Dit filmpje plaatst het onderwerp een beetje in perspectief

http://www.youtube.com/watch?v=NubsQEX2 ... tube_gdata
Moderator: Moderatoren
Jij bent duidelijk nog nooit in Amsterdam geweest.Palance schreef:Trams laten geen uitlaatgassen achter.
Een gemiddelde snelheid van 40 km/h ga je in een stad als Amsterdam (of andere grote steden) nooit redden. Ervan uitgaande dat je niet dwars door bestaande gebouwen heen wilt gaan zul je rekening moeten houden met het bestaande stratenplan. Dat brengt onvermijdelijk bochten en dergelijke met zich mee waar je niet op volle snelheid doorheen kunt. Daarnaast zal het ding af en toe moeten stoppen om een van de weinige andere reizigers in de cabine in- of uit te laten stappen (het is lastig om een cabine op alle relaties vol te krijgen met mensen met dezelfde herkomst en bestemming; maar op drukke trajecten kan dat wel), dat drukt de gemiddelde snelheid, want je moet afremmen, stilstaan en weer optrekken.rick visser schreef: Daarna reis je met een constante snelheid van 40 kilometer per uur naar je eindbestemming,
Wat ik een beetje mis in dit soort filmpjes is het capaciteitsprobleem. Er wordt gesteld dat je altijd zonder wachttijd kunt opstappen. Nu zal er altijd wel enige wachttijd zijn, dus wat wordt bedoeld met "geen" wachttijd. 1 minuut? 10 seconden?rick visser schreef: Dit systeem meteen overal invoeren zou heel dom zijn en inderdaad onbetaalbaar. Je moet iets nieuws eerst onderzoeken voordat je het grootschalig gaat invoeren. Je begint met een pilot, bijvoorbeeld één lijntje van 5 km ergens in Groningen, om ervaring op te doen. Zo'n pilot-lijntje van een paar km is best te realiseren voor enkele tientallen miljoenen. En dan heeft Nederland misschien weer een export-product om trots op te zijn.
Iets met kosten en baten die niet met elkaar in verhouding staan. En daarnaast ook vervoerders die totaal geen idee hebben hoe je een goede exploitatie op moet zetten. Steden als Douai (Noord-Frankrijk) en Eindhoven hebben ook grote problemen met de Phileas gehad. En dat was een Nederlands exportproduct. De Phileas bestond uit een bus die chauffeurloos vervoer zou moeten gaan bieden op de belangrijkste assen.rick visser schreef:Wat wil je hiermee zeggen? De Belgen zijn misschien niet zo goed in metro's, maar de automatische metro's in Singapore en Hongkong doen het prima.
Hetzelfde geldt voor de hoge-snelheidstrein: de Italianen kunnen er niks van, maar het feit dat de Fyra een mislukking is bewijst toch ook niet dat een HSL niet kan bestaan?