EP: Alle verkeersborden in de EU moeten hetzelfde worden

Discussieer hier over wegontwerp, verkeersveiligheid en de bijbehorende fysieke maatregelen. Ook voor discussies over "Duurzaam Veilig".

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36150
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

EP: Alle verkeersborden in de EU moeten hetzelfde worden

Bericht door Rene » wo 15 jun 2005, 10:16

Algemeen Dagblad (15-6-2005) schreef: 'Alle verkeersborden gelijk'

Europese landen moeten vaker dezelfde verkeersborden gaan gebruiken, vindt het Europees Parlement. De jungle aan verkeersborden leidt bij veel automobilisten tot frustratie en onnodige boetes.

Uit onderzoek van de ANWB en zijn Europese zusterorganisaties blijkt dat 90 procent van de Europese automobilisten problemen te hebben zodra ze over de grens zijn. Snelheidsbeperkingen zijn vaak anders aangegeven of de borden boven snelwegen hebben een andere kleur dan in eigen land. Driekwart van de Europese automobilisten begrijpt het bord met een parkeerverbod op even of oneven dagen niet. Nederlanders hebben vaak moeite met borden die een minimumsnelheid aangeven.
Daarom moeten de 25 EU-landen ernaar streven dezelfde verkeersborden te gebruiken, vindt de vervoerscommissie van het Europees Parlement. Ook moet er een website komen met een overzicht van alle verkeersborden in Europa. ,,Veel automobilisten zullen ook de komende zomer op vakantie weer problemen hebben'', aldus Corien Wortmann-Kool (CDA). ,,Dat leidt tot gevaarlijke situaties.''

Het Europarlement kan niet afdwingen dat landen de verkeersborden gelijkschakelen. Daar gaat niet de EU, maar de Conventie van Wenen over. Die geeft een lijst van 232 standaardborden, maar landen mogen die naar eigen inzicht gebruiken of er nieuwe borden bij verzinnen. Zo heeft België sinds kort een bord dat het rijden met cruise control verbiedt.

De wens van het Europarlement staat in een rapport over verkeersveiligheid in de EU.

Momenteel vallen in de EU-landen circa 50.000 doden per jaar. Brussel wil dat aantal met allerlei maatregelen verminderen. Over bijvoorbeeld de veiligheidseisen aan auto's heeft de EU wel wat te zeggen.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

snelwegracer
autoweg
Berichten: 1722
Lid geworden op: wo 30 mar 2005, 9:41
Locatie: Zederik

Bericht door snelwegracer » wo 15 jun 2005, 10:34

Ik vind het overbodig het is juist leuk om verschillende verkeersborden te hebben in elk land. De meeste borden zijn al het zelfde.

Matthijs
expressweg
Berichten: 2639
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:01
Locatie: Malmö, Sverige

Bericht door Matthijs » wo 15 jun 2005, 10:39

Ik ben ook bang dat het voordeel klein is. De meeste borden zijn al hetzelfde, en ze helemaal gelijktrekken kan nog weleens een hoop onzinnige bureaucratie, inflexibiliteit en regelneukerij opleveren...

Op zich ben ik er wel voorstander van dat borden overal hetzelfde zijn.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 18455
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » wo 15 jun 2005, 11:24

Wicher schreef:Ik ben ook bang dat het voordeel klein is. De meeste borden zijn al hetzelfde, en ze helemaal gelijktrekken kan nog weleens een hoop onzinnige bureaucratie, inflexibiliteit en regelneukerij opleveren...
Mag hopen dat we geen volledige harmonisering krijgen van de vorm van de pijlen op borden "hier verplicht rechtsaf", van de vorm van de fietser op het fietspad-bord of dat het beroemde DDR-Ampelmännchen wordt weggeharmoniseerd. Daar heb je inderdaad weinig aan. En dan heb ik het nog niet eens over de problemen van linksrijdende landen. Niet voor niets lopen de overstekende kinderen daar naar rechts in plaats van naar links.

Desalniettemin vind ik het een legitiem doel om eens goed te kijken naar de verkeersborden, zoals die in ieder land in gebruik zijn en eens goed te kijken, welke verkeersborden nou afwijkend zijn. Zie je een bepaald bord maar in één land, dan is dat vragen om verwarring en kan de EU inderdaad stappen zetten om die verwarring weg te nemen.

Dat gaat mogelijk ten koste van de "leuke" plaatselijke eigenaardigheden, maar ik zie het alleen maar als positief wanneer verwarring wordt weggenomen.

Een logische volgende stap zou dan zijn om de in Europa gebruikte symbolen op de bewegwijzering eens onder de loupe te nemen. Frits noemde die al in de discussie over het Italiaanse centrum-symbool. Er is veel voor te zeggen om bij het plaatsen van nieuwe bewegwijzering uit te gaan van een gemeenschappelijke symbolen-lijst. Ook dat kan verwarring helpen wegnemen. 't Is naar mijn mening in ieder geval beter dan dat landen volledig op zichzelf een eigen symbolen-lijst opstellen, zonder daarbij ook maar enigszins te kijken naar het buitenland.
(ja, ik heb het over Redesign)

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14742
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » wo 15 jun 2005, 16:12

Wicher schreef:Ik ben ook bang dat het voordeel klein is. De meeste borden zijn al hetzelfde, en ze helemaal gelijktrekken kan nog weleens een hoop onzinnige bureaucratie, inflexibiliteit en regelneukerij opleveren...

Op zich ben ik er wel voorstander van dat borden overal hetzelfde zijn.
Daar ben ik ook bang voor. En bovendien zullen veel mensen het zien als de zoveelste bemoeienis vanuit Brussel... :roll:

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36150
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » wo 15 jun 2005, 16:24

De meeste mensen zullen denken: als ze die borden in het buitenland nu eens aanpasten aan die in ons land, dan ben ik daar heel erg vóór.

Of ze ook zo voor blijven als hen verteld wordt dat ze er tig borden bij moeten leren, of dat ze andere borden moeten leren, of dat er een behoorlijk kostenplaatje aan vervanging van borden aan vast zit - ik weet het nog zo net niet...
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Matt
verkeersader
Berichten: 575
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 16:39
Locatie: Nuth

Bericht door Matt » wo 15 jun 2005, 16:41

Op het gebied van belijning is er blijkbaar al het e.e.a. op Europees niveau geregeld. Zo moest Oostenrijk toen ze bij de EU kwamen alle gele belijning vervangen door witte belijning. Tevens werden de pijlen op het wegdek een stuk groter.
Fahrn, fahrn, fahrn, auf der Autobahn...

Sjef

Bericht door Sjef » wo 15 jun 2005, 17:07

Straks gaat men vanuit Brussel vastleggen dat alle EU-lidstaten een uniforme bewegwijzering moeten hanteren.
Ik hoop dat men dan Tebodin belt en niet de ANWB...:twisted:

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36150
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » wo 15 jun 2005, 17:12

Tebodin is in de huidige constructie niet meer dan een borden-ontwerp-bedrijf dat de vigerende richtlijnen van Rijkswaterstaat opvolgt.

ANWB Bewegwijzering heb ik jarenlang heel hoog in het vaandel gehad, maar de introductie van redesign en het koste-wat-kost overal in hoog tempo neerplempen van die redesign-rommel heeft bij mij een "aanzienlijk minder positieve" waardering voor die club aan de Wassenaarseweg in Den Haag opgeleverd. En dan druk ik mezelf nog heel erg netjes uit.
Laatst gewijzigd door Rene op wo 15 jun 2005, 17:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Seat Ibiza
2x2 autosnelweg
Berichten: 5939
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 22:05
Locatie: Ibiza ;-)

Bericht door Seat Ibiza » wo 15 jun 2005, 19:28

:offtopic:

Discussie over redesign op deze plaats gesloten.
De berichten hierover zijn verplaatst naar betreffende topic in bewegwijzering.


Terug naar het onderwerp:

Ik denk dat het goed is om een uniforme bebording toe te passen. Zo lang er geen enorme bureaucratische regelgeving voor hoeft te komen, lijkt het me voor alle weggebruikers duidelijker om OF een gebodsbord verplichte rijrichting te zien staan OF een verbodsbord af te slaan in bepaalde richting. Maar niet beide systemen in Europa dus...