Route italie - NL in januari

Een speciaal subforum voor reisadviezen waar dan ook in Europa en reisverslagen uit de wereld.

Moderator: Moderatoren

Plaats reactie
Lvdhtjes
zandpaadje
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 04 dec 2017, 18:46

Route italie - NL in januari

Bericht door Lvdhtjes » ma 04 dec 2017, 18:56

Hoi!

Mijn partner en ik zitten op dit moment in Toscane (voor langere tijd) en gaan in januari terug naar NL. Alleen hebben we nu geen winterbanden onder de auto. Ik neem aan dat het onverstandig is om Oostenrijk/Zwitserland te kiezen. Of heeft iemand andere ervaringen?
En wat is dan een geschikte route? Naar Turijn - Lyon en dan naar NL of kan ik dat stuk ook beter vermijden en naar Marseille rijden?
Bedankt alvast!

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 53680
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Route italie - NL in januari

Bericht door Chris » ma 04 dec 2017, 19:20

Het is denk ik erg afhankelijk van het weer op dat moment of je op zomerbanden nog veilig kan reizen, niet alleen in de Alpen maar ook in Duitsland (of de Ardennen).

Alle routes, behalve de kustroute via Nice, verlopen op meer dan 1.200 meter boven zeeniveau. Afgelopen week viel in Noord-Italië bijvoorbeeld een dik pak sneeuw tot in het laagland, inclusief de omgeving van Turijn. Zelfs op de Franse A8 was het bar en boos, maar op dit soort wegen is dat vaak maar 1 dag.

Als er ook maar een beetje winters weer verwacht wordt zou ik sowieso de Alpen en Duitsland afraden. Frankrijk is dan je veiligste optie, je blijft laag. Mocht er echt serieuze sneeuwval verwacht worden is het misschien beter de reis uit te stellen. In Frankrijk duurt dat meestal maar 1 of 2 dagen.

Pino
2x4 autosnelweg
Berichten: 14409
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Route italie - NL in januari

Bericht door Pino » ma 04 dec 2017, 21:35

^^ Afgelopen weekend hadden zo ongeveer de hele oostelijke helft van Frankrijk te maken met winters weer. Maar zodra het weer opgeklaard is, is die sneeuw doorgaans vrij snel weg van de snelweg. Niet alleen in Frankrijk trouwens, maar in alle landen langs de route. Als je planning het enigszins mogelijk maakt zou ik zonder winterbanden bij slecht weer gewoon het vertrek een beetje uitstellen of vervroegen. Bij goed weer is het op zich te doen om met zomerbanden door de Alpen te rijden. Zelfs op sneeuw kun je met zomerbanden nog een heel eind komen, maar de kans op een slip is gewoon groter en je zult bij een onverhoopt ongeluk sneller aansprakelijk zijn als je op zomerbanden reed. Dat zou zo zonde zijn als je dat had kunnen vermijden met een andere route of andere rijdag.

Mits het weer het toelaat, is er veel te zeggen voor een route over de Gotthard en dan via Frankrijk en Luxembourg terug. Daarmee vermijd je namelijk Duitsland en Oostenrijk waar een plicht bestaat om winterbanden onder je auto te hebben zitten. Resteert de Italiaanse regelgeving. Daar hangt het af van de weg waarover je rijdt. Grote delen van de A1 kennen in deze tijd van het jaar een plicht om op winterbanden of sneeuwkettingen bij je te hebben. Je staat daar wellicht voor de keuze om het wat minder nauw te nemen met je wettelijke plicht. Hier het overzicht van snelwegen waarop dat gebod geldt. De enige route waarop je echt geen winterbanden-plicht hebt, loopt dan toch via Genova, Nice en Marseille. Maar da's vanuit Florence wel 500 kilometer extra ten opzichte van een route via de Gotthard.
Laatst gewijzigd door Pino op ma 04 dec 2017, 21:41, 1 keer totaal gewijzigd.

Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 5954
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Re: Route italie - NL in januari

Bericht door Jeroen » ma 04 dec 2017, 21:41

Liggen er zomerbanden of vierseizoenenbanden onder de auto?

De Gotthardroute wordt over het algemeen goed sneeuwvrij gehouden. Zolang er niet al te slecht weer wordt voorspelt zou je het risico kunnen nemen, een veiligere optie is om bij een lokale bandenboer er toch winterbanden onder te zetten.
Reisen statt rasen

Pino
2x4 autosnelweg
Berichten: 14409
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Route italie - NL in januari

Bericht door Pino » ma 04 dec 2017, 21:45

^^ Alleen je zomerbanden op je achterbank meenemen naar Nederland. Ik neem aan dat de vraagsteller, met lang verblijf in Toscane, wel wat meer dingen mee terug wil nemen ... Of je zou de zomerbanden op de een of andere manier moeten laten verschepen. Toen ikzelf in 2010 een halfjaar in Milaan zat, zijn we in januari met winterbanden heen gereden, die we toen maar noodgedwongen hebben laten zitten tot onze terugkeer in juli. Weet eigenlijk niet eens meer of we die toen nog hebben vervangen voor de nazomer en herfst, of dat we de zomerbanden dat jaar maar hebben laten zitten.

Toscane-Nice-Amsterdam is trouwens 'maar' 440 kilometer om, geen 500. Er zullen bestemmingen in Nederland zijn waar het verschil wat kleiner is dan 440 kilometer, voor andere zal het groter zijn.

Gebruikersavatar
Vahalis
verkeersader
Berichten: 915
Lid geworden op: ma 11 jun 2012, 10:10
Locatie: 030

Re: Route italie - NL in januari

Bericht door Vahalis » ma 04 dec 2017, 22:20

Pino schreef:
ma 04 dec 2017, 21:35
Mits het weer het toelaat, is er veel te zeggen voor een route over de Gotthard en dan via Frankrijk en Luxembourg terug. Daarmee vermijd je namelijk Duitsland en Oostenrijk waar een plicht bestaat om winterbanden onder je auto te hebben zitten. n met je wettelijke plicht.
Ook Luxemburg kent de plicht om bij winterse omstandigheden winterbanden te hebben. Kan uiteraard vermeden worden door via Longwy te rijden.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
4x3 autosnelweg
Berichten: 24439
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: ¯\_(ツ)_/¯

Re: Route italie - NL in januari

Bericht door Coen Tunnel » ma 04 dec 2017, 22:31

^^ De Luxemburgse wetgeving betreffende winterbanden is wat dat betreft vrijwel gelijk aan de Duitse.

Maar inderdaad, over de Franse A30 en N52 en vervolgens de Belgische A28 en N81 kun je makkelijk om Luxemburg heen rijden.


Lvdhtjes
zandpaadje
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 04 dec 2017, 18:46

Re: Route italie - NL in januari

Bericht door Lvdhtjes » ma 04 dec 2017, 22:41

Dank jullie wel voor de snelle reacties!
Er zitten nu echte zomerbanden onder, maar we gaan ook bekijken of het verstandiger is om vierseizoenenbanden er onder te doen.
We hebben in NL namelijk nog een setje winterbanden liggen en de zomerbanden op de achterbank mee gaat helaas niet.
Dan zouden we twee sets winterbanden hebben...
Iemand daar nog advies in?

Pino
2x4 autosnelweg
Berichten: 14409
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Route italie - NL in januari

Bericht door Pino » di 05 dec 2017, 8:48

^^ Kan daar zo snel weinig anders voor verzinnen dan je oude winterbanden tweedehands doorverkopen en de zomerbanden zo goedkoop mogelijk naar Nederland laten brengen. Of mogelijk kom je uiteindelijk goedkoper uit door je zomerbanden in te ruilen bij aankoop van de nieuwe winterbanden en dan in Nederland nieuwe zomerbanden te kopen. Hangt een beetje af van de deals die je kunt krijgen voor transport en banden.

Dank voor de toevoegingen over de wettelijke plicht om winterbanden te hebben in de verschillende landen langs de route. Na nog wat verder zoekwerk: het is alleen in Italië verplicht om (op daarvoor aangewezen wegen) winterbanden te hebben of sneeuwkettingen bij je te hebben. Duitsland, Oostenrijk en Luxembourg hebben de plicht om winterbanden te gebruiken "bei winterlichen Verhältnissen" oftewel wanneer er daadwerkelijk sneeuw, ijs of sneeuwmodder op de weg ligt. Zwitserland heeft die plicht niet zo letterlijk, maar ook daar moet je je banden aan de situatie aanpassen. Dat is weinig anders dan wat in Oostenrijk, Duitsland en Luxembourg geldt. Je zou in die zin kunnen zeggen dat het, bij goed weer en een 'schone' snelweg, toegestaan zou moeten zijn om door Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Luxembourg te rijden op zomerbanden. Alleen in Italië zit je dan vast, in de zin dat je bij mooi weer en schone wegen niet eens bepaalde snelwegen op zou mogen. Waaronder de A1 van Toscane naar het noorden. Maar wellicht is dat een soort overtreding dat je wel durft te maken bij goed weer en als de wegen onderweg schoon zijn ...

duikgek89
2x2 autosnelweg
Berichten: 6205
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Route italie - NL in januari

Bericht door duikgek89 » di 05 dec 2017, 23:20

Hoeveel profiel zit er nog op die zomerbanden? Als dat al minder begint te worden, dan kun je overwegen die in Italië te verkopen en een nieuw of gebruikt (6mm profiel of meer) setje winterbanden aan te schaffen. Dan hoef je niet te klooien.

In Nederland koop je dan in Maart zomerbanden. Hebben de winterbanden die je in Italië kocht nog veel profiel dan rij je die toch op na de set winterbanden die je nu thuis hebt liggen? Een paar jaar oud mogen banden wel worden.
Warm of koud is een kwestie van referentie.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
4x3 autosnelweg
Berichten: 24439
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: ¯\_(ツ)_/¯

Re: Route italie - NL in januari

Bericht door Coen Tunnel » za 09 dec 2017, 2:31

Pino schreef:
di 05 dec 2017, 8:48
Je zou in die zin kunnen zeggen dat het, bij goed weer en een 'schone' snelweg, toegestaan zou moeten zijn om door Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Luxembourg te rijden op zomerbanden. Alleen in Italië zit je dan vast, in de zin dat je bij mooi weer en schone wegen niet eens bepaalde snelwegen op zou mogen. Waaronder de A1 van Toscane naar het noorden. Maar wellicht is dat een soort overtreding dat je wel durft te maken bij goed weer en als de wegen onderweg schoon zijn ...
En zelfs dat kun je nog vrij makkelijk ondervangen door een setje sneeuwkettingen te kopen. Als je die in de kofferbak hebt liggen heb je ook met zomerbanden aan de wettelijke plicht in Italië voldaan. De kans dat je die sneeuwkettingen daadwerkelijk nodig gaat hebben op de snelweg lijkt me vrij klein.


Plaats reactie