Afbeelding

De Belgische spoorwegen - NMBS

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

omNOMNOMNOM
woonerf
Berichten: 61
Lid geworden op: Wo 04 Apr 2012, 14:10

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor omNOMNOMNOM » Di 09 Mei 2017, 19:41

Vinny schreef:Ik vind het vooral grappig dat in België iets kan wat de NS categorisch probeert te vermijden. Twee totaal verschillende treinen aan elkaar koppelen. Daar houdt de afdeling marketing niet van omdat het afbreuk doet aan de strakke huisstijl van het bedrijf en het is vaak niet eens fysiek mogelijk.
Het komt echter wel voor dat hetzelfde treintype na modernisering wordt gekoppeld met een oude stijl:
http://ovweb.50webs.com/trein/ns_bestanden/image037.jpg


Een erg late reactie, maar in Nederland kunnen de treinen nauwelijks gecombineerd rijden vanwege technische beperkingen. Een VIRM dubbeldekker kan bijvoorbeeld wel een ICM (koploper) slepen en andersom, maar ze kunnen niet samen rijden (gevolg van verschillend gewicht, motor, vermogen, e.d.). Het probleem is dat het vaststaande treinstellen zijn met veel technische afwijkingen, terwijl in België treinen echter nog vaak met locomotieven + rijtuigen rijden; dat gebeurde vroeger ook in Nederland. In veel gevallen kan je dan een combinatie van allerlei soorten rijtuigen/wagons achter elkaar hangen, als de aansluitingen voor de bekabeling maar hetzelfde zijn.

Die vlieger wat betreft de verschillende soorten treinstellen gaat overigens ook op voor België. Varkensneuzen en klassiekjes zijn technisch in principe hetzelfde, maar een Break is weer heel anders; zodoende zie je Breaks nooit gecombineerd met andere treinstellen rijden. Hetzelfde geldt voor duikbrillen en Deense Neuzen en voor (de meeste) treinstellen in Nederland, het heeft dus niet met marketing te maken maar puur en alleen met technische verschillen tussen verschillende (generaties van) treinen.

Egbert
verkeersader
Berichten: 813
Lid geworden op: Do 27 Okt 2011, 8:10

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Egbert » Wo 10 Mei 2017, 7:09

Dat koplopers en dubbeldekkers niet gekoppeld in dienst kunnen rijden is omdat er alleen een mechanische- en luchtkoppeling is, geen elektrische. Daardoor kun je het achteroplopende stel niet aansturen en kan die geen tractie geven. Met verschillend gewicht e.d. heeft het weinig te maken, GTW 2/6 en 2/8 mag wel gekoppeld rijden en daar is toch een duidelijk verschil in gewicht. Bij Veolia mocht E-GTW ook gekoppeld met D-GTW rijden (is ook gebeurd). Ook Buffel en Wadloper kon en mocht gekoppeld rijden en die verschillen nog wel meer. Vroeger mochten ook hondekoppen en mat '46 gekoppeld rijden, ook die hadden verschillende aanzetkarakteristieken.

Davy
expressweg
Berichten: 4140
Lid geworden op: Vr 11 Sep 2009, 3:06
Locatie: Sluis (Zeeuws-Vlaanderen)

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Davy » Wo 10 Mei 2017, 7:59

Ook tussen de klassieke motorstellen zitten er trouwens technische verschillen, je hebt de reeks MS66 en de reeks MS70-73 waar ook de Cityrailtjes onder vallen. De eerstgenoemde reeks heeft aanzetweerstanden (JH), de andere reeksen hebben thyristoren. Alle reeksen rijden ook gewoon gekoppeld met elkaar en als je een combinatie hebt ga je het als reiziger meteen voelen door de schokken bij het aanzetten van de trein door de verschillen in reactietijd als de machinist tractie geeft.

Verder kunnen de klassieke motorstellen niet gekoppeld rijden met de Breaks en andere nieuwere stellen wegens een andere koppeling.

Egbert
verkeersader
Berichten: 813
Lid geworden op: Do 27 Okt 2011, 8:10

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Egbert » Wo 10 Mei 2017, 14:58

Overigens geeft gelijk materieel ook geen garantie op schokvrij rijden. De BR650 in Duitsland wordt in Baden-Württemberg op veel lijntjes gebruikt. Dat zijn motorwagens met twee motoren en een automatische versnellingsbak. Ik zat eens in een 5-baks gekoppelde trein (dus 10 aandrijfunits) en rond het schakelmoment was het een getrek en geduw van jewelste omdat geen enkel schakelmoment gelijk was.

Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 34610
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 11:48
Locatie: Marktstad Purmerend
Contact:

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Rene » Za 13 Mei 2017, 21:27

Hoeft niet alleen het schakelmoment te zijn.
Toen de DH'tjes in de jaren '80 op de noordelijke nevenlijnen van NS verschenen bleken er ook diverse een rare loop te vertonen, plus problemen met tractie. Uit onderzoek in 1984 bleek dat er bepaalde tractiemotoren simpelweg verkeerd om waren aangesloten, en dus "de andere richting op reden". Fabricagefouten in individuele voertuigen kunnen soms jaren naijlen als ze niet worden vastgesteld.
Cornelis Lely, niet alleen de naamgever van Lelystad, maar ook de conceptuele bedenker van de autosnelweg.
Anno 1906.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 7991
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 20:54

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Alfa » Vr 26 Mei 2017, 21:31

Eens een andere plaat dan de clichés dat er bij de NMBS meer gestaakt wordt dan wat anders:
Voorbije 12 maanden geen staking bij het spoor: "Sinds mensenheugenis niet meer gebeurd"

vr 26/05/2017 - 10:27 Gianni Paelinck
De voorbije 12 maanden is er geen enkele keer gestaakt bij het spoor. Het is al jaren geleden dat we nog een jaar zonder spoorstaking hebben gehad, schrijft De Standaard. "Historisch", aldus personeelsdirecteur Michel Bovy.

Lees verder: http://deredactie.be/permalink/1.2989423

Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter & Moderator
Berichten: 34906
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Vinny » Za 27 Mei 2017, 12:08

En dit als teken van de algemene arbeidsethos in België zien onderstreept volgens mij juist het feit dat de vakbonden alle gevoel voor realiteit in de afgelopen jaren zijn kwijtgeraakt en nu eindelijk misschien een beetje bij zinnen zijn gekomen.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.


Terug naar “Openbaar Vervoer”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google en 2 gasten