Boot tegen files "matig succes"

Praat hier over de luchtvaart, het goederenvervoer, de logistieke sector en de eigen infrastructuur (vliegvelden, water, rail).

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 35818
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Boot tegen files "matig succes"

Bericht door Rene » di 13 okt 2009, 23:54

FD (13-10-2009) schreef:Boot tegen files blijkt een matig succes

Amsterdam - De speciale veerdienst waarmee Rijkswaterstaat vrachtwagens uit de files bij Rotterdam probeert te houden, is een beperkt succes. Dat blijkt uit de evaluatie van de proef. In april heeft Rijkswaterstaat bij Rotterdam een vrachtboot ingezet waar vrachtwagenchauffeurs gemakkelijk hun oplegger op kunnen rollen. Deze boot vaart vervolgens met alleen de opleggers, via Tiel naar Hoorn, alwaar een andere vrachtwagenchauffeur de oplegger achter zijn truck koppelt en naar de eindbestemming brengt. In totaal passen er 74 opleggers op de boot. Hierdoor zouden de files in de Randstad moeten afnemen. Ook zou de veerdienst aantrekkelijk zijn voor transporteurs, omdat er geen chauffeur mee hoeft met de lading.
Uit de evaluatie blijkt de veerdienst alleen te duur. De vervoersprijzen zijn dit jaar gedaald, waardoor de boot niet concurrerend kon varen. Ook is de filedruk afgenomen, waardoor chauffeurs minder tijd verliezen op de weg. Desondanks zijn er tijdens de proef van een week 3800 minder vrachtwagenkilometers gemaakt. Dat leidde bij elkaar tot 5200 kg minder uitstoot van CO2 en 38 kg minder uitstoot van stikstofoxiden. Rijkswaterstaat kon gisteren niet zeggen of de uitstoot van de boot hierin verdisconteerd is. Uit de evaluatie blijkt ook dat vervoer over water vooral aantrekkelijk is voor goederen die wat langer onderweg mogen zijn, zoals bouwmaterialen. Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat laat nu onderzoeken of de veerdienst gunstig is als er grootschalige werkzaamheden op de A15 starten. Ook wordt onderzocht of een wekelijkse vaart mogelijk is tussen Rotterdam en Mannheim.
De afstand tussen Tiel en Hoorn is 118 km. Dat betekent dus dat er in één week tijd welgeteld 32 vrachtwagens enkele reis zijn vervoerd.
Verder onthoud ik me van verder commentaar.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6206
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Re: Boot tegen files "matig succes"

Bericht door Jeroen » wo 14 okt 2009, 0:28

^^ Er staat niet 'van' maar 'via' Tiel naar Hoorn (vanaf Rotterdam dus). Zouden er dus nog minder kunnen zijn. Daarnaast: hoe vaak vaart die boort? Dat kan ik niet vinden in het artikel.

De transporteur zit bij zulke overslag voor een langere periode zonder oplegger én zal meer onnodige kms moeten maken met losse trekkers. En dan hangt het nog af van de precieze afstand tussen de haven en de klant of verdere overslag hoe aantrekkelijk zo'n boot is. Nee, ik denk dat we voor de binnenvaart ons beter kunnen focussen op de inzet van meer (en grotere) containerschepen over langere afstanden.