De Belgische spoorwegen - NMBS

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

omNOMNOMNOM
woonerf
Berichten: 66
Lid geworden op: Wo 04 Apr 2012, 14:10

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor omNOMNOMNOM » Di 09 Mei 2017, 19:41

Vinny schreef:Ik vind het vooral grappig dat in België iets kan wat de NS categorisch probeert te vermijden. Twee totaal verschillende treinen aan elkaar koppelen. Daar houdt de afdeling marketing niet van omdat het afbreuk doet aan de strakke huisstijl van het bedrijf en het is vaak niet eens fysiek mogelijk.
Het komt echter wel voor dat hetzelfde treintype na modernisering wordt gekoppeld met een oude stijl:
http://ovweb.50webs.com/trein/ns_bestanden/image037.jpg


Een erg late reactie, maar in Nederland kunnen de treinen nauwelijks gecombineerd rijden vanwege technische beperkingen. Een VIRM dubbeldekker kan bijvoorbeeld wel een ICM (koploper) slepen en andersom, maar ze kunnen niet samen rijden (gevolg van verschillend gewicht, motor, vermogen, e.d.). Het probleem is dat het vaststaande treinstellen zijn met veel technische afwijkingen, terwijl in België treinen echter nog vaak met locomotieven + rijtuigen rijden; dat gebeurde vroeger ook in Nederland. In veel gevallen kan je dan een combinatie van allerlei soorten rijtuigen/wagons achter elkaar hangen, als de aansluitingen voor de bekabeling maar hetzelfde zijn.

Die vlieger wat betreft de verschillende soorten treinstellen gaat overigens ook op voor België. Varkensneuzen en klassiekjes zijn technisch in principe hetzelfde, maar een Break is weer heel anders; zodoende zie je Breaks nooit gecombineerd met andere treinstellen rijden. Hetzelfde geldt voor duikbrillen en Deense Neuzen en voor (de meeste) treinstellen in Nederland, het heeft dus niet met marketing te maken maar puur en alleen met technische verschillen tussen verschillende (generaties van) treinen.

Egbert
verkeersader
Berichten: 849
Lid geworden op: Do 27 Okt 2011, 8:10

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Egbert » Wo 10 Mei 2017, 7:09

Dat koplopers en dubbeldekkers niet gekoppeld in dienst kunnen rijden is omdat er alleen een mechanische- en luchtkoppeling is, geen elektrische. Daardoor kun je het achteroplopende stel niet aansturen en kan die geen tractie geven. Met verschillend gewicht e.d. heeft het weinig te maken, GTW 2/6 en 2/8 mag wel gekoppeld rijden en daar is toch een duidelijk verschil in gewicht. Bij Veolia mocht E-GTW ook gekoppeld met D-GTW rijden (is ook gebeurd). Ook Buffel en Wadloper kon en mocht gekoppeld rijden en die verschillen nog wel meer. Vroeger mochten ook hondekoppen en mat '46 gekoppeld rijden, ook die hadden verschillende aanzetkarakteristieken.

Davy
expressweg
Berichten: 4166
Lid geworden op: Vr 11 Sep 2009, 3:06
Locatie: Sluis (Zeeuws-Vlaanderen)

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Davy » Wo 10 Mei 2017, 7:59

Ook tussen de klassieke motorstellen zitten er trouwens technische verschillen, je hebt de reeks MS66 en de reeks MS70-73 waar ook de Cityrailtjes onder vallen. De eerstgenoemde reeks heeft aanzetweerstanden (JH), de andere reeksen hebben thyristoren. Alle reeksen rijden ook gewoon gekoppeld met elkaar en als je een combinatie hebt ga je het als reiziger meteen voelen door de schokken bij het aanzetten van de trein door de verschillen in reactietijd als de machinist tractie geeft.

Verder kunnen de klassieke motorstellen niet gekoppeld rijden met de Breaks en andere nieuwere stellen wegens een andere koppeling.

Egbert
verkeersader
Berichten: 849
Lid geworden op: Do 27 Okt 2011, 8:10

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Egbert » Wo 10 Mei 2017, 14:58

Overigens geeft gelijk materieel ook geen garantie op schokvrij rijden. De BR650 in Duitsland wordt in Baden-Württemberg op veel lijntjes gebruikt. Dat zijn motorwagens met twee motoren en een automatische versnellingsbak. Ik zat eens in een 5-baks gekoppelde trein (dus 10 aandrijfunits) en rond het schakelmoment was het een getrek en geduw van jewelste omdat geen enkel schakelmoment gelijk was.

Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 34715
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 11:48
Locatie: Marktstad Purmerend
Contact:

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Rene » Za 13 Mei 2017, 21:27

Hoeft niet alleen het schakelmoment te zijn.
Toen de DH'tjes in de jaren '80 op de noordelijke nevenlijnen van NS verschenen bleken er ook diverse een rare loop te vertonen, plus problemen met tractie. Uit onderzoek in 1984 bleek dat er bepaalde tractiemotoren simpelweg verkeerd om waren aangesloten, en dus "de andere richting op reden". Fabricagefouten in individuele voertuigen kunnen soms jaren naijlen als ze niet worden vastgesteld.
Cornelis Lely, niet alleen de naamgever van Lelystad, maar ook de conceptuele bedenker van de autosnelweg.
Anno 1906.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 8043
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 20:54

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Alfa » Vr 26 Mei 2017, 21:31

Eens een andere plaat dan de clichés dat er bij de NMBS meer gestaakt wordt dan wat anders:
Voorbije 12 maanden geen staking bij het spoor: "Sinds mensenheugenis niet meer gebeurd"

vr 26/05/2017 - 10:27 Gianni Paelinck
De voorbije 12 maanden is er geen enkele keer gestaakt bij het spoor. Het is al jaren geleden dat we nog een jaar zonder spoorstaking hebben gehad, schrijft De Standaard. "Historisch", aldus personeelsdirecteur Michel Bovy.

Lees verder: http://deredactie.be/permalink/1.2989423

Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter & Moderator
Berichten: 35115
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Vinny » Za 27 Mei 2017, 12:08

En dit als teken van de algemene arbeidsethos in België zien onderstreept volgens mij juist het feit dat de vakbonden alle gevoel voor realiteit in de afgelopen jaren zijn kwijtgeraakt en nu eindelijk misschien een beetje bij zinnen zijn gekomen.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Ds79m
Moderator
Berichten: 7926
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 13:17

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Ds79m » Do 31 Aug 2017, 7:12

10 oktober is het weer feest en wordt er maar weer eens gestaakt. Deze keer omdat er gevreesd wordt dat de NMBS misschien wel geprivatiseerd wordt (inderdaad, een heel geloofwaardig scenario in een land als België...).
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
4x3 autosnelweg
Berichten: 22374
Lid geworden op: Di 26 Apr 2005, 11:39

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Coen Tunnel » Do 31 Aug 2017, 7:55

^^ Wat een bullshit. En dan kondigt men anderhalve maand vooraf een staking aan... :nuts:


Egbert
verkeersader
Berichten: 849
Lid geworden op: Do 27 Okt 2011, 8:10

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Egbert » Do 31 Aug 2017, 8:15

Men (de vakbonden) is als de dood voor het moment dat de liberalisering van het spoorvervoer in België doorgedrukt wordt. Zoals het er nu voor staat mag een willekeurige vervoerder over 3 jaar een willekeurige verbinding gaan rijden (aanvragen) op het spoor. Kosten en opbrengsten zijn dan voor die vervoerder. Over 2 jaar zal de Belgische overheid een beslissing nemen of het de NMBS op het spoor laat of dat men (deels) gaat aanbesteden.
En de NMBS is allesbehalve een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Gebruikersavatar
Km357
autoweg
Berichten: 1731
Lid geworden op: Vr 16 Okt 2009, 14:51

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Km357 » Do 31 Aug 2017, 8:30

^^ Dat is waar, maar al dat geprivatiseer is ook geen droomscenario die opeens alle problemen oplost en een positieve lange-termijnvisie naar voren schuift.

De staking zo ver op voorhand aangeven is gewoon om de discussie te hernieuwen en de bevolking de tijd te geven van een kant te kiezen. Als ze in Vlaanderen in iets wel heel sterk zijn geworden de laatste jaren is het polariseren van de bevolking tussen een ja en een nee kamp. En of het nu vakbonden noemt of NV-A, beide doen absoluut niks om de boel te ontkluwen. Dus als men met een vinger naar de vakbonden wijst, wees dan ook zo slim om eens te kijken wat de federale regering al gedaan heeft. Beide kampen kennen maar één actiewoord, aan de ene kant is dat staking, aan de andere kant privatiseren. En zolang men zo dogmatisch nadenkt, blijft de gewone burger slachtoffer. Niet dat Vlamingen daar iets aan doen, een totale laksheid is een eigenschap van Vlamingen.
De grootste gevaren voor de Mensheid zijn religie, dogmatisch denken, repressie en egoïsme.

Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter & Moderator
Berichten: 35115
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Vinny » Do 31 Aug 2017, 10:07

Zoals het er nu voor staat mag een willekeurige vervoerder over 3 jaar een willekeurige verbinding gaan rijden (aanvragen) op het spoor.
Dat open accesvervoer wordt min of meer voorgeschreven door de Europese Unie. In de praktijk vormt dat welhaast nergens een bedreiging voor de bestaande spoorvervoerders. Vaak zijn door de hoge infrastructuurtarieven dit soort verbindingen niet gemakkelijk rendabel te exploiteren. Zweden heeft er het meeste ervaring mee.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Egbert
verkeersader
Berichten: 849
Lid geworden op: Do 27 Okt 2011, 8:10

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Egbert » Do 31 Aug 2017, 14:01

Het is op papier inderdaad veel meer dan het in de praktijk zal zijn. Een van de problemen is ook het gebrek aan tariefintegratie. Wat je in Nederland ziet met NS en Arriva en Connexxion etc. dat je een doorgaand kaartje kunt kopen is ook alleen maar omdat de overheid dat oplegt in de concessies. Geen concessie, geen verplichting. Even afgezien van dat dit met de OV-Chipkaart in feite toch alweer is afgeschaft.

Duitsland kent ook al open-access in het langeafstandsvervoer, met wisselende successen. Een tijdje geleden is Locomore er mee gestopt (reed Stuttgart - Berlin) maar die is nu weer opgestart met hulp van Flixbus. HKX rolt toch ook alweer een tijdje gestaag door.
Qua prijs concurreren ze zeker met de DB, maar het is natuurlijk altijd een nadeel als je maar één trein per dag rijdt en je kaartje dus ook niet bij de DB geldig is. Je moet een zekere kritieke massa bereiken voordat het echt wat wordt, en dat is natuurlijk lastig. Een kwestie van lange adem en veel kapitaal.

Gebruikersavatar
Km357
autoweg
Berichten: 1731
Lid geworden op: Vr 16 Okt 2009, 14:51

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Km357 » Do 31 Aug 2017, 17:06

En dat kapitaal komt altijd uiteindelijk van de gebruiker, en dat is nog maar eens een bekend pijnpunt bij privatiseren, het komt de eindprijs eigenlijk zelden ten goede voor de gebruiker.

Wat de NMBS nodig heeft is niet die privatisering, maar minder politiek, nu ja eigenlijk zou heel Vlaanderen daar gebaat mee zijn, maar er is geen enkele politieker in Vlaanderen die gaat proberen om minder politiek te hebben, hij zou zo maar eens z'n centjes kunnen verliezen. :hahaHAHA:
De grootste gevaren voor de Mensheid zijn religie, dogmatisch denken, repressie en egoïsme.

waldo79
Secretaris & Moderator
Berichten: 15369
Lid geworden op: Do 05 Mei 2005, 10:28
Locatie: Tiel
Contact:

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor waldo79 » Do 31 Aug 2017, 20:25

Ach, in Nederland zijn de spoorwegen (vooral de NS) ook speelbal van de politiek. Meestal lost politieke bemoeienis niet teveel op aangezien het om een verzelfstandigde organisatie gaat (met 100% aandelen in handen van de Staat). Vestzak - broekzak, dat soort werk.

Gevolg: veel praten, veel bestuurslagen en de oplossingen moeten vooral van de werkvloer komen :yes:
Het is ook vrij bon-ton om af te geven op de Spoorwegen, maar over de gehele lijn der dingen doet het men zo gek niet in Nederland.
Vereniging Wegenforum: wegenforum at (@) gmail.com.

Egbert
verkeersader
Berichten: 849
Lid geworden op: Do 27 Okt 2011, 8:10

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Egbert » Vr 01 Sep 2017, 7:12

Ik denk dat aanbesteden zeker wat oplost. Een beetje markttucht is heel verfrissend voor het soort stoffige semi-ambtenarenbedrijven zoals NS was en NMBS nog is. Bij NS en NMBS werken ongeveer hetzelfde aantal mensen en NS is toch een stukje groter en rijdt meer treinen.
En hoe duurder je organisatie is, hoe kwetsbaarder je bent voor concurrentie.

Gebruikersavatar
Vinny
Voorzitter & Moderator
Berichten: 35115
Lid geworden op: Zo 27 Feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: De Belgische spoorwegen - NMBS

Berichtdoor Vinny » Vr 01 Sep 2017, 20:26

In België is er nog een specifiek probleem met de financiering van de pensioengerechtigde spoorwegmedewerkers. In Nederland zijn de pensioenfondsen al lange tijd geleden op afstand komen te staan van de eigenlijke bedrijven en zouden hun eigen broek moeten ophouden. Vandaar dat men de dekkingsgraad boven de 100% wil hebben. In België drukt de pensioen-verplichting nog steeds als een schuldenlast op de hele NMBS groep. Privatisering, of aanbesteding zal dit niet kunnen oplossen want de opgebouwde rechten van de werknemers gaan niet vervallen. Bij een (mogelijk) faillissement van de NMBS mogelijk wel maar dan zal de overheid het tekort vermoedelijk gaan aanzuiveren.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.


Terug naar “Openbaar Vervoer”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast