[A004] Delft - Schiedam: Tracébesluit onherroepelijk

Bespreek hier alles wat specifiek aan een autosnelweg gerelateerd is, maar wat geen actuele plannen of uitvoeringsprojecten betreft

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Mandelsoft
expressweg
Berichten: 3197
Lid geworden op: za 26 sep 2009, 16:16
Locatie: Praha-Libeň [CZ]
Contacteer:

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Mandelsoft » do 19 mei 2011, 23:21

Tja, België heeft een regering die maar niet komt, wij hebben een snelweg die maar niet komt...
Sommige mensen zijn niet in een model te vatten...

Gebruikersavatar
Naturist
expressweg
Berichten: 3427
Lid geworden op: zo 16 jan 2011, 15:48
Locatie: Meijerij, omgeving 's-Hertogenbosch

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Naturist » do 19 mei 2011, 23:28

Gewoon even geduldig wachten tot de grond daar gaat kreunen,... onder het geweld van de graafmachine's
Ik verlang naar de tijd dat de Nederlandse regering deed wat het hoort te doen: Vooruit zien.
Wat daarbij hoort is toekomstvast en redundant bouwen. 

N ° de membre 40

Gebruikersavatar
Willem
2x3 autosnelweg
Berichten: 9084
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Willem » zo 22 mei 2011, 10:13

Aanleg van A4 nog meer bekritiseerd na nieuw onderzoek met onverwachte gevolgen

DELFT – De kritiek op de aanleg van een A4 Delft – Schiedam blijft toenemen. Afgelopen week stuurden elf prominenten een brief naar de Eerste en Tweede Kamer waarin zij die verzoeken om op het Tracébesluit terug te komen en de weg níet aan te leggen.

De A4 tussen Delft en Schiedam heeft ‘geen enkel oplossend vermogen voor de bereikbaarheid tussen Den Haag en Rotterdam’, schrijven onder andere de hoogleraren Lucas Reijnders en Ingo Hansen (TU Delft), emeritus hoogleraar Arnold Heertje, oud-Tweede Kamerleden Wijnand Duyvendak en Remi Poppe en ondernemer Dirk Post van Transportbedrijf Post-Kogeko. Daarnaast, zo schrijven ze aan de volksvertegenwoordigers, ‘scheurt’ dit stuk A4 het groene Midden-Delfland-gebied ‘onherstelbaar doormidden’ en doet de A4 een ‘onherroepelijke aanslag op het laatste stukje recreatie-, groen- en stiltegebied in dit deel van de Randstad’.

Dat de kritiek op de aanleg van een A4 tussen Delft en Schiedam niet alleen uit de hoek van natuurorganisaties komt, is niet onlogisch. De aanleg van het laatste stuk weg heeft namelijk behoorlijke gevolgen voor het verkeer op andere wegen in de regio. Eerder al, in 2006, bleek nota bene uit een geheime studie van ministers Karla Peijs (V&W) en Pieter Winsemius (VROM) en hun ministeries, dat de A4 Delft-Schiedam al bij de ingebruikname gaat zorgen voor ‘onaanvaardbare verkeersproblemen’ bij het Kethelplein, de Beneluxtunnel en knooppunt Ypenburg. Die informatie was een domper voor alle voorstanders van de aanleg van de weg. Toen deze problemen uitlekten, gaf minister Eurlings, de opvolger van Peijs, in november 2007 opdracht voor studies die een oplossing moesten opleveren voor de problemen die de A4 gaat veroorzaken. Er werd verondersteld dat de aanleg van de Blankenburgtunnel of Oranjetunnel mogelijk uitkomst kon bieden. Eurlings kondigde in juni vorig jaar echter een embargo af over de onderzoeksresultaten die hier uitsluitsel over geven. Zijn opvolger, huidig verkeersminister Melanie Schultz, heeft dit embargo verlengd tot eind 2011. Tot die tijd is het dus voor niemand mogelijk om te lezen óf de twee tunnels een oplossing kunnen zijn voor de verkeersproblemen die de A4 gaat veroorzaken bij het Kethelplein en de Beneluxtunnel.

Even schrikken
Het Havenbedrijf Rotterdam, dat momenteel druk is met de aanleg van de Tweede Maasvlakte, wilde niet nog maanden wachten op de informatie die voor hen en bedrijven in het havengebied van levensbelang is. Het Havenbedrijf gaf daarom aan verschillende onderzoeksbureaus opdracht voor meerdere studies naar de gevolgen van de A4. De resultaten hiervan zijn 27 april j.l. openbaar gemaakt. De uitkomsten van de studies moeten voor de directie van het Havenbedrijf even schrikken zijn geweest. Zo ontstaan er - volgens die studies van het Havenbedrijf - bij de aanleg van de Blankenburgtunnel ‘ernstige problemen op de A20 ten westen van het Kethelplein’. Dit plein moet daarom anders worden omgebouwd dan momenteel het plan is. De mogelijk andere tunnel, de Oranjetunnel, was door het Havenbedrijf al eerder afgevallen. Ook voor de problemen bij knooppunt Ypenburg is er nog steeds geen oplossing.

Het meest opmerkelijke nieuws uit de recente onderzoeken is dat ook het Beneluxplein bij de aanleg van de A4 Delft-Schiedam met ‘ernstige verkeersproblemen’ te maken krijgt. Met deze nieuwe conclusie is het Havenbedrijf uiteraard allesbehalve gelukkig. Als het Beneluxplein - waar de Beneluxtunnel uitkomt op de A15 - vast staat, krijgt de enige wegverbinding van en naar de Eerste en Tweede Maasvlakte te kampen met flinke files. De Delftse hoogleraar Vervoers- en Verkeersvoorzieningen Prof. Dr. Ing. Ingo Hansen, die dit onderzoek nauwkeurig heeft bestudeerd, bevestigde desgevraagd deze nooit eerder bekendgemaakte conclusies.

Vorige week dinsdag werd door het Ministerie van I&M in aanwezigheid van Havenbedrijf Rotterdam een ‘meedenkbijeenkomst’ georganiseerd. Medewerkers van het ministerie bleken toen volgens de aanwezigen niet bereid om te reageren op de uitkomsten van de nieuwe studie. Vragen van externe deskundigen daarover werden buiten de orde geplaatst en konden niet worden gesteld. Het ministerie was bovendien niet bereid om tijdens eerdere bijeenkomsten in te gaan op de conclusie van prof. Hansen van begin dit jaar, dat een nieuwe tunnel geen zin heeft. Dat is slecht nieuws voor het Havenbedrijf. De Tweede Maasvlakte is momenteel in ontwikkeling. Het is voor bedrijven die zich hier willen vestigen essentieel dat ze hun goederen ‘snel en betrouwbaar’ via de snelweg A15 en de aansluitende verbindingen kunnen aan- en afvoeren.

Voorbereidende werkzaamheden
Rijkswaterstaat is op en rond het zandlichaam van de toekomstige A4 ondertussen al bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de weg. Burgers en organisaties gingen de afgelopen maanden bij de Raad van State tegen de volgens hen onheilspellende plannen in verweer. De Raad van State verwacht op korte termijn uitspraak te doen. Het nieuwe onderzoek van het Havenbedrijf kwam echter zes dagen te laat uit om nog van invloed te zijn op de uitspraak van de Raad van State. Áls zij straks groen licht zou geven voor de aanleg van de A4, dan is de zaak hiermee volgens deskundigen nog niet gedaan. De Tweede Kamer heeft vervolgens het laatste woord. De leden daarvan kunnen zeggen dat zij en de Raad van State ‘onjuist en onvolledig’ over de A4 en de gevolgen daarvan zijn ingelicht en vervolgens de minister tot de orde roepen. Dit is, gezien de al tientallen jaren voortdurende geschiedenis rond de aanleg van het laatste stukje A4, geen onlogische gedachte.

Bron: Delft op zondag

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 57993
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Chris » zo 22 mei 2011, 10:27

Paniekvoetbal. Alsof het 453e onderzoek naar de A4 nog wat toe gaat voegen. Het is gewoon een poging om de Raad van State nog even te beïnvloeden.

Pegasus2
polderweggetje
Berichten: 44
Lid geworden op: vr 19 dec 2008, 10:52

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Pegasus2 » zo 22 mei 2011, 12:01

Willem schreef:

... Dat de kritiek op de aanleg van een A4 tussen Delft en Schiedam niet alleen uit de hoek van natuurorganisaties komt, is niet onlogisch. ...
Volgens mij komt deze brief toch ook weer vooral uit de 'groene en/of NIMBY-hoek'. Oud-kamerleden van GL en SP, een directeur die zelf in het 'getroffen' gebied woont, een hoogleraar milieukunde, een hoogleraar Openbaar Vervoer.

Het zal wel een laatste wanhoopspoging zijn van de tegenstanders.

Gebruikersavatar
Naturist
expressweg
Berichten: 3427
Lid geworden op: zo 16 jan 2011, 15:48
Locatie: Meijerij, omgeving 's-Hertogenbosch

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Naturist » zo 22 mei 2011, 12:10

De anti-A4MD lobbyisten trekken wel alle registers open, ik hoop dat het de laatste stuiptrekkingen zullen zijn.
Door meer verbindingen loopt het eerder vast, jaja zo lust ik er ook nog wel een paar: laten we de merwedebrug afsluiten, want dan stroomt op de Martinus Nijhoffbrug het verkeer gelijkmatiger door.
Of, laten we de A 13 in de stad tweezijdig een knip geven, dan stroomt het verkeer door de stad gelijkmatiger door.
In beide gevallen stapvoets wel te verstaan!
En stel dat de groep gelijk heeft, en er een extra verbinding bij moet, dan had die extra verbinding er ook gekomen, als de weg er 40 jaar geleden gewoon gelegen had.
Ik verlang naar de tijd dat de Nederlandse regering deed wat het hoort te doen: Vooruit zien.
Wat daarbij hoort is toekomstvast en redundant bouwen. 

N ° de membre 40

Ehuls
verkeersader
Berichten: 601
Lid geworden op: do 01 jun 2006, 15:44

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Ehuls » zo 22 mei 2011, 12:45

Die problemen gaan ontstaan doordat de A4 dus blijkbaar veel verkeer krijgt te verwerken. Maar dat is op zich toch juist weer een reden die het nut van de A4 bewijst? Als we de A4 zouden aanleggen en er zou geen kip overheen rijden, dat zou pas nutteloos zijn..

hoevenpe
expressweg
Berichten: 3699
Lid geworden op: ma 01 aug 2005, 9:29

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door hoevenpe » zo 22 mei 2011, 13:04

Men geeft aan dat het aanleggen van de A4 er niet voor zorgt dat de files verdwenen zijn... Waarschijnlijk is dat ook nog volledig correct...

Maar dat wil niet zeggen dat het niet aanleggen van de A4 de problemen beter oplost, integendeel: dan staat alles (alleen waarschijnlijk op andere plekken) nog veel meer vast. De echte conclusie is dat we er na het aanleggen van de A4 er nog niet zijn, het een eerste stap is. Dat je de A4 waarschijnlijk gelijk helemaal als 2x3 moet aanleggen en tegelijk de knooppunten Ypenburg en Benelux wat moet optimaliseren. En dat een Blankenburgtunnel, samen met het dan 2x3 maken van het stuk Blankenburgtunnel - Kethelplein uiteindelijk ook noodzakelijk zal blijken te zijn.

Gebruikersavatar
Snelwegenkenner
2x2 autosnelweg
Berichten: 6180
Lid geworden op: za 23 jun 2007, 14:12
Locatie: Roosendaal

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Snelwegenkenner » zo 22 mei 2011, 13:11

Ik snap die reden niet helemaal. Als de A4 er ligt, dan kan men ook nog via de A13 rijden, dus dan lijkt mij dat er minder vast staat.

Gebruikersavatar
Naturist
expressweg
Berichten: 3427
Lid geworden op: zo 16 jan 2011, 15:48
Locatie: Meijerij, omgeving 's-Hertogenbosch

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Naturist » zo 22 mei 2011, 13:37

^^^ Dat is ook niet te snappen, voor deze groep mensen is het genoeg, dat het zó ingewikkeld lijkt, dat een rechter redenen gaat zoeken, om een volgend onderzoek te gelasten, welk onderzoek ook deze rechter ervan moet overtuigen, dat de A4MD nog weer uitgesteld zou moeten worden.
Waarmee dit stelletje democratie-terroristen, toch weer hun zin zouden kunnen krijgen.
Ik verlang naar de tijd dat de Nederlandse regering deed wat het hoort te doen: Vooruit zien.
Wat daarbij hoort is toekomstvast en redundant bouwen. 

N ° de membre 40

nederland24
2x2 autosnelweg
Berichten: 5087
Lid geworden op: vr 04 sep 2009, 19:22
Locatie: Breda

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door nederland24 » zo 22 mei 2011, 16:13

Volgens de critici heeft de A4 Midden Delftland geen enkel oplossend vermogen. Welke oplossingen hebben hun dan wel. Ook gek dat een transportbedrijf tegen de aanleg van een nieuwe weg is.
Road to Alpe d'huzes: Doneer op https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundr ... pedhubress om mij te ondersteunen de berg op te lopen en alle patiëntjes te helpen.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 35597
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Rene » zo 22 mei 2011, 18:53

nederland24 schreef:Ook gek dat een transportbedrijf tegen de aanleg van een nieuwe weg is.
Pegasus2 schreef:een directeur die zelf in het 'getroffen' gebied woont
Tja.
Cornelis Lely, niet alleen ingenieur, minister van Waterstaat en de naamgever van Lelystad, maar ook de conceptuele bedenker van de autosnelweg.
Anno 1906.

Gebruikersavatar
Naturist
expressweg
Berichten: 3427
Lid geworden op: zo 16 jan 2011, 15:48
Locatie: Meijerij, omgeving 's-Hertogenbosch

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Naturist » zo 22 mei 2011, 19:21

^^^ Er staat niet dat een transportbedrijf tegen de aanleg is, er staat Dhr. Post, van het transportbedrijf Post-Kogeko, hij zal op persoonlijke titel spreken aangezien het bedrijf uit twee namen bestaat. Naar zijn motieven blijft het gissen, en wellicht moet je die zoeken in het old-boys netwerk.
Persoonlijk vindt ik het als ondernemer niet verstandig om politiek te bedrijven, aangezien je dit altijd klanten kost. De belangrijkste reden van mijn relatieve anonimiteit op het forum.

Maar laten we deze zielige poging van deze 11 prominenten op hun waarde schatten, namelijk die van een groepje lobbyisten, die te laat piekten, en nu via de altijd hongerige media alsnog proberen een gesloten deur, open te trappen.
Ik verlang naar de tijd dat de Nederlandse regering deed wat het hoort te doen: Vooruit zien.
Wat daarbij hoort is toekomstvast en redundant bouwen. 

N ° de membre 40

Groningen
expressweg
Berichten: 3784
Lid geworden op: vr 03 sep 2010, 13:22
Locatie: Zwolle

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Groningen » zo 22 mei 2011, 19:28

Het was te verwachten. Want in Nederland is genoeg natuur, maar als er dan infrastructuur moet worden aangelegd of huizen gebouwd, dan is dat opeens zeer uniek natuurgebied.

Wat de opstellers zijn vergeten is dat het verkeer wellicht straks minder stilstaat dan nu, en dus minder milieuvervuilend is.

Dennis94
polderweggetje
Berichten: 46
Lid geworden op: vr 26 nov 2010, 23:21

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Dennis94 » di 21 jun 2011, 0:26

Het blijft even millieuvervuilend, want de automobilisten zullen zich verdelen over de A4 en de A13, en wat is er belangrijker, de gezondheid van koeien of de gezondheid van mensen, ik zeg het laatste :)

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 18087
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam
Contacteer:

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door harry » di 21 jun 2011, 0:45

Groningen schreef:in Nederland is genoeg natuur
Ik vind van niet...
http://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: http://wegnummers.nl/nba)
--Harry.

DjIdee
autoweg
Berichten: 2204
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 22:19
Locatie: Marum

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door DjIdee » di 21 jun 2011, 6:17

harry schreef:
Groningen schreef:in Nederland is genoeg natuur
Ik vind van niet...
Dan moet je je definitie natuur bijstellen denk ik, want nieuwe natuur komt er tijdens jou leven nauwelijks bij...

Of bedoel je door mensen handen aangelegde weilanden, bossen etc? Dat is toch geen natuur :dontknow:

Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter
Berichten: 36793
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Vinny » di 21 jun 2011, 10:06

Er is nauwelijks natuur in Nederland en dus is het niet genoeg. Dat is wat ik Harry hoor zeggen... :)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

hoevenpe
expressweg
Berichten: 3699
Lid geworden op: ma 01 aug 2005, 9:29

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door hoevenpe » di 21 jun 2011, 10:29

Is er al een uitspraak van de Raad van State?
Dat zou nu toch ongeveer zo moeten zijn?

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 35597
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Rene » di 21 jun 2011, 10:30

Dennis94 schreef:Het blijft even millieuvervuilend, want de automobilisten zullen zich verdelen over de A4 en de A13
Die redenatie klopt niet helemaal, in die zin dat een oplossing waarbij dezelfde hoeveelheid verkeer minder file rijdt, in zijn totaliteit minder emissies genereert. Echter de zones waar een bepaald emissieniveau heerst zijn bij 2 wegen groter van omvang dan bij 1 weg. Desondanks denk ik dat het voordeel van een A13 met een A4 in dit geval duidelijk opweegt tegen alleen een bredere A13.
Cornelis Lely, niet alleen ingenieur, minister van Waterstaat en de naamgever van Lelystad, maar ook de conceptuele bedenker van de autosnelweg.
Anno 1906.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 15516
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Pino » di 21 jun 2011, 12:09

hoevenpe schreef:Is er al een uitspraak van de Raad van State? Dat zou nu toch ongeveer zo moeten zijn?
Hij is er nog niet en staat ook voor deze week niet op de rol. Volgende week woensdag op zijn vroegst dus.

Het is nu twee maanden na de behandeling van de beroepen. Hoewel de Raad ernaar streeft om zo ongeveer binnen die tijdspanne een uitspraak te doen, zou ik het niet heel raar vinden als de doorlooptijd van een megazaak als die tegen de A4 Delft - Schiedam langer is. Denk wel dat ze ernaar streven om in ieder geval voor het zomerreces een uitspraak te doen.

Bart
autoweg
Berichten: 1875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:27
Locatie: Den Haag

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Bart » di 21 jun 2011, 16:04

Na de zitting op 20 en 21 april werd al gezegd dat het zo'n 12 weken zou zijn. De rechter heeft dus al bij voorbaat die 1x6 weken verlenging 'toegezegd', in plaats van per brief na een week of zes (zoals gebruikelijk is). Overigens lijkt 12 weken, gelet op de aantallen beroepen en de duur van de zittingen, best wel snel. Zeker als je daarbij de hausse aan andere projecten (bestemmingsplannen met nieuwe Wro, andere wegverbredingen en nog andere Crisis- en Herstelwetzaken) in ogenschouw houdt...

Afijn: 21 april (week 16) + 12 weken = de woensdag van week 28 of week 29, dus 13 of 20 juli.

Is dit te laat? Wel, de beroepstermijn sloot op 24 november. Vanaf 25 november is het dus zes maanden, dus 25 mei. Echter, wanneer je de termijn van de StAB (adviseur van de Raad van State) van 2 maanden mee zou nemen, dan kom je uit op 25 juli. De StAB is echter NIET ingeschakeld, waardoor die 2 maanden ook niet begroot zouden moeten worden. Eigenlijk is de rechter dus twee maanden te laat. Maar goed, velen gingen er vanuit dat de StAB wel om advies zou worden gevraagd en in dat geval komt de rechter weer goed uit. Ofwel: de verwachting was eind juli en het lijkt erop dat die nog steeds gehaald wordt (hoewel het natuurlijk even afwachten blijft tot de uitspraak is gepubliceerd).
Bart - als alles op jou afkomt, zit jij op de verkeerde baan...

nederland24
2x2 autosnelweg
Berichten: 5087
Lid geworden op: vr 04 sep 2009, 19:22
Locatie: Breda

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door nederland24 » di 21 jun 2011, 18:23

Als de Raad van State zegt dat de aanleg door mag gaan, kunnen ze in principe toch met de aanleg beginnen?
Road to Alpe d'huzes: Doneer op https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundr ... pedhubress om mij te ondersteunen de berg op te lopen en alle patiëntjes te helpen.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 8529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Alfa » di 21 jun 2011, 19:49

DjIdee schreef: Of bedoel je door mensen handen aangelegde weilanden, bossen etc? Dat is toch geen natuur :dontknow:
Waarom zou dat in hemelsnaam geen natuur zijn? Feit is dat de polders tussen Delft en Rotterdam een oase aan groen zijn in een stedelijk landschap. Er mag daar dus met reden wat spaarzaam mee omgesprongen worden. Gelukkig dat men voldoende maatregelen genomen heeft om de ruimtelijke overlast zo gering mogelijk te laten zijn.

Groningen
expressweg
Berichten: 3784
Lid geworden op: vr 03 sep 2010, 13:22
Locatie: Zwolle

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Groningen » di 21 jun 2011, 20:00

Ik weet een veel goedkopere manier om natuur te maken ter compensatie: koop wat land op, en doe er vervolgens niks meer aan. Dan heb je gauw genoeg natuur.

Bart
autoweg
Berichten: 1875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:27
Locatie: Den Haag

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Bart » di 21 jun 2011, 22:51

nederland24 schreef:Als de Raad van State zegt dat de aanleg door mag gaan, kunnen ze in principe toch met de aanleg beginnen?
Een oordeel van de Raad van State komt er alleen als er door "appellanten" om wordt gevraagd: als er beroep wordt ingesteld tegen het besluit. Geen beroep betekent dat het besluit onherroepelijk is (de termijn om beroep in te stellen bedraagt zes weken). Als er wel beroep is ingesteld, wil dat niet zeggen dat er niet gebouwd mag worden. Een ingesteld beroep heeft namelijk geen "schorsende werking". Ofwel: een besluit blijft - ook bij een ingesteld beroep - rechtsgeldig, totdat de rechter zegt dat dat niet (meer) zo is.

Mocht er beroep worden ingesteld dan kan er door de appellanten ook aan de rechter worden gevraagd om de bouw stil te laten leggen. Dit heet een 'verzoek tot voorlopige voorziening' en wil zeggen dat - indien de voorlopige voorziening wordt toegewezen - de bouw stil ligt tot aan de definitieve uitspraak van de rechter. Een voorlopige voorziening kan alleen worden aangevraagd als er een 'spoedeisend belang' is, vooral wanneer er sprake is van onomkeerbare stappen (denk aan bomen kappen, grote geulen graven en beton storten e.d.).

Voor zover ik weet is er geen sprake van een voorlopige voorziening bij de A4 Delft-Schiedam. Dat is ook niet echt nodig, omdat er geen sprake is van onomkeerbare stappen. Er wordt momenteel wel gewerkt op het zandlichaam, maar dat betreft vooral werkzaamheden aan kabels en leidingen (sommigen daarvan hebben sowieso geen betrekking op het tracébesluit).

Als de Raad van State zegt dat alle beroepen ongegrond zijn (bouw mag doorgaan) dan is er geen enkele instantie meer die de bouw kan tegenhouden: het besluit is dan onherroepelijk.
Bart - als alles op jou afkomt, zit jij op de verkeerde baan...

palpitation
polderweggetje
Berichten: 34
Lid geworden op: di 07 jun 2011, 9:37

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door palpitation » do 23 jun 2011, 9:21

Je kan dan nog wel in cassatie gaan, maar dat heeft alleen zin als de vorige rechters fouten hebben gemaakt. Een cassatierechter kijkt alleen of zijn voorgangers hun werk goed hebben gedaan. In het uiterste geval wordt dan alsnog de weg ongedaan gemaakt, maar dan ligt die A4 er waarschijnlijk allang, want cassatiezaken kunnen jaren duren en een voorlopige voorziening is daarbij niet mogelijk.

Bart
autoweg
Berichten: 1875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:27
Locatie: Den Haag

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Bart » do 23 jun 2011, 10:37

Cassatie / hoger beroep o.i.d. is bij uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State NIET mogelijk. De Afdeling is de allerhoogste rechter in Nederland op bestuursrechtelijk gebied. Andere 'hoogste rechters' zijn de Hoge Raad (voor strafrecht, civiel recht en fiscaal recht), de Centrale Raad van Beroep (voor sociale zekerheid en ambtenaren recht) en de Centrale Raad van Beroep voor het Bedrijfsleven (die gaat over sociaal-economische geschillen en zaken inzake de mededingingswet e.d.).

Het Europese Hof van Justitie komt soms wel in beeld, maar dan gaat het vaker op "prejudiciële vragen" (een nationale rechter vraagt de Europese rechter hoe een Europese Richtlijn geïnterpreteerd moet worden). Verder schijnen er nog wat andere procedures te zijn, maar ik denk dat je daarvoor bij een advocaat moet zijn (heeft volgens mij iets meer betrekking op mensenrechten en toegang tot de rechter e.d.). Het is in ieder geval niet standaard, onder een uitspraak van de Raad van State is te lezen dat er geen rechtsmiddel open staat tegen een uitspraak van de Raad van State...
Bart - als alles op jou afkomt, zit jij op de verkeerde baan...

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 8529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Alfa » do 23 jun 2011, 11:06

We kunnen besluiten dat alle juridische vertragingsmanoeuvres nu uitgeput zijn. Wanneer begint de aanleg?

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 15516
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: [A004] Delft - Schiedam

Bericht door Pino » do 23 jun 2011, 11:09

Bart schreef:Verder schijnen er nog wat andere procedures te zijn, maar ik denk dat je daarvoor bij een advocaat moet zijn (heeft volgens mij iets meer betrekking op mensenrechten en toegang tot de rechter e.d.). Het is in ieder geval niet standaard, onder een uitspraak van de Raad van State is te lezen dat er geen rechtsmiddel open staat tegen een uitspraak van de Raad van State...
En zo is het. Je zou een zaak aanhangig kunnen maken tegen Nederland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar dat lijkt me in de context van een infra-besluit hoogst uitzonderlijk. De uitkomst van zo'n procedure kan sowieso geen invloed meer nemen op het besluit tot aanleg, alleen een verplichting voor Nederland triggeren om de schade te vergoeden. Verder zijn er nog enkele mogelijkheden denkbaar om de Staat civiel aan te spreken, maar ook die staan buiten het besluit tot aanleg zelf.

@Alfa, vertragingsmogelijkheden zijn pas uitgeput als de Raad van State de nu aanhangige beroepen verwerpt.

Gesloten