Nog geen zone 30 in kwart schoolzones

Discussies over de bewegwijzering, bebording en wegnummering

Moderator: Moderatoren

Plaats reactie
R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Nog geen zone 30 in kwart schoolzones

Bericht door R4 » wo 30 aug 2006, 17:36

De Standaard schreef:Nog geen zone 30 in kwart schoolzones

BRUSSEL - In meer dan een kwart van de Belgische schoolzones staat er geen zone 30-bord, hoewel dat verplicht is. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.
Eén jaar na de invoering van de zones onderzocht Test-Aankoop hoe het staat met de aanduiding van de zone 30. De gemeenten Haacht, Diepenbeek en Wetteren scoren het best, Brussel het slechtst. Aan amper 36 procent van de Brusselse scholen is de zone 30 correct aangeduid.

Op een jaar tijd is er wel veel verbeterd: 74 procent van de gemeenten duiden de zone 30 nu aan in de buurt van scholen, vorig jaar was dat maar 27 procent.

'Gewestwegen in orde'

De aanduiding van de zone 30 aan scholen langs Vlaamse gewestwegen is volledig in orde, reageert Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters op het onderzoek.

De snelheidsbeperking aan scholen kan worden gesignaleerd met een gewoon verkeersbord of met een oplichtend 'dynamisch' bord, dat in het weekend of tijdens schoolvakanties kan worden uitgezet zodat de gewone snelheidslimiet van 50 of 70 kilometer per uur geldt.

,,Langs de Vlaamse gewestwegen, die vallen onder mijn bevoegdheid, zijn alle 653 zones uitgerust met een vaste of dynamische signalisatie'', zegt Peeters. Voor de gemeentewegen en provinciewegen is de minister niet bevoegd.

,,Van de voorziene 251 dynamische borden langs Vlaamse gewestwegen zijn er intussen al 196 in dienst'', benadrukt hij nog. In 29 zones wordt momenteel de vaste signalisatie vervangen door een dynamisch bord.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15233
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » wo 30 aug 2006, 20:03

Die dynamische borden vind ik goed.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

30 km-strijd aan schoolpoorten is bijna gewonnen

Bericht door R4 » wo 20 sep 2006, 0:49

Het Volk schreef:30 km-strijd aan de schoolpoort is bijna gewonnen

Het inrichten van zone30's bengelt zowat onderaan de dagelijkse beslommeringen van de burger, volgens Het Grootste Buurtonderzoek. Het komt op de voorlaatste of derdelaatste plaats, afhankelijk van hoe je de vraag stelt. Maar overal in Vlaanderen is men zowaar supertevreden over de aanpak van die 30 km-zones. ,,Omdat het beleid vruchten afwerpt'', zegt federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A).

Dertig per uur is traag voor een auto'', trapt Maarten Matienko van de VAB-automobilistenbond met plezier een open deur in. ,,In zo'n zone wordt het aarzelen tussen tweede en derde versnelling. Het vergt extra aandacht van een bestuurder. Te traag rijden wordt als tegennatuurlijk en bijgevolg als gevaarlijk ervaren. Dé reden - zeker aanvankelijk - waarom het maatschappelijke draagvlak voor het inrichten van 30 km-zones niet evident was.''

En toch werden de zone 30's overal ingevoerd. Vóór het begin van vorig schooljaar werden ze door de federale overheid veralgemeend naar alle schoolomgevingen. Wat her en der wrevel en zelfs politieke minirelletjes uitlokte. Federaal minister Landuyt moest dreigen met vervolging, voor de schoolpoorten in ijltempo beveiligd werden met zone 30-borden. Het werd een slag in het water, oordeelde de VAB na enkele weken. Maarten Matienko kijkt terug op die periode: ,,Onder Isabelle Durant als minister van Mobiliteit ontdekte de federale overheid verkeersveiligheid als thema. Het afdwingen van veiligheid door middel van snelheidscontrole werd de grote dada . Maar controles zijn veel minder geschikt als dwangmiddel in 30 km-zones.''

Verkeersomgeving aanpassen

,,In gevallen waar 30 per uur echt aangewezen is - en als automobilistenclub ontkennen wij geenszins het belang van traag rijden in de buurt van scholen - komt het er vooral op aan de omgeving aan te passen. Bestrating, beplanting, wegbreedte van de straat versus de voet- en fietspaden worden dan veel belangrijker dan te pas en te onpas flitsen. Vermijd ook bijkomende verkeersdrempels in de buurt van scholen, want dat zijn esthetische ondingen. Als een chauffeur in zo'n aangepaste omgeving belandt, voelt hij vanzelf wel de noodzaak om te vertragen. Hij ziet kinderen, shoppers, fietsers, wandelaars en hij begrijpt dat hij voorzichtiger moet zijn.''

,,Ik sta niet alleen met die mening. De directeur van het Nederlandse Overheidsinstituut voor de Verkeersveiligheid zei indertijd identiek hetzelfde: de kwaliteit van de verkeersomgeving aanpassen heeft bij het afdwingen van respect voor trage zones voorrang op repressieve controles. Ik sprak daar indertijd over met heel wat politiechefs en commissarissen en zij stonden ook afkerig tegenover overdadig flitsen in die zones. Maar de infrastructuur aanpassen is uiteraard duur.''

De verkeersslag rond de zone 30 woedt vooral rond de schoolpoorten. Snelheid maakt daar een groot verschil. Een fietser of voetganger die tegen 50 per uur wordt aangereden heeft de helft (55 procent) kans op overleven. Bij 30 km per uur wordt dat 95 procent. Matienko: ,,Wij geven dat toe. Maar buiten de schooluren vervalt in zo'n buurt vaak de noodzaak van de snelheidsbeperking. Wij hebben daarom altijd gehamerd op tijdelijke beperkingen.''

Slimme borden gefinancierd

Het probleem: een klassiek verkeersbord geeft altijd dezelfde norm aan. Er bestaan variabele borden met een snelheidsbeperking die alleen oplichten tijdens welbepaalde voorgeprogrammeerde uren. Maar die slimme signalisatie is peperduur in vergelijking met de klassieke verkeersborden ( zie ook burgemeester Jan Verfaillie op pagina 10, nvdr ). Landuyt omhelsde snel de gedachte van de tijdelijke zones in de buurt van scholen, maar wou de variabele borden niet opleggen aan de toch al armlastige gemeenten. Hij pakte uit met een tussenvoorstel: aangeven dat de klassieke zone 30-borden enkel van toepassing zijn onder de schooluren. Verkeersexperts maakten daarbij de bedenking dat het heel sterke extra signalisatie zou vergen opdat de wegverbruiker begreep dat hij in een 'tijdelijke' zone verzeild was. Bovendien, geeft Landuyt ruiterlijk toe, is zijn voorstel nog lang geen wet. ,,Het stuit op zware juridische tegenkanting.'' Voor het in de vorm van een Koninklijk Besluit toegevoegd kan worden aan de bestaande verkeerswet zal Landuyt nog ettelijke keren aan tafel moeten met gewestelijke en federale instanties. ,,Een van de problemen is dat Vlaanderen en Wallonië er andere vakantieperiodes op nahouden. Hoe geef je dat aan?''

,,In het belang van de verkeersveiligheid" verandert hij nu weer het geweer van schouder: hij promoot voortaan voluit de slimme programmeerbare 30 km-borden. Gemeenten recupereren via het 'boetefonds' een deel van de opbrengsten van de bonnen die de verkeerspolitie uitdeelt. Landuyt sluit mobiliteitsconvenanten af met dezelfde gemeenten. Hij moedigt hen aan om minstens een deel van hun inkomsten uit dat boetefonds te investeren in de duurdere variabele borden.

Vergeten schoolpoorten

Uit zijn cijfers blijkt dat momenteel amper één op de tien zone 30-borden aan de scholen een slim bord is. Maar tegen de tijd dat hij iedereen kan overtuigen van zijn poging om de klassieke borden om te zetten in 'tijdelijke' met behulp van extra signalen, hangt het rond de scholen toch vol met variabele borden?

Landuyt, onverstoord: ,,Variabele borden zijn sowieso beter dan klassieke. Alle convenanten zijn inmiddels binnen maar het is te vroeg om te zien of ik hierin deze keer wel gevolgd wordt door de gemeenten. Ik heb wel alvast één signaal begrepen: sinds ik praat over het tijdelijke karakter van zone 30 in schoolomgevingen, krijg ik geen klachten meer van mensen die daar midden in de nacht geflitst werden. Blijkbaar heeft iedereen begrepen dat onnodige controles op abnormale uren echt uit den boze zijn.''

De verkeersstrijd om de schoolpoorten is bijna gewonnen, zegt ook Test-Aankoop. Een steekproef leerde eind vorig jaar dat vooral voor schoolgangertjes te voet de verkeersveiligheid met sprongen verhoogde. Uit de cijfers van Landuyt blijkt dat er in Vlaanderen nog 52 schoolomgevingen op 3.023 bestaan waar géén zone 30 werd afgebakend. De helft daarvan ligt in de provincie Antwerpen. Wat betekent: 0,7 procent van de schoolpoorten is (nog) niet beveiligd door snelheidsbeperkingen. Landuyt: ,,En zelfs dat cijfer is wellicht veel te hoog. We weten niet eens hoeveel schoolpoorten er zijn in Vlaanderen. Op die poorten komt het veeleer aan dan op de omgevingen: aan uitgangen naar drukke doorgangswegen moet er tijdens welbepaalde uren vertraagd worden. Maar als zo'n poort uitgeeft op een doodlopend straatje heeft het vanzelfsprekend geen zin daar een zone 30 af te bakenen. Wel, de overgrote meerderheid van die vergeten schoolomgevingen behoort volgens onze aanwijzingen tot dat soort..
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36667
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland
Contacteer:

Bericht door Rene » wo 20 sep 2006, 9:22

Scholieren fietsen niet alleen voor de schoolpoort.
Ook elders op het wegennet, en daar gaat het regelmatig ook fout.
Zoals gisteren maar weer eens bleek, in Purmerend/Zuidoostbeemster, waar een 10-jarige scholier op de fiets niet goed uitkeek en werd gegrepen door een auto. Hij overleed ter plekke. Erg triest, zeker voor de ouders, waar ik mee meeleef.

Maar ik vind wel dat kinderen ten allen tijde moeten leren rekening te houden met het verkeer, op zo vroeg mogelijke leeftijd. 30 km-zones in woonwijken zijn in NL reeds gemeengoed, en voor zover er geen doorgaande wegen in die zone zijn opgenomen gaat dat wel goed. Maar overal en nergens op doorgaande wegen zone-30 instellen, is m.i. ongewenst.
Scholen horen gewoon niet langs doorgaande wegen thuis. Als het echt een probleem is, leg je een nieuwe weg om de bebouwde kom heen en maak je van de oude weg een erf. Of je verplaatst de school. Maar dat kost geld.
't Is maar net waar je als politicus je èchte prioriteiten legt. :roll:

Plaats reactie