[F] Village Etape

Moderator: Moderatoren

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16005
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

[F] Village Etape

Bericht door Pino » di 02 jan 2018, 22:33

Het fenomeen is wel ter sprake gekomen in losse draden over andere onderwerpen, maar wellicht aardig om er een eigen draad aan te wijden.

Website: http://www.village-etape.fr/
Wikipedia (Engels): https://en.wikipedia.org/wiki/Village_%C3%A9tape
Wikisara (Franse wegenwiki): http://routes.wikia.com/wiki/Village_%C3%A9tape

Afbeelding

Wat is een Village étape?
Villages étape (VE) zijn dorpen met maximaal 5000 inwoners en op minder dan 5 minuten van een doorgaande autosnelweg of expresweg, waarin basale diensten worden aangeboden aan doorgaand verkeer. Die diensten moeten in ieder geval bestaan uit hotels en restaurants met een minimum-aantal zitplaatsen/bedden en winkels waar eerste levensbehoeften kunnen worden gekocht.

Het concept VE is ontwikkeld vanuit dorpjes die werden ge-bypassed door de ombouw van de toenmalige N20 tot de huidige A20 in de jaren '90, maar het is inmiddels landelijk uitgerold. Dorpen moeten de VE-status aanvragen en er is een overkoepelende vereniging die ook controleert of het dorp wel aan alle eisen voldoet c.q. blijft voldoen.

Langs welke wegen vind je VE's?
Langs tolvrije autosnelwegen, expreswegen en zelfs langs sommige enkelbaans Routes Nationales. Omdat VE's feitelijk in concurrentie staan met de voorzieningen die worden aangeboden op de aires van tolsnelwegen, komen dorpen in de nabijheid van tolsnelwegen niet voor VE-status in aanmerking. Op tolvrije wegen biedt de wegbeheerder buiten sporadische tankstations en parkeerplaatsen vrijwel geen verdere voorzieningen aan, zodat de weggebruiker voor veel voorzieningen toch het onderliggend wegennet op zou moeten.

In de praktijk zijn er vooral veel VE's langs het tolvrije (noordelijke) deel van de A20, in Normandie en Bretagne. Wie vanuit Nederland via Charleroi naar Reims rijdt, zal er langs de A34/A304 ook twee tegenkomen. De Nederlander of Belg die over de A75 naar het zuiden rijdt komt er eigenlijk maar nauwelijks tegen; en wie door Oost-Frankrijk naar Zwitserland rijdt, wordt langs tolvrije wegen als de A35, de A31/A33 of de N57/N66 nog minder bediend.

Wat voor services vind je nog meer in een VE?
Uiteindelijk vooral wat er op de aankondigingsborden bewegwijzerd staat; voorbeeld hierboven. Openbare toiletten zijn ook een minimum. Tankstations in de dorpen zullen niet staan bewegwijzerd. Ze zijn er soms wel, en soms ook niet.

Hoe staan VE's aangegeven
Op de hoofdweg die langs de VE's gaat, staat in principe een aankondigingsbord op 20 kilometer. Dichterbij de afrit zullen ook nog eens twee wegwijzers terugkomen met de geboden voorzieningen, en dan op de reguliere afritborden nog de naam van het dorp gevolgd door de cursieve tekst 'Village étape'. Eenmaal afgeslagen is de bewegwijzering echter beperkt. Soms rijdt men direct het VE-dorp in; soms moet men nog kort de borden aanhouden naar het bewuste dorp. De woorden village étape komen daarbij niet noodzakelijkerwijs terug!

Houd er in het dorp zelf rekening mee dat VE's gewone dorpen zijn; men rijdt niet naar een stukje dorp toe waar alle voorzieningen bij elkaar zitten. Winkels en horeca zullen vaak in het centrum van het dorp zijn geconcentreerd (kwestie van op de kerktoren afrijden als er geen borden centre ville / centre bourg zijn), maar voor voorzieningen als de picknickplaats, toiletten of de plaats waar campers kunnen opladen etc. geldt dat niet. In sommige gevallen staan deze objecten bewegwijzerd op de gewone witte wegwijzers of op gemeentelijke wegwijzers, maar dit is niet gegarandeerd.

Ervaringen
Laat me beginnen met de slechtste: Launois-sur-Vence langs de A34. Deze voldoet niet aan het 5 minuten-criterium, wellicht als overblijfsel uit de tijd dat de A34 nog niet bestond en de Route Nationale dichter langs het dorp liep. Geen goede eerste kennismaking voor de Nederlander die naar het zuiden reist.

Elders is het even wennen aan het systeem. De voorzieningen zijn in mijn ervaring min of meer als bewegwijzerd, maar tegelijkertijd ben ik er op meerdere manieren mee geconfronteerd dat je in een echt Frans (klein) dorp zit, en dat dat toch iets heel anders is dan een verzorgingsplaats gericht op automobilisten. Winkels en horeca hebben er nog regelmatig wekelijkse sluitingsdagen, waardoor het aanbod toch behoorlijk kan verschralen. Het minimum-aantal zitplaatsen in restaurants zorgt ervoor dat er wel meerdere restaurants zullen zijn, maar een koffie-stop ergens halverwege de ochtend kan een lastigere aangelegenheid worden. De bakker die je dan binnenloopt voor een hapje bij de koffie heeft ook lang niet altijd het assortiment zoetigheden van een wegrestaurant of gespecialiseerde koffiebar elders (maar wat ze hebben gaat doorgaans wel voor ruim lagere prijzen). In die zin ben ik ook wel eens 'afgehaakt' door meteen aan de rand van het dorp bij een grotere supermarkt te stoppen. Dat voelt niet helemaal als de village étape-spirit -een beetje hulp aan de bewuste dorpen-, maar geeft wel zekerheid en vaak meer keus.

Veel VE's worden vrij lieflijk omschreven op de website van village-etape.fr, zonder echt bezienswaardig te zijn. Soms tref je echter wel eens een pareltje. St. Thegonnec langs de N12 bijvoorbeeld is niet alleen VE, maar was om zijn schitterende kerk altijd al een stop waard volgens de reisgidsen. Dat zijn dan toch aardige stops.

Al met al beoordeel ik het concept zeker niet negatief, zeker in gebieden waar een uitgebreide verzorgingsplaats simpelweg niet voorhanden is. Tenzij je behoefte aan verzorging beperkt is tot benzine en parkeerplaats, zul je voor verzorging vroeg of laat de snelweg af moeten. VE's geven dan ondanks hun beperkingen een zekere mate van zekerheid dat er wel ongeveer te krijgen zal zijn wat je nodig hebt. Maar eerlijk is eerlijk: (reclame)borden volgen naar een groot centre commercial geeft die zekerheid ook. Misschien sta je in die zin wel een beetje voor de keuze tussen centre commercial en de kleinere schaal van de dorpscentra van een VE. Beide hebben hun voordelen en nadelen...

Benieuwd naar de ervaringen en aanvullingen van anderen!

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 59690
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: Zwolle

Re: [F] Village Etape

Bericht door Chris » di 02 jan 2018, 22:40

Ik heb nog nooit van het concept gebruik gemaakt. Ik dacht eigenlijk dat er veel meer van dit soort dorpen waren, maar een blik op die website leert dat het voornamelijk om de A20 en Bretagne gaat, elders vooral sporadisch of helemaal niet. De A75 heeft maar vier van die dorpen, dat is op 350 kilometer niet veel.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
4x4 autosnelweg
Berichten: 26769
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: ¯\_(ツ)_/¯

Re: [F] Village Etape

Bericht door Coen Tunnel » di 02 jan 2018, 22:47

Ik heb er ook nog nooit gebruik van gemaakt. Op lange ritten probeer ik toch een beetje te plannen om bij gewone aires te stoppen en een tolvrije snelweg als de A20 heeft toch nog een behoorlijke dichtheid van kwalitatief goede aires. Ook verder heb ik er nooit aan gedacht om naar zo'n dorpje te gaan. Liever de zekerheid van een Centre Commercial.

En op nachtelijke ritten ben je hoe dan ook op aires aangewezen. Dan zijn de voorzieningen in zo'n dorpje ook dicht.


Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16005
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [F] Village Etape

Bericht door Pino » di 02 jan 2018, 22:56

^^ De A75 is in tegenstelling tot de meeste tolvrije snelwegen en expreswegen ook nog heel redelijk voorzien van verzorgingsplaatsen met wegrestaurant. Dus daar hoef je ook niet het OWN op voor een hap. De A20 is uiteindelijk ook maar voor een relatief kort deel tolvrij, dus dat zit je ook wel uit. Op het tolvrije deel ten noorden van Brive heb je volgens mij geen echte wegrestaurants, maar op de wel ruim aanwezige tankstations zal altijd wel enige gelegenheid zijn om aan eten te komen.

Al met al komt mijn ervaring van ritten met wat minder haast, waar het snel maken van veel kilometers niet de grootste prioriteit had. En ja, een centre commercial biedt dan zekerheid, maar af en toe laat je je op zo'n rit dan ook nog wel eens verleiden door de mogelijkheid van een wat minder plastic omgeving. In pas toegelaten VE's lijkt men ook daadwerkelijk meer te verkopen aan passanten dan voorheen, wat suggereert dat er meer idioten zijn zoals ik die ook nog wel eens kiezen voor een echt dorp. Het is denk ik ook een kwestie van waar je bent. Een VE ligt eerder in de gaten tussen de grotere plaatsen waar je de goede centres commerciaux vindt. Als daar 45-60 minuten tussen zit (wat in landelijk Frankrijk bepaald niet uitzonderlijk is), ga je niet altijd op dat eerste centre commerciale wachten. En wat de borden best wel goed doen: ze moedigen de impulsbeslissing aan, want het is makkelijker dan even aan de persoon naast je vragen of deze even met de smartphone of navigatie wil uitzoeken wanneer er een goed bruikbaar centre commerciale nadert.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
4x4 autosnelweg
Berichten: 26769
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: ¯\_(ツ)_/¯

Re: [F] Village Etape

Bericht door Coen Tunnel » wo 03 jan 2018, 0:01

Pino schreef:
di 02 jan 2018, 22:56
De A20 is uiteindelijk ook maar voor een relatief kort deel tolvrij,
De A20 is 406 km lang, het noordelijke tolvrije deel tussen Vierzon en iets ten zuiden van Brive is al 282 km lang, dus dat is wel het overgrote deel. En dat kost je normaal gesproken toch wel meer dan twee uur rijden, dus veel weggebruikers zullen dan wel een keer ergens langs het tolvrije deel stoppen.
dus dat zit je ook wel uit. Op het tolvrije deel ten noorden van Brive heb je volgens mij geen echte wegrestaurants, maar op de wel ruim aanwezige tankstations zal altijd wel enige gelegenheid zijn om aan eten te komen.
De meesten daarvan hebben toch wel een restaurant. Ja, een tikje kleiner dan langs de A1 of A6, maar er is echt wel iets. En beter dan langs veel andere tolvrije snelwegen. Eigenlijk vergelijkbaar met de minder belangrijke tolwegen; langs een weg als de A29 is het aanbod ook wat beperkter.


Gebruikersavatar
tsov
verkeersader
Berichten: 568
Lid geworden op: ma 12 jan 2009, 10:26
Locatie: Haarlem

Re: [F] Village Etape

Bericht door tsov » wo 03 jan 2018, 7:06

De eerste keer dat ik zo'n bord zag dacht ik dat het iets met de Tour de France te maken had: kijk eens hoe mooi ons dorp opgepoetst is voor een etappevertrek of -aankomst :lol:
Pas later las ik hier wat het echt betekent.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16005
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [F] Village Etape

Bericht door Pino » wo 03 jan 2018, 9:20

^^ Ha ha. Dan word je eraan herinnerd dat het Nederlandse woord etappe een veel nauwere betekenis heeft dan het Franse woord étape ;)
(en dat terwijl het Franse woord weer afkomstig blijkt te zijn van het Middel-Nederlandse woord stapel voor opslagplaats - bron)
Coen Tunnel schreef:
wo 03 jan 2018, 0:01
De meesten daarvan hebben toch wel een restaurant. Ja, een tikje kleiner dan langs de A1 of A6, maar er is echt wel iets. En beter dan langs veel andere tolvrije snelwegen. Eigenlijk vergelijkbaar met de minder belangrijke tolwegen; langs een weg als de A29 is het aanbod ook wat beperkter.
Kijkend op Streetview zijn de voorzieningen langs het tolvrije deel van de A20 inderdaad veel beter dan wat Wikisara suggereert. Misschien zijn de wegrestaurants pas later geopend?

Op tolvrije autosnelwegen elders zie je wat dat betreft dat er in de laatste tien jaar best wel wat (kleinere) wegrestaurants bij zijn gekomen. Denk aan Haut Koenigsbourg langs de A35, Woinic langs de A34 en op de A84 heet het bij Vallée de La Vire-Gouvets ook ineens nouveau restaurant. Dat past wel in een bredere trend: eerst het asfalt aanleggen en dan na een paar jaar eens kijken of je de verzorgingsplaatsen waarvoor je ruimte had gereserveerd in pacht kunt geven. Langs het expreswegennet is het echter niet zo ver, en zie ik het voorlopig ook niet zo ver komen. Dus dat brengt je in Normandië en Bretagne wellicht ook ietsje sneller naar een village étape - of een centre commercial uiteraard. Ik schreef deze post niet voor niets na een trip door die regio's.

RikB
dorpsstraat
Berichten: 246
Lid geworden op: ma 04 sep 2017, 9:19

Re: [F] Village Etape

Bericht door RikB » wo 03 jan 2018, 12:32

tsov schreef:
wo 03 jan 2018, 7:06
De eerste keer dat ik zo'n bord zag dacht ik dat het iets met de Tour de France te maken had: kijk eens hoe mooi ons dorp opgepoetst is voor een etappevertrek of -aankomst :lol:
Pas later las ik hier wat het echt betekent.
Heb ook jaren aan de Tour gedacht... Superleuk om te weten wat het echt is. Met de caravan erachter verwacht ik er overigens geen gebruik van te maken. Met een diesel hoef ik niet zo vaak te tanken, en voor degenen die op een toilet willen zitten: die mogen in de caravan als de Aire te vies is 8-)

nederland24
2x2 autosnelweg
Berichten: 5126
Lid geworden op: vr 04 sep 2009, 19:22
Locatie: Breda

Re: [F] Village Etape

Bericht door nederland24 » wo 03 jan 2018, 13:44

Toch lijkt me dat een goede zaak, dat deze dorpen worden aangegeven. Zo kan je voorkomen dat bepaalde gebieden helemaal in de vergetelheid en ontvolkt raken, doordat doorgaande automobilisten er met 130km/u voorbij razen. Uiteraard moeten de gebieden en dorpen zelf natuurlijk ook zorgen dat het aantrekkelijk is en blijft om daar te overnachten of een tussenstop te maken.
Road to Alpe d'huzes: Doneer op https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundr ... pedhubress om mij te ondersteunen de berg op te lopen en alle patiëntjes te helpen.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
4x4 autosnelweg
Berichten: 26769
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: ¯\_(ツ)_/¯

Re: [F] Village Etape

Bericht door Coen Tunnel » wo 03 jan 2018, 14:00

^^ Op de A63 werd er zelfs op ingespeeld om verkeer de dorpen in te krijgen sinds die weg werd omgebouwd van N10 tot A63 met een open tolsysteem. Langs de weg hadden local toen borden met de tekst Évitez le péage neergezet.

En dan gaat het om verkeer wat ook niet door de dorpen kwam toen de A63 nog de N10 was...


Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter
Berichten: 36990
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [F] Village Etape

Bericht door Vinny » wo 03 jan 2018, 20:13

Pino schreef:Laat me beginnen met de slechtste: Launois-sur-Vence langs de A34. Deze voldoet niet aan het 5 minuten-criterium, wellicht als overblijfsel uit de tijd dat de A34 nog niet bestond en de Route Nationale dichter langs het dorp liep. Geen goede eerste kennismaking voor de Nederlander die naar het zuiden reist.
Het verbaast me dat je 10 minuten verder rijden het meteen een slechte ervaring vindt. Ik zou daar zelf minder moeite mee hebben, maar wellicht komt dat omdat ik qua vakanties "gedrild" ben door mijn ouders. Die gingen bij het bord "Péage" altijd van de snelweg af om via "geeltjes en witjes" (wegen die met een gele of witte kleur staan aangegeven op de Michelin-kaarten) hun bestemming te bereiken, en altijd in onmogelijk kleine "alimentations" (kruidenierswinkeltjes) hun inkopen deden.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8275
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: [F] Village Etape

Bericht door Ds79m » wo 03 jan 2018, 20:31

^^ Voor de gemiddelde Nederlander is de vakantierit een race tegen de klok om binnen 11 uur van Utrecht in Lloret de Mar te zijn, waarbij elke millimeter buiten de snelweg een griezelige en tijdrovende ervaring is.

Dat gezegd hebbende, moet ik wel toevoegen dat wij eigenlijk nooit van de Villages Etapes gebruik hebben gemaakt. Dat soort tussenstops vonden toch vooral plaats bij grote supermarkten of dorpsbakkertjes.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16005
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [F] Village Etape

Bericht door Pino » wo 03 jan 2018, 21:04

Die tien minuten verlies is niet objectief fout of onoverkomelijk. Het is de schending van je verwachtingspatroon die de ervaring onaangenaam maakt. Ook ik heb wel eens trips gemaakt met de bedoeling om vooral veel binnendoor te rijden, en waar je met de kaart op schoot beslist om kleine omwegen te maken. Mijn ouders reden weliswaar niet binnendoor naar vakantie-adressen, maar zochten wel met zorg bezienswaardige plaatsjes uit in de buurt van de snelweg voor een wandeling met lunch. In beide gevallen stellen die tien minuten niets voor. Maar de meesten rijden snelweg of expresweg met het doel om snel veel kilometers te maken.

Ook wanneer je niet binnen 11 uur in Lloret wilt zijn en ook wanneer je niet bang bent voor millimeters buiten het gebaande snelwegpad moeten vanaf de weg bewegwijzerde voorzieningen daar vooral dienstig aan zijn. Dat vertaalt zich ook in de eis dat een village etape binnen 5 km of 5 minuten van de snelweg moet liggen. Wie de tijd wil nemen, zoekt zijn tussenstops zelf wel uit met daarvoor bestemde reisgidsen. Voor een onderbreking die in tijdsbesteding en gemaksfactor maar weinig onderdoet voor een aire de service en redelijk gelijk is aan die van een centre commercial, wil ik best op suggesties vertrouwen die de bewegwijzering mij geeft. Maar dan wil ik niet onderaan de afrit worden getrakteerd op de boodschap dat dit village etape tien minuten heen is en tien minuten terug - oftewel een veel grotere tijdsbesteding vergt dan een aire de service en een centre commercial.
nederland24 schreef:
wo 03 jan 2018, 13:44
Toch lijkt me dat een goede zaak, dat deze dorpen worden aangegeven. Zo kan je voorkomen dat bepaalde gebieden helemaal in de vergetelheid en ontvolkt raken, doordat doorgaande automobilisten er met 130km/u voorbij razen. Uiteraard moeten de gebieden en dorpen zelf natuurlijk ook zorgen dat het aantrekkelijk is en blijft om daar te overnachten of een tussenstop te maken.
Dit is uiteraard de gedachte, maar ik durf wel wat vraagtekens te plaatsen bij het idee dat bepaalde gebieden anders in de vergetelheid zouden raken. De ontvolking van bepaalde delen van Frankrijk is toch redelijk verlopen per departement, zonder zichtbare invloed van de aanleg van de grote hoofdassen. In gebieden waar de bevolking om economische redenen wegtrok, konden voorzieningen langs een hoofdweg het onvermijdelijke misschien even uitstellen, maar tendensen heeft dat nooit echt gekeerd. Daarentegen zie je in streken waar de bevolking wel redelijk bleef hangen (omdat er ondanks het mechaniseren van de landbouw, en de bijbehorende schaalvergroting, toch genoeg werk bleef) ook in de kleinere dorpen basale voorzieningen. Of het dorp nu aan een hoofdweg ligt, vlakbij een hoofdweg of ver weg van een hoofdweg. Het voorbeeld van Coen Tunnel over dorpen die al sinds langere tijd naast de N10 lagen en geen enkele promotie kregen als mogelijke stop is ergens tekenend. Ook in landen als Nederland, Duitsland, Engeland en Italië zijn dorpen langs de snelweg bepaald niet kapot gegaan c.q. in de vergetelheid geraakt doordat de weg er nu langs gaat.

Uiteraard kan het opvangen van enig transitverkeer de dorpen wel een zeker zetje geven. Maar dat vergt een zekere strategie om mensen die in principe langs je scheuren toch naar je toe te krijgen, al was het maar voor een korte lunch-stop. Ik weet echter niet of Village Étape daar de meest logische benadering voor is. Ik vermoed méér dan zo'n Brits of Australisch bypass-bord ("leuk om te weten waar ik voorbij rijd, maar wat moet ik daarmee?") of een Amerikaans bord met services op de afrit (eerder fast food bij de snelweg dan horeca van voor de aanleg). Wat mooie bruine borden met informatie over wat je voorbij dreigt te rijden betalen wellicht meer uit; soms pas op een volgende rit, maar ik heb rond lunchtijd op een Engelse doorgaande weg ook wel eens gedacht "waarom ook niet even die historic market town in?" Moeten echter niet teveel bruine borden worden. In Duitsland kan ik ze nog maar moeilijk serieus nemen.

Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter
Berichten: 36990
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [F] Village Etape

Bericht door Vinny » wo 03 jan 2018, 22:06

Ik denk dat het uitgangspunt is dat het reclame is voor het dorp (en zijn faciliteiten) en dat je het zo moet zien, dan dat het een aanwijzing voor de automobilist is. Bovendien: Frankrijk en richtlijnen - dat is meestal niet zo'n beste combinatie. ;)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

duikgek89
2x2 autosnelweg
Berichten: 6220
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: [F] Village Etape

Bericht door duikgek89 » do 04 jan 2018, 0:32

Ds79m schreef:
wo 03 jan 2018, 20:31
^^ Voor de gemiddelde Nederlander is de vakantierit een race tegen de klok om binnen 11 uur van Utrecht in Lloret de Mar te zijn, waarbij elke millimeter buiten de snelweg een griezelige en tijdrovende ervaring is.

Dat gezegd hebbende, moet ik wel toevoegen dat wij eigenlijk nooit van de Villages Etapes gebruik hebben gemaakt. Dat soort tussenstops vonden toch vooral plaats bij grote supermarkten of dorpsbakkertjes.
Op snelwegen kun je, behoudens files en dergelijke ellende, vrijwel altijd goed doorrijden. Dat maakt je planning en haalbare afstand enigszins voorspelbaar.

Binnendoor rijden in een onbekende regio of een onbekend land is toch wat onvoorspelbaarder. Goed uitgebouwde niet al te drukke wegen met weinig bebouwde kom, verkeerslichten en rotondes hoeven helemaal niet zo enorm veel extra tijd te kosten. Het is echter ook mogelijk een smalle kapot gereden drukke weg vol met rotondes, dorpjes en verkeerslichten tegen te komen die veel meer vertraging en frustratie veroorzaakt wat bovendien voor velen vermoeiender zal zijn. Natuurlijk is dat aan de hand van de kaart nog wel enigszins in te schatten, maar waterdicht is dat niet.


Daarnaast zal spelen dat het OWN in Nederland, ook op wat doorgaande wegen zouden moeten zijn, nogal slecht is, niet alle Nederlanders zullen beseffen dat dat in het buitenland niet hoeft te zijn.
Warm of koud is een kwestie van referentie.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16005
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [F] Village Etape

Bericht door Pino » do 04 jan 2018, 8:48

^^ Allemaal best, maar even de snelweg verlaten voor een kop koffie of lunch is iets heel anders dan binnendoor rijden zoals je het beschrijft.

@Vinny: natuurlijk is het een vorm van reclame van overheidswege; het is geen richtinggevende bewegwijzering of wat jij noemt een aanwijzing. Het is wel reclame waar het dorp voor moet betalen in de vorm van investeringen om VE-status te kunnen krijgen. Bruine borden zijn niet minder reclame. Betaalt een dorp meestal niet voor, maar dan moet het wel een bezienswaardigheid in de aanbieding hebben. In beide gevallen geldt dat je een zekere consistente minimumkwaliteit moet bieden, om het "merk" bruine borden cq village étape niet te zeer te laten verwateren. Je moet als organisatie verantwoordelijk voor dat soort borden niet willen dat mensen één keer teleurgesteld raken en dan de borden elders daardoor ook maar besluiten te negeren.

Gebruikersavatar
Willem
2x3 autosnelweg
Berichten: 9163
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [F] Village Etape

Bericht door Willem » do 04 jan 2018, 12:57

Pino schreef:
do 04 jan 2018, 8:48
^^ Allemaal best, maar even de snelweg verlaten voor een kop koffie of lunch is iets heel anders dan binnendoor rijden zoals je het beschrijft.
En voor die kop koffie en/of een broodje tijdens de lunch vind ik een snelwegrestaurant toch het makkelijst. Je pakt zelf wat, rekent af en bij mooi weer kun je even ergens buiten gaan zitten.
Op die momenten zit ik niet te wachten op een "echt" restaurant in een dorpje met een bediende die langs komt om te vragen wat je wil etc. Eigenlijk is dat voor die situatie teveel gedoe, hoewel het eten zelf natuurlijk een stuk beter is.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16005
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [F] Village Etape

Bericht door Pino » do 04 jan 2018, 13:45

^^ De snelweg-opties zijn natuurlijk het snelste en het makkelijkste, maar de villages étape zijn er nu juist gekomen langs routes waar de verzorgings-opties langs de snelweg nogal schaars of niet-bestaand waren. Dat gaf toen de keuze tussen het beperkte assortiment van de aanwezige tankstations of het OWN op voor koffie of lunch. Als hierboven besproken, op het tolvrije snelwegennet is het aanbod aan wegrestaurants sindsdien wel verbeterd, dus op veel wegen gaat de keuze nu eerder tussen wegrestaurant of OWN op - een keuze die je veel makkelijker in het voordeel van die eerste zult laten uitvallen. Maar op bijvoorbeeld het Bretonse expreswegennet hoef je niet op wegrestaurants te rekenen.

Dit nog los van de vraag of je mogelijk zou willen kiezen voor een pauze waarin "snel parkeren, snel die hap voor je neus en terug de snelweg op zodra je klaar bent" niet je hoofddoel is. Het kost absoluut meer tijd, even weg van de snelweg, maar het geeft naast de vaak hogere kwaliteit ook een ander soort pauze en misschien wel eentje waar je iets meer tot rust komt. Daar ging mijn punt echter niet over, want iedereen heeft zijn eigen stijl van reizen en ik ben niet van het Weg-van-de-Snelweg Promotieteam. Het punt was eerder dat de onvoorspelbaarheid van binnendoor rijden, treffend omschreven door duikgek, nou niet echt een factor zou moeten zijn om geen stop te willen maken kort naast de snelweg. Je pakt immers maar een heel klein stukje OWN en dan ga je weer de snelweg op, in de richting waar je al naartoe reed.

Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter
Berichten: 36990
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [F] Village Etape

Bericht door Vinny » do 04 jan 2018, 19:42

Willem schreef:
do 04 jan 2018, 12:57
Pino schreef:
do 04 jan 2018, 8:48
^^ Allemaal best, maar even de snelweg verlaten voor een kop koffie of lunch is iets heel anders dan binnendoor rijden zoals je het beschrijft.
En voor die kop koffie en/of een broodje tijdens de lunch vind ik een snelwegrestaurant toch het makkelijst. Je pakt zelf wat, rekent af en bij mooi weer kun je even ergens buiten gaan zitten.
Op die momenten zit ik niet te wachten op een "echt" restaurant in een dorpje met een bediende die langs komt om te vragen wat je wil etc. Eigenlijk is dat voor die situatie teveel gedoe, hoewel het eten zelf natuurlijk een stuk beter is.
Een cultuurverschil zal zeker meewegen. En de prijs telt ook mee. In een land als Zwitserland kun je beter wat eten bij een supermarkt. Een eenvoudige doch voedzame maaltijd kun je daar voor zo'n 10 - 15 euro krijgen (zelfbediening) terwijl je in een bediend restaurant de hoofdprijs betaalt en het eten daar niet persé beter is. Frankrijk is wat dat betreft een ander land: voor dat land geldt dat je verder van de snelweg goedkoper tanken en beter eten kunt. Daarvoor hoéf je natuurlijk niet te kiezen, het blijft een optie.

Ik blijf erbij dat je het allerbeste gewoon je reis moet voorbereiden en iets kiezen wat bij je past. Voorzieningen zijn in principe gewoon op de kaart vindbaar, dus zoiets als "Village Etappe" is hooguit extra.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
brytje008
stadsweg
Berichten: 422
Lid geworden op: wo 02 sep 2015, 10:46

Re: [F] Village Etape

Bericht door brytje008 » do 05 jul 2018, 21:23

Groeit het netwerk van het aantal Village Etapes nog steeds? Kijkend naar de map, heb ik niet het idee dat er bijster veel bij zijn gekomen.

Ik vind het persoonlijk wel een goed concept, ondanks dat ik er zelf maar 1 keer gebruik van gemaakt hebt (hotel). Maar zal het ook echt succesvol zijn?
Touren is rough so you got to be tough

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 16005
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [F] Village Etape

Bericht door Pino » do 05 jul 2018, 22:36

Het aantal groeit, maar zeker niet heel hard. Misschien maar een of twee per jaar. Een beetje Google-werk bracht me naar een artikel over een dorp dat net zijn aanvraag had ingediend en een ander dorp dat overweegt zich terug te trekken omdat men zich afvraagt of de jaarlijkse investering wel terugkomt.

Zoals duidelijk werd in de eerdere posts: het aantal goede voorzieningen langs tolvrije snelwegen groeit, en dat maakt het voor een dorp wellicht minder interessant om VE te worden.

Gebruikersavatar
Km357
expressweg
Berichten: 2685
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: [F] Village Etape

Bericht door Km357 » vr 06 jul 2018, 9:21

Het dient uiteraard ook om er voor te zorgen dat niet alle dorpjes leegbloeden eenmaal er een grote weg rondligt. Ik heb m'n eerste kaartje bijna vol (spaarkaart van 4 of 5 village etapes) en nog nooit teleurstellingen gehad. Was het een meerwaarde? Tja, wie zal het zeggen.

Ik vond het wel leuker dan de 13 in een dozijn aires langs de autoroute.
De grootste gevaren voor de Mensheid zijn religie, dogmatisch denken, repressie en egoïsme.