[F] Illegale drempels

Moderator: Moderatoren

RSK
Penningmeester
Berichten: 7068
Lid geworden op: do 19 sep 2013, 11:40
Locatie: Knooppunt Bodegraven

[F] Illegale drempels

Bericht door RSK » do 26 dec 2019, 18:50

Een interessant bericht op de website van een Franse advocaat: een gemeente is door een rechter veroordeeld tot het verwijderen van een drempel omdat die in strijd is met de wet. Gezien het interessante aspect ben ik even aan het vertalen geslagen.
https://www.gaulmin-avocat.fr/2019/12/2 ... r-illegal/
Veroordeling van een gemeente om een verkeersdrempel te verwijderen
23 december 2019 door Patrick Gaulmin
In deze zaak heeft onze cliënt zijn auto beschadigd toen hij een trapezevormige drempel binnen de bebouwde kom raakte. Hij heeft daarop de burgemeester verzocht de drempel te verwijderen, gezien het feit dat de drempel illegaal is, hetgeen de burgemeester geweigerd heeft. We zijn derhalve naar het gerechtshof van Lyon gestapt om de gemeente aan te klagen. Bij uitspraak van 17 december 2019 heeft het gerechtshof ons in het gelijk gesteld (T.A. LYON, 17 dé. 2019, N°1807611).

Wat de rechter heeft vastgesteld, wat wij al hadden geconcludeerd is:
- de drempel in kwestie is gelegen in de Geneefseweg, waar meer dan 3.000 voertuigen per dag rijden (7.099 om precies te zijn). Het is echter niet toegestaan een drempel aan te leggen op een weg binnen de bebouwde kom waar meer dan 3.000 voertuigen per dag rijden, of meer dan 300 vrachtwagens per dag.
- de hoogte van de drempel is 18 à 19 centimeter, terwijl hij niet hoger dan 10 centimeter mag zijn (omdat dit een drempel van het type trapeze of ezelsrug is).
Deze drempel is dus illegaal gezien de bepalingen in het decreet van 27 mei 1994

Vervolgens heeft de rechtbank de gemeente opgedragen de drempel binnen een termijn van 6 maanden te verwijderen vanaf het moment van uitspraak. We hopen dat deze uitspraak het begin zal zijn van een lange reeks, aangezien meerdere zaken op dit onderwerp al lopen in meerdere jurisdicties.

Voor wat betreft de vergoeding van de veroorzaakte persoonlijke schade (met name voor gevallen motorrijders) of schade aan voertuigen, wijzen wij er op dat het nodig, om niet te zeggen onontkoombaar is om getuigenverklaringen te hebben van mensen die bij het ongeval aanwezig waren, wil er aan de eis tegemoetgekomen worden. Anders wordt vrij algemeen (zelfs zonder bewijs) aangenomen dat er sprake is geweest van excessieve snelheid.
Ceterum censeo viam imperiam tertiam construendam esse.

Gebruikersavatar
Km357
expressweg
Berichten: 3255
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: [F] Illegale drempels

Bericht door Km357 » do 26 dec 2019, 19:06

Het besef over de illegaliteit van die drempels is al van een paar maanden terug. Eigenlijk een dik jaar.
Iemand startte ooit eens een FB groep als jurist tegen al de illegale drempels in het departement Var en sindsdien is het gewoon landelijk gegaan met een concentratie voornamelijk in de departementen rond de Var.

Ook de zogenaamde Berlijnse kussens en artificiële versmallingen zijn allemaal volstrekt illegaal en dienen dus allemaal verwijderd te worden. Zal nog wel even duren, maar er komt schot in de zaak.

Trouwens, 6 maanden om een drempel te verwijderen terwijl hij op een uurtje of 2 gelegd wordt is ook al weer zo'n wereldvreemde uitspraak. Dat zou gewoon binnen de week weg moeten zijn, punt.