[LUCHTVAART] Vliegen kan snel milieuvriendelijker

Praat hier over de luchtvaart, het goederenvervoer, de logistieke sector en de eigen infrastructuur (vliegvelden, water, rail).

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36007
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

[LUCHTVAART] Vliegen kan snel milieuvriendelijker

Bericht door Rene » do 28 sep 2006, 11:22

Financieele Dagblad (28-9-2006) schreef:Branson: 'C02-uitstoot vliegtuigen kan 25% lager'

AMSTERDAM — Topman Richard Branson van luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic heeft de luchtvaartsector opgeroepen initiatieven te ondersteunen om de uitstoot van broeikasgassen met een kwart terug te dringen. 'We moeten de impact van de luchtvaart op het milieu versneld verminderen', schrijft Branson in een open blief. Vorige week maakte de miljardair en ondernemer al bekend de komende tien jaar $ 3 miljard te gaan investeren in duurzame energie.

Volgens Branson zijn er een aantal eenvoudige maatregelen om het brandstofverbruik, en daarmee ook de uitstoot van het broeikasgas CO2, terug te dringen. Door vliegtuigen niet met draaiende motoren te laten taxiën, maar naar de startbaan te slepen, zou al veel gewonnen kunnen worden. Ook door continu en geleidelijk te dalen tijdens het aanvliegen van luchthavens kan veel brandstof bespaard worden.

Branson zoekt steun voor industriebrede toepassing van zulke maatregelen. Via een brancheforum wil hij meer praktische oplossingen bedenken en invoeren om de CO2-uitstoot van de sector met 25% te verlagen.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Matthijs
expressweg
Berichten: 2632
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:01
Locatie: Malmö, Sverige

Bericht door Matthijs » do 28 sep 2006, 11:26

'Continu en geleidelijk dalen'. Is het niet zo dat vliegtuigen in Nederland juist verplicht een steile duik moeten maken ivm geluidsoverlast?

zody
expressweg
Berichten: 2707
Lid geworden op: di 16 mei 2006, 20:37
Locatie: Antibes D2559

Bericht door zody » do 28 sep 2006, 11:27

Daar komen ze dan wel rijkelijk laat mee. In ieder geval beter laat dan nooit.
Espace de zody 8-)

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36007
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » do 28 sep 2006, 11:42

Wicher schreef:'Continu en geleidelijk dalen'. Is het niet zo dat vliegtuigen in Nederland juist verplicht een steile duik moeten maken ivm geluidsoverlast?
Ik zou het niet weten.
Ik denk dat het goed is als Harm (PW100) hier ook even zijn zienswijze op geeft. Hij weet er toch vaak meer vanaf dan wij met z'n allen.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

PW100
verkeersader
Berichten: 824
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 16:00
Locatie: Oisterwijk

Bericht door PW100 » do 28 sep 2006, 21:58

OK dan . . . !

Vliegtuigen dalen vlak bij vliegvelden vaak stapsgewijs. Dit heeft te maken enerzijds met de verschillende luchtgebieden waar de vliegtuigen doorheen moeten [vanwege historisch gegroeide regels en gebruiken], en anderzijds met separatie eisen tussen de vliegtuigen. Om Schiphol als voorbeeld te nemen. De verkeersleiding laat de inkomende toestellen standaard dalen naar maximaal 7000 voet. Startende vliegtuigen mogen in princiepe stijgen naar 6000 voet vlieghoogte. Op deze wijze is er zonder dat er een verkeersleider aan te pas komt al automatisch separatie tussen de aankomende en vetrekkende vliegtuigen. Vervolgens mogen de vliegtuigen trapsgewijs dalen totdat ze recht voor de baan hangen op 2000 voet [dit is de standardhoogte vanwaar de toestellen aan de feitelijke landing beginnen]. Tussen elk opeenvolgend toestel moet tenmiste 1000 voet hoogte verschil zitten om het risico dat ze tegen elkaar aaan vliegen te minimaliseren.
Elke keer dat een toestel van hoogte wijzigt, en weer horizontaal gaat vliegen op de volgende trap, gaat dat gepaard met nogal wat vermogenswisselingen. Juist het wisselen van dit vermogen levert veel geluidoverlast op.

Het idee van Branson is om deze getrapte dalingen om te zetten in vloeiende dalingen, die in het vertikale vlak gezien nu een recht lijn vormen. In combinatie met gewijzigde aanvliegprocedures, zou dit veel brandstof kunnen besparen, en ook de geluidsoverlast in een ruime straal rondom de luchthaven [> 5km] drastisch kunnen beperken.
Dat dit nog niet toegepast wordt heeft te maken met het feit dat dit voor één enkel toestel wel redelijk eenvoudig te doen is. Het wordt een heel ander verhaal als er in twee uur tijd 100 vliegtuigen willen landen op Schiphol, en in diezelfde tijd er ook nog eens een 50 toestellen willen opstijgen. Het verkeersbeeld met deze proedure wordt dan dusdanig gecompliceerd dat dit totaal onuitvoerbaar is met de huidige verkeersleiding technieken en procedures.
Echter moderne computer en software toepassingen maken het theoretisch wel mogelijk en uitvoerbaar. Dit is in de praktijk al aangetoond en staat ook wel bekend als het "free-flight" princiepe.
Probleem is nu dat alle 15000 verkeersvliegtuigen, en honderden verkeersleiding centra over de gehele wereld totaal omgebouwd zullen moeten worden. Per vliegtuig zal dit al snel een tot twee miljoen gaan kosten, en per verkeersleidingscetrum ergens tussen de 250 miljoen en 2 miljard [Euro!]. Het is volstrekt onduidelijk wie dit zal gaan betalen, om nog maar niet te spreken over het feit dat dit proces zeker 10 jaar en wellicht wel 25 jaar in beslag zal nemen.
Om eens een vergelijking te geven, hoe lang duurt het al wel niet om op het spoor ERTMS volledig ingevoerd te krijgen? En dan is het spoor slechts één-dimensionaal, daar waar het luchtruim driedimensionaal is - dus tot de macht drie gecompliceerder is . . . !

Overigens is deze continue dalings procedure op Schiphol al een aantal jaar van kracht tijdens daluren, met name 's nachts en in de vroege ochtend tot 07.00 uur. Hoewel vrijwel geen mens zich dat in Nederland realiseert, lopen wij toch echt voorop in dit soort ontwikkelingen, en profiteert de met name omgeving rondom Schiphol daar al behoorlijk van. Maar dat is net zoals de roep om meer wegcapaciteit totaal aan dovemansoren bestemd in dit kikkerlandje.

Maar goed, je zal toch ergens moeten beginnen . . . .

PW100
verkeersader
Berichten: 824
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 16:00
Locatie: Oisterwijk

Bericht door PW100 » do 28 sep 2006, 21:59

En hiermee ben ik nu dus verkeerstechnisch medewerker . . . . . . :roll:

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36007
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » do 28 sep 2006, 22:00

Die Branson is miljardair - wellicht wordt hij nog filantroop omwille van een beter milieu ?
Kan die in hetzelfde lijstje als bv. Carnegie.

Overigens bedankt voor de duidelijke uitleg, Harm.

Enne: als je nog 250 berichten achterlaat, krijg je weer promotie van me :mrgreen:
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Ed
verkeersader
Berichten: 825
Lid geworden op: wo 18 mei 2005, 18:04
Locatie: Goesdorf (L)

Bericht door Ed » vr 29 sep 2006, 18:05

Is dat dezelfde Branson die plannen heeft om raketvluchten uit te gaan voeren om de reistijd van London naar Australië te verkorten naar pak 'm beet een uurtje?
Ben benieuwd hoe de uitstoot zal zijn van een dergelijke vlucht :roll: