Slimme wegen met Talking Traffic

Forum waar gediscussieerd kan worden over (dynamisch) verkeersmanagement.

Moderator: Moderatoren

Plaats reactie
Rein
2x2 autosnelweg
Berichten: 6999
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Rein » di 20 mar 2018, 14:30

De N205 is de eerste weg waar het systeem 'Talking Traffic' wordt uitgerold. Dit systeem omvat onder meer slimme verkeerslichten, maar ook andere elementen.
Provincie Noord-Holland schreef:N205: Eerste slimme weg in Nederland klaar voor Talking Traffic

Tijdens een live demonstratie laat de Noord-Hollandse gedeputeerde Elisabeth Post vandaag zien dat de N205 klaar is voor Talking Traffic. In Talking Traffic zitten nieuwe diensten die weggebruikers voorzien van real time reisinformatie.

De N205 is volledig uitgerust met slimme verkeerslichten en daarmee de eerste slimme weg in Nederland. Tijdens de live demonstratie was te zien hoe weggebruikers via een app op hun smart phone persoonlijk geïnformeerd worden over hoe lang het nog duurt voordat een verkeerslicht rood of groen wordt. De eerste diensten van Talking Traffic zijn vanaf vandaag beschikbaar.

Vanaf vandaag kunnen weggebruikers persoonlijke waarschuwingen voor naderend filegevaar, stilstaand verkeer en plotseling veranderende lokale weersomstandigheden ontvangen. Later dit jaar is het ook mogelijk om real time informatie te ontvangen over hoe lang het nog duurt voordat een verkeerslicht rood of groen wordt. Vandaag werd dit al gedemonstreerd op de N205 samen met Nissan, Swarco en Siemens.

“Met Talking Traffic kunnen weggebruikers nu verder dan hun voorruit kijken. Hiermee is een belangrijke stap gezet”, zegt gedeputeerde mobiliteit Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland. “Onze provinciale wegen worden steeds slimmer, de verkeerslichten op de N205 zijn al klaar voor de real time communicatie met weggebruikers. Ik verwacht dan ook dat weggebruikers hun navigatie meer gaan gebruiken om zo onderweg informatie en advies te ontvangen, ook in de dagelijkse routine van het woon-werkverkeer.”

Actuele reisinformatie op maat
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “We maken onze infrastructuur steeds slimmer en de informatievoorziening gebruiksvriendelijker. Dat zien we ook hier op de N205, waar overheid en innovatieve bedrijven de handen ineenslaan voor een app waar de automobilist écht iets aan heeft. Actuele en op maat gemaakte reisinformatie is niet alleen handig voor de bestuurder, maar zorgt ook voor een betere doorstroming van het verkeer en meer veiligheid op de weg.” Overheden en bedrijven binnen het Partnership Talking Traffic hebben het afgelopen jaar gewerkt aan innovatieve diensten die weggebruikers van A tot Z ondersteunen, van het moment van vertrek tot het moment van aankomst op de bestemming. Weggebruikers ontvangen real time informatie over wat zich op hun route voordoet: zoals waarschuwingen voor plotseling remmend verkeer, naderende ambulances of een afgesloten rijstrook, wegwerkzaamheden, vrije parkeerplekken en actuele maximumsnelheden. Deze informatie wordt op een veilige manier getoond op het navigatiesysteem of via een app op de smartphone. En daarbij worden weggebruikers zelf ook een bron van data. Ook zij geven real time informatie door over wat zij onderweg tegenkomen en waarschuwen zo andere weggebruikers, waardoor ongevallen en onnodige vertraging worden voorkomen.

Slimme verkeerslichten goed voor doorstroming en milieu
De nieuwe slimme verkeerslichten zijn in staat aankomend verkeer te ‘herkennen’ en kunnen zo inspelen op de actuele verkeersdrukte en bepaalde verkeersstromen voorrang geven boven andere. Bijvoorbeeld grote groepen fietsers, bussen of vrachtverkeer. Zo kan het verkeer op drukke kruispunten efficiënter doorrijden, wat ook milieuvoordelen oplevert.

Rein
2x2 autosnelweg
Berichten: 6999
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Rein » di 20 mar 2018, 14:32

Filmpje erover:
Link

waldo79
Secretaris
Berichten: 16132
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: Tiel

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door waldo79 » di 20 mar 2018, 17:54

Allemaal leuk en aardig, maar draagt dit niet bij aan de afleiding van de weggebruiker?

Is de reguliere MTM zoals toegepast langs de snelwegen niet afdoende?
Contactgegevens vereniging: wegenforum at (@) gmail.com.

fleppenstein
stadsweg
Berichten: 342
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 8:49

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door fleppenstein » wo 21 mar 2018, 6:55

Alle nieuwe zaken hebben zo hun gewenningsperiode nodig. Afleiding zit voornamelijk bij de mens tussen de oren.
Uiteindelijk zal talking traffic een enorm hulpmiddel zijn om de wachttijden bij verkeerslichten te verkorten, en de maximale capaciteit eruit te halen. Uiteindelijk doel is dat de verkeersinstallatie al van te voren weet wat eraan zit te komen en terug kan communiceren naar de auto om bv nog in te houden, of te versnellen. Of door bv op de N205 met meerdere verkeerslichten, een adviessnelheid op te geven.
Nu nog in de vorm van een appie, en ja dat kan afleiden. Maar dat ligt aan de persoon zelf. Dat hoeft dus niet.
Uiteindelijk zal talking traffic ingrijpen in de auto zelf, en is het een opmaat naar een zelfrijdende auto.
Dat daar nu mee geexperimenteerd wordt is naar mijn idee dus alleen maar goed, en de tijd zal het leren hoe het er over 5 of 10 jaar uit ziet.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 54224
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Chris » wo 21 mar 2018, 10:03

fleppenstein schreef:
wo 21 mar 2018, 6:55
Uiteindelijk doel is dat de verkeersinstallatie al van te voren weet wat eraan zit te komen en terug kan communiceren naar de auto om bv nog in te houden, of te versnellen. Of door bv op de N205 met meerdere verkeerslichten, een adviessnelheid op te geven.
Maar dat soort systemen bestaan toch al jaren? Alleen niet als communicatie naar een smartphone, maar met borden langs de weg. In Zwolle krijg je op de Ceintuurbaan een adviessnelheid om het volgende verkeerslicht groen mee te pakken. Werkt in de regel heel behoorlijk.

Rein
2x2 autosnelweg
Berichten: 6999
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Rein » ma 10 sep 2018, 10:11

De provincie Noord-Holland heeft een persbericht en een filmpje uitgebracht over een test met communicerende auto's op een 'slimme weg'. Het gaat over een proef op de N205 waar een proefrit is gereden met zeven auto's die met een speciale cruise control tussen het normale verkeer reden. Omdat de verkeerslichten op dat stuk weg 'slim' zijn herkennen verkeerslichten het treintje en kunnen ze langer op groen blijven waardoor alle zeven auto’s door kunnen rijden.

Ik vraag me af of eenzelfde langere groentijd niet ook (en tegen lagere kosten etc) gerealiseerd kan worden door iets meer en eerder lussen in de weg te leggen. Het verkeersaanbod op dit stuk weg is namelijk zeer voorspelbaar als gevolg van veel doorgaand verkeer, een paar VRI's en vrij lange rechte stukken tussen die VRI's. Er is dus structureel sprake van treintjesvorming (maar dan met veel meer dan zeven voertuigen).

Link
Provincie Noord-Holland schreef:Communicerende auto’s getest op eerste slimme weg

Auto’s die met elkaar én met de verkeerslichten kunnen communiceren reden vorige week over de eerste slimme weg van Nederland, de N205 in de provincie Noord-Holland. Voor het eerst reden in Nederland 7 auto’s met een speciale cruise control tussen het normale verkeer. Van 3 tot en met 7 september 2018 zijn testritten gemaakt. De provincie wil onderzoeken wat de effecten zijn op de verkeersveiligheid en doorstroming.

De auto’s staan met elkaar in verbinding, houden automatisch afstand van elkaar, waardoor ze als een ‘treintje’ bij elkaar blijven en weten wanneer hun voorganger optrekt of afremt. Met de speciale cruise control reageert de auto veel sneller op zijn voorganger dan bestuurders dat zelf kunnen. Dat systeem heet coöperatieve adaptieve cruise control (CACC).

Intelligente verkeerslichten
Op de N205 zijn alle verkeerslichten al eerder dit jaar intelligent gemaakt. Intelligente verkeerslichten kunnen aankomend verkeer ‘herkennen’, anticiperen op actuele verkeersdrukte en communiceren met het verkeer. De verkeerslichten communiceren dus ook met het treintje van auto’s. De auto’s ontvangen de tijd tot groen en de tijd tot rood en sturen zelf ook berichten naar het verkeerslicht. Het verkeerslicht herkent het treintje en blijft indien mogelijk langer groen, waardoor alle 7 auto’s door kunnen rijden. Bekijk in onderstaand filmpje hoe dat werkt:

Bekijk 'Hoe werkt de adaptieve cruise control?' op YouTube

Voordeel
“Het verwachte voordeel van deze speciale cruise control is dat wegen efficiënter gebruikt kunnen worden. Er kunnen meer auto’s op een stuk weg rijden én er kunnen meer auto’s door het groene licht rijden”, zegt gedeputeerde mobiliteit Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland. De ontwikkelingen in de technologie gaan razendsnel en autofabrikanten implementeren steeds nieuwe systemen in auto’s. Post: ”De provincie wil graag weten of dit nieuwe systeem bij kan dragen aan de verkeersveiligheid en onderzoekt het effect van de doorstroming. Niet alleen voor de auto’s met het systeem en onze provinciale wegen, maar juist ook voor het overige verkeer.”

Simulatie
Na de praktijktest op de N205 tussen het normale verkeer voeren TNO en TU Delft in opdracht van de provincie aanvullend een simulatiestudie uit voor meerdere wegen. De conclusies hieruit worden vertaald naar het wegennet van de provincie, waardoor de effecten van CACC inzichtelijk worden. De resultaten van de studie worden verwacht in november.

Smart mobility
Smart mobility, dat is steeds slimmer reizen in Noord-Holland. De provincie zorgt ervoor dat haar wegen en vaarwegen zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden, zodat het verkeer goed en veilig door kan rijden of varen. Om ook in de toekomst bereikbaar en leefbaar te blijven zorgt de provincie ervoor dat al het verkeer met elkaar en met de wegen en verkeerslichten kan communiceren. Zo bereidt de provincie zich voor op een toekomst waarin auto’s en schepen steeds meer taken over gaan nemen en zelf gaan rijden of varen.

Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter
Berichten: 36244
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Vinny » di 11 sep 2018, 12:51

Bij dit soort projecten is de holle retoriek best stuitend te noemen. Het is natuurlijk wel mooi dat er steeds meer intelligente navigatiesoftware beschikbaar komt, maar dan moet de overheid geen testjes doen maar zorgen voor een goed werkend systeem dat compartibel is met andere systemen.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8170
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Ds79m » di 11 sep 2018, 13:49

Zou de N205 niet een stuk ‘slimmer’ worden als die verkeerslichten zouden verdwijnen en er ongelijkvloerse kruisingen zouden komen? Dat past namelijk een stuk beter op zo’n weg.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Plaats reactie