Houten geleiderail voor autosnelwegen

Discussieer hier over wegontwerp, verkeersveiligheid en de bijbehorende fysieke maatregelen. Ook voor discussies over "Duurzaam Veilig".

Moderator: Moderatoren

Hugo
dorpsstraat
Berichten: 114
Lid geworden op: vr 06 mei 2005, 8:45
Locatie: Mestreech

Houten geleiderail voor autosnelwegen

Bericht door Hugo » di 07 jun 2005, 14:57

Weet niet of dit bericht al eens is geplaats op bv. het oude forum, het is nl.
al van februari 2005 :
Houten geleiderail voor autosnelwegen wint publieksprijs Nederlandse Bouwprijs 2005

Na de ontwikkeling en realisering van het lariks wegportaal verstrekten de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat, Centrum Hout en de TU-Delft aan bovengenoemde organisaties de opdracht zich het hoofd te buigen over een ander soort straatmeubel: de houten geleiderail. Esthetische en duurzaamheidsoverwegingen waren aanleiding tot het entameren van een volwaardig alternatief voor de stalen en in mindere mate betonnen autovangers. Met zo'n 2.300 km snelweg en 5.500 km geleiderails lag hier voor het materiaal hout een markt open, waarop lustig aan de weg getimmerd kon worden. Uitgaande van een zeer bescheiden introductie van zo'n vangrail met 25 km per jaar, zou het houtgebruik jaarlijks toenemen met ruim 1.500 m3, in rekening genomen dat de rail voor 90% uit hout bestaat.

De ontwikkelde en met botsproeven geteste geleiderail, die zowel auto's als bussen van 13.000 kg kan opvangen, voldoet aan de meest recente Europese veiligheidsnormen en is milieuvriendelijker dan de bestaande tegenhangers, onder meer omdat van zinkuitloging geen sprake is. Ook esthetisch is het een sieraad langs de weg. Voor de zijberm bestaat de rail uit angelim vermelho palen (100 x 200 mm, 1,925 m hoog), aan weerszijden aan elkaar verbonden met afgeronde azobé balken. Aan de voet is een vering aangebracht van angelim vermelho buigstukken, waarlangs eveneens een afgeronde azobé balk loopt. Voor de middenberm is het railontwerp dubbel uitgevoerd, met dien verstande dat er één verbindende balk over de palen loopt in plaats van twee erlangs. Juist de buigstukken kunnen de botsingsenergie uitstekend absorberen. Na een botsing zijn reparaties verwaarloosbaar, omdat er geen blijvende vervorming optreedt zoals bij staal.

Het ontwerp maakt veel indruk met het hoge innovatieve gehalte, waarbij een nieuw toepassingsgebied toegankelijk is gemaakt.