BN De Stem (23-12-2006) schreef:Goederenspoorlijn totaal onnodig
Een 'dedicated' spoorlijn voor West-Brabant is geheel onnodig, stelt de Roosendaalse spoorweghistoricus Marius Broos, omdat er te weinig goederenaanbod voor is.
Het artikel 'Goederenlijn West-Brabant is nodig' van de Bredase burgemeester Peter van der Velden als reactie op een eerder gepubliceerd betoog van BN/DeStem-redacteur Laurent Heere gaat mijns inziens totaal voorbij aan nut en noodzaak van een nieuwe spoorweg uitsluitend voor goederenvervoer.
Het is Van der Velden, evenals vele andere politici in deze tijd, niet gegeven het vervoer van goederen per vrachtauto, trein en schip in een juiste context te plaatsen en cijfermatig te onderbouwen, zodat nut en noodzaak duidelijk zichtbaar worden. Men komt niet veel verder dan wat inspelen op gevoelens van mensen.
Al sinds jaar en dag rijden er naar en van de Sloehaven ongeveer zes goederentreinen per werkdag en dat zijn zeker niet hele treinen met chemische stoffen, zoals Van der Velden ons wil doen geloven. Overigens zijn chemische stoffen per definitie lang niet altijd gevaarlijk. En als het aantal goederentreinen gaat stijgen met 50 procent, dan heb je het nog maar over negen goederentreinen, terwijl de Zeeuwse Lijn een van de minst druk bereden lijnen van het land is.
Stakingen
Naar en van België rijden er elke werkdag ongeveer tien tot twaalf. Dat is al decennialang hetzelfde aantal. Kennelijk ontgaat het Van der Velden dat in noord-zuid richting amper goederen per trein worden vervoerd, simpelweg omdat de voortdurende stakingsgolven bij de NMBS in België en de SNCF in Frankrijk deze manier van vervoer zowat geheel de das om hebben gedaan. Daarentegen is het vervoer over de weg en per schip enorm toegenomen. Dat over de A17 is zelfs in tien jaar tijd verdubbeld, van 40.000 naar 80.000 vrachtauto's per week. Hier hoor je de politiek nooit over.
Maar je hoeft maar langs de A16 of de A17 te gaan staan, of je ziet de vrachtauto's in lange slierten langs je heen rijden en dat zowat elke minuut van de dag. Van al het goederenvervoer in Nederland gaat momenteel circa 60 procent van het tonnage per schip en zo'n 35 procent per vrachtauto. De trein neemt slechts drie tot vier procent van het tonnage voor zijn rekening, waarvan circa vijf procent van deze hoeveelheid onder de categorie gevaarlijke stoffen valt. Het is dan ook beslist onjuist alleen maar te wijzen op de gevaarlijke stoffen, die met de trein worden vervoerd, terwijl je een veelvoud aan vrachtauto's met gevaarlijke stoffen (zij het ook met strenge vergunningen, maar dat geldt ook voor de trein) links en rechts in elke straat kunt tegenkomen. Maar voor dit feit steekt de politiek de kop in het zand. Hier mag je niet over praten, want dat kost kiezers. En dan te weten, dat de goederentrein statistisch gezien nog steeds het meest veilige middel van vervoer is. Kennelijk ontgaat het Van der Velden dat Antwerpen en Le Havre grote havens zijn. België en Frankrijk hebben Rotterdam niet nodig als het om aanvoer van producten uit het verre buitenland gaat. Vandaar dat al bijna anderhalve eeuw lang het aantal goederentreinen tussen Antwerpen en Rotterdam slechts schommelt tussen twee en vijftien.
Omleiden
Wat wel de laatste jaren plaatsvindt is het omleiden van goederentreinen tussen Antwerpen en Duitsland over Roosendaal (en Breda), simpelweg om de reden dat Nederland dwarsligt bij het weer in gebruik nemen van de IJzeren Rijn. Dat is de meest rechtstreekse verbinding tussen Antwerpen en Duitsland, die van Budel tot Vlodrop Nederland mag doorsnijden op grond van de overeenkomsten uit 1839 na de afscheiding van België. Wat ook plaatsvindt is het op een kinderlijke manier dwarsliggen van Roosendaal en Bergen op Zoom en enkele Zeeuwse gemeentebesturen, als het gaat om uitbreiding van het aantal goederentreinen op de Zeeuwse lijn. Bij beperkingen in de treindienstregelingen zal de keuze van de vervoerders straks gauw gemaakt zijn in het voordeel van vrachtauto en schip. Kortom, ik betwijfel ten zeerste of de eerstkomende halve eeuw het goederenvervoer per trein in het zuidwesten van Nederland zodanige vormen gaat aannemen dat nut en noodzaak voor een aparte goederenspoorweg worden aangetoond. Momenteel ligt het tonnage nog slechts op het twintigste deel van dat in het oost-west verkeer, dus tussen Rotterdam en Duitsland, vandaar ook de (toch nog al omstreden) aanleg van een Betuweroute.
Niet rendabel
En zelfs deze zal (maatschappelijk gezien) niet rendabel zijn, gezien de torenhoge kosten van tunnels en geluidsschermen als tegemoetkoming aan buitensporige eisen van kiezers op het platteland.Het wordt tijd dat politici zich eens bezig houden met logisch denken op basis van feiten. Helaas gebeurt dat niet. Maar alleen al het vervoer per trein stimuleren, hoeft zeker nog geen aanleg van nieuwe infrastructuur te betekenen.
Marius Broos uit Roosendaal is spoorweghistoricus.
[RAIL] Lijn 11 van de baan
Moderator: Moderatoren
-
- Moderator
- Berichten: 64135
- Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
- Locatie: NL
[RAIL] Lijn 11 van de baan
-
- 2x2 autosnelweg
- Berichten: 6245
- Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
- Locatie: Ergens op de rechterrijstrook
-
- 2x4 autosnelweg
- Berichten: 14576
- Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09
-
- 2x5 autosnelweg
- Berichten: 17716
- Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
- Locatie: 's-Hertogenbosch
-
- expressweg
- Berichten: 3155
- Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 23:21
- Locatie: Het Bosch van de Hertog
Lijn 11 van de baan
Omroep Brabant meldt:
Een aparte goederenspoorlijn door West-Brabant is van de baan. Gemeenten in West-Brabant hadden op de spoorlijn aangedrongen om het goederenvervoer door de dorpskernen te weren. De spoorlijn had 1.8 miljard euro moeten gaan kosten.
De reden waarom het project is afgeblazen, is dat er steeds minder goederen per spoor vervoerd worden en de lijn daarom onrendabel zou zijn.
Een aparte goederenspoorlijn door West-Brabant is van de baan. Gemeenten in West-Brabant hadden op de spoorlijn aangedrongen om het goederenvervoer door de dorpskernen te weren. De spoorlijn had 1.8 miljard euro moeten gaan kosten.
De reden waarom het project is afgeblazen, is dat er steeds minder goederen per spoor vervoerd worden en de lijn daarom onrendabel zou zijn.
-
- 2x5 autosnelweg
- Berichten: 17716
- Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
- Locatie: 's-Hertogenbosch
-
- expressweg
- Berichten: 2632
- Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:01
- Locatie: Malmö, Sverige
Re: Lijn 11 van de baan
kees schreef:om het goederenvervoer door de dorpskernen te weren. De spoorlijn had 1.8 miljard euro moeten gaan kosten.

Voor 1,8 mld had je al die dorpskernen kunnen slopen en elders kunnen herbouwen met goudstaven ipv bakstenen.
Er is totaal geen verhouding, en dat gebeurt helaas maar al te vaak.