Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

simon
autoweg
Berichten: 1935
Lid geworden op: di 11 dec 2007, 15:46
Locatie: Utrecht

Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door simon » vr 25 sep 2009, 8:03

De Volkskrant (24-9-2009) schreef:Drie treinen botsen bij Barendrecht; machinist overleden

BARENDRECHT - Bij Barendrecht zijn donderdagavond rond half elf twee goederentreinen en een passagierstrein op elkaar gebotst. Daarbij is in elk geval één dode gevallen. Het gaat om de machinist van een van de twee goederentreinen. Een onbekend aantal treinpassagiers raakte lichtgewond. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hadden eerder gemeld dat er onder de passagiers geen gewonden waren. Behalve de internationale trein die bij het ongeval betrokken was, werd ook een passerende stoptrein geraakt door rondvliegende onderdelen. In beide treinen raakten mensen gewond, aldus de politie. De gewonden konden ter plaatse worden behandeld. Er lekken geen gevaarlijke stoffen meer. Ook is er geen sprake van explosiegevaar. Direct na de botsing was er wel sprake van een kleine lekkage. Al het treinverkeer dat normaliter langs Barendrecht komt, blijft voorlopig gestremd, zo liet ProRail vrijdagochtend weten. Het is nog onduidelijk hoe lang de stremming zal duren. De NS raadt reizigers die van Rotterdam naar het zuiden willen, of vice versa, aan via Utrecht te reizen. Twee treinen zijn relatief onbeschadigd, maar één goederentrein is wel zwaar gehavend. Hij ligt als een harmonica opgerold onder het viaduct waar het ongeval plaatsvond. In deze trein, die containers vervoerde, zat de overleden machinist.
Tegen middernacht arriveerde Pieter van Vollenhoven op de plek van het ongeval. Van Vollenhove is voorzitter van Onderzoeksraad voor Veiligheid. Van Vollenhoven stelt na een inspectie van de plek dat de machinist van de passagierstrein ‘erger heeft voorkomen’. Volgens Van Vollenhoven is de machinist gaan remmen omdat hij zoveel vonken zag op het spoor, van de twee gebotste goederentreinen. De passagierstrein reed vervolgens nog wel over een groot brokstuk van één van de twee goederentreinen heen. ‘Als hij hier in volle vaart overheen gereden was, waren de gevolgen niet te overzien geweest.’ Van Vollenhoven stelt dat het gaat om een ‘zeer fors ongeval’. Het overlijden van de machinist van één van de twee goederentreinen noemt hij ‘zeer triest’.

In de passagierstrein zaten volgens een woordvoerster van de NS 150 inzittenden. Het gaat om een zogenoemde Beneluxtrein die rijdt tussen Nederland en België. Het ongeval vond plaats vlakbij de A15, die tussen knooppunt Vaanplein en Ridderkerk in beide richtingen werd afgesloten. Tientallen passagiers gingen te voet naar een nabij gelegen parkeerterrein en een restaurant aan de snelweg. De snelweg is vrijdagochtend vroeg weer deels voor verkeer geopend. Nog voor de ochtendspits zullen alle rijbanen naar verwachting weer open zijn.
Twee meisjes die in de trein zaten hadden ‘niet het gevoel dat ze bij een botsing betrokken waren’. Zij hadden eerder ‘het gevoel dat de trein opeens heel hard remde’. Ook spraken veel mensen van ‘heel veel vonken’ en ‘brandjes’ na de botsing. Meerdere mensen roken een sterke diesellucht. Volgens de brandweer zouden er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.
Niet vermeld wordt dat de twee goederentreinen frontaal op elkaar zijn gereden. Eén van de twee treinen stond stil. In de loop van de dag zal er wel meer duidelijkheid komen over de toedracht.

De gevaarlijke stoffen zijn nog een raadsel. Het artikel meldt zowel:
Er lekken geen gevaarlijke stoffen meer. Ook is er geen sprake van explosiegevaar. Direct na de botsing was er wel sprake van een kleine lekkage.
Volgens de brandweer zouden er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.
Volgens Trouw vervoerde de trein aardolie, en is één wagon beschadigd geraakt en gaan lekken. Verder lekte één van de locomotieven diesel.

mb90
verkeersader
Berichten: 746
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 20:43
Locatie: Rotterdam-Zuid

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door mb90 » vr 25 sep 2009, 8:06

Ik ruik bij mij in de wijk een soort brandstoflucht, dus er heeft wat gelekt.

Triest ongeluk dit en een flinke ravage zeg.
Werkdagelijks op de A15 en de N492 te vinden.

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8391
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Ds79m » vr 25 sep 2009, 8:49

Ik wist dat de NS er alles aan doet om reizigers in de Beneluxtrein te irriteren, maar dit gaat wel heel ver :shutup:

Maar een opmerkelijk en al even tragisch incident. Ik begrijp ook nog niet precies wat er is gebeurd, want er liggen daar best veel sporen. In elk geval had Nu.nl al wat meer informatie:
Nu.nl 25 September schreef:(...)

Stoptrein
Behalve de internationale trein die bij het ongeval betrokken was, werd ook een passerende stoptrein geraakt door rondvliegende onderdelen. Ook in die trein raakten mensen lichtgewond, aldus de politie. Een van de goederentreinen raakte zwaar gehavend. Hij ligt als een harmonica opgerold onder het viaduct waar het ongeval plaatsvond. De andere twee treinen zagen er relatief ongeschonden uit.

Snelweg
Ook het viaduct zelf raakte zwaar beschadigd, maar hulpdiensten zeiden te verwachten dat de snelweg A15 die daar overheen loopt voor de ochtendspits weer open kan. Na het ongeval was er enige tijd een kleine lekkage waarbij gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Welke stoffen dat waren is onduidelijk, maar in de meeste wagons zat diesel of benzine.

Geschrokken
Het ging om een internationale trein van Amsterdam naar Brussel met 150 mensen aan boord. De machinist van de passagierstrein is met de schrik vrijgekomen. De NS zegt ''enorm geschrokken'' te zijn en betreurt het incident. Enkele tientallen reizigers zijn na het ongeval opgevangen bij een wegrestaurant op loopafstand van de spoorlijn. Zij zeiden niet het gevoel te hebben gehad betrokken te zijn bij een ongeluk. Wel zagen zij veel vonken en diverse brandjes en roken sommigen een sterke diesellucht. De NS heeft bussen ingezet om de passagiers verder te vervoeren naar Dordrecht en Tilburg en naar België.

Brussel
De reizigers met een bus naar Brussel gebracht zouden worden, zijn maar tot Antwerpen gekomen. Daar eindigde de busrit voor een groep van ongeveer zestig mensen, meldden meerdere ontstemde reizigers. ''Ons was beloofd dat we naar Brussel gebracht zouden worden'', zei de 23-jarige Belg Khalid Akharouid. Doordat de bus niet verder reed, liepen de reizigers nog meer vertraging op. Volgens de betrokkenen kunnen ze de reis om 4.15 uur voortzetten per trein.

Vertraging
Het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht is na het ongeluk stilgelegd. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van ruim een uur. De snelweg A15 is vrijdagochtend vroeg weer deels voor verkeer geopend, meldde de politie. Nog voor de ochtendspits zullen alle rijbanen naar verwachting weer open zijn
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36009
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Rene » vr 25 sep 2009, 9:06

Wat is "zwaar" beschadigd, als er nu alweer verkeer overheen gaat ?
Berichtgeving van de media... :shutup:
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 16707
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door boe! » vr 25 sep 2009, 9:07

De omgekomen machinist zit nog altijd bekneld in de cabine van zijn trein. De cabine is tegen de onderkant van het viaduct geplet en het gaat nog uren duren voordat ze het lichaam kunnen bergen. Het goederenvervoer ligt volledig stil. Zelfs in Duitsland staan goederentreinen voor de richting Rotterdam doelloos aan de kant.
Rene schreef:Wat is "zwaar" beschadigd, als er nu alweer verkeer overheen gaat ?
Als ik mijn been breek kan ik ook nog steeds naar mijn werk, naar de winkel etc. Op krukken weliswaar en in het gips. Dat neemt niet weg dat mijn been toch wel "zwaar beschadigd" is.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36009
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Rene » vr 25 sep 2009, 9:18

Bij een 'zware' beschadiging ga ik uit van een zodanige schade dat bijvoorbeeld een tussenpijler is ingestort, of dat de pijler een andere schade heeft opgelopen waardoor de draagkracht niet langer gegarandeerd kan worden, en het verkeer bovendoor dus langdurig zal moeten worden stilgelegd.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Ed
verkeersader
Berichten: 825
Lid geworden op: wo 18 mei 2005, 18:04
Locatie: Goesdorf (L)

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Ed » vr 25 sep 2009, 9:29

Welke trein stond stil? ERS of Railion?
Waar zit de dode machinist nog in?
Wat een ravage zeg... Lekker bergen onder een viaduct.
Brandstofprijzen Luxemburg (per 21-09-2012): Diesel 1,277 Euro95 1,419

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36009
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Rene » vr 25 sep 2009, 9:32

Er ligt daar dacht ik een wisselverbinding precies ter plaatse van de botsing, waarbij treinen vanuit het zuiden naar de Havenspoorlijn en treinen vanaf Feijenoord richting Kijfhoek hetzelfde spoor delen. Dat zou ook de frontale botsing kunnen verklaren, vooropgesteld dat één van beide treinvoerders een rood sein heeft genegeerd.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

vynkce
2x3 autosnelweg
Berichten: 9532
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door vynkce » vr 25 sep 2009, 10:18

boe! schreef: Zelfs in Duitsland staan goederentreinen voor de richting Rotterdam doelloos aan de kant.
De Antwerpse haven lacht ongetwijfeld in zijn vuistje nu :twisted:

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36009
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Rene » vr 25 sep 2009, 10:19

Of de Amsterdamse. De CERES-terminal kan nog wel wat werk gebruiken.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 37924
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Vinny » vr 25 sep 2009, 11:36

Het goederenvervoer blijft stilliggen tot na het weekend. Overigens kun je volgens mij wel via Utrecht - Rotterdam en de noordelijke aansluiting van de havenspoorlijn ergens komen...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

jelger
expressweg
Berichten: 3342
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door jelger » vr 25 sep 2009, 11:50

Dat zal vrij beperkt zijn lijkt me vanwege veiligheidsvoorschriften. [chemie, passagierstunnel met station, bbk]

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 19349
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Wouter N14 » vr 25 sep 2009, 12:57

Voor de nabestaanden is dit een wel erg wrede foto, ondanks de deken...

Afbeelding
BRON: http://www.ad.nl/ad/nl/1000/Nieuws/phot ... ndex.dhtml
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

mb90
verkeersader
Berichten: 746
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 20:43
Locatie: Rotterdam-Zuid

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door mb90 » vr 25 sep 2009, 13:42

Vinny schreef:Het goederenvervoer blijft stilliggen tot na het weekend. Overigens kun je volgens mij wel via Utrecht - Rotterdam en de noordelijke aansluiting van de havenspoorlijn ergens komen...
De pech is alleen dat dit weekend ook nog Gouda - Rotterdam buiten dienst is door werkzaamheden. De enige mogelijkheid is dan om via de Oude Lijn Rotterdam in en uit te gaan, maar of dat in te passen is betwijfel ik.
Werkdagelijks op de A15 en de N492 te vinden.

Rogier
expressweg
Berichten: 3931
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Rogier » vr 25 sep 2009, 22:21

mb90 schreef:
Vinny schreef:Het goederenvervoer blijft stilliggen tot na het weekend. Overigens kun je volgens mij wel via Utrecht - Rotterdam en de noordelijke aansluiting van de havenspoorlijn ergens komen...
De pech is alleen dat dit weekend ook nog Gouda - Rotterdam buiten dienst is door werkzaamheden. De enige mogelijkheid is dan om via de Oude Lijn Rotterdam in en uit te gaan, maar of dat in te passen is betwijfel ik.
Deze werkzaamheden gaan niet door, zodat het goederenverkeer geen hinder hiervan gaat ondervinden.

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 16707
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door boe! » vr 25 sep 2009, 22:25

Maar de gewijzigde dienstregeling die de NS voor ogen had, zal waarschijnlijk wel uitgevoerd worden omdat op zo'n korte termijn de roosters niet aangepast kunnen worden.

De A15 gaat overigens om van 23.00 tot 7.00 uur dicht vanwege de opruimwerkzaamheden.

Rogier
expressweg
Berichten: 3931
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Rogier » vr 25 sep 2009, 22:32

^^
Dat klopt. Het passagiersvervoer wordt inderdaad onderbroken.

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 9932
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Mark » za 26 sep 2009, 15:14

Nu.nl schreef:'Goederentrein reed bijna zeker door rood'

AMSTERDAM – Een van de twee machinisten van de goederentreinen die donderdagavond op elkaar klapten bij Barendrecht heeft waarschijnlijk een rood sein gemist. Dat is volgens de Onderzoeksraad van Veiligheid de meest voor de hand liggende verklaring, aldus het AD. “Het is een waarheid als een koe dat er een sein moet zijn gemist om de treinen op hetzelfde spoor tegenover elkaar te krijgen”, zegt Jelle Rebbers van goederenvervoerder DB Schenker zaterdag in het AD. Vrijwel de hele Betuwelijn heeft een nieuwe beveiligingssysteem dat botsingen als die van donderdag moet voorkomen. Dit geldt alleen niet voor het stuk spoor bij Barendrecht.
In Barendrecht werkt men nog met een verouderd systeem dat niet werkt onder de veertig kilometer per uur. Vervanging van het oude systeem is volgens de krant voorlopig niet aan de orde. De twee goederentreinen kwamen met elkaar in botsing onder een viaduct over de A15. De goederentrein van vervoerder ERS Railways is voor een groot deel total loss, drie wagons zijn helemaal vernield. De trein vervoerde consumentengoederen, zoals huishoudelijke elektronica apparaten. De andere, van vervoerder DB Schenker Rail, trok tien tankwagons met nafta, een aardolie-derivaat. De wagons zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag leeggepompt. Bij het ongeluk kwam één van de machinisten om het leven, de andere raakte gewond. Net als een aantal inzittenden van een passerende personentrein.

De opruimwerkzaamheden zijn inmiddels in vole gang. Twee Leopard bergingstanks van het leger moeten de restanten van de twee goederentreinen uit elkaar trekken. Dat hebben woordvoerders van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de politie zaterdag gezegd. De tanks zouden eigenlijk vanochtend al beginnen, maar hun werkzaamheden zijn voorlopig uitgesteld. Een vloeistoftank belemmert namelijk nog de toegang. Een hoogwerker moet die eerst weghalen. De verwachting is nu dat de Leopardtanks om 15.00 uur aan de slag kunnen gaan. Ze zijn nodig omdat het uit elkaar halen van de brokstukken niet lukt met hoogwerkers.
Wanneer gaat die ATB er toch eens uit?

Rogier
expressweg
Berichten: 3931
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Rogier » za 26 sep 2009, 16:53

Misschien ook bij deze wisselstraten ATB-VV installeren.
Hiermee is er wel stopdwang indien een trein door rood dreigt te rijden

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 16707
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door boe! » za 26 sep 2009, 18:57

Het nieuwe ATB zijn ze aan het uitrollen, maar dat gaat uiteraard niet in één keer.

simon
autoweg
Berichten: 1935
Lid geworden op: di 11 dec 2007, 15:46
Locatie: Utrecht

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door simon » zo 27 sep 2009, 10:12

Even schieten:
AMSTERDAM – Een van de twee machinisten van de goederentreinen die donderdagavond op elkaar klapten bij Barendrecht heeft waarschijnlijk een rood sein gemist. Dat is volgens de Onderzoeksraad van Veiligheid de meest voor de hand liggende verklaring, aldus het AD. “Het is een waarheid als een koe dat er een sein moet zijn gemist om de treinen op hetzelfde spoor tegenover elkaar te krijgen”, zegt Jelle Rebbers van goederenvervoerder DB Schenker zaterdag in het AD.
Hm? Volgens de onderzoeksraad voor de veiligheid is de trein door rood gereden, en daarna wordt een woordvoerder van DB Schenker geciteerd?

Van Vollenhoven opperde eerder nog het idee dat er een wissel verkeerd heeft gestaan. Er is nog helemaal geen duidelijkheid over de oorzaak, nogal prematuur van nu.nl om te zeggen dat de machinist "waarschijnlijk" een rood sein heeft gemist.
Vrijwel de hele Betuwelijn heeft een nieuwe beveiligingssysteem dat botsingen als die van donderdag moet voorkomen. Dit geldt alleen niet voor het stuk spoor bij Barendrecht.
Blijft moeilijk - Betuwelijn, Betuweroute.
In Barendrecht werkt men nog met een verouderd systeem dat niet werkt onder de veertig kilometer per uur. Vervanging van het oude systeem is volgens de krant voorlopig niet aan de orde.
Slecht geïnformeerd. Vervanging is zeer zeker aan de orde. Aangezien de vervoerders nog niet voldoende locs met ERTMS hebben, blijft Kijfhoek nog een paar jaar met ATB beveiligd, zodat aldaar van loc gewisseld kan worden.
De twee goederentreinen kwamen met elkaar in botsing onder een viaduct over de A15. De goederentrein van vervoerder ERS Railways is voor een groot deel total loss, drie wagons zijn helemaal vernield.
Kortom, 40 wagens zijn niet vernield. Hoezo grotendeels total loss? Sensatiejournalistiek.
De trein vervoerde consumentengoederen, zoals huishoudelijke elektronica apparaten. De andere, van vervoerder DB Schenker Rail, trok tien tankwagons met nafta, een aardolie-derivaat. De wagons zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag leeggepompt. Bij het ongeluk kwam één van de machinisten om het leven, de andere raakte gewond. Net als een aantal inzittenden van een passerende personentrein.
De machinist ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Er waren een aantal treinpassagiers die wat builen en schrammen opliepen, die ter plekke allemaal zijn behandeld. Nogal een verschil.

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 16707
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door boe! » zo 27 sep 2009, 12:20

simon schreef:
Bij het ongeluk kwam één van de machinisten om het leven, de andere raakte gewond. Net als een aantal inzittenden van een passerende personentrein.
De machinist ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Er waren een aantal treinpassagiers die wat builen en schrammen opliepen, die ter plekke allemaal zijn behandeld. Nogal een verschil.
Gewond is gewond en in het artikel wordt simpelweg geen onderscheid gemaakt tussen licht of zwaar.

Ed
verkeersader
Berichten: 825
Lid geworden op: wo 18 mei 2005, 18:04
Locatie: Goesdorf (L)

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Ed » ma 28 sep 2009, 8:14

Artikel suggereert dus dat de ERS een rood licht genegererd heeft, of is dat een te simpele conclusie?
Brandstofprijzen Luxemburg (per 21-09-2012): Diesel 1,277 Euro95 1,419

Gebruikersavatar
Palance
4x4 autosnelweg
Berichten: 28541
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Palance » ma 28 sep 2009, 9:21

Best apart om die tanks op de spoorbaan te zien. Dan worden die dingen tenminste nog nuttig gebruikt.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Schenker
verkeersader
Berichten: 869
Lid geworden op: zo 19 nov 2006, 15:39
Locatie: Haag van de Graaf

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Schenker » ma 28 sep 2009, 9:42

boe! schreef:Het nieuwe ATB zijn ze aan het uitrollen, maar dat gaat uiteraard niet in één keer.
Echt waar? Waarom niet een nieuwere generatie? ATB is an sich heel degelijk maar is voor de moderne tijd wel erg inflexibel. Een van de belangrijkste redenen om het niet aan te passen zijn de extreem hoge kosten van een nieuw systeem. Dit klinkt voor mij toch een beetje als het paard achter de wagen spannen.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 17716
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door waldo79 » ma 28 sep 2009, 10:03

^^Je hebt diverse varianten op ATB. Het leeuwendeel van het Nederlandse spoor wordt beveiligd met ATB-EG (Eerste Generatie). Daarnaast heb je onder andere ATB-NG (Nieuwe Generatie). En op sommige grensbaanvakken heb je geen Nederlandse beveiliging :idea:

Gebruikersavatar
Hajo
2x2 autosnelweg
Berichten: 7059
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Hajo » ma 28 sep 2009, 13:33

In het AD/UN van afgelopen zaterdag stond een artikel waarin minister Eurlings wordt opgeroepen aan bepaalde spoortrajecten, zoals Barendrecht, voorrang te geven voor wat betreft het invoeren van moderne beveiliging. Sommige machinisten zouden zelfs niet weten welk sein wel of niet voor hen is, zo druk en onoverzichtelijk is het daar, aldus het artikel.
Donateur Vereniging Wegenforum

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36009
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Rene » ma 28 sep 2009, 16:23

Hajo schreef:Sommige machinisten zouden zelfs niet weten welk sein wel of niet voor hen is, zo druk en onoverzichtelijk is het daar, aldus het artikel.
Een machinist moet baanvakkennis hebben, en dus weten waar de seinen staan. Heeft hij die kennis niet, dan moet hij onverwijld van dat baanvak af.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

jelger
expressweg
Berichten: 3342
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door jelger » ma 28 sep 2009, 16:36

Dat mag zo zijn, het lijkt me dat er wel een belangrijke essentie in zit. Hou het overzichtelijk qua signaleringen.
We kunnen ook het beroep machinist opschalen naar het nivo van luchtvaartpiloot, de vraag is dan alleen wat dat doet met de beschikbare hoeveelheid personeel. :dontknow:

Ja, een machinist die het niet ziet hoort er niet, maar de feedback in zo'n bericht is wel duidelijk. Je ziet hetzelfde in het autoverkeer. Wouden van borden die elkaar ook nog eens blinderen. We hoeven het ons soms niet zo moeilijk te maken, ga terug naar de basis.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36009
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Dode bij treinbotsing in Barendrecht

Bericht door Rene » ma 28 sep 2009, 16:43

Je overdrijft. Het is de hoofdtaak van de machinist om bij het uitvoeren van de dienstregeling de seinen waar te nemen en ernaar te handelen, met een grote verantwoordelijkheid naar de vervoerde mensen en/of goederen. In tegenstelling tot de piloot en de vrachtwagenchauffeur valt de rijtaak zelf wel mee: er valt weinig te sturen. Des te meer tijd om goed waar te nemen. De remweg is immers fors.
Goede baanvakkennis was vroeger geen enkel probleem, en stond in het arbeidsethos van de machinist. Daarbij kon een machinist feilloos uit een bordes vol zwaluw- en voorseinen de juiste nemen. Tegenwoordig worden ook mensen aangenomen die die verantwoordelijkheid van baanvakkennis niet meer lijken aan te kunnen. Nou, dan maar een krappere arbeidsmarkt denk ik dan maar.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])