Pagina 1 van 16

Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: di 10 jun 2014, 16:43
door Jackbauer1350
Voor mensen die veel in Franrijk over de autoroutes rondtouren:
Betalen bij Franse tolpoorten gaat vanzelf

ROTTERDAM - Reizen op de Franse tolwegen wordt voor Nederlanders een stuk gemakkelijker. De ANWB verkoopt vanaf dinsdag zogeheten tolbadges. Daarmee kun je over het gehele Franse wegennet bij de Télépeage elektronisch afrekenen en bij de tolpoorten dus gewoon doorrijden.
Het elektronisch afrekenen voor buitenlanders in Frankrijk is mogelijk geworden door de invoering van de Europese IBAN-bankrekeningnummers.

De Telegraaf.nl
Ik heb geen ervaring met Franse wegennet dus weet niet hoe lastig of makkelijk het tot nu toe was met die tolpoortjes. Maar dit is wel handig lijkt mij.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: di 10 jun 2014, 16:51
door Coen Tunnel
Dit kan in principe al jaren, al was het voor mensen zonder een Franse bankrekening tot nu toe lastig te regelen. Het kon vroeger wel door het te koppelen aan een creditcard, maar ik geloof dat ze daar op een gegeven moment mee zijn gestopt voor wat betreft nieuwe aanvragen. Of natuurlijk aan een niet-ingezetenenrekening. Maar nu is het een stuk makkelijker. Denk wel dat het voor frequente Frankrijkreizigers handig kan zijn, en zelfs als je maar incidenteel naar Frankrijk gaat maar meerdere tolpoortjes moet passeren. Met name op drukke dagen bij wegen met een open systeem zoals de A8 of A63 zal het een uitkomst zijn. Ik overweeg wel om zo'n ding aan te schaffen.

Overigens gaat betalen op rustige dagen best snel met de creditcard, bij Sanef kan het zelfs met Maestro zonder de pincode in te moeten toetsen.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: di 10 jun 2014, 17:29
door RSK
Wij hebben al een jaar of vier Télépéage en het werkt voortreffelijk! Tot dusver was het altijd hilarisch om Fransen in je binnenspiegel te zien twijfelen of die stomme Hollander niet gewoon het verkeerde poortje nam. Één keer week er zelfs een uit naar het volgende poortje, 6 banen naar rechts. :lol:

Destijds was IBAN nog geen optie, dus hebben wij ons abonnement op de creditcard gezet. Toen die vorig jaar verliep, hebben we even met APRR gebeld en het nieuwe nummer doorgegeven. Dat verliep allemaal zonder problemen, dus als we zo tegen 2018 weer een nieuwe creditcard krijgen, gaan we wel eens kijken of ze onze IBAN willen hebben. De voorwaarden van de ANWB komen verder sterk overeen met Liber-T, het abonnement wat wij hebben. Voorheen was dat altijd €1,50 per maand, maar dat is waarschijnlijk bij ons ook verhoogd naar €1,60. Dat wordt overigens wel per kalendermaand bekeken, dus als je 31 juli heen reist en 1 augustus terug, dan hang je voor 2 maanden aan de pan. Het instaptarief van de ANWB is verder gunstig te noemen, wij begonnen met een gratis kastje (dat was een tijdelijke actie) en hebben er later voor €10,- een bijbesteld voor mijn oom.

Waar ik wel bang voor ben, is dat er enkele slagbomen zullen sneuvelen, gelet op de laatste zin in het bericht. Bij de 'normale' oranje T-poortjes moet je namelijk vrijwel stilstaan voor hij open gaat. Alleen speciale poortjes die worden aangegeven met een A1-30 kunnen met 30 bereden worden, hoewel 25 beter is aan te bevelen met het oog op de zenuwen. 8-)

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: wo 11 jun 2014, 23:03
door marcel
Coen Tunnel schreef:Overigens gaat betalen op rustige dagen best snel met de creditcard, bij Sanef kan het zelfs met Maestro zonder de pincode in te moeten toetsen.
Vorige maand was ik bij Sarreguemines op de A4. Een jaar eerder was het gewoon nog bemand, nu kun je alleen met munten of een creditcard betalen. Ik had helaas net 20 cent te weinig dus moest het wel met de creditcard, maar inderdaad hoefde ik alleen de kaart erin te steken en meteen ging de slagboom open.
Ik ben wel benieuwd hoeveel ik uiteindelijk moet betalen, ik denk een toeslag van een paar Frank i.v.m. vreemde valuta.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: do 12 jun 2014, 0:08
door Coen Tunnel
^^ Raar, de meeste van die automaten accepteren ook briefgeld. Al weet ik niet hoe dat bij Sanef zit. Op nachtelijke ritten heb ik gemerkt dat de grote tolstations van Sanef op de A1 (en zelfs enkele kleinere bij afritten) ook 's nachts bemand zijn, terwijl langs vele andere tolwegen zoals bv. de A10 's nachts alles met automaten gaat. Maar bij Sanef kun je dan weer Maestro gebruiken en dus ook gebruik maken van de poortjes voor creditcards, wat bij andere concessionairs niet kan als je geen creditcard hebt.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: ma 16 jun 2014, 11:22
door exroosje
marcel schreef: Ik ben wel benieuwd hoeveel ik uiteindelijk moet betalen, ik denk een toeslag van een paar Frank i.v.m. vreemde valuta.
In welke eeuw leef jij?

Ook in het gulden /frank tijdperk was de creditcard de goedkoopste manier om te betalen (beste koers, veel beter dan geld wisselen). En al jaren is in de EU de euro ingevoerd en is het verboden opslagen te rekenen voor buitenlandse kaarten.

Of heb je toevallig een zwitserse creditcard (daar zijn nog wel Franken), zelfs dan is die gebruiken verreweg de voordeligste manier. Al is het wel zo dat door die regels binnen de EU voor geen extra kosten de kosten naar niet EU landen jusit toegenomen zijn. Dat geldt voor bancair verkeer, maar bv ook voor telefonie. Zwitserland is wat dat betreft een land waar je moet uitkijken.

Ik heb me altijd en verbaas me nog steeds dat mensen in het buitenland hun credit card niet durven gebruiken bij bv tolpoortjes. Verreweg het snelste en goedkoopste (muv zo'n kastje inderdaad). Maar nee hoor, lange rijen en als je eindelijk de file voorbij bent staat iedereen voor de bemande poortjes de boel te blokkeren

Een Frankrijk kastje heb ik dus al jaren via APRR en voor italie huur ik er altijd een van http://www.tolltickets.com. In italie zit de telepass poort altijd helemaal links voor de laagvliegers (je kunt er veel sneller door als in Frankrijk) en rechts voor de vrachtautos. Bij files voor de tolpleinen rijden de kastjehouders over de vluchtstrook naar de rechterpoort. In Frankrijk kunnen ze zoiets niet zo waarderen.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: ma 16 jun 2014, 12:04
door kees
exroosje schreef:
marcel schreef: Ik ben wel benieuwd hoeveel ik uiteindelijk moet betalen, ik denk een toeslag van een paar Frank i.v.m. vreemde valuta.
In welke eeuw leef jij?

Exroosje, voor de duidelijkheid. Marcel woont in Zwitserland (kun je zelf ook zien), en Zwitserland heeft nog altijd de frank als betaalmiddel.
Marcel werkt bij 1 van de meest vooruitstrevende bedrijven ter wereld, dus hij loopt zeker niet achter de feiten aan.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: ma 16 jun 2014, 13:06
door exroosje
Aha dan snap ik het toch (in alinea 2 vroeg ik me het al af)

Blijft mijn opmerking geldig dat electronisch betalen goedkoper is als cash wisselen. Dat was vorige eeuw al zo met de franse frank voor ons allen en deze eeuw met de zwitserse frank voor de zwitsers in het buitenland. En dus sneller voor iedereen.

In italie melden ze bij de tolpoortjes met cc expliciet "no commission"

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: ma 16 jun 2014, 13:08
door Chris
In Scandinavië betaalde ik met de pinpas € 0,15 per transactie, maar € 2,25 per opname bij een bankautomaat. Elektronisch betalen is dus goedkoper dan cash geld opnemen. Binnen de eurozone worden geen transactiekosten gerekend met de credit card.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: ma 16 jun 2014, 13:15
door Palance
Afhankelijk van het betaalpakket worden er ook buiten de Eurozone geen transactiekosten gerekend. Maar ja, dan is de koers ineens wat ongunstiger.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: ma 16 jun 2014, 13:18
door RSK
Je moet er voor betalen of het kost geld. Dat is nog nooit anders geweest.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: ma 16 jun 2014, 15:32
door Davy
Chris schreef:In Scandinavië betaalde ik met de pinpas € 0,15 per transactie, maar € 2,25 per opname bij een bankautomaat. Elektronisch betalen is dus goedkoper dan cash geld opnemen. Binnen de eurozone worden geen transactiekosten gerekend met de credit card.

Daarom haal je beter altijd een groter bedrag ineens uit de muur als je een paar dagen of langer in dat land verblijft, heb ik vorige maand in Engeland ook gedaan. Komt eigenlijk voordeliger uit vaak, want als je alles moet pinnen lopen die transactiekosten ook aardig op.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: ma 16 jun 2014, 17:06
door Palance
Maar met grote sommen contant geld op straat lopen is ook niet alles. Dan maar iets meer betalen aan pinkosten.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: ma 16 jun 2014, 17:14
door Chris
Voor één keer geld opnemen kan ik ook 15 keer pinnen. Dan moet je wel heel veel cash opnemen om dat eruit te halen. Dat is de moeite niet.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: ma 16 jun 2014, 20:46
door Vinny
Ik probeerde ooit met Zwitserse Franken te betalen in Frankrijk. De dame keek me aan alsof ik een buitenaards wezen was... :roll:

Ze ging het nog navragen, maar nee dat mocht niet. :geeuw:
(verkeerde getroffen. Normaal moet dat geen enkel probleem zijn... :dontknow:)

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: di 17 jun 2014, 8:12
door Km357
^^ Logischerwijze hangt dat toch een beetje af van wat je precies koopt, een baguette kopen met Zwitserse Franken in een klein bakkerijtje in godweetwaar...tja die gaan dat niet aanvaarden nee. Kost hen veel te veel moeite om er euro's van te maken in verhouding met de som.

Wat juwelen kopen op de Champs Elysées met Zwitserse Franken zal wel minder een probleem zijn. :lol:

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: di 17 jun 2014, 21:57
door Jeroen
exroosje schreef:In italie zit de telepass poort altijd helemaal links voor de laagvliegers (je kunt er veel sneller door als in Frankrijk) en rechts voor de vrachtautos. Bij files voor de tolpleinen rijden de kastjehouders over de vluchtstrook naar de rechterpoort. In Frankrijk kunnen ze zoiets niet zo waarderen.
Tolstations in Italië zitten sowieso veel overzichtelijker in elkaar met drie duidelijke kleuren en al ruim van te voren borden en gekleurde pijlen op het wegdek die het onderscheid nog eens duidelijk maken. Gele poortjes speciaal voor vrachtwagens zijn er trouwens enkel op de grootste tolstations. Bij Como moeten vrachtwagens bv. ook links houden.

In Frankrijk rij ik trouwens vrijwel nooit met 30 door die vernieuwde poortjes met A1 - 30. Dikke kans dat je dan (met de vrachtwagen) een keer een paar spiegels verliest door die fijne hoge palen aan weerszijden. 30 - 40 kmh in Italië is meestal geen enkel probleem.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: wo 18 jun 2014, 12:17
door Hensepens
Rij al jaren met de creditcard only poortjes en verbaas mij vaak over de Nederlanders die (en echt niet altijd met caravan) rechts in de file aansluiten.

heb de eerste dag meteen een kastje gekocht. Ik vindt het ideaal. Ik wilde het al langer, maar het feit dat je ze in Frankrijk moest kopen en de abbo doorliep per maand, ook als ik niet in Frankrijk was, hield mij tegen. Die EUR 1,60 in de maand dat ik gebruik maak van het kastje heb ik er wel voor over.

Nu maar hopen dat het niet TE succesvol wordt. Sta ik alsnog in de rij ;-)

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: wo 18 jun 2014, 12:20
door Hensepens
RSK schreef: Waar ik wel bang voor ben, is dat er enkele slagbomen zullen sneuvelen, gelet op de laatste zin in het bericht. Bij de 'normale' oranje T-poortjes moet je namelijk vrijwel stilstaan voor hij open gaat. Alleen speciale poortjes die worden aangegeven met een A1-30 kunnen met 30 bereden worden, hoewel 25 beter is aan te bevelen met het oog op de zenuwen. 8-)
Da's een goeie. Inderdaad even opletten wanneer ik er onderdoor rij.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: wo 18 jun 2014, 22:44
door marcel
kees schreef:
exroosje schreef:
marcel schreef: Ik ben wel benieuwd hoeveel ik uiteindelijk moet betalen, ik denk een toeslag van een paar Frank i.v.m. vreemde valuta.
In welke eeuw leef jij?

Exroosje, voor de duidelijkheid. Marcel woont in Zwitserland (kun je zelf ook zien), en Zwitserland heeft nog altijd de frank als betaalmiddel.
Marcel werkt bij 1 van de meest vooruitstrevende bedrijven ter wereld, dus hij loopt zeker niet achter de feiten aan.
Toch heeft hij een beetje gelijk, ik heb net de afrekening gekregen en het kostte maar 2.5 % (wisselkoers 1.6 % boven middenkoers plus 0.9 % administratiekosten), op EUR 3.40 minder dan 10 cent ...

NB Ik heb zowel in Nederland als Zwitserland rekeningen, en hoef daarom in de eurozone nooit te wisselen. Met mijn creditcard heb ik nog nooit zo een klein bedrag betaald en ik dacht dat de kosten een minimum hadden.
Ik probeerde ooit met Zwitserse Franken te betalen in Frankrijk.
Andersom kan dat wel, maar dat Zwitserse Franken overal geaccepteerd worden zou ik niet verwachten.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: do 19 jun 2014, 11:23
door exroosje
Toch heeft hij een beetje gelijk
Gelukkig...

De tolconcessionairs maken afspraken met de CC bedrijven dat die manier zo goedkoop mogelijk is. Dat is namelijk in hun belang.

Helaas snappen drommen mensen dit niet en gaan alsnog in de rij staan. Als de dood dat ze vast komen te staan bij het verkeerde poortje.

Mocht je bv per ongeluk in italie bij een telepass poortje komen te staan, dan druk je op een knop, krijgt een italiaan aan de lijn die de slagboom open doet. Omdat je kenteken is gefotografeerd moet je achteraf betalen met je ticket, anders krijg je een boete. Daar is zelfs een website voor. Als buitenlander hoor je er dan vervolgens niets meer van overigens.

Jammer in Italie is alleen dat het bankverkeer en taxsysteem dusdanig midedeleeuws is dat het onmogelijk is het systeem voor buitenlanders open te zetten. Je moet nl een italiaans tax nummer hebben en een rekening bij een van de 200 aangesloten italiaanse banken hebben. Algemene incassos, laat staan SEPA incassos kennen ze daar niet. Frankrijk is wat dat betreft en stuk vooruitstrevender.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: za 28 jun 2014, 16:35
door Chris
Ik zie nu dat die T-badge alleen abonnementskosten rekent als je in de maand daadwerkelijk door een tolpoort rijdt. Dat maakt het al een stuk interessanter. Veel transponders rekenen een maandelijks of jaarlijks abonnement, of je er nu gebruik van maakt of niet. Bijvoorbeeld de Bropas in Denemarken kost € 38 per jaar.

Dan ga ik denk ik ook zo'n T-badge kopen de volgende keer dat ik naar Frankrijk ga. Het abonnement is € 1,60 per maand, als je dus in een jaar 1 keer heen en terug door Frankrijk rijdt, zijn je abonnementskosten dat jaar dus ook maar € 1,60.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: za 28 jun 2014, 17:28
door RSK
^^ Klopt, zo draait het systeem al jaren. Echter is de maand ook echt een maand. Wie op 30 juni naar Paris gaat en 1 juli terugkomt, betaalt €3,20.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: za 28 jun 2014, 18:19
door verfmeer95
^^ Maar op de totale prijs van een zomervakantie zijn die kosten bijna nul. Dus als je goedkoop zo'n kastje kan krijgen kan de tijdwinst het waard zijn.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: za 28 jun 2014, 21:08
door Km357
Voor diegenen die absoluut enkel alleen overdag kunnen rijden tijdens de drukste weekends waarschijnlijk wel ja. Voor anderen is het op zich enkel een meerkost zonder groot voordeel. En diegenen die iets op het dak vervoeren moeten er sowieso al niet aan gaan denken.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: za 28 jun 2014, 22:13
door Coen Tunnel
Km357 schreef:Voor diegenen die absoluut enkel alleen overdag kunnen rijden tijdens de drukste weekends waarschijnlijk wel ja. Voor anderen is het op zich enkel een meerkost zonder groot voordeel.
Het is op trajecten met een open tolsysteem zoals de A8 in de Provence of de A63 tussen Bordeaux en Biriatou wel een uitkomst. Niet keer op keer kleingeld in een mandje knikkeren of de creditcard moeten pakken.

Ik heb inmiddels ook al zo'n ding aangeschaft. ANWB werkt voor de badges samen met de relatief kleine concessionair AREA. Er staat dus ook een AREA-logo op de badge.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: za 28 jun 2014, 22:24
door Jeroen
Km357 schreef:En diegenen die iets op het dak vervoeren moeten er sowieso al niet aan gaan denken.
Als je meer dan 2 meter hoog bent kun toch nog steeds de T-poortjes aan de rechterkant gebruiken?

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: za 28 jun 2014, 22:47
door exroosje
Zeker. Vrachtwagens kunnen ook een telepeage badge hebben

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: zo 29 jun 2014, 9:57
door Km357
Ik dacht dat die poortjes exclusief voor vrachtwagens met badge waren, ok mijn fout.

Re: Automatisch betalen tolwegen

Geplaatst: zo 29 jun 2014, 11:28
door Hensepens
Km357 schreef:Voor diegenen die absoluut enkel alleen overdag kunnen rijden tijdens de drukste weekends waarschijnlijk wel ja. Voor anderen is het op zich enkel een meerkost zonder groot voordeel. En diegenen die iets op het dak vervoeren moeten er sowieso al niet aan gaan denken.
Op mijn vakabntiebudget zal die EUR 1, 60 niet echt invloed hebben (ga heen en terug in dezelfee maand). Het feit dat ik niet meer elke keer hoe te stoppen, raampje open te draaien, creditcard erin etc, hoeft te doen, is mij de extra kosten wel waard.

Los van het feit dat ook bij de creditcards only poorten het de afgelopen jaren ook drukker is geworden.