeer zou alvast fors toenemen zonder tol. Het bewijs? Als de tol nu even, naar aanleiding van een incident elders op de ring, tolvrij wordt verklaard, laten de havenbedrijven alles vallen en worden er massaal containers van de ene naar de andere oever gevoerd. Logisch, dat bespaart dan 12,88 à 18 euro tolgeld per truck.
Overigens: zonder de tunnel was de uitbreiding van de haven niet zo exponentieel gegroeid. Met de verdere groei van de haven, zal dat havenverkeer nog stijgen en dus ook het verkeer in de Liefkenshoek. Dat betekent minder verkeer elders op de Antwerpse ring. Slechts 39 procent van het vrachtverkeer op de E17 dat naar het noorden van de haven op Rechteroever moet, gebruikt de Liefkenshoektunnel. Voor het E17-verkeer naar het zuiden van de haven is dat zelfs amper 15 procent.
En het niet-havengebonden verkeer? Wie uit Nederland (Bergen-op-Zoom) of Breda komt, kan met een tolvrije Liefkenshoek korter en sneller via de Liefkenshoektunnel richting Gent/Noord-Frankrijk - en nog korter via een eventuele directe verbinding met de E17. Over het andere transitverkeer dat langs Antwerpen moet, hoeven we ons niet veel illusies te maken. De gps van een truckchauffeur die uit Oost-Europa naar Noord-Frankrijk moet, zal de Kennedytunnel meestal blijven aangeven als beste route. Het is de vraag of een betere bewegwijzering zou helpen. Op sommige kaarten is de Liefkenshoektunnel zelfs niet te vinden. Je moet al heel verstrooid zijn, om toch in de tunnel te sukkelen.
Wie de tunnel wel kent, zal hem blijven mijden zolang er tol is, ook u en ik. Pure psychologie is het. Sta je, uit de richting van Gent komende, op de E17 aan te schuiven voor de Kennedytunnel, dan kan je nu pas het vak naar de Liefkenshoektunnel nemen als je bij wijze van spreken de tunnelmond ziet. 'Nog even het fileleed volhouden, toch weer enkele euro's gespaard', denken we dan ferm.
In de Kennedytunnel is plaats voor 6.000 personenwagenequivalenten: een personenwagen wordt als één geteld, een truck als twee. Vandaag is de capaciteit bijna de hele dag bereikt. 'Zo'n 20 procent van het verkeer zijn trucks. Tegen 2020 zou het personenverkeer groeien met 15 procent en het vrachtwagenverkeer met 30 procent. Die groei kan de Kennedytunnel simpelweg niet aan', zei Eddy Peetermans, intussen coördinator Verkeersmodellen bij het Vlaams Verkeerscentrum, eerder deze maand in het Vlaams Parlement.
De Vlaamse regering herhaalde deze week dat ze de Kennedytunnel wil verbieden voor trucks. Die zouden dan over de te bouwen Oosterweelverbinding moeten (en door de Liefkenshoektunnel). 'Ha, dan is het opgelost', denkt u allicht. Fout. Dan zullen velen onder ons optimistisch hopen op vlot verkeer. Gevolg: wie met de trein of bus naar het werk gaat, of - hoe bestaat het? - de Liefkenshoektunnel neemt, zal niet aarzelen om weer met de auto de Kennedytunnel in te duiken... en daar stilstaan. Er zal dan weer dikke miserie moeten zijn - een kettingbotsing of zo - vooraleer die 'slimme' chauffeurs weer hun auto thuis laten. Dus, zelfs als alle trucks hun weg gevonden hebben naar de Liefkenshoektunnel of een Oosterweelverbinding 'new look' zullen we in de spits aanschuiven in de Kennedytunnel.

Rekeningrijden
Heeft het beter bereikbaar en tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel, de aanleg van een Oosterweelverbinding en een truckverbod in de Kennedytunnel dan helemaal geen nut? Toch, elke maatregel zal een beetje effect hebben. De Kennedytunnel zonder trucks zal bijvoorbeeld veiliger zijn. Havenbedrijven zullen opgelucht ademhalen met een nieuwe oeververbinding. Maar een 'ei van Columbus' bestaat niet. Volgens experts is een combinatie met beter openbaar vervoer onontbeerlijk, maar zeker ook het fameuze 'rekeningrijden', het werkelijk doorrekenen van de mobiliteitskosten. Maar dat verhaal gaat ook al lang mee.
'Baldewijns acht invoering rekeningrijden onvermijdelijk', kopte De Tijd op 11 november 1995. 'Nu beslissen of later stilstaan', luidde de titel van een werkdocument van Eddy Baldewyns, destijds SP-minister van Verkeer. Voor zijn opvolger Theo Kelchtermans (CVP) was het ook duidelijk: 'Rekeningrijden kan een oplossing zijn voor de Liefkenshoektunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dankzij het rekeningrijden zou het gebruik van de Kennedytunnel kunnen ontmoedigd worden, en het gebruik van de Liefkenshoektunnel aangemoedigd', luidde het in 1998.
Even de thema's opsnorren van de werkgroepen die de Vlaamse regering-Peeters de komende dagen opstart om de Antwerpse mobiliteitsknoop eens en voor altijd te ontrafelen. Ja hoor, onder het kopje 'werkgroep 5: mobiliteitsoplossingen voor Antwerpen': 'verbetering van het gebruik van de Liefkenshoektunnel, inclusief ontsluiting; rekeningrijden/tolheffing.' Even geduld nog.

Plaats reactie