Alternatieve route bij files bij grensovergang Chiasso

Een speciaal subforum voor reisadviezen waar dan ook in Europa en reisverslagen uit de wereld.

Moderator: Moderatoren

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 19539
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Alternatieve route bij files bij grensovergang Chiasso

Bericht door Pino » ma 19 jul 2010, 10:50

Op de Zwitsers-Italiaanse grens zijn files bij Chiasso vaste prik. Meestal zijn ze maar 1 à 2 kilometer lang (op piekdagen meer), maar het zijn files die behoorlijk wat tijd kunnen kosten omdat al het verkeer stapvoets langs de Zwitserse en Italiaanse douane wordt geleid. In de rijrichting Zwitserland staat overdag vrijwel standaard (ook op maandagochtend) 1.5 kilometer file, dus ik pak daar inmiddels vrijwel standaard de parallel aan de snelweg lopende route door Como en Chiasso zelf. In de rijrichting Italië heb ik de route door de stad meestal niet nodig, maar als er file staat, is die bijna zeker sneller dan de route over de snelweg. Ze zijn heel makkelijk te vinden / onthouden, dus het leek me handig dit reisadvies hier te delen.

Vanuit Zwitserland
Heb je ter hoogte van afrit Chiasso-Centro nog geen file gezien, dan is er geen file of een dusdanig korte file dat je het makkelijkste kunt doorrijden over de snelweg. Zie je het bij afrit Chiasso-Centro al vast staan (of sta je daar al vast), neem dan de afrit. Ga op de afrit rechtdoor; je rijdt parallel aan de A2 verder. Blijf de weg volgen wanneer die enigszins van de snelweg wegdraait. Ook maakt de weg op een gegeven moment een bocht naar links, maar je blijft de hoofdrichting volgen. Aan het einde van de weg heb je de grensovergang aan je linkerhand. Kortom, linksaf Italië in en na de douane weer linksaf richting snelweg. Een minuut later zit je alweer op de Italiaanse A9, ter hoogte van oprit Como-Nord. Route in Google Maps.

Vanuit Italië
Op de DRIPs vanuit Milaan wordt doorgaans al gewaarschuwd voor eventuele "Coda in dogana", dus dan weet je wat je te wachten staat. Staat er file, pak dan afrit Como Monte Olimpino. Onder aan de afrit kom je op een rotonde uit, die je in een haarspeld over moet - meer dan driekwart (borden Svizzera volgen). Deze weg gaat alsmaar rechtdoor tot aan de grens. Aangekomen in Zwitserland ga je direct rechtsaf, borden richting snelweg volgen en twee minuten later rijd je weer de snelweg op richting Lugano, ter hoogte van oprit Chiasso-Centro. Route in Google Maps.