[E403] Aarden middenberm

Bespreek hier alles over de Belgische autosnelwegen.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
tompie
verkeersader
Berichten: 997
Lid geworden op: ma 11 feb 2008, 19:28
Locatie: zwevegem

[E403] Aarden middenberm

Bericht door tompie » zo 18 jul 2010, 17:23


Het Nieuwsblad 18/07/2010

Aarden berm van 1,5 km op A17/E403 Kortrijk afgerond
Nog drie aarden middenbermen gepland


Op 4 mei 2010 startte de afdeling Wegen en Verkeer West-Vlaanderen met onderhoudswerken op de A17/E403 over een afstand van ongeveer 32 kilometer, vanaf de grens met Henegouwen tot aan Lichtervelde. Over deze hele lengte werd de aarde en begroeiing - die zich doorheen de jaren vanuit de middenberm over de veiligheidsstrook hebben verspreid - verwijderd. Dat moet ervoor zorgen dat de afvoer van het regenwater niet langer gehinderd wordt.

Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om met die verwijderde grond een aarden middenberm aan te leggen op de A17/E403 over een lengte van 1,5 km vanaf de grens met Wallonië. De A17 heeft immers nog een onbeschermde middenbermen. Door het ontbreken van betonnen veiligheidsstootbanden of stalen vangrails kon er nog door de middenberm worden gereden. De breedte van de middenberm is daar 11,30 meter. De aarden middenberm kreeg een hoogte van 1,5 meter met een grondvlak van 4 meter en een bovenbreedte van 1 meter.

Minister Hilde Crevits: “Met de werken die vandaag zijn afgerond slaan we twee vliegen in één klap. Door die grond nu te hergebruiken bij de aanleg van de aarden middenberm sparen we geld uit en realiseren we tegelijk een veiligere verkeerssituatie die het doorrijden van de middenberm zal verhinderen en zo dodelijke frontale botsingen kan voorkomen. Het blijft niet bij deze 1,5 km aarden berm op de A17. In een latere fase zal de aarden middenberm verder doorgetrokken worden op het grondgebied van Kortrijk en komt er ook één die loopt over het grondgebied Izegem, Roeselare en Ardooie. Het ontwerp daarvoor is al klaar. De aanbesteding zal vermoedelijk gebeuren in het najaar van 2010. Bovendien is een gelijkaardige middenberm voorzien op de A19 voor het traject Wevelgem-Ieper. De aanbestedingsprocedure voor dit dossier is reeds opgestart. Ook voor deze werken zullen we grond hergebruiken.”


Positieve evaluatie van de eerste aarden middenberm op de A18 van Veurne tot Jabbeke

Tussen 2006-2008 vielen er 14 doden en 64 gewonden bij ongevallen waarbij voertuigen over de middenberm reden en zo op de andere rijrichting terecht kwamen.

De aanleg van een middenberm op A18 van ongeveer 30 km lang was een pilootproject. Deze aarden berm is 1 meter hoog en is trapeziumvormig met 1 meter bovenbreedte en 3 meter onderbreedte. Door die grote massa vormt de berm een efficiënt stootkussen. Aangezien aarde zachter is dan betonnen vangrails en door de schuin oplopende wanden zijn er minder zware verwondingen bij botsingen. Daarenboven is een aarden berm milieuvriendelijk en past een bloeiende berm mooier in het landschap.

Sinds de aanleg in oktober 2008 werden aan het autosnelwegendistrict Jabbeke 13 schadegevallen gemeld waarbij een vrachtwagen of een auto in de berm terechtkwam. Bij deze aanrijdingen in de bermen zijn er enkel lichtgewonden vastgesteld en geen doden of zwaargewonden. Geen enkele auto of vrachtwagen is nog op het ander rijvak terecht gekomen.
belgie is zo slecht nog niet

mennomulder
verkeersader
Berichten: 957
Lid geworden op: do 10 jan 2008, 19:54
Locatie: Groningen

Re: Aarden middenberm E403

Bericht door mennomulder » zo 18 jul 2010, 19:47

Ik keek wat raar tegen de tekst aan maar ze bedoelen dus een aarden wal in de middenberm :D .
Een dutje achter het stuur
Is soms van eeuwige duur !
www.facebook.com/menno.mulder.524

Grouten oet Grunnen (Stad)