Slimme wegen met Talking Traffic

Forum waar gediscussieerd kan worden over (dynamisch) verkeersmanagement.

Moderator: Moderatoren

Plaats reactie
Rein
2x2 autosnelweg
Berichten: 6777
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Rein » di 20 mar 2018, 14:30

De N205 is de eerste weg waar het systeem 'Talking Traffic' wordt uitgerold. Dit systeem omvat onder meer slimme verkeerslichten, maar ook andere elementen.
Provincie Noord-Holland schreef:N205: Eerste slimme weg in Nederland klaar voor Talking Traffic

Tijdens een live demonstratie laat de Noord-Hollandse gedeputeerde Elisabeth Post vandaag zien dat de N205 klaar is voor Talking Traffic. In Talking Traffic zitten nieuwe diensten die weggebruikers voorzien van real time reisinformatie.

De N205 is volledig uitgerust met slimme verkeerslichten en daarmee de eerste slimme weg in Nederland. Tijdens de live demonstratie was te zien hoe weggebruikers via een app op hun smart phone persoonlijk geïnformeerd worden over hoe lang het nog duurt voordat een verkeerslicht rood of groen wordt. De eerste diensten van Talking Traffic zijn vanaf vandaag beschikbaar.

Vanaf vandaag kunnen weggebruikers persoonlijke waarschuwingen voor naderend filegevaar, stilstaand verkeer en plotseling veranderende lokale weersomstandigheden ontvangen. Later dit jaar is het ook mogelijk om real time informatie te ontvangen over hoe lang het nog duurt voordat een verkeerslicht rood of groen wordt. Vandaag werd dit al gedemonstreerd op de N205 samen met Nissan, Swarco en Siemens.

“Met Talking Traffic kunnen weggebruikers nu verder dan hun voorruit kijken. Hiermee is een belangrijke stap gezet”, zegt gedeputeerde mobiliteit Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland. “Onze provinciale wegen worden steeds slimmer, de verkeerslichten op de N205 zijn al klaar voor de real time communicatie met weggebruikers. Ik verwacht dan ook dat weggebruikers hun navigatie meer gaan gebruiken om zo onderweg informatie en advies te ontvangen, ook in de dagelijkse routine van het woon-werkverkeer.”

Actuele reisinformatie op maat
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “We maken onze infrastructuur steeds slimmer en de informatievoorziening gebruiksvriendelijker. Dat zien we ook hier op de N205, waar overheid en innovatieve bedrijven de handen ineenslaan voor een app waar de automobilist écht iets aan heeft. Actuele en op maat gemaakte reisinformatie is niet alleen handig voor de bestuurder, maar zorgt ook voor een betere doorstroming van het verkeer en meer veiligheid op de weg.” Overheden en bedrijven binnen het Partnership Talking Traffic hebben het afgelopen jaar gewerkt aan innovatieve diensten die weggebruikers van A tot Z ondersteunen, van het moment van vertrek tot het moment van aankomst op de bestemming. Weggebruikers ontvangen real time informatie over wat zich op hun route voordoet: zoals waarschuwingen voor plotseling remmend verkeer, naderende ambulances of een afgesloten rijstrook, wegwerkzaamheden, vrije parkeerplekken en actuele maximumsnelheden. Deze informatie wordt op een veilige manier getoond op het navigatiesysteem of via een app op de smartphone. En daarbij worden weggebruikers zelf ook een bron van data. Ook zij geven real time informatie door over wat zij onderweg tegenkomen en waarschuwen zo andere weggebruikers, waardoor ongevallen en onnodige vertraging worden voorkomen.

Slimme verkeerslichten goed voor doorstroming en milieu
De nieuwe slimme verkeerslichten zijn in staat aankomend verkeer te ‘herkennen’ en kunnen zo inspelen op de actuele verkeersdrukte en bepaalde verkeersstromen voorrang geven boven andere. Bijvoorbeeld grote groepen fietsers, bussen of vrachtverkeer. Zo kan het verkeer op drukke kruispunten efficiënter doorrijden, wat ook milieuvoordelen oplevert.

Rein
2x2 autosnelweg
Berichten: 6777
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Rein » di 20 mar 2018, 14:32

Filmpje erover:
Link

waldo79
Secretaris & Moderator
Berichten: 15924
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: Tiel

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door waldo79 » di 20 mar 2018, 17:54

Allemaal leuk en aardig, maar draagt dit niet bij aan de afleiding van de weggebruiker?

Is de reguliere MTM zoals toegepast langs de snelwegen niet afdoende?
Contactgegevens vereniging: wegenforum at (@) gmail.com.

fleppenstein
stadsweg
Berichten: 338
Lid geworden op: vr 31 okt 2008, 8:49

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door fleppenstein » wo 21 mar 2018, 6:55

Alle nieuwe zaken hebben zo hun gewenningsperiode nodig. Afleiding zit voornamelijk bij de mens tussen de oren.
Uiteindelijk zal talking traffic een enorm hulpmiddel zijn om de wachttijden bij verkeerslichten te verkorten, en de maximale capaciteit eruit te halen. Uiteindelijk doel is dat de verkeersinstallatie al van te voren weet wat eraan zit te komen en terug kan communiceren naar de auto om bv nog in te houden, of te versnellen. Of door bv op de N205 met meerdere verkeerslichten, een adviessnelheid op te geven.
Nu nog in de vorm van een appie, en ja dat kan afleiden. Maar dat ligt aan de persoon zelf. Dat hoeft dus niet.
Uiteindelijk zal talking traffic ingrijpen in de auto zelf, en is het een opmaat naar een zelfrijdende auto.
Dat daar nu mee geexperimenteerd wordt is naar mijn idee dus alleen maar goed, en de tijd zal het leren hoe het er over 5 of 10 jaar uit ziet.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 52017
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: Slimme wegen met Talking Traffic

Bericht door Chris » wo 21 mar 2018, 10:03

fleppenstein schreef:
wo 21 mar 2018, 6:55
Uiteindelijk doel is dat de verkeersinstallatie al van te voren weet wat eraan zit te komen en terug kan communiceren naar de auto om bv nog in te houden, of te versnellen. Of door bv op de N205 met meerdere verkeerslichten, een adviessnelheid op te geven.
Maar dat soort systemen bestaan toch al jaren? Alleen niet als communicatie naar een smartphone, maar met borden langs de weg. In Zwolle krijg je op de Ceintuurbaan een adviessnelheid om het volgende verkeerslicht groen mee te pakken. Werkt in de regel heel behoorlijk.

Plaats reactie