[OV-plannen Metropoolregio] - discussie

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

leon

[OV-plannen Metropoolregio] - discussie

Bericht door leon » za 26 sep 2009, 17:50

Tijdens de 170e verjaardag van de Nederlandse trein, op zondag 20 september, is ROVER gekomen met een plan voor beter OV in de Metropoolregio (oftewel de Noordelijke Randstad).

Stoptreinen opgewaardeerd tot metro-achtige agglolijnen, minstens iedere 10 minuten een trein, meer stations en snellere reistijd... als het aan ROVER ligt zou regio Amsterdam de naam “metropool” eer aan moeten doen. Want bij een groeiende regio horen groeiende investeringen in het openbaar vervoer. Op dag van In de notitie “Gezamenlijk openbaar vervoer Amsterdamse metropool” schetst de reizigersvereniging een toekomstplan voor het openbaar vervoer in de Noordelijke Randstad. Deze notitie wordt aangeboden aan diverse overheden.

Binnen een metropool is mobiliteit belangrijk. ROVER wil daarom het openbaar vervoer op de investeringsagenda hebben en het netwerk fors verbeteren. Kernbegrippen hierbij zijn hoge frequenties, korte reistijd en een compleet en geïntegreerd net.

In de notitie betoogt ROVER dat geld niet moet verdwijnen in mega-projecten, maar meer effect heeft als het ingezet wordt voor meer en ander materieel, kleine capaciteitsverhogende aanpassingen van het spoor en het toevoegen van enkele verbindingen. Vanuit de bestaande netten van NS, GVB en Zuidtangent zou eenvoudig een metro-achtig netwerk gebouwd kunnen worden. Met extra haltes en materieel dat sneller optrekt, kan het huidige stoptreinennet een upgrade krijgen tot een uitgebreid metronetwerk. Geïntegreerd met hoogwaardige busverbindingen en de huidige metro kan de nieuwe Metropoolregio voorzien worden van kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer.

ROVER is benieuwd naar jullie mening!
Op http://www.rover.nl/nieuws/berichten/be ... =ber090922 is onderaan het artikel het plan te downloaden (of klik http://www.rover.nl/nieuws/berichten/ber090922bijl.pdf) en kun je je reactie kwijt.

Daarnaast is er voor regio Haarlem/IJmond een aanvullend 6-puntenplan opgesteld. Dit is hier te lezen: http://haarlem.roverlokaal.nl/site/wat- ... jmond.html

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 16610
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: [OV-plannen Metropoolregio] - discussie

Bericht door boe! » za 26 sep 2009, 19:01

Daarom heb ik een hekel aan ROVER. Een hoop bla bla. Volgens mij is NS al bezig om de dienstregeling om te vormen naar 6 (stop)treinen per uur. Voor de metro's en trams geldt dat vaak al. Daar hebben we ROVER dus echt niet voor nodig.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 37715
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [OV-plannen Metropoolregio] - discussie

Bericht door Vinny » za 26 sep 2009, 19:06

Ik zie dat Rover dezelfde fout maakt als de beleidsmakers: chronisch sommige gemeenten volstrekt over het hoofd zien... :shutup:

Verder is hun plan niet wezenlijk anders dan de OV-visie die de stadsregio voor 2020 heeft gepresenteerd. Wat is dan de meerwaarde...?
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.