[E313] Oplossingen voor de E313 problematiek

Bespreek hier alles over de Belgische autosnelwegen.

Moderator: Moderatoren

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10307
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

[E313] Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door vynkce » wo 09 apr 2008, 15:05

Vandaag ging de bijlage bij GVA en HBVL over mogelijke oplossingen voor de E313 (wel een eigen topic waard dacht ik). Telkens haalt men een stelling aan die dan besproken wordt door een expert.
1. Gebruik tracé van grote ring
Wat?
De Antwerpse Ring cirkelt niet rond de stad. Die onvoltooidheid speelt de stad al sinds de jaren tachtig parten. En steeds opnieuw komt het tracé van de Grote Ring op de tekentafel. Om er even vaak weer van weggeveegd te worden. De Grote Ring loopt van Ranst over Lier, Boechout, Hove, Kontich, Edegem, Aartselaar en Hemiksem naar de Schelde en verderop naar de E17. Met zo’n ringweg zou je heel wat problemen van vandaag kunnen wegcijferen, simpelweg omdat een groot aantal wagens niet meer tot op de Ring zou moeten rijden. Daardoor zouden de chauffeurs de E313 niet meer moeten gebruiken en zorgen ze niet mee voor de dagelijkse congestie.

Expert
De Grote Ring is niet echt een oplossing, zo blijkt. ”Het gedeelte tussen Edegem en Hemiksem is geschrapt en werd een reservatiestrook voor nutsleidingen”, zegt Toon Van Gils, projectdirecteur bij de Administratie Wegen en Verkeer (AWV). ”Er is al langer sprake van de aanleg van het eerste deel tussen Kontich en Edegem, ook omdat Kontich veel last heeft van sluipverkeer. Je zou daar de N1 (Mechelsesteenweg) kunnen verbinden met de N171 (Expresweg) en verder met de Prins Boudewijnlaan en zelfs de E19. Als de N171, die nu tot Reet loopt, wordt doorgetrokken tot de industriezone Krekelenberg in Niel en verderop met de A12, ga je daar weer problemen creëren. Dus zal het tracé van de Grote Ring het probleem niet oplossen. Ook al omdat het verkeer vanuit Hasselt niet over die route naar Brussel rijdt. Die mensen gebruiken de E314”, besluit Van Gils.
Blijkbaar zijn alle plannen dus toch niet definitief opgeborgen hieromtrent. Maar zoals ik al aanhaalde in het topic over de R2 zal een zuidelijke ringweg maar een klein deel bijdragen tot verlichting van de E313 en Antwerpse ring. Hierboven komt dit ook weer ter sprake. Desondanks is het voorgestelde plan van hierboven toch niet zo'n slecht idee denk ik, je schakelt al bestaande wegen in en beperkt zo de benodigde onteigeningen en hinder.
2. Verbreding van E313
Wat?
De verbreding van de E313 is voor velen dé oplossing voor het fileprobleem. Is dat zo?

Expert
De verbreding van de E313 kwam in onze bijlage van gisteren al uitgebreid ter sprake. Met doorstromingsmodellen gaven we aan dat het probleem zich niet op de E313 zélf situeert, maar op de aansluiting ervan met de Antwerpse Ring. Dáár wordt de flessenhals gecreëerd. De gevolgen daarvan doen zich kilometers verderop voelen. Door de aanleg van een bijkomende rijstrook verleg je het probleem.
De file blijft bestaan, maar wordt korter omdat je de ’stapelruimte’ voor aanschuivende en wachtende wagens verbreedt. Voor de aanleg van die bijkomende rijstrook moet je ook rekening houden met de ruimte. ”En die is beperkt door het traject van de E313”, zegt Toon Van Gils van AWV. ”In Deurne slingert hij tussen een woon- en een parkzone. Naast de industriegebieden in Wijnegem en Wommelgem is er sowieso weinig plaats. Je moet ook nog rekening houden met de eventuele aanleg van een bedrijvenzone tussen Wommelgem en Ranst. De aanvoerwegen daar naartoe moeten ook nog tussen de E313 en de bedrijvenzone zelf komen te liggen
Hier heeft men een duidelijk punt, de problemen worden vooral veroorzaakt door de knelpunten bij knooppunt Ranst, de op- en afrit Wommelgem en knoppunt Antwerpen-Oost. Ik denk echter wel dat een derde rijstrook kan bijdragen tot de verkeersveiligheid. De muur van vrachtwagens zal meer verspreid liggen en er zijn meer uitwijkmogelijkheden. Daartegenover staat inderdaad het plaatsgebrek dat ook in het artikel terugkomt. Bijvoorbeeld de op- en afritten tussen Ranst en de provinciegrens zijn nu al extreem kort en krap. Leg je nog een rijstrook bij dan komen die nog meer in de problemen...
3. Dubbeldek op E313 of tunnel eronder
Wat?
Als het er niet óp kan, dan maar erover of eronder. We boren gewoon een tunnel of bouwen een brug parallel onder of boven de E313. Toch?

Expert
Niet dus. ”Een tunnel of brug zou het capaciteitsprobleem oplossen en er plaatselijk aan verhelpen”, beaamt Toon Van Gils aanvankelijk. ”Alleen: waar gaat zich dan het volgende probleem stellen? Voorbij Ranst, waar de brug of tunnel stopt. Vandaag loopt het gemeenschappelijk vak voorbij de splitsing van de E34 en E313 ook al vol. Opnieuw: het eigenlijke probleem is de kronkel zelf en de aansluiting op de Ring. Het enige dat je voor die plek doet, is het letterlijk opstapelen van de overlast”, zegt Van Gils.Het kronkelige tracé maakt de bouw van deze kunstwerken er trouwens niet goedkoper op, merkt hij op.
Chris Caestecker, administrateurgeneraal van de dienst voor Wegen en Verkeer Vlaanderen, heeft er een aantal vuistregels voor. ”Voor een autosnelweg van twee keer twee rijstroken reken je 2,5 tot 3 miljoen euro per kilometer, onteigeningen inbegrepen. Een brug over een snelweg heb je voor zo’n 1,25 miljoen euro per kilometer. (Een brug parallel aan de snelweg zal nog een stuk duurder uitvallen, red.) De kostprijs voor een doortocht door de gemeente is dezelfde. Een tunnel is aanzienlijk duurder.”
Frédéric Petit van Infrabel cijfert: ”De meest veilige en robuuste constructie kost 80 tot 90 miljoen euro. Dat is de prijs per kilometer voor een tunnel met een doormeter van 7,5 meter.”
Dit is totaal geen optie: extreem duur, een zeer lange uitvoeringstermijn en moeilijk te realiseren.
4. Personenvervoer over water
Wat
Misschien is personenvervoer over het Albertkanaal een optie. Daar is nog plaats op overschot.

Expert
”Ik denk dat het Albertkanaal geen waardig alternatief is”, zegt professor en verkeersdeskundige Tom Brijs van het Instituut voor Mobiliteit aan de Universiteit van Hasselt. ”Het belangrijkste argument is tijd. Tussen Antwerpen en Genk moet je door vier sluizen. Dat vraagt telkens minimum 20 minuten versassen.”
”Voorts is het personenverkeer op de E313 voornamelijk pendelverkeer dat van A naar B rijdt en niet het soort geplande transport als vrachtvervoer over water. Dat laatste is op voorhand goed te plannen en is dus van een andere orde dan pendelverkeer.”
Hier treed ik mijn professor helemaal bij. Schakel het Albertkanaal meer in voor goederenvervoer. Personenvervoer over het kanaal is onhaalbaar.
5. Geen trucks tijdens spitsuren
Wat
Minister-president Kris Peeters (CD&V) brak eerder al een lans voor het weren van trucks uit de ochtend- en avondspits.

Expert
”Klinkt logisch, maar praktisch is het moeilijker te realiseren” zegt Tom Brijs. ”Alles staat of valt met de organisatie van de economische sector en met laad- en lostijden. Havens hebben bepaalde slots in laad- en lostijden. Die logistieke activiteit moet dan anders worden georganiseerd, ook in arbeidsuren. Je moet ook omgaan met het internationaal transitverkeer. De bouwsector heeft ook zijn eigen wetmatigheden. Tot slot kan je de ’just in time’- leveringen niet uit België bannen. Dat zou een te eenzijdige maatregel zijn die voor ons land nadelig uitdraait. Vergeet ook niet dat dit een aanmoediging zou zijn voor het sluipverkeer.”
Elke avond rijden 3.000 auto’s meer richting Limburg dan dat er ’s morgens zijn toegekomen uit die richting. Dat cijfer toont de grote hoeveelheid sluipverkeer in de oost- en zuidoostrand van Antwerpen aan.
”Wat je wél kan doen, is het Albertkanaal een nog grotere rol laten spelen in het goederenvervoer”, zegt Tom Brijs. ”Er is een groeipotentieel, want er is nog capaciteit over. Op een schip laad je ongeveer 100 ’twenty feet equivalent units’ (TEU). Met twee laadbakken achter elkaar haal je zelfs 200 TEU. Een vrachtwagen heeft 1 tot 2 TEU. Per binnenschip kan je dus 100 vrachtwagens van de weg halen. Tenminste, als het niet om ’last last minute’-leveringen gaat. Momenteel wordt gekeken naar de mogelijkheden van het vervoer van pallets over water. Dat zou perpectieven openen voor bouwmaterialen.”
Correct, trucks zomaar verbieden tijdens de spits is onmogelijk, nu én in de toekomst. Wel kunnen er aantrekkelijke alternatieven gecreëerd worden door het spoor en water populairder te maken. Maar al het vrachtverkeer van de weg krijgen is een onmogelijke opgave.
6. Allemaal de bus op
Wat
Misschien is de autobus een oplossing. Zou het oké zijn iedereen te verplichten om te kiezen voor openbaar en gemeenschappelijk vervoer?

Expert
”Ik ben niet voor zwart-witscenario’s”, verklaart professor Tom Brijs. ”Zo werkt het verkeer trouwens niet. Ik ben vóór een goed openbaarvervoersnetwerk. Dan creëer je capaciteit. Toch zou het onlogisch zijn om het verkeer te bannen en alles in het openbaar vervoer te stoppen. Je moet een voldoende groot netwerk hebben en een goede doorstroming. Want als de bus gaat vertragen en het verschil met de auto te klein wordt, nemen de mensen de bus niet meer. Die extra busstrook werkt dus, al is het maar psychologisch omdat je de bus ziet langskomen wanneer je zelf stilstaat met de wagen. Je moet ook durven te denken aan een gedeeld gebruik van die stroken, bijvoorbeeld samen met carpoolers.”

Allemaal de bus op is duidelijk ook geen optie. Je kan niet iedereen thuis ophalen en afleveren voor zijn werkplek, blijft de vraag wat er dan moet gebeuren met het vrachtvervoer op de E313. Ik ben wel voorstander van het behoud van de huidige busstrook tussen Ranst en Antwerpen. Die bewijst zijn nut zeker!
7. Blokrijden
Wat
Blokrijden kennen we allemaal van uitstapjes naar de Kust en vooral dan als het weer iedereen naar de Noordzee schijnt te lokken. Kan dat geen oplossing zijn?

Expert
”Blokrijden heeft een sterk kortetermijneffect. Dat geldt niet voor het hele verhaal van de E313. Als je er nog maar aan denkt een rijstrook bij te leggen, dan ben je tien jaar verder vooraleer die er goed en wel ligt, met onteigeningen en al bijgerekend”, zegt professor Tom Brijs. ”Maar snelheidsmatiging is een optie. Via dynamisch snelheidsbeheer kan je de capaciteit optimaal benutten. Dat snelheidsbeheer gebeurt in functie van het verkeer en het weer. Vergis je niet: door snelheidsmatiging wordt de verkeersstroom homogener en door een gelijkmatige doorstroming ontstaat een betere reistijd.”
Volgens mij is de 10 jaar een beetje overdreven en kan het wel wat sneller. Het dynamisch snelheidsbeheer zal trouwens zeker helpen maar is maar een tijdelijk lapmiddel. Een oplossing is het duidelijk niet.
8. Carpoolen
Wat
Carpoolen nog maar eens. Maar het schijnt niet echt van de grond te komen.

Expert
Ondanks alle inspanningen lukt carpoolen nauwelijks. ”Het vraagt een flexibele organisatie van werk- en gezinsactiviteiten”, zegt professor Tom Brijs. ”Door carpoolen ben je verplicht je levensstijl aan te passen. Aankopen tijdens de middag kan je vergeten. Het doorbreekt onze complexe keten van activiteiten: naar het werk, een boodschap tussendoor, naar het werk, weer naar huis, de kinderen ophalen, gauw even naar oma, de tandarts niet vergeten, nog even langs de winkel, naar huis om het avondeten klaar te maken, kind naar de training brengen, enzovoort. En toch kan het lukken met een slim systeem van fiscale gunsten, gecombineerd met rekeningrijden.”
”Een dom systeem van rekeningrijden zou zijn dat je iedereen hetzelfde laat betalen, onafhankelijk van waar en wanneer hij carpoolt. Maar er bestaat ook een slimme kilometerheffing, die varieert in functie van het tijdstip, de locatie en de milieuvriendelijkheid.”
Je kan een stimulans voor carpoolen inbouwen door minder geld te vragen als je met meer mensen in de wagen zit. ”Zo bestaan er in de Verenigde Staten HOV’s, High Occupancy Vehicle Lanes”, weet Tom Brijs. ”Dat zijn rijstroken voor auto’s die meer dan twee personen vervoeren. Daar moet wel controle op zijn. Maar vaak wordt de capaciteit van die lanen niet volledig benut. Dus zijn ze er begonnen met HOT-lanes: High Occupancy Toll Lanes. Dat wil zeggen dat je de HOV’s ook mag gebruiken als je alleen in de auto zit. Maar dan betaal je navenant tolgeld. Zo ontstaan dus een ’economy class’ en een ’business class’ op de weg. Zo ongewoon is dat niet, want in vliegtuigen aanvaarden we dat.”
”Maar als je laat betalen, moet je dat kunnen vermijden door een goed alternatief aan te bieden. En dat is het openbaar vervoer. Anders zijn de autowegen er alleen voor de rijken. Zonder goed alternatief neem je de minder gegoeden op die manier min of meer hun job af.”
Een mooie theorie, maar in hoeverre haalbaar?

9. Pechstrook
Wat
Het gebruik van de pechstrook is een makkelijke manier om een rijstrook bij te winnen. Trouwens, de busstrook op de E313 is niet meer dan een veredelde pechstrook.

Expert
”In Nederland zetten ze op plaatsen met een problematische doorstroming de pechstrook elke dag tijdelijk open voor het verkeer. Dat schijnt te werken. Zo offer je dus een pechstrook op tijdens de drukste periodes van de dag. Dat kan met dynamisch gestuurde borden”, zegt Tom Brijs van het Instituut voor Mobiliteit aan de Universiteit van Hasselt. ”Wil je op korte termijn resultaten hebben, dan moet je wel creatief zijn. In Nederland kan dat makkelijker dan hier. Want in België hebben de pechstroken niet dezelfde fundering als een rijstrook. In Nederland zijn de pechstroken dan weer smaller. Daar wordt dus noodzakelijk trager op gereden. Maar er wordt op gereden.”
En zoals in punt 7 aangestipt, bereik je een betere reistijd bij een constante, zij het tragere, doorstroming.
Dit kan een verlichting betekenen op korte termijn, ware het niet dat er dus een probleem is met de fundering en dat de E313 behoort tot een snelweg van het oude type met (inderdaad) een smallere pechstrook (dan bijvoorbeeld de E34)

10. Variabele breedte
Wat
Er werd al gedacht aan versleepbare afsluitingen, waardoor je ’s morgens drie rijstroken richting Antwerpen en twee richting Turnhout en Hasselt zou hebben. ’s Avonds zou dat omdraaien met drie stroken naar Hasselt en twee richting Antwerpen.

Expert
”Zo'n variabele breedte is inderdaad te doen”, zegt Chris Caestecker. ”In de Verenigde Staten bestaan zogeheten ’moveable barriers’, verplaatsbare barrières die met een speciale machine over heel grote afstanden worden verplaatst. Dat systeem werd hier nog niet toegepast, maar het is mogelijk. In een uur zou je over een afstand van 15 tot 20 kilometer zo’n barrières kunnen plaatsen.”
Het probleem is dat de E313 op dat moment weer zijn koppige karakter toont. Op de ruimte waar je zo’n strook zou kunnen aanleggen - in het midden tussen de twee rijrichtingen - staan bovendien verlichtingspalen. Mogelijk liggen in de ondergrond nog wat nutsleidingen die een eventuele aanleg kunnen bemoeilijken. ”Maar zo moeilijk is dat nu ook weer niet. Toch mag je niet vergeten dat zo’n strook er niet in een wip kan liggen. Je moet ze ook verharden”, besluit Caestecker
Ook hier weer het probleem van de ouderdom van de E313...


Een echte oplossing is er dus niet in de nabije toekomst, ik persoonlijk zie het meeste heil in een aanpassing van knooppunt Antwerpen-Noord, een snelle opening van de Oosterweelverbinding én een verbreding van de E313-E34 tussen Ranst en Antwerpen naar 2x4 rijstroken (met behoud van de busstrook!) Voor het vrachtverkeer moet het Albertkanaal snel aangepast worden voor grotere en hogere schepen en lading en de opening van de IJzeren Rijn. Andere kleinere maatregelen zullen de situatie misschien tijdelijk wat verbeteren maar ze zijn maar lapmiddeltjes en pakken de echte problemen niet aan.

Meer informatie: http://www.dossierE313.be

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10307
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door vynkce » wo 09 apr 2008, 15:12

De meningen van de politieke partijen:

CD&V: invoegstroken nog langer
”Het is vijf na twaalf voor de E313. De oplossing ligt in een mix van ingrepen”, zegt Frans Peeters, parlementslid en burgemeester vanGeel. ”De aanpak van de knelpunten, zoals de aansluiting met de Antwerpse Ring, is nodig.Kan dit echt binnen vijf jaar? Ondertussen moeten we het verkeer beter sturen en moeten we de in- en uitvoegstroken nog langer maken om ongevallen te vermijden.Wemoeten versneld inzetten op de verbreding van het Albertkanaal en de verhoging van de bruggen en betere spoorverbindingen, inclusief de IJzeren Rijn.”

Groen!: geen derde rijstrook
”Een derde rijstrook draagt niets bij tot een betere mobiliteit op de E313”, zegt Rudi Daems. ”We volgen het VlaamsVerkeerscentrum om eerst de flessenhals met de Ring aan te pakken.Het is onzinnig omnog extra verkeersstromen aan te trekken op de E313 via de uitbouw van bedrijventerreinen zoals het ENA in Wommelgem of aan de luchthaven van Deurne.”

LDD: Grote Ring
”Maak van de busbanen en pechstrook een derde rijstrook. Zo krijg je een extra capaciteit van 2.500 wagens per uur”, zegt JurgenVerstrepen.LDDwil de snelweg uitbreiden waar mogelijk. ”En bekijk de bestaande plannen rond deGroteRing,waarbij het verkeer van Limburg niet via de Ring naar Brussel moet, maar verder van Antwerpen wordt afgeleid naar de E19.”

N-VA: totaalplan
”Er is een allesomvattende visie op demobiliteitsproblemen nodig”, zegt Jan Peumans. ”Ik stel vast dat drie ministers voor mobiliteit -Van Brempt,Crevits en Peeters - van het goede te veel is. Je hebt een coördinerendminister nodig omhet totaalplan uit te voeren.Een derde rijvak of niet, zonder mentaliteitswijziging los je dat niet op met de aanpassing van infrastructuur.”

Open Vld: spitsstroken
”Files enmeer verkeerwijzen op een bloeiende economie.Dat ga je niet oplossenmet wat bussen”, vindt Annick De Ridder.”We moeten inzetten op de binnenvaart en het spoor om het extra transport de komende jaren te kunnen opvangen.Voor de huidige situatie is een extra rijstrook geen optie als je niet eerst de knelpunten met de Ring oplost. Je kan wel bekijken om spitsstroken (rijstroken in de spitsuren, red.) in te voeren. Eventueel op de busstroken. “

Sp.a: elektronisch blokrijden
”Een derde rijstrook lost niks op. Eerst moeten de knelpunten tussen de Ring en Ranst worden aangepakt. Zo komt er capaciteit vrij”, weet Flor Koninckx. ”We hebben ook nood aan een modern verkeersmanagement: variabele snelheden, trajectcontrole met nummerplaatherkenning en tijdig signaleren van files.” Koninckx vraagtmeer controles. ”De federale politie heeft onvoldoendemiddelen.Ze kan zelfs de digitale tachograaf niet lezen.”

Spirit: kilometerheffing
”De wonderoplossing bestaat niet. En dat is voor ons zeker niet een extra rijstrook”, zegt JorisVandenbroucke. ”Eerstmoeten de knelpunten weg, zoals de aansluiting met deRing en de splitsingmet de E34.We vragen een dynamisch verkeersmanagement om de capaciteit maximaal te benutten.”

Vlaams Belang: Singel sneller
”De knelpunten zoals de aansluiting op de Ring en de samenvoeging E313/E34,moeten snellerworden aangepakt”,vinden Jan Penris en Pieter Huybrechts. ”De heraanleg van de Singel moet eerst gebeuren, en niet op het einde van hetMasterplan.Er is ook een betere aansluitingmet de E313 nodig. We moeten durven na te denken over de verbinding Ranst-Ekeren,al ligt dat ook in mijn partij gevoelig”, zegt Penris.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Chris » wo 09 apr 2008, 15:19

Ik denk dat een derde rijstrook wel degelijk zin heeft. Niet om de files bij de aansluiting met de ring te verminderen, maar om de enorme stroom vrachtverkeer te verwerken samen met het pendelverkeer.

Want degenen die zeggen dat een derde strook niet de oplossing is, zouden dus ook moeten vinden dat er in de avond geen problemen zijn. Die zijn er wel, wat de noodzaak van een derde rijstrook wel aangeeft.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door R4 » wo 09 apr 2008, 15:49

Dan zal dit bericht je misschien verbazen:
Het Laatste Nieuws schreef:Aanleg van extra rijvak geen oplossing voor E313
De belangrijkste werkgevers langs de E313 vinden de aanleg van een derde rijstrook geen oplossing voor de files op deze drukke snelweg.

De bedrijfsleiders zien extra rijstroken voor de autosnelweg niet als hét reddingsmiddel. Opvallend omdat werkgeversorganisaties als Voka de verbreding een absolute voorwaarde vinden.

De werkgroep die de Vlaamse regering in het leven riep rond de E313 bekijkt alvast de derde rijstrook, maar zet vooral in op een betere aansluiting met de Antwerpse Ring. (belga/tdb)
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

CafeFresco
dorpsstraat
Berichten: 123
Lid geworden op: di 18 sep 2007, 20:04

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door CafeFresco » wo 09 apr 2008, 23:05

Het blijft duidelijk een materie die veel discussies en emoties opwekt.

* Ik denk dat een aanpassing van het knooppunt E313-Ring, zoals blijkbaar gepland is, inderdaad zowiezo de eerste (structurele) stap moet zijn. Volgens de media zou die klaar zijn in 2013. Ik vind dat alles bij elkaar genomen heel snel, al hoop ik dan wel dat het een structurele heraanleg is en geen opfriswerk. Zou het de bedoeling zijn om een extra afslagstrook richting Breda aan te maken?

* Daarna moet er bekeken worden of een verbreding van het stuk Ranst -> Antwerpen naar 4 rijstroken nuttig is, en haalbaar is. Mij lijkt van wel, aangezien je anders altijd met de 2+2 = 3 bottleneck in Ranst zult blijven zitten. Een derde rijstrook tussen Lummen en Ranst zou dan een laatste fase kunnen zijn. Al ga je dan wel weer een nieuwe bottleneck in Ranst creëeren, en het is ook de vraag of een derde rijstrook financieel gezien wel realistisch is.

* Waar ik van huiver is dat de komst van het nieuwe industriegebied in Ranst en Wommelgem nu blijkbaar min of meer zeker is, met alle mobiliteitsgevolgen van dien. Er kan geen sprake van zijn dat deze industriezone er komt zonder dat er deftig wordt nagedacht over hoe dit op mobiliteitsvlak kan ingekaderd worden. Een nieuw op- en afrittencomplex in Ranst, zoals vaak voorsteld, lijkt mij hoegenaamd geen goed idee. Af en toe hoor je studies over een nieuwe paralelweg tussen Massenhoven en Wommelgem, wat mij veel beter lijkt. Dat economische activiteit belangrijk is hoor je me zeker niet ontkennen, maar of dat nu echt moet gebeuren vlakbij een snelweg die nu al hopeloos verzadigd is?

* Last but not least blijf ik ijveren voor véél meer en beter openbaar vervoer in de regio. Feit blijft dat voor veel mensen, inclusief mezelf, de reistijd met het openbaar vervoer langer uitkomt dan de tijd die je nodig hebt tijdens een zware spits. Specifiek voor mezelf zit ik ook altijd met het probleem dat ik er misschien wel relatief vlot geraak met het openbaar vervoer, maar amper teruggeraak. Een sneltram tussen Ranst en Antwerpen ZONDER 900 tussenstops kan in dat opzicht veel verlichting brengen.

Bovenste puntjes gingen allemaal over oplossingen voor de file-problematiek. Die zijn uiteraard belangrijk, maar nog veel belangrijker is het veiliger maken van de snelweg. Het stuk tussen Geel en Antwerpen is erg zwart. Het verlengen van de invoegstroken is daarvoor al een heel nuttige maatregel geweest. Jammer dat het afschrapen van wat asfalt en een aantal potten verf kopen tien jaar heeft moeten duren .. Ook het probleem van voertuigen die op de pechstrook moesten aanschuiven omdat de uitvoegstrook vol was lijkt sterk verminderd te zijn sinds er nieuwe verkeerslichten zijn geplaatst. Klinkt dus allemaal positief, alleen bewijst de orde van elke dag jammer genoeg nog steeds dat er bijna dagelijks ernstige ongevallen gebeuren.

Medianieuws

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Medianieuws » zo 13 apr 2008, 22:25

DossierE313 schreef:"Meer bussen" "Extra rijstrook tijdens de spits"
Uit alle reacties van chauffeurs en bedrijfsleiders op de E313 blijkt dat het tijd is om te handelen. Wat mogen we verwachten van minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) en minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V)? Geen tovermiddel, maar wel een reeks maatregelen: uitbouw van dynamisch verkeersbeheer, in 2009 komen er bussen bij om de vrije busstroken nog meer te benutten, er wordt nagedacht over een derde rijvak op de E313 en een spitsstrook tussen Ranst en Ring. Een babbel op de pechstrook.

Afbeelding

Laat ons beginnen met de busstroken op de E313. Veel automobilisten vinden ze frustrerend: zo’n mooie, lege rijstrook naast je en je mag er niet op...
Kathleen Van Brempt: Een vrije busbaan op een autosnelweg was als vloeken in de kerk. Die busbanen zijn er en ze blijven er! Ze zijn een succesverhaal. De cijfers zijn sprekend: tussen 7.30u en 8.30u rijden 18 bussen met gemiddeld 53 reizigers (alle zitjes bezet, red.) tussen Ranst en Antwerpen. Dat zijn bijna 1.000 mensen die wij vervoeren op een moment dat er 4.200 auto’s met zo’n 5.000 passagiers ernaast aanschuiven. Mensen zitten bijna juichend in de bus. Het beste argument voor het behoud van de busbanen is dat wij met 1 procent van de voertuigen 16 procent van het aantal mensen in de spits vervoeren. Het is een zeer duurzaam en efficiënt vervoermiddel. Zonder die busbaan zakt onze bezettingsgraad van 53 naar 15 of 20 reizigers. Mensen kiezen voor efficiëntie.

Is ander verkeer op de busstrook toegelaten?
Van Brempt: Ik trek de lijn bij collectief vervoer. Taxi’s en bedrijfsbussen mogen op de vrije busbanen. Ik moet daar zelfs de mensen van De Lijn nog regelmatig van overtuigen, want zij beschouwen het als ’hun’ rijstrook. Auto’s toelaten op de busbanen zou het succes ervan ondergraven.

In de Verenigde Staten en Nederland mogen carpoolers op die busstroken.
Van Brempt: Ja, maar in de VS heb je voldoende ruimte. Carpoolstroken kunnen voor mij wel, maar niet ten koste van de busstrook. Want dan staan de bussen wéér stil.

Laat carpoolers betalen, naargelang van het aantal personen in de auto.
Van Brempt: Dat is de theorie. Je belandt dan in de discussie over kilometerheffing en zo. Je kunt daar pas over praten als je over de technologie beschikt waarmee je kunt controleren hoeveel mensen er in elke auto zitten.

Bij incidenten en files overdag klinkt het gemor van automobilisten nog luider.
Van Brempt: Pas als je alle verkeer dynamisch kan sturen, kan je overwegen om auto’s toe te laten op de busstrook. Maar ook in daluren is doorstroming erg belangrijk. Busreizigers haken af vanaf het moment dat ze in de file staan. Daarom laat ik alleen collectief vervoer op de busbanen toe.

Hoeveel bussen rijden er dagelijks op de busbanen?
Van Brempt: 160, waarvan iets meer dan de helft in de spits. Stel dat er van de 1.000 reizigers die we per spitsuur vervoeren, 600 weer met de auto gaan rijden. Dat levert per uur 500 auto’s meer op, wat het capaciteitsprobleem niet ten goede komt. Ik onderzoek nu hoeveel geld ik in 2009 kan vrijmaken om meer bussen in te leggen. Zo bied je meer mensen de kans om over te stappen van de auto naar de bus. Tegelijk moeten we de kwaliteit, veiligheid en het onderhoud van de Park & Ride opkrikken. Want de mensen laten er hun auto achter, hé. Dat is nog een drempel. Ook het voor- en natraject, de synergie tussen De Lijn en de NMBS, kunnen worden verbeterd. De NMBS is een serieus probleem. De spoorwegen functioneren onvoldoende om de regionale mobiliteitsproblemen op te lossen.

Van de bus naar de andere weggebruikers. Die staan dagelijks in de file. Zijn er voor hen pasklare oplossingen?
Hilde Crevits: Op korte termijn nemen we een aantal maatregelen. De actuele ongevallen situeren zich in de onbeveiligde zone voor Herentals-West op momenten dat er een onverwachte file staat. Daarom staan er 26 extra filedetectieborden in de richting van Antwerpen over een afstand van 26 kilometer tot Geel-Oost. ’s Nachts wordt aan de dynamische signalisatie gewerkt, zodat we nog dit jaar het dynamisch verkeersmanagement gevoelig kunnen uitbouwen. Deze uitrusting, goed voor een investering van 8,5 miljoen euro, bestaat uit portieken met rijstrooksignalisatie om de 1.500 meter en detectiepunten om de 750 meter. In het derde kwartaal van 2008 moet dat systeem operationeel zijn. Het zijn geen wondermiddelen, maar ze moeten mee het aantal ongevallen kunnen inperken. Daarnaast hebben we tussen Massenhoven en Geel de opritten van 150 naar 400 meter verlengd door het innemen van een stukje pechstrook. Er werd een snelheidsbeperking tot maximum 50 per uur ingevoerd op afritten. Om de uitstroom aan de uitritten te verbeteren, werden de groentijden aan de verkeerslichten geoptimaliseerd zodat het langer groen is als er files op de uitrit zijn. Ten slotte werden op een aantal plaatsen aan het einde van de afrit verkeerslichten geplaatst om de afritten vlotter te evacueren. Herentals-Industrie is in mei als laatste aan de beurt.

Die kleine ingrepen lossen het fileprobleem niet op.
Crevits: Neen, maar het is zeer moeilijk om een van de vele uitritten af te schaffen. En dat op een weg die permanent bijna verzadigd is en waarop de minste calamiteit aanleiding geeft tot files, opstoppingen en ongevallen. Van Brempt: We moeten de mensen ook geen blaasjes wijsmaken. Ik heb me zeer hard verzet tegen dubbeldekswegen, die door sommigen werden gezien als dé oplossing voor de files. Dat geldt ook voor een derde rijstrook. Die lost het probleem niet op. Een extra rijstrook maakt de file korter, maar het aanschuiven zal even lang duren. De oplossing is ingewikkelder. Op middellange termijn zal het masterplan Mobiliteit helpen. Ook de aansluiting op de Ring maakt daar deel van uit.

Dat laatste raakte wel ondergesneeuwd door de Oosterweelverbinding.
Crevits: De aansluiting zit nu wél in het masterplan. De stijging van de kostprijs van dit project heeft ook te maken met het toevoegen van een betere aansluiting op de Antwerpse Ring. Een werkgroep met alle betrokken Vlaamse diensten heeft aandacht voor alle toekomstige ontwikkelingen zoals de industriële groei, de verkeersafwikkeling tussen Hasselt en Antwerpen, de derde rijstrook, enzovoort.

Ook na de herinrichting van het knooppunt E313-Ring blijft het traject Ranst- Borgerhout een probleem.
Crevits: Juist daarom moeten we ons afvragen of we na de versmalling in Ranst geen spitsstrook kunnen aanleggen. Dan heb je ’s morgens een strook extra over de middenberm richting Antwerpen en ’s avonds omgekeerd. Dat moet worden bestudeerd. Van Brempt: De werkgroep moet hierover input geven. Een andere vraag is of er nog een aparte uitrit Borgerhout moet blijven bestaan. Wellicht kan je het verkeer dat nu kiest voor de uitrit, afleiden naar de Stedelijke Ringweg. Op voorwaarde dat er een oplossing is voor mijn busbaan. (lacht) Toch is het denkbaar dat je de busbaan van de E313 aan het Rivierenhof in Deurne kan aftakken op de Turnhoutsebaan.

Elk spitsuur nemen 800 chauffeurs die afrit. Dat zijn bijna evenveel mensen als er op de bussen zitten.
Van Brempt: Klopt. Maar als je aftakt op de Stedelijke Ringweg, zal je opnieuw een snelle afrit hebben. Aftakken in Wommelgem is onmogelijk, want dan gaan al die mensen (1.300 auto’s per uur, red.) een alternatief zoeken langs de gewest- en gemeentewegen.

Hier bespeuren we weer een volgende studie...
Crevits: We zitten momenteel aan dertien studies. Dat is meer dan voldoende. De werkgroep moet uit die studies suggesties halen voor maatregelen op korte, middellange en lange termijn. Allemaal moeten ze de calamiteiten beperken in afwachting van eventuele grotere ingrepen. Zo zit ook de noord-zuidverbinding in de Kempen ertussen, want die zou de druk op de E313 kunnen verlichten.

Passen alle maatregelen in het Structuurplan Vlaanderen?
Van Brempt: Er zullen plannen moeten worden aangepast, zeker voor de derde rijstrook. Plannen zijn er niet om ons te belemmeren, wel om een visie te ontwikkelen. Want je moet je toch afvragen hoe je in de toekomst het verkeer rond het ENA (Economisch Netwerk Albertkanaal, een project van 200 hectare in Ranst-Wommelgem, red.) laat lopen. In mijn nieuw mobiliteitsdecreet staat duidelijk dat we voor grote projecten zoals bedrijventerreinen, maar ook stadions vooraf garanties over de mobiliteitsafwikkeling willen. We zijn streng geweest voor het Sportpaleis. Dat mocht uitbreiden als aan alternatieve vormen van vervoer werd gedacht. Dat is gelukt. Straks komt 40 procent van de bezoekers met collectief vervoer. Bij de bouw van het Deurganckdok hebben we geen harde garanties gevraagd. Dat mag niet meer gebeuren. Crevits: De planlast ligt wel hoog. We moeten er daarom over waken dat de procedures niet zo zwaar worden, dat de ontwikkelingen worden afgeremd. Van Brempt: Ik heb niet dat gevoel.

Het duurt vaak jaren vooraleer je grotere projecten kan realiseren.
Van Brempt: Een milieu-effectrapport vraagt tijd en is noodzakelijk. Als we niet op voorhand hadden gestudeerd op het masterplan, dan hadden we nu in de problemen gezeten met de eisen die sommigen stellen. Toch moéten we met het masterplan verder, of we staan straks allemaal stil. Crevits: Het masterplan voor de mobiliteit in Antwerpen maakt veel initiatieven mogelijk. Ik heb er wel moeite mee dat het haast blijvend in vraag wordt gesteld, terwijl er veel steden zijn die, terecht, jaloers zijn. Van Brempt: Politiek wordt het project in elk geval niet in vraag gesteld.

En meer schepen naar de binnenvaart?
Crevits: We willen in versneld tempo alle bruggen op het Albertkanaal verhogen. In het masterplan komen acht bruggen aan bod. We zoeken daarnaast oplossingen om meer dan dertig bruggen versneld aan te pakken. Op korte termijn installeerden we een centraal boekingsplatform dat vraag en aanbod samenbrengt zodat er minder lege schepen rondvaren. We steunen de binnenschepen die containers van en naar het Deurganckdok naar het Albertkanaal brengen, op voorwaarde dat ze een aantal jaren een omzet over het binnenwater transporteren. Hetzelfde met de kaaimurenprojecten. We subsidiëren 80 procent, maar ze moeten gedurende tien jaar een volume garanderen.

Terug naar de files. We praten over ingrijpende maatregelen. Maar ligt het probleem niet bij de mensen zelf?
Crevits: Tuurlijk. Vroeger had je in verkavelingen één auto per gezin. Nu twee en meer. Zo’n trend kan je maar heel traag terugdraaien. Van Brempt: Ik heb het gevoel dat we dat gevecht in stedelijk gebied gaan winnen. Stedelijke gezinnen zullen evolueren naar één auto. De tweede zal het openbaar vervoer worden. Crevits: Ik wens je veel succes. Die stadssituatie geldt niet overal in Vlaanderen. Je moet blijven investeren in het wegennet. We hebben een historische achterstand in onderhoud. De wegen moeten veilig zijn en ze moeten voldoende capaciteit aankunnen. We moeten niet alleen focussen op het openbaar vervoer. Het is een ‘enen’- verhaal. Van Brempt: Het is inderdaad een ‘en-en’- verhaal. Openbaar vervoer is ook positief voor verkeersveiligheid. Crevits: Onderhoud van wegen is dat ook. Dat zorgt voor minder ongevallen. Van Brempt: Klopt. We moeten trouwens steeds meer met creatieve mobiliteitsoplossingen bezig zijn. Zoals het Pendelfonds dat ik heb opgericht. Bedrijven kunnen geld krijgen van de overheid om het woonwerkverkeer van hun werknemers te verbeteren.

Maar precies in Antwerpen komt daar toch amper reactie op?
Van Brempt: Ja, daar ben ik heel boos om geweest. Ik roep de bedrijven op om massaal in te tekenen op dit Pendelfonds. Crevits: Wat bewijst dat mensen moeilijk de ’déclic’ maken. Het is duidelijk een meersporenverhaal.

En de wegpolitie heeft amper volk om te controleren.
Van Brempt: De controles op het gewicht en de tussenafstand zijn zeer belangrijk qua veiligheid. We willen ook stappen zetten naar de kilometerheffing. Je kan je afvragen waarom we tomaten uit Spanje invoeren in plaats van inlandse te kopen. Door de kilometerheffing zal eindelijk de juiste prijs worden betaald en tegelijk zal je het verkeer sturen. Daarom was ik zo blij met het kleine stukje staatshervorming. Dat zal ons onder meer bevoegd maken voor rij- en rusttijden en beladingsnormen. Dus kunnen we zelf controleren en de politie ontlasten. De heffing bezorgt ons extra middelen... Crevits: (snel inpikkend) Voor het onderhoud en de modernisering van wegen. Van Brempt: Maar ook voor een betere en duurzame mobiliteit.

teaser
zandpaadje
Berichten: 19
Lid geworden op: vr 04 jan 2008, 19:55
Locatie: Antwerpen

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door teaser » ma 15 sep 2008, 16:06

Sinds een tijdje staat de E313 richting Antwerpen vanaf Geel volgestouwd met elektronische borden in verschillende uitvoeringen. Ik heb ze nog nooit in werking gezien want ik kom er alleen buiten de spits (goddank). Heeft iemand hier meer informatie over, of foto's van de borden in werking? Ik vraag me vooral het nut af van de portieken met 3 rijstrookborden: 1 per rijstrook en de derde er tussenin. De grote borden die langs de pechstrook staan opgesteld zitten dan weer half in het gebladerte verscholen...

Het enige wat ik erover kon vinden komt uit het lokale gedeelte van gva:
22/08 Nieuwe verkeersborden sieren E313

De Vlaamse overheid plaatst de masten voor nieuwe elektronische borden langs de E313 in de omgeving van Herentals. Die borden moeten het vaak drukke verkeer op de snelweg naar Antwerpen gerichter kunnen sturen.

In de zijberm van de E313-snelweg in de richting van Antwerpen verschenen de voorbije dagen enkele opvallende metalen masten met een bijhorende stroomkast. Die kregen allemaal een plaatsje op de strook Olen-­Herentals-­Grobbendonk, niet toevallig het stuk waar geregeld zware verkeersongevallen in de staart van de file gebeuren.
Dynamisch

“De masten vormen de portieken voor het dynamische verkeersmanagement”, zegt woordvoerder Damien Benoit van het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). “Dat zijn elektronische borden waarmee we het verkeer kunnen bijsturen.”

Zo kunnen de borden bijvoorbeeld duidelijk aangeven dat er tijdelijk een lagere ­maximumsnelheid geldt. De borden waren eerder al aangekondigd als een van de maatregelen om de verkeersproblematiek op de E313 aan te pakken.

JayBeeke
stadsweg
Berichten: 268
Lid geworden op: ma 21 mei 2007, 19:47
Locatie: Brabant, BE

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door JayBeeke » ma 15 sep 2008, 18:09

Ze zijn nog niet in werking gesteld maar dat gebeurt zeer binnenkort. Functionaliteiten e.d. zijn dezelfde als die van de borden verderop op de E313/E34.

mvg
JJN

CafeFresco
dorpsstraat
Berichten: 123
Lid geworden op: di 18 sep 2007, 20:04

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door CafeFresco » do 18 sep 2008, 19:46

Ze werken idd nog niet.

Het artikel van GvA is niet volledig juist. Er staan niet enkel borden tss Herentals Oost en West, maar over de hele lengte tussen Geel Oost en Ranst (vanaf Ranst tot Antwerpen Oost stonden er al).

Ongeveer 1km voor elke afrit staat er een tekstbord (5 in totaal dus). Het bord in Herentals Oost staat een beetje ongelukkig (tss de struiken), maar dat zal vast nog wel opgelost worden.
Daarnaast staan er RSS portieken om de anderhalve kilometer. Die zien er hetzelfde uit en hebben dezelfde functie dan diegene dat op de andere invalswegen naar Antwerpen staan. Het middenbord dat er af en toe ook is, dient om tijdelijke verboden op te leggen, zoals bv een inhaalverbod.

De borden in de middenberm met een rood-witte rand rond staan er al een tijdje en lichten op wanneer er een file staat binnen X aantal meter. De laatste weken werken die laatsten verschrikkelijk slecht.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3263
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Mikhail » vr 19 sep 2008, 11:28

CafeFresco schreef:Ze werken idd nog niet.

Het artikel van GvA is niet volledig juist. Er staan niet enkel borden tss Herentals Oost en West, maar over de hele lengte tussen Geel Oost en Ranst (vanaf Ranst tot Antwerpen Oost stonden er al).

Ongeveer 1km voor elke afrit staat er een tekstbord (5 in totaal dus). Het bord in Herentals Oost staat een beetje ongelukkig (tss de struiken), maar dat zal vast nog wel opgelost worden.
Daarnaast staan er RSS portieken om de anderhalve kilometer. Die zien er hetzelfde uit en hebben dezelfde functie dan diegene dat op de andere invalswegen naar Antwerpen staan. Het middenbord dat er af en toe ook is, dient om tijdelijke verboden op te leggen, zoals bv een inhaalverbod.

De borden in de middenberm met een rood-witte rand rond staan er al een tijdje en lichten op wanneer er een file staat binnen X aantal meter. De laatste weken werken die laatsten verschrikkelijk slecht.
Mooi initiatieven, wat ik spijtig vind is dat men in Belgie en Vlaanderen blijkbaar niet zo fier is als men iets vernieuwt langs de weg, of een nieuw iniatief verschijnt. Ik vind het goed dat er voor elke afrit een tekstbord komt, dan kan men tijdig verwittigen dan er bv. 2km verder een ongeval gebeurd is ofzo... Dat er nu ook 2 RSS borden en en 2 midden bord tussen de 2 RSS borden geplaatst word, wat kan bijgestuurd worden vind ik ook zeer goed!

Wat betreft die borden in de middenberm, die bijna nooit (hebben ze wel gewerkt?) werken, gaat men die dan slopen en hergebruiken elders of nog beter waarom heeft men deze niet hergebruikt voor boven de rijstroken te hangen?
****

Mikhail
expressweg
Berichten: 3263
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Mikhail » vr 19 sep 2008, 11:33

CafeFresco schreef:Ze werken idd nog niet.

Het middenbord dat er af en toe ook is, dient om tijdelijke verboden op te leggen, zoals bv een inhaalverbod.
Kunnen deze borden ook al een file symbool laten zien? Of komt deze tekst op de tekstborden?
****

CafeFresco
dorpsstraat
Berichten: 123
Lid geworden op: di 18 sep 2007, 20:04

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door CafeFresco » vr 19 sep 2008, 23:32

De borden in de middenberm hebben tot voor de zomer perfect gewerkt hoor. Dat ze nu niet of bijna niet werken komt door de werken aan de RSS portieken denk ik. Die werken zijn duidelijk veel complexer dan ik dacht. Men is daar al meerdere maanden (!) mee bezig. Al maanden aan een stuk zijn mensen van Fabricom op de pechstrook dit aan het voorbereiden. Ik kan me best inbeelden dat één en ander er voor gezorgd heeft dat de middenbermbordjes tijdelijk even niet werken.

Van Geel Oost tot Massenhoven gaat het niet om borden die een file icoon laten zien (zoals je er ook aantreft op andere wegen richting Antwerpen, op plaatsen waar nog geen RSS portieken zijn). Een filestaart wordt in drie stappen aangegeven: eerst verschijnt er een melding "File 1800 meter". Dit gebeurt dmv een tekstboodschap en twee (erg opvallende) knipperlichten bovenaan. Uiteraard is die 1800 meter variabel, het kan ook 1700 of 1600 of ... zijn. Het volgende bord waarschuwt nogmaals: "File 600 meer" bv. Het laatste bord toont enkel nog de boodschap "File". Op die manier wordt een filestaart altijd ongeveer 1,5 kilometer op voorhand aangekondigd. Toen het nog deftig werkte, vond ik het best wel een aangenaam systeem.

Bij deze ook enkele fotootjes die ik enkele maanden geleden heb genomen

Afbeelding
Afbeelding

Vanaf Massenhoven tot Ranst wordt het zelfde middenbermbord systeem gebruikt dan op de andere wegen richting Antwerpen. Er staan er wel veel meer dan vroeger.

CafeFresco
dorpsstraat
Berichten: 123
Lid geworden op: di 18 sep 2007, 20:04

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door CafeFresco » vr 19 sep 2008, 23:59

Mikhail schreef:wat ik spijtig vind is dat men in Belgie en Vlaanderen blijkbaar niet zo fier is als men iets vernieuwt langs de weg, of een nieuw iniatief verschijnt
Ik volg je redenering wel, maar dat heeft (buiten het feit dat we nu eenmaal graag zagen :)) ook te maken met het het tergend traag op gang komen van dergelijke initiatieven. De eerste beloftes om extra elektronische signalisatie op de E313 aan te brengen zijn al van jaren geleden, maar het hele ding is pas echt in gang gekomen na een aantal dodelijke ongevallen. Als ik me niet vergis werd de belofte concreet na een dodelijk ongeval met een motorfietser die een typisch E313-afrit-ongeval had. Die naam verzin ik nu even ter plaatse, maar komt neer op een ongeval dat veroorzaakt wordt door een file van op de pechstrook. Tot voor kort een dagelijks fenomeen in Herentals Oost en vooral Geel West. Levensgevaarlijk.

Het jarenlang negeren van de problemen op de E313 heeft voor erg veel frustratie gezorgd in deze regio, en ik kan je verzekeren dat die nog altijd leeft. Het is pas sinds de laatste maanden dat er echt concrete acties zijn ondernomen. Zo was het probleem van de extreem korte invoegstroken (die er vaak voor zorgden dat mensen op een gevaarlijke manier invoegden met alle gevolgen van dien) al tien jaar bekend. Om het simplistisch voor te stellen, was het enige wat men moest doen een pot verf nemen en de lijnen wat verder trekken. Jarenlang is dat om erg onduidelijke redenen geweigerd. Meerdere mensen (ik vrees zelfs dat ik er met 100 nog niet kom, als ik alleen al afga op de ongevallen die ik zelf heb gezien) hebben door die korte opritjes zware ongevallen gehad met vaak zware kwetsuren of zelfs doden tot gevolg. Een tijd geleden heeft men in nog geen twee weken die problemen opgelost met merkelijk veiligere opritten als resultaat. Budgettair kan dat nooit een grote kost zijn geweest.

Vorig jaar werd duidelijk dat het aantal zware verkeersongevallen op het laatste stuk van de E313 enorm hoog was geworden. Iedereen die daar op reed wist dat al jaren, en voelde de situatie jaar na jaar verergeren. En niemand die er iets aan deed. De congestie was (en is) verschrikkelijk, met een file die zo maar eventjes tien kilometer lang werd op twee jaar tijd, maar dat is op zich nog bijzaak. Op een bepaald moment kreeg je schrik om op die weg te rijden en werd de situatie zo gevaarlijk dat ook de media er op zijn gesprongen. Moeders begonnen naar kranten te schrijven dat ze elke morgen schrik hadden dat hun zoon of dochter bij een ongeval was betrokken dat ze op de radio hadden gehoord. Er kwamen krantenalyses van het probleem, enz. Vooral GvA is hier een drijvende kracht geweest. Het is pas toen dat er echt iets veranderd is.

In dat opzicht begrijp ik het dus wel dat er niet meteen met trots en fierheid wordt gereageerd op nieuwe ontwikkelingen.
Wat niet maakt dat ik al heel tevreden ben met de kant die we nu opgaan.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3263
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Mikhail » di 23 sep 2008, 13:11

CafeFresco schreef:De borden in de middenberm ...
Hoelang hebben deze borden dan degelijk gewerkt? Dit was mij onbekend dat de file staart op zo'n goede manier gesignaleert werd...
****

Mikhail
expressweg
Berichten: 3263
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Mikhail » do 13 nov 2008, 10:04

HIeronder enkele foto's van de site van GVA:

http://albums.gva.be/publish/Ongeval%20 ... 20495_.JPG
dynamische panelen in de middenberm en boven de baan t.h.v. Geel

http://albums.gva.be/publish/Ongeval%20 ... 20518_.JPG
dynamische panelen boven de baan t.h.v. Geel

http://albums.gva.be/publish/Ongeval%20 ... 20543_.JPG
Heeft iemand een idee wat het object in de middenberm kan zijn? Het lijkt een beetje op een flitspaal...
****

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door tovm74 » do 13 nov 2008, 10:45

Mikhail schreef:HIeronder enkele foto's van de site van GVA:

http://albums.gva.be/publish/Ongeval%20 ... 20495_.JPG
dynamische panelen in de middenberm en boven de baan t.h.v. Geel

http://albums.gva.be/publish/Ongeval%20 ... 20518_.JPG
dynamische panelen boven de baan t.h.v. Geel

http://albums.gva.be/publish/Ongeval%20 ... 20543_.JPG
Heeft iemand een idee wat het object in de middenberm kan zijn? Het lijkt een beetje op een flitspaal...
Een automatisch weerstation of een station voor het controleren van de lucthkwaliteit ? :dontknow:
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!

CafeFresco
dorpsstraat
Berichten: 123
Lid geworden op: di 18 sep 2007, 20:04

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door CafeFresco » do 13 nov 2008, 13:30

Welk object in de middenberm?

Die paal met die blok op staat niet in de middenberm hoor, maar aan de zijkant. Dat is een promotiepaal van DAF Trucks.

CafeFresco
dorpsstraat
Berichten: 123
Lid geworden op: di 18 sep 2007, 20:04

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door CafeFresco » do 13 nov 2008, 13:31

Mikhail schreef:HIeronder enkele foto's van de site van GVA:

http://albums.gva.be/publish/Ongeval%20 ... 20495_.JPG
dynamische panelen in de middenberm en boven de baan t.h.v. Geel

http://albums.gva.be/publish/Ongeval%20 ... 20518_.JPG
dynamische panelen boven de baan t.h.v. Geel

http://albums.gva.be/publish/Ongeval%20 ... 20543_.JPG
Heeft iemand een idee wat het object in de middenberm kan zijn? Het lijkt een beetje op een flitspaal...
Alleen spijtig dat die portieken nog altijd niet marcheren hee ...

Mikhail
expressweg
Berichten: 3263
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Mikhail » do 13 nov 2008, 14:07

CafeFresco schreef:Welk object in de middenberm?

Die paal met die blok op staat niet in de middenberm hoor, maar aan de zijkant. Dat is een promotiepaal van DAF Trucks.
Klopt ... ik had niet gezien dat het aan de zijkant was ;)
****

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door tovm74 » za 15 nov 2008, 23:09

Blijkbaar hebben het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen hier een site over opgericht:

http://www.dossiere313.be/
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!

Medianieuws

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Medianieuws » ma 17 nov 2008, 13:36

Gazet van Antwerpen 17-11-08 schreef:Eén en ondeelbaar

Zaterdag hield de sp.a-afdeling Kempen een congres rond mobiliteit. Op het programma stond onder meer een betere mobiliteit naar Antwerpen. Want de dagelijkse gesel van de E313 naar Antwerpen is steeds meer een doorn in het oog.
Mede daarom ’bracht’ provinciaal sp.a-voorzitter Kathleen Van Brempt tien nieuwe snelbuslijnen naar het congres. Maar daar hield het niet bij op. Wie Turnhout een beetje kent, weet dat het er elke dag een soep is in de smalle straatjes van en naar het station. Dus stelt sp.a-Kempen een nieuw station voor, met name Turnhout-Zuid. Dat station zou een hoop forenzen uit de stad kunnen houden, zodat Turnhout weer vrij kan ademen. En zodat fietsers weer een stuk veiliger kunnen rijden in de binnenstad.

Een tweede wens is een light-railproject, dat Turnhout met Antwerpen verbindt. Het (tram-)spoor zou langs het Albertkanaal lopen.
De band met Antwerpen is dus nooit ver weg voor de Kempenaars. Zij waren dan ook de eersten die terecht hebben gewaarschuwd voor het dichtslibben van de E313, hun navelstreng met Antwerpen. Vandaag is die waarschuwing een feit geworden.
Minister voor Mobiliteit Kathleen Van Brempt pleitte dan ook voor uitvoering van het Masterplan en de bijhorende sluiting van de Ring. In de voorliggende plannen zou dat de E313 voor een groot stuk ontlasten en dus is het Masterplan er niet voor Antwerpen alleen, maar ook voor de Kempen.
Van Brempt zou geen Kathleen zijn als ze niet ook zou inzetten op het openbaar vervoer. Met een ’makkelijk’ te realiseren light rail tussen de Kempen en Antwerpen haalt ze haar gram bij de NMBS, die ze traag en log vindt in het toelaten van light-railprojecten op haar sporen.

Ook aan de andere kant van de stad wordt het mobiliteitsprobleem steeds nijpender. Vijftien gemeenten in de zuidrand - Aartselaar, Kontich, Edegem, Hove, Boechout, Borsbeek, Wommelgem, Wijnegem, Ranst, Zandhoven, Mortsel, Lier en Antwerpen - sloten vrijdag een overeenkomst, waarbij ze plechtig beloven om de verkeersleefbaarheid sámen aan te pakken in een overlegplatform. Een eerste concreet project is de Vlaamse verkeersbordendatabank, die moet snoeien in de bestaande verkeersborden en plaatselijke situaties beter op elkaar moet afstemmen.

Nogal wat van de burgemeesters zien heil in een herinrichting van de R11-Krijgsbaan tussen Wommelgem en Mortsel. Daar zijn redelijk wat congestieproblemen gegroeid, niet in het minst na de heraanleg van de Antwerpsestraat in Mortsel.
De huidige minister van Mobiliteit wil niemand in de zuidrand een zwartepiet toeschuiven en werkt liever aan structurele oplossingen. Dus is het goed dat de burgemeesters weer praten, want tot vandaag ontwricht één topdag in het Wijnegem Shopping Center de Krijgsbaan én de E313.
Over de structuur van de R11 wordt nog niet gepraat. Maar er is licht in de duisternis. Er rijden al meer bussen in de zuidrand. Straks reikt tramlijn 8 tot de rand van Borsbeek. De eerste fase van de tramverlengingen Deurne-Wijnegem en Mortsel- Boechout komt er ook aan. Beide verbindingen zullen hun invloed hebben op de belasting van de R11. Beide projecten passen via Brabo I ook al in het Masterplan Antwerpen.

Kathleen van Van Brempt noemde dat plan ook dit weekend nog één en ondeelbaar. Het is goed dat ze dat blijft volhouden. Zeker nu er verkiezingen in aantocht zijn, waarin zij wellicht een prominente rol zal spelen.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3263
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Mikhail » ma 17 nov 2008, 14:54

tovm74 schreef:Blijkbaar hebben het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen hier een site over opgericht:

http://www.dossiere313.be/
dossiere313.be schreef: De steenwegen in de Kempen zouden op termijn onvoldoende zijn voor het verkeer doorheen het gebied”, zegt Rien van de Wall, licentiaat geschiedenis. De jonge Truienaar heeft een eindwerk geschreven over de geschiedenis van het Belgische snelwegennet.
Rien van het forum hier?
****

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Chris » ma 17 nov 2008, 14:56

^^ Volgens mij wel. :D

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10324
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Alfa » ma 17 nov 2008, 16:26

Zo wordt maar weer eens aangetoond hoe klein het wereldje rond wegen is. Verschillende forumleden bekleden posities waar zij invloed op het beleid kunnen uitoefenen. In weinig andere branches is dat mogelijk.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3263
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Mikhail » wo 19 nov 2008, 13:39

Wat ik mij zo juist aan het bedenken was ... Tussen Ranst en de aansluiting met de ring hebben vroeger eventjes 4 rijstroken gelegen, ondertussen weet iedereen dat de rechtse rijstrook al jaren een busvak is geworden voor de snelbussen van de kempen naar Antwerpen Centrum.

Maar als binnekort de sneltram klaar is van Antwerpen, en de ingebruikname van de ongebruikte premetrotunnels onder de turnhoutsebaan, naar Wommelgem kan men de bussen toch gewoon hier op aansluiten, de busstrook dus laten vervallen en de auto's een vierde rijbaan geven... De bussen rijden gewoon naar Wommelgem waar ze aansluiting geven op de sneltram...
****

denne007
autoweg
Berichten: 1358
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door denne007 » do 20 nov 2008, 1:09

^^ hopelijk word het zo maar veel verschil dat dat niet maken. De ring kan toch niet alle verkeer slikken.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3263
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Mikhail » do 20 nov 2008, 10:21

denne007 schreef:^^ hopelijk word het zo maar veel verschil dat dat niet maken. De ring kan toch niet alle verkeer slikken.
Je moet toch niet in alles het negatieve zien? Met 4 rijstroken ga je de file verkorten en de doorstroming bevorderen...
****

CafeFresco
dorpsstraat
Berichten: 123
Lid geworden op: di 18 sep 2007, 20:04

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door CafeFresco » do 20 nov 2008, 13:29

http://www.gva.be schreef: Portieken E313 werken niet wegens 15 diefstallen

Dieven hebben alle elektronische apparatuur uit de kasten nabij de portieken op de E313 gestolen. Daardoor is de inwerkingstelling van het filebegeleidingsysteem tussen Geel-Oost en Ranst met twee maanden vertraagd.

Portieken E313 werken niet wegens 15 diefstallen Waarschijnlijk steeds dezelfde dief of groep van bandieten kaapte in acht nachten de inhoud van 15 elektronische kasten weg.

De waarde van de ontvreemde apparatuur bedraagt 80.000 euro. De installatie van nieuwe stukken zal 20.000 euro kosten. De dienst Elektriciteit en Mechanica van de Vlaamse gemeenschap zal de nieuwe apparaten beveiligen met metalen constructies ter waarde van 35.000 euro.

Tot nu was er geen camerabewaking van de elektronische toestellen. Dat verklaart waarom de Wegpolitie telkens nipt te laat was om de dieven te klissen. Het Verkeerscentrum kreeg pas een signaal nadat de dieven de elektronica hadden losgekoppeld.

Veilig sturen
Via de kasten worden de tellingen van camera’s en tellussen in het wegdek, tesamen met videobeelden, doorgestuurd naar het Verkeerscentrum. Met die gegevens kan het Vlaams Verkeerscentrum een file veilig ’sturen’ door aangepaste snelheden en andere informatie op de variabele verkeersborden weer te geven.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3263
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door Mikhail » do 20 nov 2008, 14:14

Daarom dat de borden dus niet werken... alle weeral uitstel...
****

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10307
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Oplossingen voor de E313 problematiek

Bericht door vynkce » do 20 nov 2008, 16:16

Mikhail schreef:Tussen Ranst en de aansluiting met de ring hebben vroeger eventjes 4 rijstroken gelegen.
Volgens mij klopt dat niet, de busstrook lag wel eerst aan de middenberm, maar werd verschoven naar de buitenkant. Vier rijstroken voor auto's zijn er nooit geweest.
Maar als binnekort de sneltram klaar is van Antwerpen, en de ingebruikname van de ongebruikte premetrotunnels onder de turnhoutsebaan, naar Wommelgem kan men de bussen toch gewoon hier op aansluiten, de busstrook dus laten vervallen en de auto's een vierde rijbaan geven... De bussen rijden gewoon naar Wommelgem waar ze aansluiting geven op de sneltram...
Dat zou theoretisch kunnen. Alleen duurt die "binnenkort" nog minstens 5 jaar en zullen vier rijstroken structureel niets oplossen aan het probleem. De problemen situeren zich namelijk op de Antwerpse ring, knooppunt Antwerpen-oost dat een te kleine capaciteit heeft, het op- en afrittencomplex van Wommelgem en knooppunt Ranst. De files (tijdelijk) oplossen zou kunnen door een capaciteitsverhoging van de Antwerpse ring, een herbouw van knooppunt Antwerpen-oost en een verbreding naar 2x4 rijstroken (2x5 als de E313 2x3 zou worden) zodat geen flessenhals meer ontstaat in Ranst.

Plaats reactie