:J16: Vanwege onderhoud aan de server zullen het forum en de Wegenwiki maandag 25 maart vanaf 20.30h enige tijd niet bereikbaar zijn.

Infrastructuur in Amsterdam

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 26402
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт
Contacteer:

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Palance » do 10 jan 2019, 6:08

Chrysa schreef:
wo 09 jan 2019, 22:40
In de nabije toekomst gaat lijn 26 met gekoppelde trams rijden, dat zou al een stuk moeten schelen.
Is daar plek voor op alle perrons?
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Bert65
dorpsstraat
Berichten: 215
Lid geworden op: vr 25 dec 2015, 22:20

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Bert65 » vr 11 jan 2019, 10:41

Ik snap niet waarom, bij nieuw te ontwikkelen gebieden, niet eerst de noodzakelijke voorzieningen worden aangelegd. Waarom wordt in dit geval lijn 26 (en eventuele aanvullende lijnen) niet eerst aangelegd en daarna pas de woningen gebouwd? Nu bouwt men dus een nieuw gebied waar men geen auto’s wil hebben en de nieuwe bewoners moeten straks gebruik maken van het OV wat er nog niet is.
Palance schreef: Is daar plek voor op alle perrons?
Die worden, daar waar nodig, aangepast.

Schelpenpaadje
autoweg
Berichten: 1861
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Schelpenpaadje » vr 11 jan 2019, 12:22

Crux is dat die voorzieningen en infrastructuur betaald moeten worden van de opbrengst van uit te geven gronden voor woningen en bedrijven. Er wordt doorgaans wel een krediet beschikbaar gesteld om projecten op te kunnen starten maar dit is (zoals hier ook het geval lijkt) vaak niet genoeg om tijdig te voorzien in de benodigde vervoerscapaciteit en voorzieningenniveau. Dit is niet alleen vervelend voor de mensen die daar dagelijks hinder van ondervinden, maar door het opsplitsen en achteraf moeten aanpassen kost het eindresultaat per saldo méér dan wanneer het in één keer goed aangepakt zou zijn. Om dit te voorkomen zou tijdens besluitvorming meer geld beschikbaar gesteld moeten worden of zouden de beschikbare middelen doelmatiger ingezet moeten worden.

Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter
Berichten: 36311
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Vinny » vr 11 jan 2019, 20:07

Als de overheid net doet alsof het een kapitalistisch bedrijf is klopt dat. Echter, de overheid heeft een taak als maatschappelijke instelling. Soms is het nodig om (aanloop)verliezen te nemen omdat er een collectief belang bestaat, bijvoorbeeld dat een wijk al bereikbaar is per OV voordat de meeste huizen gebouwd zijn. Daar betalen we met zijn allen belasting voor. Wat je echter nu op IJburg ziet gebeuren is dat de gemeente heel minimalistisch plant, om later wel weer veel geld kwijt te zijn aan aanvullende infrastructuur. Terwijl de woningbouw in principe 15 jaar geleden al gepland was. :roll:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Pino
2x4 autosnelweg
Berichten: 14680
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Pino » vr 11 jan 2019, 20:43

Principieel ben ik dat wel met je eens Vinny. Maar in Nederland en daarbuiten is het uiteindelijk toch eerder regel dan uitzondering dat het OV naar een nieuw ontwikkelde stadswijk pas een beetje op gang begint te komen nadat de eerste bewoners er zijn. De bus kont vaak nog redelijk snel, maar een tram of metro waarvoor altijd al ruimte was gereserveerd of een treinstation komt altijd pas ruim later. Ik vermoed vanwege een combinatie van stedelijke schatkisten die toch eindig zijn en politieke wil die pas ontstaat wanneer de vraag bewezen is.

Dat het met bijvoorbeeld een lijn 26 nogal verspillend kam uitwerken -namelijk wanneer ze van metro naar toch tram naar ombouw tot metro gaan- staat intussen buiten kijf.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 55012
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Chris » vr 11 jan 2019, 20:55

Zo'n wijk als IJburg heeft een goede OV-verbinding met het centrum maar andere bestemmingen zijn al snel tijdrovend. Bedrijventerreinen als Amstel / Duivendrecht, Sloterdijk, Zuidas, Schiphol gaan al snel naar de 40 - 50 minuten enkele reis (zonder serieus voor- en natransport) terwijl dat hemelsbreed veelal maar tussen 6 en 12 kilometer is. Dit is overigens het klassieke probleem in elke grote stad. Zodra verplaatsingen niet van/naar het centrum zijn nemen de reistijden per OV enorm toe terwijl ze per auto redelijk gelijk blijven.

Pino
2x4 autosnelweg
Berichten: 14680
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Pino » vr 11 jan 2019, 21:12

Vanaf de meeste plekken in IJburg bereik je de Zuidas en Sloterdijk wel binnen een 40-45 minuten; de Noord-Zuidlijn heeft daar een behoorlijke verbetering in bewerkstelligd. Al kun je met de auto sneller, dat zijn best redelijke reistijden. Als de gemeente er dan verder voor zorgt dat werknemers op de genoemde plekken zo min mogelijk parkeerplaats krijgen, kun je uittellen dat die verbindingen best populair zijn. De onvermijdelijke stroom autoverkeer van en naar IJburg lijkt me eerder op weg van en naar locaties buiten de stad (inclusief Bijlmer/Schiphol) of plaatsen die gewoon van zichzelf matig door OV zijn aangebonden. Als tegengesteld aan de genoemde hubs.

Mocht lijn 26 nog eens worden omgebouwd tot metro, dan gaan die reistijden nog verder omlaag. En dan zou ik ook wel willen inzetten op een westelijke verbinding Isolatorweg-Houthavens/Westerpark-Centraal in het verlengde van deze metro. Dan maak je veel meer plaatsen snel bereikbaar vanuit IJburg en het zou ook andere delen van Amsterdam wel hoogwaardig aanbinden.

Rein
2x2 autosnelweg
Berichten: 7093
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Rein » vr 11 jan 2019, 21:29

Probleem met IJburg en het Zeeburgereiland is natuurlijk ook dat het zodanig gelegen is dat er ook niet makkelijk een andere hoogwaardige railverbinding aangelegd kan worden zonder hoge kosten. Hoewel lijn 3 en 14 relatief dichtbij het Zeeburgereiland hun eindpunt hebben zou doortrekking naar het Zeeburgereiland en IJburg een behoorlijke kostenpost zijn gezien het brede water dat overgegaan moet worden. Bij een (nieuwe) lijn vanuit IJburg richting Diemen is er eigenlijk hetzelfde probleem en heb je bijvoorbeeld ook nog te maken met de A1 waar overheen of onderdoor gegaan moet worden. Qua hoogwaardig OV zit men dus behoorlijk vast aan de Piet-Hein-corridor en kan er pas aan de stadskant van de gelijknamige tunnel aangehaakt worden op een andere lijn (die daar met lijn 7 feitelijk al loopt). Buiten wat verdere optimalisatie van de huidige lijn 26 is er dus niet echt veel mogelijk. Wellicht zou er ter ondersteuning parallel aan de tramlijn een buslijn kunnen komen die via de Amsterdamsebrug naar het Flevopark gaat, maar gezien de enorm drukke verkeerssituatie op de wegen aldaar zou dat ook geen hoogwaardige verbinding worden.

Schelpenpaadje
autoweg
Berichten: 1861
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Schelpenpaadje » za 12 jan 2019, 1:20

Dat je het water over moet is nu eenmaal de consequentie van het opspuiten van eilanden. Dat mag geen verrassing zijn.

Logisch dat dure verbindingen er niet gelijk liggen maar je zult wel vanaf de voorbereiding van een nieuw stadsdeel op zijn minst een meer concrete visie moeten hebben waar, hoe, op welk punt in de ontwikkeling en met welke financiering je de infrastructuur tijdig wilt laten meegroeien.

Mooi dat de Noord/Zuidlijn de reistijden op veel relaties heeft verbeterd maar feit blijft dat hemelsbreed 6-12km in 45 minuten een prestatie is die veel bewoners joggend kunnen evenaren.

Doortrekking van een metrolijn 26 naar de Isolatorweg vraagt een ingewikkelde kruising van het Centraal Station en 1 à 2 bestaande metrolijnen. Het ligt meer voor de hand dit traject in het verlengde van de Oostlijn aan te leggen, gebruik makend van de voorbereidingen hiervoor in de stations bij het CS van zowel de Oostlijn als de Noord/Zuidlijn al zijn gedaan. Met een overstap verkort je de reistijd vanuit IJburg die kant op nog steeds flink. Als je IJburg hoogwaardig verbindt met de Oostlijn en het treinnetwerk via de omgeving Diemen-Zuid/Duivendrecht is de westkant van de stad ook goed bereikbaar via zowel de Ringlijn (metro/trein) als Centraal.
In een scenario waarbij Isolatorweg niet wordt verbonden met Centraal maar via de Houthavens met Noord is het doortrekken van deze lijn via Zeeburg/IJburg om een gesloten ringlijn te creëren ook nog een optie.

Gebruikersavatar
tsov
verkeersader
Berichten: 536
Lid geworden op: ma 12 jan 2009, 10:26
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door tsov » za 12 jan 2019, 11:06

Overigens is de hierboven genoemde tramverbinding Flevopark - IJburg reeds in studie bij de gemeente Amsterdam/Vervoerregio. Dat zou ook betekenen dat er een nieuwe brug naast de Amsterdamse Brug komt te liggen. Zie ook de Investeringsagenda OV.

Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter
Berichten: 36311
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Vinny » za 12 jan 2019, 11:11

Mijn belangrijkste probleem is dat het uitgangspunt bij de bouw van IJburg is geweest dat het een woonwijk voor 40.000 - 50.000 inwoners zou moeten worden, waarvan 40% van de reizigers van en naar de wijk met het openbaar vervoer zou moeten reizen. Dat staat met grote letters in het beleidsdocument dat ten grondslag lag aan het plan. Daarop is ook het wegennet gedimensioneerd (40% van de reizen zou met de auto en 20% met de fiets). Dan legt de gemeente zichzelf ook op om met iets beters te komen dan een overbelaste tramlijn die om de haverklap in storing raakt.

IJburg heeft een bereikbaarheidsprobleem dat men had kunnen zien aankomen. Zeker nu de eilanden voor de tweede fase worden opgespoten. Er komen meer huizen, en dus gaan er ook meer auto's op de weg rijden en meer trampassagiers komen. Helaas past dat niet. Sterkte voor alle nieuwe inwoners zou ik bijna willen zeggen.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Bert65
dorpsstraat
Berichten: 215
Lid geworden op: vr 25 dec 2015, 22:20

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Bert65 » za 12 jan 2019, 12:26

Ik snap ook niet dat men in Almere wel eerst busbanen aan kan leggen (en bussen laat rijden) en daarna gaat bouwen terwijl dat elders niet lijkt te kunnen. Dat geldt trouwens niet alleen voor OV maar ook de aanwezigheid van een supermarkt, school en een gezondheidscentrum zorgt voor minder onnodige verplaatsingen per auto.

Rogier
expressweg
Berichten: 3419
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Rogier » za 12 jan 2019, 13:23

^^

Almere wordt meer planmatig aangelegd en in veel gevallen worden de busbanen eerst als een soort bouwweg voor het zware bouwverkeer gebruikt.

Bert65
dorpsstraat
Berichten: 215
Lid geworden op: vr 25 dec 2015, 22:20

Re: [A010] Noordoost Amsterdam

Bericht door Bert65 » za 12 jan 2019, 13:42

Rogier schreef:^^

Almere wordt meer planmatig aangelegd en in veel gevallen worden de busbanen eerst als een soort bouwweg voor het zware bouwverkeer gebruikt.
Alles wordt planmatig aangelegd maar de busbaan in Almere wordt in principe niet als bouwweg aangelegd want deze sluiten bijna nergens op het wegennet aan. Het bouwverkeer gebruikt ze wel maar dat is iets anders.

Gebruikersavatar
Jackbauer1350
2x2 autosnelweg
Berichten: 5759
Lid geworden op: ma 21 nov 2011, 22:03
Locatie: Wijdemeren
Contacteer:

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Jackbauer1350 » ma 18 feb 2019, 22:33

Weer eens langs De Sniep gereden, inmiddels is het stuk tussen het spoorviaduct en de kruising thv de Gamma/Mac gereed.
Link
Jammer, redesign:
Afbeelding

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 26402
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт
Contacteer:

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Palance » di 19 feb 2019, 7:14

Heerlijk, die eenvoud 8-) Zuid, Centrum en Noord.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Rein
2x2 autosnelweg
Berichten: 7093
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Rein » di 19 feb 2019, 8:38

Diemen is ook zo ontzettend groot, dat is echt wel nodig hoor..... :lol:

Alain
expressweg
Berichten: 3437
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 18:09
Contacteer:

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Alain » ma 25 feb 2019, 7:22

Ik weet nog goed dat ik jaren geleden alweer Diemen inreed - ik ging er toen wonen - en daar 'Noord' aangegeven zag staan. In mijn naïviteit dacht ik dat daar Amsterdam-Noord mee werd bedoeld. Maar er bleek dus ook nog een Diemen-Noord te bestaan...

Plaats reactie