[R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Actuele grote projecten

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Mikhail
expressweg
Berichten: 2634
Lid geworden op: Zo 29 Jan 2006, 18:18
Locatie: Strijtem
Contact:

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor Mikhail » Za 15 Okt 2016, 14:49

Het zit allemaal heel mooi in elkaar! Hier en daar heb ik wel nog enkele kleine opmerkingen, zoals bijvoorbeeld het verkeer dat van de R0 uit Jette komt en dan moet uitvoegen naar de E40 richting Aalst, vanuit de middenrijbaan vertrekt er maar 1 vak? 2 vakken zou wenselijker zijn, zoals het nu al het geval is. Het kan natuurlijk ook zijn dat er nog fouten staan op het plan of dat dit vak niet goed ingetekend is...
****

Gebruikersavatar
Lambo19
autoweg
Berichten: 1685
Lid geworden op: Za 27 Sep 2014, 21:38
Locatie: Tremelo

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor Lambo19 » Za 15 Okt 2016, 19:37

Opmerkelijk is dat men in de zone tussen Strombeek-Bever en Machelen een de scheiding tussen doorgaand en lokaal verkeer zal doortrekken. Niet fysiek wel te verstaan zoals met de parallelstructuur op de rest van de Noordelijke ring maar met een markering. Oorspronkelijk zouden de huidige 3 doorgaande rijstroken behouden blijven en de pechstrook omgevormd worden tot weefstrook.
AWV schreef:Na de herinrichting beschikken het lokale verkeer en het doorgaande verkeer ieder over twee rijstroken (in totaal vier rijstroken per rijrichting dus). Uit verkeerssimulaties blijkt dat dat volstaat, omdat veel auto’s de Ring verlaten in Machelen (E19) of Strombeek-Bever (A12). Er is geen gevaar voor een flessenhalseffect.

Verkeer van de E19 richting Strombeek-Bever zal na de herinrichting dus niet meer moeten "invoegen" op het viaduct zoals vandaag het geval is. De 2 rijstroken op parallelbaan zullen voorbij Machelen echter moeten invoegen op de 2 doorgaande rijstroken van de hoofdrijbaan. Hiervoor versmalt de doorgaande rijbaan ook van 3 naar 2 rijstroken en daar moet dan nog eens de parallelbaan op gaan invoegen. Dat lijkt me toch een zwakke schakel te zijn van dit project. Het viaduct van Vilvoorde verwerkt per dag meer dan 80.000 voertuigen per rijrichting of meer dan 160.000 voertuigen in totaal op 2x3 rijstroken. Vertellen dat er dan geen gevaar is voor een flessenhals is klinkklare onzin. Dat is zowat het grootste pijnpunt aan dit project. Indien men hier ook een parallelsysteem wou toepassen, was een nieuw viaduct noodzakelijk. Men heeft er budgettair bewust voor gekozen om het maximale van de huidige infrastructuur te benutten, de vraag rest enkel of dit zal volstaan. Zeker gezien de toekomstige ontwikkelingen die op de planning staan (Uplace) in de regio zal de capaciteit tekort schieten.

Ik vraag me ook af in hoeverre de parallelbaan gebruikt zal worden door lokaal verkeer. Doorgaand verkeer van de E40 kan net zo goed de parallelbaan nemen in Sint-Stevens-Woluwe en doorrijden tot voorbij Machelen om daar in te voegen op de hoofdrijbaan. Zeker bij een ongeval zal daardoor de parallelbaan snel volstromen en verzadigd geraken. Ik ben benieuwd in hoeverre de huidige problemen tot het verleden zullen behoren na de herinrichting...

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 7797
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 20:54

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor Alfa » Za 15 Okt 2016, 20:20

Lambo19 schreef:Opmerkelijk is dat men in de zone tussen Strombeek-Bever en Machelen een de scheiding tussen doorgaand en lokaal verkeer zal doortrekken. Niet fysiek wel te verstaan zoals met de parallelstructuur op de rest van de Noordelijke ring maar met een markering. Oorspronkelijk zouden de huidige 3 doorgaande rijstroken behouden blijven en de pechstrook omgevormd worden tot weefstrook. .

En dat is een slechte beslissing omdat de restcapaciteit van de rijstroken op die manier minder gemakkelijk benut wordt (sowieso geldt dat voor het hele concept van scheiding in doorgaand en lokaal verkeer). Maar het is wel een beslissing die gemakkelijk kan gecorrigeerd worden omdat het maar een kwestie van belijning is. Dat er geen flessenhalseffect zou zijn zoals AWV beweert geloof ik eerlijk gezegd ook niet. Je degradeert de Ring door doorgaand verkeer ter plekke van 3 naar 2 rijstroken, dat zal zeker wel gevolgen hebben.

Maar uiteraard zou AWV daar liever ook meer rijstroken hebben. Het is het viaduct van Vilvoorde dat het pijnpunt is. Meer dan 4 rijstroken kan je daar niet kwijt.

Peter2
woonerf
Berichten: 93
Lid geworden op: Vr 07 Okt 2011, 22:11
Locatie: Vlaanderen

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor Peter2 » Ma 17 Okt 2016, 15:21

Lambo19 schreef:Oorspronkelijk zouden de huidige 3 doorgaande rijstroken behouden blijven en de pechstrook omgevormd worden tot weefstrook.

Zolang ik dit dossier volg (vanaf 2007) is het volgens mij steeds de bedoeling geweest om de ring tussen A12 en E19 een 4+1 structuur te geven. Op dit forum heb ik bovenstaande bewering reeds meermaals gelezen, maar nog nooit in een officiële bron. Bijvoorbeeld in het planMER van 2008 stond reeds volgende:
Spoiler: show
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Als ik iets zou veranderen aan dit project, zou ik nog een weefstrook toevoegen ter hoogte van Zellik-Jette-Strombeek. Daar kunnen ze toch nog de opritten laten doorlopen in de afritten. Of eventueel zelfs een volwaardige derde rijstrook op de parralelbanen, dit zou de robuustheid verhogen in geval van een ongeluk op de hoofdrijbaan. Met dat ecoduct zal verbreden later moeilijk zijn, doe het dan ineens maar goed

SpaghettiJunction
zandpaadje
Berichten: 16
Lid geworden op: Do 27 Aug 2015, 17:18

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor SpaghettiJunction » Vr 16 Dec 2016, 12:50

Correct, het is inderdaad altijd de bedoeling geweest om te gaan naar 2+2 + weefstrook.
De oorsprong is te zoeken in de mobiliteitsstudie van de R0 uit 2003 en die wat het gevolg is / terugvalscenario is van toen al de conclusie dat het viaduct toch maar 4 rijstroken kan afwikkelen.

Verder zal het plan zal in zijn huidige vorm al moeilijk genoeg zijn om verkocht te krijgen aan Brussel / Jette. Als die 2x3 (& pechstrook) + 2x2 (& pechstrook) er doorkomt, het zeker al mooi zou zijn.

Beter zou het inderdaad zijn, maar de meerwaarde van die weefstrook zal naar mijn aanvoelen wel eerder beperkt zijn. Maar wel eens na te kijken hoeveel er op de parallelrijbaan rijdt en hoeveel er op komt in Zellik.

Peter2
woonerf
Berichten: 93
Lid geworden op: Vr 07 Okt 2011, 22:11
Locatie: Vlaanderen

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor Peter2 » Zo 18 Dec 2016, 4:26

^^
In welke mate moet het project verkocht geraken aan Brussel/Jette?

Ter hoogte van het Laarbeekbos, reikt het grondgebied van het Brussels Gewest net tot aan de middenberm van de huidige ring. De uitbreiding van de Ring zou echter enkel richting Vlaanderen plaatsvinden. De huidige binnenring zou dus omgevormd worden tot de parallelbaan van de binnenring, en zou enkel qua belijning aangepast moeten worden.

Ook ter hoogte van het viaduct van Vilvoorde zullen de ingrepen op het grondgebied van Brussel eerde beperkt zijn. Hebben we toch een volwaardige goedkeuring nodig van Brussel? Want als ik zie op welke wijze de Franstaligen zich gedragen de laatste maanden (CETA, geluidsnormen Brussel) denk ik niet dat ze zullen aarzelen om het hele project te blokkeren indien ze dit kunnen.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
4x3 autosnelweg
Berichten: 20561
Lid geworden op: Di 26 Apr 2005, 11:39

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor Coen Tunnel » Zo 18 Dec 2016, 18:46

Peter2 schreef:Ter hoogte van het Laarbeekbos, reikt het grondgebied van het Brussels Gewest net tot aan de middenberm van de huidige ring.
Zowel Google Maps als OpenStreetMap geven duidelijk aan dat de ring ook ter hoogte van het Laarbeekbos volledig op Vlaams grondgebied ligt.


SpaghettiJunction
zandpaadje
Berichten: 16
Lid geworden op: Do 27 Aug 2015, 17:18

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor SpaghettiJunction » Zo 18 Dec 2016, 21:01

Correct, maar niets houdt hen tegen om een procedure bij de Raad van State te beginnen vrees ik.
Bovendien is het Laarbeekbos een Natura 2000 gebied beheerd door Brussel, wat betekent dat die sowieso ook advies gaan moeten geven bij de bouwvergunning (omgevingsvergunning vanaf 2/2017), ook al ga je er niet door.
Nu, om dat ecoduct te bouwen moeten ook keerwanden komen en dan kom je dan wel in Brusselse vaarwater.

Zonder draagvlak zal het moeilijk gaan, dat is in het verleden ook al duidelijk geweest.
Maar alles op Vlaams grondgebied steken is sowieso al een basisuitgangspunt om de miserie te beperken.

Wat de zone Koningslo-viaduct betreft, je vormt een pechstrook om tot rijstrook, wat een verandering dus van functie inhoudt. Zelfs in Vlaanderen moet daar al een project-MER voor opgemaakt worden volgens de Vlaamse dienst MER.

Voor de hele R0 zal dus zowel een project-MER in Vlaanderen opgemaakt moeten worden, als een gelijkaardige milieueffectenprocedure in Brussel. Maar daar zit dit dus ingebakken in de bouwaanvraagprocedure.

Iets bouwen is moeilijk tegenwoordig...

Peter2
woonerf
Berichten: 93
Lid geworden op: Vr 07 Okt 2011, 22:11
Locatie: Vlaanderen

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor Peter2 » Zo 18 Dec 2016, 22:29

Coen Tunnel schreef:Zowel Google Maps als OpenStreetMap geven duidelijk aan dat de ring ook ter hoogte van het Laarbeekbos volledig op Vlaams grondgebied ligt.


Dat dacht ik ook. Maar ik had eens een mail over dit onderwerp gestuurd naar Agentschap Wegen en Verkeer in 2011 en kreeg toen onderstaand antwoord. Daarbij refereert ze ook naar een standaard google-maps kaartje waarop het lijkt alsof de ring volledig op Vlaams grondgebied ligt
Ter hoogte van het Laarbeekbos reikt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot aan de middenberm van de R0. Dat betekent ook dat het veel ingrijpender is dan uit het kaartje blijkt, om de volledige aanpassing van de R0 op Vlaams grondgebied te realiseren. Wat vergunningen betreft, zou dat natuurlijk eenvoudiger zijn. Een grondig onderzoek naar de effecten van het project op het Laarbeekbos blijft noodzakelijk en hiervoor is er eigenlijk quasi geen verschil of het project volledig op Vlaams grondgebied ligt of ook deels op dat van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Deze studie zal volledig in overleg met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitgevoerd worden.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groeten,

Veerle Gysens

i.o. Roel Bruyninckx
Raadgever Wegen/PPS
Vlaams minister Hilde Crevits
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken

Boerenkool
stadsweg
Berichten: 429
Lid geworden op: Wo 22 Okt 2014, 20:21

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor Boerenkool » Di 20 Dec 2016, 12:44

Net ten westen van het viaduct is er een stukje waar de hele ring op Brussels gebied ligt.

Gebruikersavatar
Wimpie25
expressweg
Berichten: 3582
Lid geworden op: Wo 16 Mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot
Contact:

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor Wimpie25 » Di 20 Dec 2016, 15:06

^^
Dat klopt, het wordt echter volledig door het Vlaams-Gewest beheerd.

SpaghettiJunction
zandpaadje
Berichten: 16
Lid geworden op: Do 27 Aug 2015, 17:18

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor SpaghettiJunction » Di 20 Dec 2016, 15:16

Volgens Geopunt (GRB-bestand) heb je dus enkel een klein puntje die tot aan de middenberm reikt. De rest ligt idd op Vlaams grondgebied.
Wat niet wegneemt dat de impact van de ingrepen op het Laarbeekbos volwaardigd zal behandeld moeten worden in de vergunningsaanvraag.

Afbeelding

Wat de zone Koningslo-Viaduct betreft, daar heb je inderdaad een goede 700m dat op Brussel zit, maar dat door Vlaanderen beheerd wordt.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 7797
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 20:54

Re: [R000] Ring Brussel wordt uitgebreid

Berichtdoor Alfa » Di 20 Dec 2016, 18:31

Vreemd, ik herinner mij dat vroeger de grens anders ingetekend werd dat de Ring net niet geraakt werd. Op sommige kaarten wordt het nog altijd zo ingetekend, zoals bij het NGI. Maar inderdaad lijkt de GRB-kaart me juister te zijn. Ook het kadaster geeft het weer met een punt tot de tweede rijstrook van rechts.

Detail van de grens met luchtfoto: http://www.geopunt.be/kaart?viewer_url=http%3A%2F%2Fmaps.geopunt.be%2Fresources%2Fapps%2FGeopunt-kaart_app%2Findex.html%3Fid%3De4c876d7591ce17c01591d4688b00000


Terug naar “Grote Projecten”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast