Pagina 1 van 130

Bebording RVV 1966

Geplaatst: di 05 jul 2005, 13:35
door Via
Hier een nieuw topic over het RVV 1966 en dan met name de verkeersborden ervan. Omdat ik volgens sommigen de borden niet zou kennen (;)) zal ze wel inscannen als jullie interesse hebben.

Afbeelding Afbeelding

Waarom ze deze borden ooit hebben afgeschaft weet ik niet, ik vind ze iig een stuk duidelijker dan de gebodsborden.

Geplaatst: di 05 jul 2005, 14:06
door Vinny
Maar dat past helemaal in het Nederlandse gedoogcultuurtje: als je dingen gaat verbieden dan gaan mensen het juist doen. Laten we maar opschrijven wat wél mag, misschien luisteren ze dan eens een keertje :lol:

Geplaatst: di 05 jul 2005, 14:35
door mavas
In Duitsland en/of in Scandinavie worden beide vormen gebruikt: verbodsborden en gebodsborden afhankelijk van wat het beste kan.

Geplaatst: di 05 jul 2005, 14:42
door Pino
mavas schreef:In Duitsland en/of in Scandinavie worden beide vormen gebruikt: verbodsborden en gebodsborden afhankelijk van wat het beste kan.
Mwa, heb toch altijd het idee dat gebodsborden in Europa eerder de regel zijn en verbodsborden de uitzondering.

Denk dat ook met name die omstandigheid ertoe heeft geleid dat deze verbodsborden in Nederland zijn afgeschaft.

Geplaatst: di 05 jul 2005, 15:35
door Vinny
Pino schreef:heb toch altijd het idee dat gebodsborden in Europa eerder de regel zijn en verbodsborden de uitzondering
Dat is veranderd in de afgelopen 20 jaar, maar daarvoor waren in de meeste Europese landen verbodsborden gewoner...

Geplaatst: di 05 jul 2005, 16:49
door Via
Wisten jullie trouwens dat die verbodsborden in eerste instantie ook voor het RVV 1990 ontworpen waren? Dan was de dwarsstreep weg en er stond een hartkoppijlpunt op, net als nu bij de gebodsborden.

En ik lees uit de poll af dat ik kan gaan scannen. ;)

Geplaatst: di 05 jul 2005, 16:57
door Rene
Nee, geen interesse. Ik kan ze nog dromen. Het RVV1966 was nog volop in gebruik toen ik in 1988 mijn rijbewijs haalde.

Bijzondere borden:
- de "kinderlokker" en de overstekende schoolkinderen
- de parkeerverboden met de I en de II
- de lage gele zuiltjes voor op een vluchtheuvel
- de inrijverboden voor handkarren
- etc

Geplaatst: di 05 jul 2005, 17:02
door Vinny
Tja ik vind het autosymbooltje achteruit gegaan.
Tevens vind ik ook dat er een tendens waar te nemen valt naar steeds dikkere borden en markeringen. Ook daar ben ik om estethische reden niet echt blij mee. Maar omdat het wel duidelijker is zal ik daar niet al te zeer over emmeren.

Geplaatst: di 05 jul 2005, 22:48
door mavas
Het oude "stop' bord mis ik toch wel. Die was erg mooi.

Trouwens, ik zag vandaag nog een heeeeeel oud bord in Amsterdam. Een bord 'afbuigende' voorrang, voor de kruising Flevoweg/Zuiderzeeweg.
Dat zag er leuk uit, zo in combinatie met een nieuw 'voorrangsweg'-bord.

Geplaatst: di 05 jul 2005, 23:27
door Charles
ViaHaaren schreef:Wisten jullie trouwens dat die verbodsborden in eerste instantie ook voor het RVV 1990 ontworpen waren? Dan was de dwarsstreep weg en er stond een hartkoppijlpunt op, net als nu bij de gebodsborden.
Dus zoiets als bord F7 :F7: (keerverbod), maar dan met de pijl naar links of rechts?

Ik zag laatst trouwens nog een oud inwendig verlicht verkeersbord D2 :D2: (in werking!), zoals vroeger vaker gebruikelijk was voor deze borden. Wanneer is men hier eigenlijk precies mee gestopt?

Geplaatst: wo 06 jul 2005, 9:13
door Matt
mavas schreef:Het oude "stop' bord mis ik toch wel. Die was erg mooi.
Afbeelding

Geplaatst: wo 06 jul 2005, 10:35
door Bart
Maar dat past helemaal in het Nederlandse gedoogcultuurtje: als je dingen gaat verbieden dan gaan mensen het juist doen. Laten we maar opschrijven wat wél mag, misschien luisteren ze dan eens een keertje
Nou, volgens mij werkt het heel goed als men bij een autoweg een zo af en toe een rond wit bord met rode rand en grote cijfers '100' plaatsen, omdat veel mensen de betekenins van het bord autoweg niet kennen... Dus rijden ze 80. In (ik meende) Zeeland et men op de Hm. bordjes steeds Vmax. 100 neer en daar wordt consequent 100 gereden, itt. bijvoorbeeld de N50, N(3)48 en nog veel meer autowegen.

kortom: als je zegt dat je harder MAG (bord autoweg), dan gebeurt het niet, maar zeg je dat je NIET harder mag, dan gaat men stipt op (of iets over) de Vmax. zitten. :roll:

Geplaatst: wo 06 jul 2005, 13:06
door Via
[quote=""Charles"]Dus zoiets als bord F7 (keerverbod), maar dan met de pijl naar links of rechts?[/quote]

Juist, ik zal ze wel een keer namaken. :)

@mavas: dat stopbord hoorde niet bij 1966, maar is toen juist afgeschaft.

Geplaatst: wo 06 jul 2005, 13:34
door Rene
ViaHaaren schreef:@mavas: dat stopbord hoorde niet bij 1966, maar is toen juist afgeschaft.
Dat stopbord hoorde wèl tot het RVV 1966 !
In de jaren '70 is pas besloten om het achthoekige bord te gaan gebruiken.

Geplaatst: wo 06 jul 2005, 16:34
door Via
Kijk maar eens in het topic van de wegenkaarten bij die kaart uit 1965. Daar staat bij het stopbord een sterretje, wat betekent dat het waarschijnlijk het jaar daarop gewijzigd zou worden.

Geplaatst: wo 06 jul 2005, 16:37
door Hajo
Ik haalde mijn rijbewijs in 1980. Eveneens ten tijde van het RVV 1966.
Het bord "autoweg" betekent inderdaad dat er een maximum snelheid geldt van 100 km/h. Omdat de algemene Vmax. buiten de bebouwde kom op niet-autosnelwegen 80 km/h is, rijden veel mensen ook op een autoweg 80. Dat is niet verboden, maar kan wel irritant zijn voor andere weggebruikers die wél van het max. van 100 op de hoogte zijn. Bovendien mogen vrachtauto's ook niet sneller dan 80, wat weer tot gevolg heeft dat er achter een vrachtauto vaak een rij voertuigen ontstaat. Daardoor wordt er vaak ingehaald, soms met dodelijke afloop. Bij een éénduidige snelheid van 80 km/h krijg je een veel gelijkmatiger verkeersbeeld. Alle voertuigen rijden, in het algemeen, 80 zodat er geen behoefte is om in te halen, dus ook veiliger. Juist daarom heeft de provincie Utrecht autowegen (max. 100) afgeschaft. Er is nog slechts één stukje autoweg: de N230 ten noorden van Utrecht. Maar die telt dan ook 2x2 rijstroken.

Geplaatst: do 07 jul 2005, 9:51
door Matt
ViaHaaren schreef:Kijk maar eens in het topic van de wegenkaarten bij die kaart uit 1965. Daar staat bij het stopbord een sterretje, wat betekent dat het waarschijnlijk het jaar daarop gewijzigd zou worden.
Dat wil nog niet zeggen dat het toen vervangen is door het rode octagonale bord. Volgens mij is er eerst een soortgelijk stopbord gekomen, waarbij het woord STOP groter is, zoals te zien is in de eerdere posting van mij.

De borden op deze wegenkaart lijken mij erg oude modellen, haast vooroorlogs.

Geplaatst: do 07 jul 2005, 11:01
door Rene
Ik kan me nog de uitwisseling van de STOP-borden herinneren ergens rond 1980, en ik weet ook zeker dat dat stop-bord een latere wijziging is geweest in het RVV1966. Nu nog het bewijs zoeken...

Geplaatst: do 07 jul 2005, 13:52
door Matt
Wat betreft de andere borden: neem bv. het bord voor autoweg. Dat is bij op de wegenkaart afbeelding een blauw rond bord met een witte old-timer erop (zie mijn avatar). Toch was dit bord volgens mij in de jaren 60 al een vierkant blauw bord met daarop een witte auto met ronde koplampen. Bij het tegenwoordige model is de afbeelding van de auto gemoderniseerd en heeft het bord een witte bies.

Geplaatst: do 07 jul 2005, 13:56
door Bart
Wat betreft de andere borden: neem bv. het bord voor autoweg. Dat is bij op de wegenkaart afbeelding een blauw rond bord met een witte old-timer erop (zie mijn avatar). Toch was dit bord volgens mij in de jaren 60 al een vierkant blauw bord met daarop een witte auto met ronde koplampen.
vgl. mijn avatar... De mijne is afkomstig van een bord uit Duitsland (met dank aan Frits!!). Vooral de blij kijkende grill vond ik leuk, veel leuker dan de booskijkende auto's van de huidige borden autoweg.

Geplaatst: vr 08 jul 2005, 10:05
door harry
René schreef:Ik kan me nog de uitwisseling van de STOP-borden herinneren ergens rond 1980, en ik weet ook zeker dat dat stop-bord een latere wijziging is geweest in het RVV1966. Nu nog het bewijs zoeken...
Rond 1980, inderdaad. Ik heb er nog ergens krantenberichten van. (In een doos in de kelder...)

Geplaatst: vr 08 jul 2005, 10:14
door Via
@Matt: het oude bord had ook een bies, maar die was gewoon aan de buitenzijde aangebracht, zoals het bovenste bord op de foto in het biezen-topic. ;)

Geplaatst: vr 08 jul 2005, 15:11
door Via
Ik ben bijna op de helft met het scannen, en ik moet sommige bestanden nog verbeteren. De nieuwste zijn door bewerkingen niet meer van echte digitale bestanden te onderscheiden. Kijk zelf maar naar de verboden voor karren:

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding

Voor de andere borden tot nu toe kun je op mijn site http://www.wegenbrabant.tk terecht in het mapje RVV 1966. Als je bijzondere borden tegenkomt of waar je iets over wilt vragen, link ze gerust hier naartoe zodat we kunnen discussieren. ;)

Dan ook mijn vraag: waarom is de dwarsstreep zoals op dit bord afgeschaft?

Afbeelding

Geplaatst: vr 08 jul 2005, 15:28
door Mark
Bij de eerste instantie dacht ik dat we terug gevallen waren in de Middeleeuwen ;)

Afbeelding

Waarom hebben ze niet de onderbroken rode balk niet helemaal weggehaald? Dan ziet het er gelijk een stuk beter uit. Nu lijkt het net er allemaal ingepropt.

Geplaatst: vr 08 jul 2005, 16:49
door Hajo
ViaHaaren schreef:Dan ook mijn vraag: waarom is de dwarsstreep zoals op dit bord afgeschaft?
Omdat volgens het nieuwe RVV 1990 een verbod (officieel: gesloten verklaring) al kan worden aangeduid door middel van een rond bord met rode rand, wit vlak en daarin eensymbool of symbolen in zwart. De rode dwarsstreep is daarom niet langer nodig en vervalt. Bovendien is er in het witte vlak dan meer ruimte.

Leuke borden trouwens! Ik heb die nog moeten leren tijdens mijn rijopleiding en later nog eens toen ik bij de KLPD kwam werken.

Geplaatst: vr 08 jul 2005, 23:19
door mavas
Mijn vraag is dan: Waarom zijn die borden met die karren er niet meer? Omdat er geen karren meer zijn in NL?

Geplaatst: za 09 jul 2005, 17:50
door Hajo
mavas schreef:Mijn vraag is dan: Waarom zijn die borden met die karren er niet meer? Omdat er geen karren meer zijn in NL?
karren: officieel heette dat "bespannen en onbespannen wagens". :D
En het antwoord op je vraag is ja. De borden stammen uit een tijd waarin "bespannen en onbespannen wagens" vaker in het straatbeeld voorkwamen dan tegenwoordig.

De officiële betekenis van deze oude borden zoals getoond door ViaHaaren:
1) linksboven: gesloten voor bespannen wagens
2) rechtsboven: gesloten voor onbespannen wagens
3) linksonder: gesloten voor bespannen en onbespannen wagens
4) rechtsonder: gesloten voor bespannen en onbespannen wagens, voetgangers en vee.

Geplaatst: za 09 jul 2005, 17:52
door mavas
Mijn wedervraag is dan weer:
Stel dat er nog iemand met een kar rijdt/loopt, hoort deze tegenwoordig onder de fietsers of de voetgangers? Of iets anders?

Geplaatst: za 09 jul 2005, 18:03
door Hajo
mavas schreef:Mijn wedervraag is dan weer:
Stel dat er nog iemand met een kar rijdt/loopt, hoort deze tegenwoordig onder de fietsers of de voetgangers?
Geen van beide. :D
mavas schreef:Of iets anders?
Yep: bestuurders. Zelfs al loop je naast je fiets en hou je die dus vast, dan ben je voor de wet een bestuurder. Dus geen voetganger.

Geplaatst: za 09 jul 2005, 18:14
door mavas
Ja ok, bestuurders bodoelde ik ook eigenlijk met 'fietsers'. Deze karren moeten dan zeker het fietspad volgen ipv de openbare weg.

Nog iets anders: Als jij je auto duwt, met het stuur in je rechterhand, heb je dan ook nog steeds voorrang van rechts bij gelijkwaardige kruisingen?